Sunday, 29 July 2012


Πολιτική

Όχι άλλες διευκολύνσεις στην Ελλάδα

Ο Σόιμπλε απορρίπτει άλλες διευκολύνσεις για την υπερχρεωμένη Ελλάδα ενώ ο Ρέσλερ εξακολουθεί να θέτει θέμα εξόδου της από την ευρωζώνη. Το γερμανικό ΒEΕ ζητά μια πιο ευρωπαϊκή πολιτική.
Δεν βλέπει άλλα περιθώρια για παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αυτό είναι το στίγμα της συνέντευξης του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην  κυριακάτικη Die Welt.
Στο τρέχον πρόγραμμα έχουν γίνει ήδη “πολλές διευκολύνσεις” υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε. «Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχει λάθη το πρόγραμμα, αλλά ότι δεν εφαρμόζεται σε ικανοποιητικό βαθμό από την Ελλάδα». Για αυτό το λόγο, επιμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν βοηθά «να κάνει κανείς υποθέσεις για μεγαλύτερα ποσά και περισσότερο χρόνο ή για ένα νέο κούρεμα χρέους, το οποίο θα αφορούσε τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα γενναιοδωρίας», λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός οικονομικών, «άλλα αν υπάρχει για την Ελλάδα ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος να τα καταφέρει».
Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε ασκεί κριτική στη συζήτηση που ξέσπασε στη Γερμανία στους κόλπους του κυβερνητικού στρατοπέδου για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διότι όπως εκτιμά, αυτό τροφοδοτεί αβεβαιότητα και αντιδράσεις στις χρηματαγορές.
Φίλιπ Ρέσλερ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ένας από τους αποδέκτες αυτής της κριτικής είναι σαφώς ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος δεν φαίνεται όμως να εντυπωσιάζεται από την κριτική που του έχει ασκηθεί ακόμα και από το κόμμα του.
Σε σημερινές του συνεντεύξεις στην κυριακάτικη Bild και στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο κ. Ρέσλερ επαναλαμβάνει σχεδόν κατά λέξη αυτά που έχει πει αρχές τις εβδομάδας: αμφισβητεί τη θέληση της Αθήνας για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και περικοπών, εκφράζει την άποψη, ότι αν η χώρα δεν υλοποιεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές, τότε δεν είναι δυνατόν να δοθούν άλλα χρήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί στην ίδια την Ελλάδα θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, και καταλήγει υποστηρίζοντας την άποψη ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μας τρομάζει πλέον.
Ο κ. Ρέσλερ απορρίπτει τον κίνδυνο του ντόμινο σε περίπτωση εξόδου, όχι μόνον λόγο των μηχανισμών στήριξης του ευρώ, EFSF και ESM, αλλά επειδή «τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία αλλά προπαντός η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν δείξει πόσο σωστό είναι, να υλοποιείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιβάλεις την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».
Ας σημειωθεί όμως ότι τη σκληρή στάση του κ. Ρέσλερ, πολιτικοί αναλυτές την σχετίζουν με την αμφισβήτηση του ιδίου στους Φιλελεύθερους, και την ελπίδα του να πετύχει την είσοδο του κόμματος του στο κοινοβούλιο. Σε νεότερη δημοσκόπηση πάντως το 71% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
Λάθος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Logo der Deutschen Industrie- und Handelskammer
Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο
Τέλος, ο Μάρτιν Βανσλέμπεν πρόεδρος, του Ομοσπονδιακού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητήριου στο Βερολίνο, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταδίκασε τη φημολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και προέτρεψε να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες στην Ευρώπη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο κ. Βανλσλέμπεν τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε καθημερινά στη Γερμανία για αυτό το θέμα. Είναι υπόθεση των Ελλήνων να αποφασίσουν και προσέθεσε πως η αποχώρηση μεμονωμένων κρατών από την ευρωζώνη θα είναι ένα άσχημο πολιτικό μήνυμα.

Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτ                                     DW DE

No comments:

Post a Comment