Tuesday, 17 May 2016

EMAIL| WWW| | Κ. Μητσοτάκης: Αναγκαιότητα οι πολιτικές μεταρρύθμισης για την Ευρώπη

Κ. Μητσοτάκης: Αναγκαιότητα οι πολιτικές μεταρρύθμισης για την Ευρώπη

Ο αρχηγός της ΝΔ συναντήθηκε με Μακρόν, Γκουρία και Σαρκοζί
Κ. Μητσοτάκης: Αναγκαιότητα οι πολιτικές μεταρρύθμισης για την Ευρώπη
εκτύπωση  

Τη νέα βασική διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη που δεν είναι τόσο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, όσο μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών, προέταξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και αυτών που θέλουν να κρατήσουν  τα πράγματα ως έχουν.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι και επέμεινε σε μειωμένη φορολογία, σε μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά και σε δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν, όπως υποστηρίζει,  τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, επέμεινε ότι χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα και σημείωσε με έμφαση στους δημοσιογράφους, πως «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει επενδύσεις στη χώρα».
 Ο κ. Μητσοτάκης είχε με τον κ. Γκουρία μια εκτενή και εξαιρετικά και ενδιαφέρουσα, κατά τον ίδιο, συζήτηση, όπου ετέθη το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο ΟΟΣΑ για να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς και τις συγκεκριμένες μελέτες οι οποίες εκπονούνται σήμερα για λογαριασμό της χώρας μας. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε και στις δημόσιες δηλώσεις του, ότιμε σχετική καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να βοηθήσει σε μια σειρά από τομείς, όπως η απελευθέρωση προϊόντων, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Δυστυχώς, όμως, φοβάμαι ότι ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης των επενδύσεων, η ελληνική Κυβέρνηση απλά δεν διαθέτει τη βούληση για να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός Οργανισμού με την εμπειρία του ΟΟΣΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ν.Δ. (συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης) με τους επιτελείς του ΟΟΣΑεκτενώς τις προηγούμενες συστάσεις του ΟΟΣΑ συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, όπου υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία, αλλά και το πεδίο της ανάπτυξης.
Η αντιπροσωπεία της Ν.Δ. υπό τον κ. Μητσοτάκη ενημερώθηκε για την παρούσα κατάσταση όσον αφορά το «Κοινό Έγγραφο Συνεργασίας» μεταξύ ΟΟΣΑ και Ελλάδος που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2015. Ειδικότερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. αποτέλεσε η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης για την όποια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΟΟΣΑ στα θέματα διαφάνειας και στα θέματα αξιολόγησης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κ. Μητσοτάκη αποτέλεσε η παρουσίαση από πλευράς ΟΟΣΑ του προγράμματος «New Approaches του Economic Challenges». Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η νέα προσέγγιση του ΟΟΣΑ, η οποία θεωρεί ότι απαιτείται μια ευρύτερη θεώρηση της σχέσης της οικονομίας μιας χώρας με τους θεσμούς που διαμορφώνονται από την ιστορία, τις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτικές επιλογές.
Ειδικά για τη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι είναι ένας νέος πολιτικός, μεταρρυθμιστής και στη συνομιλία τους αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Και όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρότι «προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην  ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης».
 Στη συνάντηση των κκ. Μητσοτάκη και Μακρόν στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις και κοινός τόπος ήταν ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο βασίζεται στον πολιτικό ρεαλισμό, κάτι που τονίστηκε και από τις δυο πλευρές. Υπό το πλαίσιο αυτό, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, σημείωναν ότι μπορεί να υπάρξει κοινό σημείο επαφής μεταξύ ενός κεντροαριστερού και ενός κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή, όπως είναι οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης αντίστοιχα.
 Στη συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας και νυν Πρόεδρο του  Ρεπουμπλικανικού κόμματος Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη Ν.Δ., όπως είπε, ως έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό θεσμικό συνομιλητή, ως ένα κόμμα με μια πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία που αντιλαμβάνεται, όμως, τη δική του ξεχωριστή θέση για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την πατρίδα μας»

No comments:

Post a Comment