Μελέτες για τα πετρέλαια στο Ιόνιο : Επιστρέφονται ως απαράδεχτες!
|
|
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ |
Δύο είναι τα θέματα που καίνε την Κεφαλονιά στην διήμερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Δημοτικό Θέατρο «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ», το Σάββατο και την Κυριακή.
Και τα δύο αφορούν τις περιβαλλοντικές μελέτες για την έρευνα και την εκμετάλλευση των πετρελαίων στην περιοχή μας.
Η μία μελέτη αφορά στην δικιά μας περιοχή στα νοτιανατολικά της Κεφαλονιάς (Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο είναι η επίσημη ονομασία) και η άλλη στα νότια της Ζακύνθου (Δυτικό Κατάκολο, η επίσημη ονομασία).
Οι μελέτες έγιναν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με την εταιρεία APC S.A. και έχουν σταλεί προ πολλού στην Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο για το θέμα , τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Βαρότση.
ΜΕΛΕΤΗ για τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Και ενώ οι Κεφαλονίτες και Θιακοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα πρέπει αύριο να πουν την γνώμη τους για τις μελέτες, συμβαίνει το εξής εξωφρενικό: Tα Δημοτικά Συμβούλια Κεφαλονιάς και Ιθάκης τα οποία αφορά το θέμα άμεσα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ, δεν το έχουν καν συζητήσει!
Ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης συζήτησαν ποτέ το θέμα των υδρογονανθράκων στα χωρικά τους ύδατα.
Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, έστειλε πολυσέλιδη επιστολή στην περιφέρεια με τις προσωπικές του απόψεις. Στην επιστολή μάλιστα την υπογράφει ο ίδιος, δεν αναφέρεται όνομα επιστήμονα ή επιστημονικής ομάδας η οποία συνέταξε ή τον βοήθησε στην κατάρτιση των προτάσεων.( Την δημοσιεύσαμε εδω : http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=30567&Itemid=38 κλικ)
Και μπαίνει τα ερώτηματα: Είναι δυνατόν για ένα τόσο σοβαρό θέμα το οποίο είχε προγραμματιστεί για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πολύ καιρό πριν, να μην είχε χρόνο να το συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, όταν τον τελευταίο καιρό συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα; Είναι δυνατόν να μην έχουν βρει τον χρόνο για να συζητήσουν το θέμα «πετρέλαιο» που θα καθορίσει την αναπτυξιακή πορεία του νησιού μας ; Και με ποια επιστημονική ιδιότητα , με ποιες τεχνικές γνώσεις ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς καταθέτει αυτή την προσωπική επιστολή αντί για ΑΠΟΦΑΣΗ Δημοτικού Συμβουλίου;
Τέλος πάντων , ας ξαναγυρίσουμε στην εισήγηση του Περιφερειάρχη για τις μελέτες που αφορούν την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.
Σε αυτήν την εισήγηση ο κ. Σπύρου διατυπώνει τέσσαρις παρατηρήσεις που αποκαλύπτουν πολύ σοβαρές παραλείψεις των μελετητών.
Αύριο Σάββατο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων θα γνωμοδοτήσει για τις δυο μελέτες. Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για την ανάπτυξη και το μέλλον των νησιών μας, και επειδή πιστεύουμε ότι για το θέμα οι πολίτες των νησιών μας πρέπει να έχουν γνώση και γνώμη, σας παραθέτουμε τις προτάσεις για τροποποιήσεις που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου καθώς και τις δικές μας ταπεινές εκτιμήσεις μετα την μελέτη αυτών των κειμένων.
|
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ |
Ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Σπύρου, εισηγείται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο κάποιες τροποποιήσεις αυτών των μελετών. Η εισήγησή του ολόκληρη βρίσκεται εδώ : http://www.pin.gov.gr/images/themata/2012/10/10-01&02.pdf Υποθέτουμε ότι οι προτάσεις του Περιφερειάρχη για τροποποιήσεις στις μελέτες προέρχονται από την συνεργασία του με τον σύμβουλο του καθηγητή κ. Βαρότση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ή ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ;
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που επισημαίνεται στην εισήγηση του Περιφερειάρχη είναι ότι ζητείται η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου μόνο για το περιεχόμενο και την πληρότητα των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και όχι για ….την σκοπιμότητά του !!!! Δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει λόγο κατά πόσο αυτό το έργο θα βοηθήσει την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας (ανάπτυξη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε), παρά μόνο για το περιβάλλον!!
Κατά τους αξιότιμους μελετητές το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν λόγο για την χωροθέτηση (που πχ θα εγκατασταθεί η πλατφόρμα) , ούτε για την σκοπιμότητα και την οικονομική ωφέλεια ή ζημιά που θα έχει η περιοχή μας αν θα βρεθεί πετρέλαιο.
|
1. Δεν προβλέπεται η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ της περιοχής
Η περιοχή που θα γίνουν οι γεωτρήσεις χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. (ανατολικά του Πόρου κοντά στη νήσο Οξιά). Οι πάντες το γνωρίζουν αυτό, εκτός από τους συντάκτες των μελετών!!!!
Στη μελέτη για την δική μας περιοχή, δεν αναφέρεται καθόλου στο ενδεχόμενο μιας σεισμικής δόνησης , στις επιπτώσεις και στους κινδύνους που εγκυμονούν !!!!
Απλά ερωτήματα όπως : Τι θα γίνει από ενδεχόμενο υποθαλάσσιο σεισμό (συχνότατο φαινόμενο στην περιοχή) και τα τυχόν υποθαλάσσια παλιρροιακά κύματα (τσουνάμι) που μπορεί να προκύψουν; ούτε αναφέρονται , ούτε βέβαια και απαντώνται.
|
2. Ουδεμία αναφορά για τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού
Αν και προβλέπεται ρητά στη σχετική ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι μελέτες δεν αξιολογούν τις επιπτώσεις από την λειτουργία της μονάδας σε επαγγελματικές ομάδες (πχ ψαράδες), στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στην υγεία των ζώων και την εξέλιξη των θαλάσσιων οργανισμών.
Αντίθετα, προτείνεται να προβλεφθούν «αντισταθμιστικά μέτρα στις παραγωγικές ομάδες πληθυσμού» που θίγονται τα περιουσιακά τους στοιχεία (π.χ. ψαράδες, τομέας του τουρισμού). Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά θα αποζημιώνονται οι ψαράδες που θα βγάζουν ψόφια ψάρια και οι ξενοδόχοι που μπορεί να μην ξαναδούν τουρίστα στα δωμάτιά τους; Κατά τα λοιπά «τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε?»
|
3. Αγνοούν την νομοθεσία για δημιουργία Παρατηρητηρίου για το περιβάλλον
Η απαίτηση της περιφέρειας είναι η τήρηση στο ακέραιο και με το παραπάνω της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των κρίσιμων περιβαλλοντικών παραμέτρων. Και όμως ένα τόσο σοβαρό θέμα οι ακριβοπληρωμένες μελέτες …. δεν το περιλαμβάνουν!!!!
|
4. Ουδεμία πρόβλεψη για τυχόν ατύχημα και διαχείριση της κρίσης
Ίσως να είναι η πιο σημαντική απ’όλες τις παρατηρήσεις του Περιφερειάρχη . Σε ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ατυχήματος, ιδιαίτερα στην σεισμογενή περιοχή μας, άρα η μελέτη θα πρέπει να προβλέπει τις πιθανές συνέπειες ενός σοβαρού ατυχήματος στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων , συνέπειες που μπορεί να λάβουν ακραίες μορφές.
Η περίπτωση του ατυχήματος τον Απρίλιο του 2010 στις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού BP στον κόλπο του Μεξικού που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο 11 ατόμων και μια τεράστια και πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, είναι πολύ νωπή , δεν μπορεί να αγνοείται.
Πέρα από το μέγεθος και την έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς και τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, οι αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος συνήθως έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στο σύνολο σχεδόν των παραγωγικών δραστηριοτήτων της παράκτιας ζώνης. Και όμως για ένα τόσο σοβαρό (το σοβαρότερο) παράγοντα στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων οι μελέτες που έχουν συνταχθεί δεν προβλέπουν τίποτα!!!!
Και αν έχετε την απορία «καλά είναι δυνατόν μια μελέτη που πληρώθηκε, ένα σκασμό ευρώ , για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην προβλέπει το ελάχιστο», η απάντηση βρίσκεται στην εισήγηση του καθηγητή ορυκτών πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκου Βαρότση:
Ο κ. καθηγητής αποκαλύπτει, ούτε λίγο – ούτε πολύ ότι η μελέτη για τις δύο περιοχές στο Ιόνιο περιέχει αυτούσια κομμάτια από την αντίστοιχη μελέτη που έγινε προ ετών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο!!!!
Ο κ. καθηγητής μας λέει ότι οι μελετητές αντέγραψαν μια παλιά μελέτη για την Κύπρο και τις άλλαξαν απλά τον τίτλο!! Μηδέν έξοδα, πολλά έσοδα! Όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και βιβλική καταστροφή του περιβάλλοντος αν συμβεί ατύχημα. Ποιός παίζει με τον θάνατο;
|
|
Και όμως, παρά τις σοβαρές παραλείψεις τους, παρά την ανοικτή καταγγελία ότι μέρος των μελετών είναι αντιγραφή από την….Κύπρο, τελικά ο Περιφερειάρχης εισηγείται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρξει θετική γνωμοδότηση στις δύο μελέτες ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ότι «οι μελέτες θα συμπληρωθούν με τις παραπάνω παρατηρήσεις» !!!
Μα κύριε Περιφερειάρχη δεν πρόκειται για απλές παρατηρήσεις. Πρόκειται για σοβαρές παραλείψεις που ακυρώνουν την φερεγγυότητα των μελετών, που αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει ίχνος προστασίας για την ανθρώπινη ζωή στην περιοχή και τις παράκτιες περιοχές , ότι δεν υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση ατυχήματος.
Πώς να εμπιστευτείς μελέτη που αφορά το Ιόνιο αλλά είναι copy paste μας παμπάλαιας μελέτης για την….. Κύπρο ;
|
Και επιπλέον ρωτάμε.
Είναι δυνατόν να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τους υδρογονάνθρακες στην Κεφαλονιά και στο Θιάκι και τα Δημοτικά Συμβούλια, οι τοπικές κοινωνίες των δυο νησιών να μην έχουν ιδέα τι θα τους ξημερώσει;
Όπως αντιληφθήκαμε εμείς, σαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι, και όσο μπορούμε να κρίνουμε τέτοιου είδους μελέτες, ταπεινή μας γνώμη είναι ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ως ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΕΣ στους συγγραφείς , να τους ζητηθεί να επικαιροποιηθουν , να συμπληρωθούν με τα νεώτερα στοιχεία βάση των παρατηρήσεων και των απόψεων των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας και της Περιφέρειας και μετά θα επανέλθουν για την τελική συζήτηση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την γνώμη μας δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά για αυτές τις ανεπαρκέστατες μελέτες, ούτε να γνωμοδοτήσει «ΝΑΙ μεν αλλά». Τις επιστρέφει όπως έχουν , θέτει χρονοδιάγραμμα παράδοσης νέων μελετών και επί των νέων γνωμοδοτεί.
Με την ελπίδα ότι μέχρι τότε τα Δημοτικά Συμβούλια Κεφαλονιάς και Ιθάκης θα βρουν τον χρόνο να συζητήσουν το θέμα , να ενημερώσουν τους δημότες τους και να ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ για τα καλά και τα κακά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Οξιάς.
√ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των ΜΕΛΕΤΩΝ στους μελετητές και ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΝΕΩΝ, με βάση και τις παρατηρήσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων. πηγή kefaloniapress
|
No comments:
Post a Comment