Saturday 21 July 2012

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΩΝ
21/07/2012

Άνοιξε τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από εννέα μήνες απεργίας, το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής με επέμβαση των ΜΑΤ. 

Η πύλη της μονάδας άνοιξε στις 5.30 το πρωί εν μέσω εντάσεων, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ με εντολή εισαγγελέα έσπασαν το μπλόκο όσων περιφρουρούσαν την απεργία. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, προσήχθησαν και εν συνεχεία συνελήφθησαν έξι άτομα. Οι έξι συλληφθέντες αφέθηκαν νωρίς το απόγευμα ελεύθεροι, αφού προηγουμένως ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος. Ειδικότερα, σε βάρος των έξι απεργών απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παράνομης βίας και της παραβίασης δικαστικής απόφασης (που προ μηνών είχε κρίνει παράνομη τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης), ενώ για την υπόθεση θα οριστεί ρητή δικάσιμος.

Από το πρωί σημειώθηκε μποτιλιάρισμα στο ρεύμα εξόδου της Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου από το Χαϊδάρι έως τα διυλιστήρια, καθώς ομάδα εργαζομένων είχε καταλάβει το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μετά βίας από μία λωρίδα. 

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ επέρριψε ευθύνες για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην κυβέρνηση και με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «η δυσκολία πρόσβασης οφείλεται στο ότι κυβέρνηση και ΜΑΤ έχουν αποκλείσει το δρόμο μπροστά στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας εκτελώντας διαταγές του επιχειρηματία Μάνεση». 

Οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει απεργία το Νοέμβριο του 2011, μη δεχόμενοι μείωση των αποδοχών τους και μειωμένο ωράριο. Έκτοτε η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε απολύσεις, η ανάκληση των οποίων αποτελούσε πάγιο αίτημα κατά την εννεάμηνη κινητοποίηση.

Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση είχε διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα του Ασπροπύργου και να μεταφέρει όλη την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη μονάδα του Βόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την επέμβαση των ΜΑΤ υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισήμαναν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο. 

Με τον τρόπο αυτή η κυβέρνηση έστειλε αποφασιστικό μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.

Την ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία υπογράμμισε και το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, «το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας».

Την αποφασιστική συμβολή του υπουργείου Απασχόλησης ώστε να υπάρξει άμεση λύση για τη Χαλυβουργία και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση, είχε ζητήσει νωρίτερα η Δημοκρατική Αριστερά.

Σημείωσε ακόμη ότι «η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις».

Οι αντιδράσεις  της αντιπολίτευσης
Η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων καταδικάστηκε έντονα από τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή.

«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει, «η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση». Προσθέτει μάλιστα πως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα, καθώς η εισβολή των ΜΑΤ έγινε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία.

Βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή της ΝΕΤ. «Να χαίρονται τα ΜΑΤ και την επίθεσή τους, ο κος Σαμαράς ο κος Βενιζέλος και ο κος Κουβέλης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Ζητήσαμε διάλογο και συνεννόηση και δυστυχώς βλέπουμε κόντρες και απειλή βίας», σχολίασε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Παύλος Χαϊκάλης. 

Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση «να διαφυλάξει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο την ενότητα του ελληνικού λαού και να μην επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό».

Απαράδεκτη είναι σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον των εργατών. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ωστόσο και ότι «οι Έλληνες εργάτες δεν καπελώνονται από κανένα κομματικό χώρο».

Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι τάσσεται στο πλευρό των απεργών και των απολυμένων της Χαλυβουργίας και υπογραμμίζει ότι «αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματά τους». 

Για γκανγκστερικού τύπου χτύπημα κάνει λόγο το ΚΚΕ και σημειώνει πως «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής». 

Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΝΔ -– ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ είναι η βασική υπεύθυνη για την εισβολή και καταγγέλλει πως έγινε χρήση χημικών, υπήρξαν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις απεργών, «προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση».

«Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. 

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Την επέμβαση των ΜΑΤ στην Χαλυβουργία Ελλάδας καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ:
«Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων που παλεύουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, τα οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν λύνονται και δεν αντιμετωπίζονται με τη βία και τα ΜΑΤ», επισημαίνει η Συνομοσπονδία και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «τις δυνάμεις καταστολής και την αδιαλλαξία» και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Την «αμέριστη συμπαράσταση» των εργαζομένων στο Δημόσιο στους απεργούς της Χαλυβουργίας εξέφρασε και η ΑΔΕΔΥ, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων. www elzoni.gr
 

No comments:

Post a Comment