Η ώρα της αλήθειας για το Εθνικό Μέτωπο
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Εθνικό Μέτωπο στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Ήταν ο μεγάλος νικητής στον πρώτο γύρο ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν την Μαρίν Λεπέν.
Η ώρα της αλήθεια για το Εθνικό Μέτωπο πλησιάζει μετά τη μεγάλη νίκη που σημείωσε στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα της Μαρίν Λεπέν παραμένει ισχυρό ωστόσο δεν κερδίζει καμία περιφέρεια. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καλούνται περισσότερα από 44 εκατομμύρια Γάλλων να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες στις περιφέρειες. Οι περιφερειακές εκλογές είναι οι σημαντικότερες εκλογές πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2017.
Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τη Γαλλία. Όπως είπε οι ακροδεξιοί θέλουν μια διάσπαση της χώρας. «Η διάσπαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο» δήλωσε ο Μαουέλ Βαλς. Στο συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, το Σάββατο, ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να εμποδίσουν την άνοδο των ακροδεξιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
H μεγάλη ευθύνη των Γάλλων ψηφοφόρων
Για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια πιθανή ενίσχυση του Εθνικού Μετώπου προειδοποίησε και ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν. «Οι Γάλλοι έχουν τεράστια ευθύνη να παρεμποδίσουν την άνοδο του εθνικισμού και την καταστροφή ό,τι είναι ευρωπαϊκό» δήλωσε το Σάββατο μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο του Βερολίνου RBB.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε 27,7% καταγράφοντας το καλύτερο αποτέλεσμά του όλων των εποχών. Οι συντηρητικοί υπό τον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί συγκέντρωσαν 26,7% και στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Σοσιαλιστές υπό τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά για τους ακροδεξιούς μια και οι Σοσιαλιστές απέσυραν τους υποψηφίους τους στις περιφέρειες εκείνες που δεν είχαν ελπίδα να εκλεγούν.
Μετά από πρόσφατη μεταρρύθμιση η Γαλλία δεν χωρίζεται πλέον σε 22 περιφέρειες αλλά σε 13. Σε αυτές προστίθενται πέντε υπερπόντιες από τις οποίες στις τέσσερεις οι πολίτες ψηφίζουν.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA)
No comments:
Post a Comment