Friday, 8 June 2012


Αντι-Μνημόνιο κατά αντι-ΣΥΡΙΖΑ
Tου Σταυρου Λυγερου
Οι Ελληνες ξαναπάνε στις κάλπες υπό το κράτος αντιφατικών πιέσεων. Σε πρώτο επίπεδο κυριαρχεί η αμφίρροπη αναμέτρηση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ. Εάν, όμως, ξύσουμε την επιφάνεια, θα δούμε ότι τα δύο αυτά κόμματα είναι οχήματα για την έκφραση δύο νεοπαγών ετεροκαθοριζόμενων πολιτικοεκλογικών ρευμάτων. Το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πραγματικότητα ρεύμα εναντίον του Μνημονίου, που έχει δημιουργηθεί ως αντίδραση στα ερείπια που συσσωρεύει η ασκούμενη πολιτική. Είναι ένα ρεύμα οργής και τιμωρίας με σαφή «αντικαθεστωτική» υφή.
Στις 6 Μαΐου το πολύχρωμο αντιμνημονιακό ρεύμα φούσκωσε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, των Aνεξάρτητων Eλλήνων, της ΔΗΜΑΡ και εν μέρει της Χρυσής Αυγής. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης ενισχύει εκλογικά τους δύο πρωταγωνιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον βασικό εκφραστή της αντιμνημονιακής ψήφου, προσελκύοντας ψηφοφόρους όχι μόνο από τα όμορα αριστερόστροφα κόμματα, αλλά και από κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή.
Προφανώς, οι ψηφοφόροι δεν ερωτεύθηκαν ξαφνικά τον Τσίπρα ούτε πείσθηκαν από το πρόγραμμά του. Απλώς θεωρούν την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ έναν τρόπο να στείλουν μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με το Μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, είναι η ύστατη κραυγή ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας (κυρίως αυτών που έχουν ήδη πέσει στον γκρεμό ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να πέσουν) πριν διολισθήσει σε δυναμικές αντιδράσεις και πιθανότατα σε κοινωνική ανάφλεξη. Το γεγονός, μάλιστα, ότι μετεκλογικά και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ομιλούν για επαναδιαπραγμάτευση και η τρόικα εγκατέλειψε τη μέχρι τότε ανελαστική στάση της, θεωρήθηκε δικαίωση της αντιμνημονιακής ψήφου και ενισχύει το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιδρώντας στη διόγκωση αυτού του ρεύματος, οι εγχώριες πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές δυνάμεις βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με τον ισχυρισμό ότι η ακύρωση του Μνημονίου ισοδυναμεί με έξοδο από την Ευρωζώνη. Η Κουμουνδούρου αμφισβητεί αυτήν την πολιτική εξίσωση, αλλά την επιβεβαιώνουν με καταιγισμό δηλώσεων κάθε είδους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ο βομβαρδισμός αυτός, σε συνδυασμό με την εξαντλητική κριτική που ασκήθηκε στο (συχνά ιδεοληπτικό και ενίοτε διάτρητο) κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά στους κόλπους της μεσαίας τάξης, κυρίως σε πολίτες που έχουν ακόμα αρκετά να χάσουν. Ορισμένοι που είχαν στραφεί ή στρέφονταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ παλινδρομούν. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα, όμως, είναι μια ευρύτερη αντισυσπείρωση, κοινός παρονομαστής της οποίας είναι ο φόβος. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα κεφαλαιοποιείται εκλογικά από τη Ν.Δ., επειδή μόνο αυτή μπορεί να κόψει τον δρόμο του Τσίπρα προς την εξουσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και ψηφοφόροι που απεχθάνονται τον Σαμαρά και που στις 6 Μαΐου είχαν ψηφίσει ΛΑΟΣ, Δράση, Δημιουργία Ξανά, αλλά και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δηλώνουν τώρα ότι θα ψηφίσουν τη Ν.Δ. όχι επειδή τους πείθει πολιτικά, αλλά επειδή θεωρούν ότι μόνον έτσι θα αποτρέψουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο το γεγονός, όμως, ότι σ’ αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο «αντί» καταδεικνύει ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε επικίνδυνη ζώνη.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Υπαρχει όμως και μια αιρετίκη εκδοχή. Με δεδομένη τη δραματική κατάσταση που εχει ν΄΄ αντιμετοπίσει η μετεκλογική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, εύκολα θα καταφέρει να αποδόσει και να πείσει τον ευπειθεστατο κόσμο, οτι κάθε συσάρεστο οφείλεται στο μνημόνιο. Και θα το κάνει κυρίως με εκτός βουλης "'διαπραγματεύσεις" του δρόμου.
Το αποτέλεσμα θα είναι ή ένα ατύχημα, η μια μέσω εκλογων παραίτησης της κυβέρνησης, οπότε θριανβευτής θα επέλθει ο Τσίπρας, και τοτε ποίός τον κουνάει μεχρι οι 12 συνηστώσες του να φέρουν τον όλεθρο, οπότε θα φύγει νύκτα.
Και στις δύο περιπτώσεις, καταλήγουμε στη Δραχμή και μετα στο Μνά των αρχαίων ημών προγόνων, που μπορεί να μας φέρει και λίγη τύχη, μια και παίζουμε με τη φωτία.
Απο εκει και πέρα θα βρεθούμε στο σημείο αφετηρίας των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Σχολίασε ο/η Μίνος | 

Πριν ξεκινήσω να σημειώσω ότι δεν παρακολουθώ συχνά τη στήλη του κου Λυγερού, αλλά χαίρομαι που η Καθημερινή έχει πολυφωνία. Μακάρι να γινόταν αυτό και στις εφημερίδες της Αριστεράς. Ο κος Λυγερός συγκεκριμένα δεν παραπλανά αλλά με ξεκάθαρο τρόπο παρουσιάζει απόψεις που υποστηρίζουν την (κατά τη γνώμη μου ξεπερασμένη) ιδεολογία του.
Είναι ο Σύριζα συνασπισμός αυτών που δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν ή μήπως είναι η συμμαχία των ξεβολεμένων; Αντερωτώ, γιατί οι εκπρόσωποι του Σύριζα είναι πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, φαρμακοποιοί, ταξιτζήδες και όχι άνεργοι;
Σχολίασε ο/η Γιάννης Παπαδάκης | 

K. Λυγερέ
Μήπως ξεχνάτε και εσείς και άλλοι σχολιαστές οτι δεν ειναι μόνο οι αντιμημονιακοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ /σημαντικά κίνητρα ειναι και η διακαής επιθυμία του ελληνικού λαού να δή στην εξουσία ενα "καθαρο "κόμμα /ενα κόμμα που δεν ειχε μπλεχτεί ανεπανόρθωτα στο πελατειακό κράτος και στα γρανάζια του /Ψηφίζει ΣΥΡΡΙΖΑ το μερος του ελληνικού λαού που δεν μπορει να ανεχθεί να ξαναδεί τα διεφθαρμένα και ανεπίδεκτα μαθήσεως κόμματα οπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους ανόητους και αλαζονικούς εκπροσώπους τους.
ΓΙατι άραγε και εσεις και αλλοι σχολιαστές της Καθημερινής αρνείστε αυτά τα κινητρα, που ειναι δυνατά και υπαρκτά και που παραβλεπουν την απειρία του κ. Τσίπρα / γιατι οπως μου ειπαν και αλλοι που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ / "ειδαμε και τους εμπειρους πολιτικούς που μας έφεραν την χώρα " Κρατήστε παρακαλώ μια πιο αντικειμενική σταση και αναλύστε ΟΛΟΥΣ τους λογους που ψηφίζει η Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ εστω κιαν έιστε πολιτικά ασυμφωνος μαζί του.
Σχολίασε ο/η Libby Tata Arcel | 

λεπτομερής, αντικειμενική και μεστή περιγραφή και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα.
Σχολίασε ο/η παναγιώτης ψάλτης | 

Υπαρχει όμως και μια αιρετίκη εκδοχή. Με δεδομένη τη δραματική κατάσταση που εχει ν΄΄ αντιμετοπίσει η μετεκλογική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, εύκολα θα καταφέρει να αποδόσει και να πείσει τον ευπειθεστατο κόσμο, οτι κάθε συσάρεστο οφείλεται στο μνημόνιο. Και θα το κάνει κυρίως με εκτός βουλης "'διαπραγματεύσεις" του δρόμου.
Το αποτέλεσμα θα είναι ή ένα ατύχημα, η μια μέσω εκλογων παραίτησης της κυβέρνησης, οπότε θριανβευτής θα επέλθει ο Τσίπρας, και τοτε ποίός τον κουνάει μεχρι οι 12 συνηστώσες του να φέρουν τον όλεθρο, οπότε θα φύγει νύκτα.
Και στις δύο περιπτώσεις, καταλήγουμε στη Δραχμή και μετα στο Μνά των αρχαίων ημών προγόνων, που μπορεί να μας φέρει και λίγη τύχη, μια και παίζουμε με τη φωτία. .
Σχολίασε ο/η Μίνος | 

Το σχέδιο "για μια χούφτα ευρά (από τα πλεονασματικά κέρδη της ΕΕ) εξασφαλίζω μια χώρα ολόκληρη" είναι πράγματι τρομερό.
Πράγματι είναι δίλημμα τρομερό:
Γλυτώνω (η χαρά των Ντόρα-Άδωνι-Σαμαρά) ή
όχι (Αλέξης και ξερό ψωμί).
Τα MBAs μας σε Οικονομικά, Πολιτική, τα κόμματα με τα θηρία τους δεν έχουν καμία άλλη λύση στο ξεπούλημα άνευ όρων; Πού είναι όλοι οι σύμβουλοι; οι ειδικοί; οι πρώην πρωθυπουργοί; υπουργοί; διευθυντές τραπεζών; Άφωνοι ώς αμνοί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα ύστερα τους ινκόγνιτο;
Σχολίασε ο/η robin hood of αχ πατρίδα μας γλυκειά | 

Ποιός βομβαρδισμός φίλε μου; Μόνη λύση η ανάκαμψη - αλλά προϋποθέτει χρηματοδότηση - αλλά προϋποθέτει ευρωπαϊκή στήριξη - αλλά προϋποθέτει ευρωπαϊκή πολιτική ανάκαμψης - αλλά προϋποθέτει κάποιας μορφής έστω σταθεροποίηση για να μη διαλυθεί το σύμπαν - αλλά προϋποθέτει ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση - αλλά προϋποθέτει "εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας". Είστε έτοιμοι να δεχθείτε την τελική κατάληξη; Αν όχι, ορίστε πείτε μας την εναλλακτική λύση.
Και, επιτέλους, δημοσιογράφοι κύρους και να μη βλέπουν τί γίνεται έξω;... Η Ινδία "τρέμει" γιατί θα έχει μεγέθυνση 5,5% και όχι 9%, η Ιταλία τρέμει πραγματικά, η Αμερική φοβάται "μόλυνση". Κι εμείς αρνούμαστε να δούμε το ΑΜΕΣΟ μέλλον μας.
Κρίμα.
Σχολίασε ο/η Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ | 

Έλα, κύριε Λυγερέ, μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις κι εσύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, είναι το ανάχωμα της Εξουσίας για να διατηρηθεί στην ... εξουσία ! Γι αυτό ο Τσίπρας μάς θυμίζει τον Ανδρέα, ίδια η συνταγή. Όλα τα άλλα περιττά, μη πω και παραπλανητικά. Τα ίδια αφεντικά θα διαφεντεύουν και μετά τις εκλογές, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Είτε με Μνημόνιο είτε δίχως αυτό. Είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης.
Μπορούμε να είμαστε συνάμα αναρχικοί και αυταρχικοί ώστε από αυτήν την σύγκρουση να γίνουμε αρμονικοί ; αυτό είναι το στοίχημα. Σ' αυτό έχεις απάντηση ;
Σχολίασε ο/η Άρης Νούλης | 

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά η δημοσιογραφική ποιότητα του κ. Λυγερού είναι εξαιρετικά χαμηλή. Θεωρεί "επικίνδυνη ζώνη" τα δύο αντί. Δεν είναι έτσι όμως. Παραβλέπει ότι οι πολίτες, σε αντίθεση με τους ανεπαρκείς πολιτικούς, παραβλέπουν τοποθετήσεις ή πολιτικές συμπάθειες και, μπροστά στην απειλή οριστικής καταστροφής που συνεπάγεται η επιλογή αυτού του εθνικά επικίνδυνου μορφώματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγουν τη μόνη επί του παρόντος δύναμη, που είναι ικανή να αποτρέψει το κακό. Αυτή είναι μια ορθολογική επιλογή ανθρώπων με σωφροσύνη, έναντι των ανεγκέφαλων, αμαθών, βολεμένων και, ενδεχομένως, επιπόλαιων που επιλέγουν την καταστροφή της χώρας. Σε μια τέτοια περίοδο δεν κάνεις εκλογές. Συγκροτείς μια εθνική κυβέρνηση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και, στη βάση κάποιων δεδομένων στόχων, δίνεις τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Δεν ασχολείσαι με ηλιθιότητες τύπου Τσίπρα, ούτε με μνημόνια, αντιμνημόνια και άλλες αρλούμπες. Το κείμενό σας θυμίζει το γνωστό αρχαιοελληνικό "των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε". Γιαυτό γίναμε οι καραγκιόζηδες της υφηλίου! Οι άλλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημά τους, δουλεύουν σοβαρά και σώζουν τη χώρα τους.
Σχολίασε ο/η Γ. Μ. | 

Είναι η πρώτη φορά που στην ελληνική ιστορία να διατυπώμεται πολιτική άποψη που να στηρίζεται στον φόβο. Να δώσουμε λοιπόν και όλο το Αιγαίο στους Τούρκους γιατί μας απειλούν με πόλεμο και ο πόλεμος φέρνει φόβο. Να δεχθούμε να ονομάζονται τα σκόπια Μακεδονία γιατί μπορεί να μας απειλήσουν και τα σκόπια με εμπάρκο και επομένως θα μας φοβίσουν με αποκλεισμό. Να δώσουμε και την Ήπειρο στους τσάμηδες γιατί μας απειλουν με αντάρτικο καθώς και τη δυτική μακεδονία στα σκόπια γιατί καμμιά δεκαριά χιλιάδες σλαυομακεδόνες θεωρούν ότι είναι εδάφη υπό ελληνική κατοχή και πρωτεύουσα τους είναι η Θεσσαλονίκη. Και όταν όλοι αντιληφθούν ότι είμαστε πάντα φοβισμένοι ας δώσουμε και μερικά νησια του Ιουνίου ή και την Κρήτη στους τούρκους γιατί έχουν μεγαλύτερο πληθυσαμό από εμας.
Σχολίασε ο/η Αλ΄ξανδροσ | 

No comments:

Post a Comment