Monday, 23 July 2012

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΗΤΕΡ ΝΤΟΪΛ ΚΑΙ ΠΕΤΕΡ ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ«Ξεσπάθωσαν» δύο… Πέτροι!
23/07/2012
Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι Ντόιλ και Μπόφινγκερ αποφάσισαν να καταθέσουν τη διαφωνία τους για την παγκόσμια οικονομική πολιτική.

Ο Πήτερ Ντόιλ, που εργαζόταν στο ΔΝΤ και αποχώρησε, σε επιστολή του προς το Δ.Σ. του Ταμείου, μιλά για «διαβρωμένη» ηγεσία, σημειώνοντας ότι «ντρέπεται» που εργαζόταν εκεί. 

Με την επιστολή, που φέρει ημερομηνία 18 Ιουνίου και διέρρευσε στο CNN, ο Ντόιλ αναφέρει ότι επιθυμεί να εξηγήσει τους λόγους παραίτησής του έπειτα από 20 χρόνια στο Ταμείο. 

Πρώην σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ (υπεύθυνο για τα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας), ο Ντόιλ κάνει λόγο για «ανικανότητα», «αποτυχίες» και «καταστροφικούς» διορισμούς, τα τελευταία δέκα χρόνια, στο τιμόνι του Ταμείου. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθυστερημένη προειδοποίηση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση αποτελεί μια «πρώτης τάξεως» αποτυχία. 

Για τη θέση του γενικού διευθυντή του οργανισμού, ο Ντόιλ επισημαίνει ότι «ακόμα και η τωρινή επικεφαλής είναι διαβρωμένη, καθώς ούτε το φύλο της, ούτε η ακεραιότητά της, ούτε ο ενθουσιασμός της μπορούν να αντισταθμίσουν τη θεμελιώδη έλλειψη νομιμότητας της διαδικασίας επιλογής», αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία Ευρωπαίων και Αμερικανικών να είναι Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ και Αμερικανός ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Από την πλευρά του, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, εκ των «σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση, επανέρχεται στις απόψεις του περί αδιέξοδης υπερβολικής λιτότητας, προειδοποιώντας για περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομιών που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση τα κράτη που πλήττονται από κρίση. Όταν το παρακάνει κανείς με τη λιτότητα, αποδυναμώνεται η οικονομία του σε τέτοιο βαθμό, που τα δημοσιονομικά του κράτους χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται», υποστηρίζει ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. 

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών προειδοποιεί, μάλιστα, για τον κίνδυνο «εάν δεν σταματήσει αυτή η καθοδική πορεία, η βοήθεια που παρέχεται από κράτη σε κράτη ή τράπεζες να μην μπορέσει να αποδώσει και πολύ».

Σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας στην ευρωζώνη, «μέχρις ότου η οικονομία ξαναβρεί το βηματισμό της και εμφανίσει θετικά ποσοστά ανάπτυξης».      WWW.ELZONI.GR
 

No comments:

Post a Comment