Friday 13 May 2016

Μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που υπογράφουν;


Μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που υπογράφουν;

2
εκτύπωση  

Με τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι προφανές ότι η χώρα μπαίνει σε ένα νέο πολιτικό  κύκλο.Ο κ.Τσίπρας φαίνεται να ολοκληρώνει τη στροφή που ξεκίνησε πέρυσι μετά το δημοψήφισμα και να αποδέχεται πλέον οριστικά ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη χώρα - και για τον ίδιο - πέρα από την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.Το ερώτημα που ανακύπτει από εδώ και πέρα  είναι αν  και οι υπουργοί και τα στελέχη του έχουν εγκαταλείψει τις αυταπάτες που έτρεφαν και καλλιεργούσαν .

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα κριθεί αναγκαστικά πλέον από την πιστή εφαρμογή του μνημονίου που έχει αποδεχθεί και υπογράψει.Κάθε παλινωδία, κάθε αστοχία,κάθε υπονόμευση των στόχων, όπως συνήθως γινόταν μέχρι τώρα από πλειάδα  υπουργών, αφενός θα απομακρύνει κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και αφετέρου θα φέρνει πιο κοντά την εφαρμογή του πολυσυζητημένου κόφτη δαπανών  με ότι συνεπάγεται.

Τα επικοινωνιακά παιγνίδια και η κατασκευή εχθρών δεν μπορεί παρά να έχουν περιορισμένο αντίκρισμα πλέον. Η μάχη θα κριθεί αναγκαστικά στο γήπεδο της οικονομίας. Κι αυτό προϋποθέτει μια κυβέρνηση που δεν κυνηγά φαντάσματα αλλά ασχολείται με την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα ,με τις επενδύσεις, την απασχόληση, την αλλαγή του κλίματος, αλλά και τη διασφάλιση της διεθνοπολιτικής θέσης της χώρας.


Η μέχρι τώρα εμπειρία από την κυβερνητική πολιτική στους κρίσιμους αυτούς τομείς,κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργεί.Οι ιδεοληψίες, οι πολιτικές αντιφάσεις, τα προσωπικά παιγνίδια και η λογική των εσωκομματικών ισορροπιών, εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν. Ενα μεγάλο μέρος των κυβερνητικών στελεχών, σε ευαίσθητους μάλιστα τομείς,είναι αιχμάλωτο των αντιφάσεων, των διαχειριστικών αδυναμιών και μιας κουλτούρας εχθρικής απέναντι στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Παρόλα αυτά ο κ.Τσίπρας έχει μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει ότι έχει απαλλαγεί οριστικά από τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις του. Ότι η στροφή που έκανε δεν ήταν μια συγκυριακή πολιτική επιλογή ,αλλά ουσιαστική αποδοχή της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν μπορεί κι αν θέλει να εφαρμόσει την πολιτική που συνυπέγραψε.

ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment