Tuesday, 31 May 2016

Για την Πτώση της Πόλης...

ΠΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ*

Για την Πτώση της Πόλης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς καλύτερα ένα κείμενο για την Πτώση της Πόλης παρά μόνον με τα λόγια του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου. Ιδού λοιπόν τι έλεγε ο τελευταίος Αυτοκράτωρ Ελλήνων και Ρωμαίων, όπως το διέσωσε και το εξέδωσε στην Κέρκυρα το 1477 ο Μεγάλος Λογοθέτης Γεώργιος Φραντζής:
«Γνωρίζω δὲ ὅτι αὕτη ἡ μυριαρίθμητος ἀγέλη τῶν ἀσεβῶν, …, ἡμᾶς ἀπέκλεισε, καὶ καθ᾿ ἑκάστην τὸ ἀχανὲς αὐτοῦ στόμα χάσκων, πῶς εὕρῃ καιρὸν ἐπιτήδειον ἵνα καταπίῃ ἡμᾶς καὶ τὴν πόλιν ταύτην, …, ἐλπίδα καὶ χαρὰν πάντων τῶν Ἑλλήνων τὸ καύχημα πᾶσι τοῖς οὖσιν ὑπὸ τὴν τοῦ ἡλίου ἀνατολήν.
Καὶ οὕτως λογίσθητε ὡς ἐπὶ ἀγρίων χοίρων καὶ πληθὺν κυνήγιον, ἵνα γνώσωσιν οἱ ἀσεβεῖς ὅτι οὐ μετὰ ἀλόγων ζῴων ὡς αὐτοί, παράταξιν ἔχουσιν, ἀλλὰ μετὰ κυρίων καὶ αὐθεντῶν αὐτῶν καὶ ἀπογόνων Ἑλλήνων καὶ Ῥωμαίων.»
Το Βυζάντιο, η πάλαι ποτέ Μεγάλη Αυτοκρατορία των Ελλήνων, είναι η μεγάλη μήτρα του Νέου Ελληνισμού, του Σύγχρονου Ελληνισμού που ζούμε και βιώνουμε ακόμη και σήμερα. Γλώσσα, Θρησκεία, Ονόματα, μικρά και μεγάλα, γιορτές, πανηγύρια, ήθη και έθιμα και άλλες μυριάδες λεπτομέρειες. Ολα ίδια απλώνονται στη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και απανταχού στην οικουμένη όπου διαβιούν και ανθούν οι ελληνικές παροικίες. Πολύ δικαίως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έγραψε ότι χάρη μας κάνουν οι Δυτικοί που μετονόμασαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε Βυζαντινή, διότι ευθέως παραπέμπει στην αδιαμφισβήτητη ελληνικότητά της, αφού εκεί ήτο η Αρχαιοτάτη Ελληνική Αποικία, το Βυζάντιο που ίδρυσε ο Βύζας ο Μεγαρεύς.

Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος απευθυνόμενος στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο τούς μιλάει στα Ελληνικά. Οταν αργότερα ο Ιουλιανός ο Παραβάτης απαγορεύει στους χριστιανούς να χρησιμοποιούν την Ελληνική, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός τού απαντά με το χειμαρρώδες κείμενο του «Τίνος το Ελληνίζειν». Ο Μέγας Βασίλειος υπαγορεύει στους νέους χριστιανούς να μελετούν τα αρχαία ελληνικά έργα. Η ελληνικότητα της Αυτοκρατορίας σφραγίζεται από την αναγνώριση της Ελληνικής ως της επίσημης γλώσσας της Αυτοκρατορίας από τον Ηράκλειο, αλλά αυτό μόνον συμβολική σημασία έχει, αφού η Νέα Αυτοκρατορία από αιώνες πριν είναι ελληνική και μάλιστα από τη γέννησή της, αφού μόνον από τη μεταφορά της έδρας της από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτείται η υπεροχή της Ελληνικής Ανατολής έναντι της παρηκμασμένης και διαλυμένης Λατινικής Δύσης.

Ολο το πλήθος της πνευματικής παραγωγής του Βυζαντίου είναι στην Ελληνική και παρά τα εξόχως επικριτικά εναντίον του Βυζαντίου από σπουδαίους λόγιους της Δύσης όπως ο Βολταίρος και ο Γίββων, το Βυζάντιο αποδεδειγμένα πλέον δεν ήταν ο σκοτεινός μεσαίωνας της Δύσης αλλά η φωτεινή των Ελλήνων Ανατολή που οι Δυτικοί σέβονταν αλλά και φοβόνταν τουλάχιστον μέχρι το ζενίθ της Αυτοκρατορίας κατά τη Μακεδονική Δυναστεία υπό του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου στα τέλη του δεκάτου αιώνα. Αλλά ακόμη και μετά που έρχεται η βαθιά πολιτική και στρατιωτική παρακμή, το Βυζάντιο συνεχίζει να ανθεί πνευματικά, καταλήγοντας με την Παλαιολόγεια Αναγέννηση, τελευταία και έσχατη πνευματική ικμάδα του Βυζαντίου προ της κατάλυσής του. Τοιαύτη πνευματική καρποφορία προ του τέλους μόνον μεγάλοι πολιτισμοί το επιτυγχάνουν στην Ιστορία!

Ενα σπαρακτικό παράδειγμα της πνευματικότητας του Βυζαντίου κατά την περίοδο της ραγδαίας παρακμής του είναι η περίπτωση του Μιχαήλ Χωνιάτη, αδελφού του άλλου μεγάλου Βυζαντινού λόγιου Νικήτα. Ο Μιχαήλ Χωνιάτης όταν έγινε Μητροπολίτης Αθηνών σε μία ρημαγμένη καθ’ όλα χώρα, το πρώτο που έκανε ήταν να βελτιώσει την ελληνική παιδεία του ποιμνίου του. Επιλέγοντας Ομηρο και Πίνδαρο για την ποίηση, Δημοσθένη για την πολιτική και Θουκυδίδη για την ιστορία. Το ίδιο έκανε ο Σοφός Ευστάθιος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, την ίδια εποχή. Αυτά συνέβαιναν τέλη δωδεκάτου αιώνα και μαρτυρούν το πάθος για την ελληνική παιδεία στο Βυζάντιο ακόμη και στο μαρτυρικό τέλος του. Ενα μνημόσυνο για κάτι μεγάλο που έσβησε οριστικά είναι πικρό και το διαβάζεις πάντα με λύπη, αλλά για εμάς τους Ελληνες είναι κιβωτός που πρέπει να κρατήσουμε στη μνήμη αλλά και στη σύγχρονη παιδεία μας.
* Επίκουρος καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πρόστιμο στην Τουρκία για παραβίαση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνοκύπριας

ΜΟΣ 

Πρόστιμο στην Τουρκία για παραβίαση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνοκύπριας

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τουρκία, κατόπιν της προσφυγής της Ευφροσύνης Γιαννοπούλου κατά της Τουρκίας, «για μη αναγνώριση των κληρονομικών της δικαιωμάτων».
Στηριζόμενη στο άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου Νο1 (Προστασία της Ιδιοκτησίας) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ε. Γιαννοπούλου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ στις 17 Μαρτίου του 2003 διαμαρτυρόμενη ότι η Τουρκία δεν της αναγνώριζε τα κληρονομικά της δικαιώματα για ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην Τουρκία.
Με απόφασή του, στις 14 Ιανουαρίου 2014, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η άρνηση των εθνικών δικαστηρίων της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κα Γιαννοπούλου ως κληρονόμο, συνιστούσε παρέμβαση στην άσκηση του «δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας» της αιτούσας. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρέμβαση αυτή ήταν μη νόμιμη και αντίθετη με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης.
Η Ε. Γιαννοπούλου απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 2009, η δε υπόθεση συνεχίσθηκε από την Μαρία Τσιροπούλου, κατοίκου Παλαιάς Επιδαύρου, η οποία είχε ορισθεί ως η επίσημος κληροδόχος της Ε. Γιαννοπούλου.
Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα, αφορά στο άρθρο 41 της Σύμβασης για «δίκαιη ικανοποίηση» (satisfaction equitable). Η Τουρκία υποχρεούται να αποζημιώσει την Μαρία Τσιροπούλου, κληρονόμο της Ε. Γιαννοπούλου με 14.300.000 ευρώ για υλικές ζημιές, 15.000 για ηθική αποζημίωση και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο Καβάφης τώρα δικαιώνεται

 ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Καβάφης τώρα δικαιώνεται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔIAΓΩNIΩΣ
Τι έλειπε από την υστεροφημία του Καβάφη; Ενα βραβείο, και μάλιστα ένα βραβείο που το απονέμει η κοινή γνώμη της Δημοκρατίας των Γραμμάτων, οι αναγνώστες. Το 2016 τού το έφερε κι αυτό. Οπως διάβασα, οι σοφοί και διορατικοί αναγνώστες διέγνωσαν την ποιητική του αξία και με μια χειρονομία πρωτοφανούς τόλμης, ριψοκίνδυνη θα τολμούσα να τη χαρακτηρίσω, τον ξεχώρισαν ανάμεσα σε άλλους, ζώντες, ομοτέχνους του, και τον εβράβευσαν. Δικαιοσύνη.
Οπως δήλωσε γνωστός κριτικός που επικοινώνησε μαζί του, το πνεύμα του ποιητή δήλωσε ανακουφισμένο από την τιμή που του έγινε. Ο κριτικός, μάλιστα, προσέθεσε πως διέκρινε ίχνη συγκίνησης στις αντιδράσεις του πνεύματος μόλις άκουσε τη χαρμόσυνη είδηση. Συγκίνηση που επιβεβαιώνουν και αυτήκοοι μάρτυρες, αφού η επικοινωνία έγινε σε γνωστό λογοτεχνικό «τραπεζάκι» ή «σεντούτα».
Κατά τη διάρκεια της τελετουργίας προσεκλήθη και ο έτερος υποψήφιος στον βραχύ κατάλογο των βραβείων ποίησης που δεν βρίσκεται εν ζωή. Πρόκειται για τον Νίκο Καββαδία, ο οποίος συμμετείχε στον φετινό διαγωνισμό με τη νέα του συλλογή, «Πούσι». Ρωτήθηκε από τους παρισταμένους αν σκοπεύει να καταθέσει ένσταση επί της διαδικασίας, όμως με τη γνωστή μεγαλοψυχία του απήντησε ότι χαίρεται πολύ για την πρωτιά του φίλου του Κωνσταντίνου. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι δεν απογοητεύεται. Ετοιμάζει μια καινούργια συλλογή και ελπίζει για του χρόνου. Η συλλογή φέρει τον προσωρινό τίτλο «Μαραμπού».
Το αδιαμφισβήτητο κύρος του βραβευμένου, πάντως, δεν απέτρεψε ορισμένους να προκαλέσουν κάποια παρατράγουδα, όπως χαρακτηρίστηκαν, δικαιολογημένα από μιαν άποψη εάν λάβουμε υπ’ όψιν τις αντιζηλίες που ταλανίζουν από αρχαιοτάτων χρόνων τη Δημοκρατία των Γραμμάτων. Για να υπονομεύσουν τον Καβάφη, οι εν λόγω κακόπιστοι υποστήριξαν πως δεν μπορεί να μην έχει πάρει βραβείο κοινού ο Ομηρος ή η Σαπφώ και να παίρνει ο Αλεξανδρινός. Οταν μάλιστα τους αντέτειναν πως ο Ομηρος δεν δημοσίευσε τίποτε καινούργιο φέτος, εκείνοι επέμειναν λέγοντας πως τα έπη του είναι αιώνια και πάντα επίκαιρα.
Και για να σοβαρευτούμε λίγο, όχι πολύ, όσο μας το επιτρέπει η κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι, και συμπάσχω, την ανάγκη του κοινού να βραβεύσει τον εαυτό του δείχνοντας πως δεν το αποτελούν τίποτε άσχετοι που δεν σκαμπάζουν από ποίηση. Οπότε και επιλέγουν μια κλασική αξία. Πώς γίνεται στα τηλεοπτικά παιχνίδια; Το 1 ή το 3. Χωρίς, βέβαια, να αγνοώ τη ζημιά που έχει υποστεί ο Καβάφης από την καταχρηστική παράθεση στίχων του στον δημόσιο λόγο. Είχα ζητήσει να απαγορευθεί η πρακτική, αλλά δεν εισακούσθηκα. Ιδού τα αποτελέσματα.
Τι να πρωτοπείς; Να μιλήσεις για την αλαζονεία του αναγνώστη, που θεωρεί ότι η κρίση του είναι απαραίτητη στον Καβάφη; Να μιλήσεις για τους αστοιχείωτους, που δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του κλασικού; Να σκεφθείς ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θα ψηφίσουν και στις εκλογές και θα επηρεάσουν τη μοίρα σου; Ομως, με συγχωρείτε. Δεν τήρησα τη δέσμευσή μου και το παρασοβάρεψα. Απλώς λυπάμαι τους κωμωδιογράφους που ασκούν την τέχνη τους στο περιβάλλον της κατεστημένης φαιδρότητας.
Σκέφτομαι μόνον τι ωραίο ποίημα θα έγραφε ο Καβάφης αν ήταν από μια μεριά.

Monday, 30 May 2016

Σόιμπλε: Ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική

Σόιμπλε: Ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική

«Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προσδοκίες»
Σόιμπλε:  Ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική
4
εκτύπωση  

Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική τής χώρας.
Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείο Οικονομικών για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Ωστόσο, οι θετικές αυτές δηλώσεις συνοδεύτηκαν -όπως το συνηθίζει άλλωστε- και από προειδοποιήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, λόγω του «αυξημένου ηθικού κινδύνου» καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση από τις άλλες μνημονιακές χώρες.
«Πολύ δύσκολη περίπτωση η Ελλάδα»
«Ορθή» χαρακτήρισε την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της «βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο «ηθικού κινδύνου» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο η παροχή κινήτρων θα μπορούσε να παρασύρει, ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων.

Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.
Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση.
Αιχμές για την ΕΚΤ
Σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι επωφελής για τη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στον δημόσιο διάλογο.
Ειδικότερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευθύνη που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το σύνολο της ευρωζώνης σημαίνει ότι ο θεσμός αυτός δεν εφαρμόζει την καλύτερη νομισματική πολιτική για τη Γερμανία.
Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί πως «η ΕΚΤ πρέπει να επιδιώκει μια πολιτική σε μια νομισματική ένωση και για τα 19 κράτη-μέλη που δεν είναι η καλύτερη δυνατή νομισματική πολιτική για τη Γερμανία».
Δήλωσε ακόμα όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, χρειάζεται να είναι ανοιχτοί στο να αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ έχει δεχθεί την κριτική κάποιων Γερμανών πολιτικών για τα πολύ χαμηλά επιτόκιά της.

Σόιμπλε: Ανοησία η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δε υπήρχε εναλλακτική


Η αύξηση του ΦΠΑ είναι «οικονομική ανοησία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης εσόδων.

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και προσέθεσε ότι, όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι «οικονομική ανοησία», αλλά διευκρίνισε ότι, όταν το Κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό.

Για αυτό η Ελλάδα χρειάζεται αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα υποχωρεί.

«Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής» προσέθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΕ, παρά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δεν αποτελεί ξεπερασμένο μοντέλο.

«Δεν ισχύει καθόλου ότι δεν πρέπει να έχουμε ελπίδα» τόνισε και σημείωσε ότι ακόμη και αν μερικές φορές υπάρχουν οριακές αποφάσεις, π.χ. οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και οι περιφερειακές εκλογές, δίνουν ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν προχωρούν γενικά εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Saturday, 28 May 2016

Οι 15 αλλαγές που απαιτεί η τρόικα για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

Οι 15 αλλαγές που απαιτεί η τρόικα για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μέσα σε τέσσερις ημέρες καλείται η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή επί των ανοικτών θεμάτων του ελέγχου, ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Κ. Λαγκάρντ, υποστήριξε πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει αρκετές αλλαγές επί των νόμων που ψηφίστηκαν. Συνολικά, οι τροποποιήσεις που έχουν ζητηθεί ανέρχονται σε περίπου 15 και η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης. Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων, οι αλλαγές που ζητούνται είναι πολλές και αρκετές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος «νομοτεχνικών βελτιώσεων», με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι πρόκειται ακόμα και για αλλαγές σε κάποιες λέξεις που υπάρχουν στους νόμους.

Πάντως, Αθήνα και δανειστές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία ώστε να κλείσουν άμεσα τα ανοικτά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1η Ιουνίου να έχουν νομοθετηθεί όλα όσα πρέπει να γίνουν, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης. Εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση προόδου (cοmpliance report) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στη συνέχεια θα πρέπει ορισμένα από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης (όπως το γερμανικό, το ολλανδικό κ.λπ.) και αμέσως μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να κινήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου 20 ημέρες. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για να μην προκύψει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου. Και κατ’ επέκταση θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ιδανικά έως την 1 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα, οι κυριότερες είναι:

• Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε χθες πως υπάρχει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, καθώς από τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Αυτό σημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κληθεί το Δημόσιο να τα εξοφλήσει και η επιβάρυνση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας να μεταφερθεί στους πολίτες μέσω της επιβολής νέων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δήλωσε πως οι θεσμοί είναι «θετικοί» στο να βρεθεί λύση και να μη δημιουργηθεί κίνδυνος νέων μέτρων.

• Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στο να υπάρξει παράταση ενός μήνα (για τις 23 Ιουνίου) για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για να υπογραφεί το Μνημόνιο νωρίτερα.

• Αλλαγές στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τη νομική κάλυψή του. Γενικά για το νέο Ταμείο, ο υπουργός ανέφερε πως αποτελεί μια πρόκληση η σωστή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα υπάγονται σε αυτό. Εκανε λόγο για ανάγκη εξυγίανσης ορισμένων ΔΕΚΟ, ακόμη και πώλησης κάποιων (εκτός από τις «κομβικές ΔΕΚΟ» όπως για παράδειγμα η ΕΥΔΑΠ).

• Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Εκτός από το θέμα που έχει προκύψει με το ΕΚΑΣ, υπάρχει και σειρά άλλων διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές. Για παράδειγμα, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και αλλαγή στις διατάξεις που διατηρούν σε κάποιο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Για το θέμα με το ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε χθες πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά επανέλαβε πως αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά από τους δικαιούχους από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, αυτό το εισόδημα που θα «χάσουν», θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί.

• Αλλαγές σε φράσεις και λέξεις σε διάφορες διατάξεις των νόμων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και κάποιες διορθώσεις στις διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Πάντως, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι άνευ ουσίας, ενώ ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες για τον «κόφτη» ότι η ενεργοποίησή του δεν είναι ορατή, καθώς, εξαιτίας των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού εν μέσω ύφεσης και του ότι η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, μεγεθύνονται τα θετικά της μεγέθη.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν «είναι υφεσιακά» και «θα δυσκολέψουν τον κόσμο». Για το θέμα του αφορολογήτου ορίου για το οποίο ο υπουργός είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί ο ίδιος ως υπουργός να είναι χαμηλότερο των 9.100 ευρώ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής του έναντι των δανειστών. Συμπλήρωσε ότι από τις αλλαγές «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο», ενώ για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά σημείωσε πως είναι από τα λίγα μέτρα με τα οποία συμφωνεί με την τρόικα. Και αυτό γιατί δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ, όπως εξήγησε.

Η κριτική της Γραμμέλη που «σκίζει» τον Λαζόπουλο- Τι λέει για τους Ράδιο Αρβύλα

Η κριτική της Γραμμέλη που «σκίζει» τον Λαζόπουλο- Τι λέει για τους Ράδιο Αρβύλα

Η κριτική της Γραμμέλη που «σκίζει» τον Λαζόπουλο- Τι λέει για τους Ράδιο Αρβύλα
4
Η τηλεκριτικός Αφροδίτη Γραμμέλη αυτή τη φορά μέσα από τη στήλη της στην εφημερίδα «Το Βήμα» ασκεί σκληρή κριτική στον Λάκη Λαζόπουλο, τον οποίο δε διστάζει να χαρακτηρίσει «κυβερνητικό φερέφωνο» ενώ αποθεώνει τους παρουσιαστές της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα».

Διαβάστε το κείμενο που έγραψε:


«Πήρε τον πίνακα και την πίτα με τα μερίδια των φόρων. Ανέλυσε - με τη βοήθεια του ακουστικού και του control - τα μερίδια, τα ποσοστά στα πρωτογενή πλεονάσματα, μίλησε για δάνεια και φόρους, για δημοσιογράφους και εκδοτικούς οργανισμούς. Κούνησε το δάχτυλο, μάλωσε όσους συμπορεύονται με την αντιπολίτευση και ούτε λίγο ούτε πολύ, αδυνατώντας να υποστηρίξει τα όσα γίνονται από την κυβέρνηση, τα βάφτισε ως το μη χείρον βέλτιστον. Πρόβαλε και μερικά ανέκδοτα, μερικά πλάνα από λαϊκή αγορά, αποθέωσε το κοινό του και αποχαιρέτησε. Οχι, δεν πρόκειται για πολιτικό αναλυτή ούτε για οικονομολόγο, ούτε καν για καθηγητή πανεπιστημίου. Πρόκειται για έναν παρουσιαστή πρώην σατιρικής εκπομπής ο οποίος εσχάτως λειτουργεί ως κυβερνητικό φερέφωνο.

Τον Λάκη Λαζόπουλο δυστυχώς τον νίκησε η αλαζονεία. Σταθερή η τάση του να «χαϊδεύει» το ισχυρό σε κάθε του έκφανση, αυτοπαγιδεύτηκε στα ίδια του τα λάθη. Τόσο που πλέον αδυνατεί να παραγάγει αστείο, αδυνατεί να σχολιάσει ψύχραιμα. Ασθμαίνοντας, περιμένοντας πάντα την επιβεβαίωση από τα υποκινούμενα εκ των κλακαδόρων χειροκροτήματα, ο Λαζόπουλος δείχνει πολύ μικρός πια ...

Πηγή:govastileto.gr

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Αρνητική η αποτίμηση της διαπραγμάτευσης Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Αρνητική η αποτίμηση της διαπραγμάτευσης Τσίπρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αποδόμηση της εικόνας της κυβέρνησης και αρνητική αποτίμηση της τακτικής που ακολούθησε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και του αποτελέσματος που αυτή απέφερε, καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον «ΣΚΑΪ», η οποία δείχνει τη Ν.Δ. να παραμένει σταθερά πρώτη με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων.

Το 41% πιστεύει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι άσχημες για την Ελλάδα, και μόλις το 7,5% θεωρεί ότι είναι καλές. Το 22,5% τηρεί ουδέτερη στάση, ενώ το 29% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν τι αποφασίσθηκε. Το 72% θεωρεί ότι με τη διαπραγματευτική της τακτική η κυβέρνηση καθυστέρησε ζημιώνοντας τη χώρα (εκτίμηση που υιοθετεί και το 54% των ψηψοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ). Μόλις το 7,5% εκτιμά ότι ναι μεν υπήρξε καθυστέρηση, αλλά αυτή ωφέλησε την Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα δεν εκπλήσσει ότι το 80,5% θεωρεί πως στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα έχει κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο (το 9,5% θεωρεί ότι θα το πετύχει).

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με 25,5% (από 24,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ (από 16,5%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ελαφρά ενισχυμένη η Χ.Α. με 7% (6,5%). Τέταρτη πολιτική δύναμη είναι το ΚΚΕ με 5,5% (από 6,5%) και ακολουθεί η Δημ. Συμπαράταξη με 4,5% (από 4%). Η Εν. Κεντρώων παραμένει σταθερή στο 4%, και ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας, το νέο κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, με 2,5%, η οποία υπερβαίνει τη Λαϊκή Ενότητα που υποχωρεί στο 1%. Το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ παρουσιάζουν ελαφρά μείωση με 2% (από 2,5%). Τέλος, ποσοστό 1% καταγράφει η Εθνική Ενότητα των Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου.

Η πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και από την τεράστια διαφορά που εμφανίζεται στην παράσταση νίκης όπου, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επιλέξουν στις επόμενες εκλογές, το 54% εκτιμά ότι νικητής θα είναι η Ν.Δ. και μόλις το 19,5% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει και θα κερδίσει.

Η δημοσκόπηση καταγράφει κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον. Το 80,5% πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 11,5% ότι κινούνται προς τη σωστή. Το 74% πιστεύει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί (49% σίγουρα και 25% μάλλον), και το 5,5% ότι θα βελτιωθεί.

Το 86,5% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης και μόλις το 6,5% ικανοποιημένοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και το 70% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο δηλώνουν απογοητευμένοι. Το 44% επιθυμεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετία και το 41% να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Η Ν.Δ. καταγράφει μεγάλη συσπείρωση (79%) σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ (46%). Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας αντλεί δυνάμεις από τη Λαϊκή Ενότητα (47%), τη Χ.Α. (4%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (3%), αλλά και από αυτούς που στις τελευταίες εκλογές είτε απείχαν είτε ψήφισαν λευκό.

Επίσκεψη Πούτιν: «Βόμβες» του Ρώσου Προέδρου για Τουρκία και ΝΑΤΟ

Επίσκεψη Πούτιν: «Βόμβες» του Ρώσου Προέδρου για Τουρκία και ΝΑΤΟ

Επίσκεψη Πούτιν: «Βόμβες» του Ρώσου Προέδρου για Τουρκία και ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν πήρε το «όπλο» του - Τι σημαίνουν οι υπογραφές των συμφωνιών και ποιο ήταν το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου; - Ιδιαίτερη αναμένεται να είναι η επίσκεψή του στο Άγιο Όρος

Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση έφτασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής (27/05), επιβεβαιώνοντας πλήρως την τακτική των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλουν πάντα τον Ρώσο πρόεδρο να μην ακολουθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, Σάββατο, καθώς ο Πούτιν θα επισκεφτεί το Άγιον όρος.
Της Μαρίας Γιαχνάκη
AdTech Ad
«Άρωμα» διπλωματίας είχε ο προγραμματισμός του Ρώσου προέδρου αλλά και οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δείχνοντας περίτρανα τις στοχευμένες θέσεις του... για τις επενδύσεις και τις συνεργασίες. «Άρωμα» διπλωματίας όμως, είχαν και οι προειδοποιήσεις του... επί ελληνικού εδάφους.
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Τουρκίας και της τακτικής της, ενώ αναφέρθηκε και στο μέγεθος του προσφυγικού, που διογκώνεται με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε από την αρχή των συναντήσεών του, εμμέσως πλην σαφώς, ότι προτεραιότητα στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχε το Άγιο Όρος λόγω των εορτασμών για τα 1000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική πολιτεία.
putin tsipras copy
Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη... λοιπόν, κι ενώ δέχθηκε κατά κάποιο τρόπο ευγενικές πιέσεις από την ελληνική πλευρά, αποφάσισε να έρθει και στην Αθήνα, θέτοντας, όμως, τους όρους του και απλώνοντας μια μακροσκελή ατζέντα θεμάτων. Ο ίδιος ξέρει καλά ότι οι συνεργασίες που θα ήθελε να έχει με την Ελλάδα δεν είναι και τόσο εφικτές αφού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του εμβόλιμου εμποδίου της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ. Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι οι υπογραφές συμφωνιών για διάφορα θέματα, όπως έγινε και στο παρελθόν ανάμεσα στις δύο χώρες, απέχουν πάρα πολύ από την πραγματοποίηση τους.
Πέρα όμως από τις τυμπανοκρουσίες για τις επιτυχείς συμφωνίες και τις υπογραφές πρωτοκόλλων, σύμφωνα με το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, «ο πρόεδρος δεν έχει και πολύ εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση» για την καλή πορεία αυτών των συμφωνιών. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχει... «δουλέψει» η ελληνική πλευρά από τότε που οι επαφές των δύο χωρών πήγαν να πάρουν «φωτιά» ένα χρόνο πριν στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Τότε ήταν που υπόγραφαν συμφωνίες αλλά τίποτα δεν προχώρησε.
Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος Πρόεδρος γνωρίζει ότι η Ελλάδα τού είναι χρήσιμη ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης. Έτσι, η διαβεβαίωση ότι θα συζητήσουν θέματα βασικά όπως η ενέργεια ήταν βασική προϋπόθεση για να γίνει τελικά η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αγρίεψε ο Πούτιν στην Ελλάδα: Έγκλημα πολέμου η κατάρριψη του αεροσκάφους μας από την Τουρκία

Αγρίεψε ο Πούτιν στην Ελλάδα: Έγκλημα πολέμου η κατάρριψη του αεροσκάφους μας από την Τουρκία

Η άφιξη του Ρώσου πρόεδρου στην Αθήνα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα (27/05) έχοντας μαζί του μια ομάδα υπουργών αλλά και πολύ σημαντικών Ρώσων επιχειρηματιών που επέλεξε ο ίδιος. Επιχειρηματίες που ήταν ένας και ένας για τις συζητήσεις που αφορούν την ενέργεια, τα πετρέλαια και τις μεταφορές. Αυτά άλλωστε είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον Ρώσο πρόεδρο.
Βγήκε από το αεροπλάνο σοβαρός και με το ύφος του ισχυρού ηγέτη, ακριβώς όπως είναι, κατέβηκε την σκάλα για να συναντηθεί με τον υπουργό εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον περίμενε ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.
Αν και η υποδοχή στο αεροδρόμιο ήταν ανεπίσημη, ωστόσο δεν έλειψαν τα σχόλια των αναλυτών για εκνευρισμό του Πούτιν εξαιτίας της υποδοχής του από τον Πάνο Καμμένο και όχι από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η συνάντησή του με τον Πρόκοπη Παυλόπουλο
Πριν ακόμη έρθει στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ενημερωθεί ότι ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας δεν είχε πάει ποτέ του στο Άγιο όρος και ότι εξαιτίας της δικής του προγραμματισμένης επίσκεψής αναγκάστηκε να πάει λίγες μέρες πριν. Αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Ρώσο πρόεδρο. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφέρθηκε στο Άγιο Όρος κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο, με τα ρωσικά πηγαδάκια να αναφέρουν ότι το έκανε επίτηδες.
Στη συνάντησή του, λοιπόν, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος, εξηγώντας ότι οι πολιτικές επαφές και οι διμερείς συναντήσεις στην Ελλάδα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ενώ ευχαρίστησε το οικουμενικό Πατριαρχείο για την στήριξη της επίσκεψής του αποδεικνύοντας γι’ άλλη μια φορά τη βαθιά γνώση του στη διπλωματία και την τήρηση των ισορροπιών.
Οι σχέσεις του Ρωσικού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιδιαβαίνουν κρίση αφού η αίσθηση ότι η Ρωσική πλευρά έχει βλέψεις στο Άγιο Όρος έχει δημιουργήσει ένταση και αμφιβολίες για τις μεταξύ τους επαφές.
Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν επίσης ξεκάθαρος και στην άποψή του για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας τονίζοντας στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι μπορεί να θέλουμε και να διατυμπανίζουμε ότι επιθυμούμε συνεργασία σε διάφορους τομείς αλλά υπάρχουν προβλήματα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά κατέληξε σε μια δήλωση που θα έλεγε κανείς ότι περίμενε να ακούσει ο Ρώσος πρόεδρος, ότι «το Άγιο Όρος εμπνέει τους ηγέτες» άποψη που χαρακτηρίστηκε μοναδική από την ρωσική πλευρά μιας και δεν έχουν συνηθίσει τους Έλληνες πολιτικούς σε τέτοιες δηλώσεις.
Στην συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έβαλε το νερό στο αυλάκι
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την προσφώνησή του μιλώντας για τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη για την Ελλάδα εποχή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τού θύμισε με νόημα ότι τέτοιες συζητήσεις για συνεργασία είχαν ξανακάνει και πάλι στις συναντήσεις τους σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Ρώσος ηγέτης ξέρει καλά τα βαρίδια του Αλέξη Τσίπρα, όπως ήξερε και αυτά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μόνο που αυτήν την φορά έχοντας ήδη προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση για επενδύσεις, έχει τουλάχιστον την απαίτηση να προχωρήσει ή να τελειώσει ολοκληρωτικά το «φλερτ» των επενδύσεων, γι’ αυτό αποφάσισε να κάνει focus σε συγκεκριμένες συνεργασίες: Σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενέργεια , πετρέλαια λιμάνι Θεσσαλονίκης. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και ο σιδηρόδρομος είναι ο διακαής του πόθος, καθώς θα βοηθήσει την σύνδεση με τα Βαλκάνια και κυρίως με το Άγιο Όρος.
Είχε μαζί του τα πιο βαριά επιχειρηματικά ονόματα της Ρωσίας
Στην κομβική του επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε μαζί του, τους επικεφαλής της Gazprom σηματοδοτώντας το ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά της ΔΕΠΑ.
Έφερε τον επικεφαλής της Rozneft, ο οποίος είναι πολύ κοντινός του συνεργάτης και με ισχυρή πολιτική παρουσία στην Ρωσία. Μια συμφωνία της Rozneft άλλωστε με τα ελληνικά πετρέλαια θα ήταν μεγάλη επιτυχία και για τις δύο πλευρές, έστω κάτι το οποίο επετεύχθη έστω και διερευνητικά. Διότι όλες οι διμερείς συναντήσεις που κατέληξαν σε συμφωνία έχουν όλες την μορφή των μνημονίων συνεργασίας. Δηλαδή υπογράφουν ότι συμφωνούν να ερευνήσουν την συνεργασία τους πάνω στο κάθε αντικείμενο, επομένως υπογράφουν την καλή τους διάθεση.
Χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στην Αθήνα για να προειδοποιήσει Τουρκία και Νατο
Ήξερε εξαρχής ότι θα εξαπόλυε απειλές εναντίον της Τουρκίας για τα όσα δεινά δημιουργεί στη χώρα του, αλλά και κατά της Ουάσιγκτον για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία που απειλεί τη Ρωσία. Από το βήμα, την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του, εκείνος έστειλε τα μηνύματά του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν κάνει τίποτα χωρίς να ξέρει ότι θα κερδίσει κάτι, ακόμα και αν αυτό το κάτι είναι οι εντυπώσεις, θα πει Ρώσος αναλυτής που ξέρει καλά τους χειρισμούς του Ρώσου προέδρου. Ο Τσίπρας μπορεί να ένιωσε άβολα κατά την διάρκεια των απειλών, αλλά ο Πούτιν το έκανε γιατί ήθελε να το κάνει.
Μεγάλη μέρα η σημερινή για τον Ρώσο πρόεδρο
Η άφιξή του στο Άγιο Όρος θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ρώσο Πρόεδρο. Το περιβόλι της Παναγίας πάντα τον συγκινούσε και οι εικόνες της τον έλκυαν και τον ελκύουν, όπως είδαμε και στο Βυζαντινό Μουσείο που κοντοστάθηκε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, το βράδυ της Παρασκευής. Η επίσκεψή του στον Άθω αναμένεται να τον φορτίσει περισσότερο συναισθηματικά αφού και ο ίδιος πέρα από τους εορτασμούς έχει ανάγκη να προσευχηθεί και να δει πνευματικούς με τους οποίους θέλει να συνομιλήσει.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/700136/episkepsi-poytin-vomves-toy-rosoy-proedroy-gia-toyrkia-kai-nato#ixzz49wSQHiaK