Η καθοριστική αξιολόγηση |
|
Tου Αθανασιου Ελλις καθημερινη |
|
|
|
Καθώς ξεκινά η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, μια από τις κρισιμότερες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πλέον καθοριστική για τη συνέχεια, καλό θα ήταν η τρόικα να λάβει υπόψη της ότι έχει ως συνομιλητές αξιόπιστους ανθρώπους που θέλουν να υλοποιήσουν στόχους, ανταποκρινόμενοι στη σχετική παρότρυνση της Κριστίν Λαγκάρντ για «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή».
Ο κ. Σαμαράς είχε ενοχλήσει με την αρχική στάση του. Ο γράφων το γνωρίζει από σωρεία ιδιωτικών συζητήσεων με στελέχη της τρόικας, και την έμμεση αλλά σαφή δυσφορία που είχε εκφράσει ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στην «Κ».
Ομως, αρχής γενομένης με τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και, κυρίως, μετά την αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία, όλοι αναγνωρίζουν την αποφασιστικότητά του. Οι, δε, επιλογές προσώπων για το οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε νευραλγικούς οργανισμούς, καταδεικνύουν την πρόθεσή του να κάνει τα λόγια πράξη.
Ο γράφων έχει επίσης πληροφορηθεί, από τους πλέον έγκυρους κύκλους, τις αντιδράσεις μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, όχι μόνο του εκπροσώπου της Βραζιλίας, αλλά και άλλων χωρών.
Ηταν χαρακτηριστική η αυστηρή παρέμβαση εκπροσώπου σημαντικού κράτους-μέλους, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ότι με τον εκτροχιασμό του προγράμματος προσαρμογής απειλεί τη σταθερότητα της οικονομίας της χώρας του, έχοντας προκαλέσει μείωση των εξαγωγών που είναι η κινητήρια δύναμή της.
Σήμερα, όμως, έχουμε μια νέα πραγματικότητα. Το δίλημμα των ελληνικών εκλογών ήταν θυσίες και συνεργασία με την τρόικα για παραμονή στο ευρώ ή μονομερείς κινήσεις ερήμην της. Ο ελληνικός λαός έκανε την πρώτη επιλογή. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει. Οι κωλυσιεργίες και οι κοροϊδίες ανήκουν στο παρελθόν.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπου όντως καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια, είναι χρήσιμο να καταγραφούν δημόσια και με επίσημο τρόπο από την τρόικα τα νέα δεδομένα.
Αλλωστε, πέρα από τη δικαιολογημένη δυσφορία του παρελθόντος και την κριτική για καθυστερήσεις, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται το γεγονός, το οποίο ανέδειξε πριν από λίγες ημέρες και ο Γιοργκ Ασμουσεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 10% μέσα σε δύο χρόνια.
Δεν χρειάζονται ευχολόγια, αλλά μια αντικειμενική αξιολόγηση, η οποία πέρα από τεχνοκρατική διάσταση θα έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, και η οποία θα καταγράφει μεν τις υστερήσεις, αλλά θα υπογραμμίζει την εφαρμογή των μέτρων και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση.
Οπως δήλωσε χθες ο κ. Αλμούνια, εάν η Ελλάδα κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί τότε αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τη στηρίξει.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί και η ενθάρρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδεχθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα, κίνηση που θα συμβάλλει στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία, προς όφελος όχι μόνο της ίδιας της Ελλάδας, αλλά και της σταθερότητας ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Με τη σημερινή άφιξη του κ. Μπαρόζο στην Αθήνα να καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, μια ισορροπημένη αξιολόγηση θα ενισχύσει μια κυβέρνηση που όντως προσπαθεί, και θα συμβάλει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανευρωπαϊκής κρίσης. |
|
Η Ελλαδα δεν φταει σε καμια μα καμια περιπτωση για το οικονομικο slowdown (soft or hard landing) στο οποιο εχει εισελθει η διεθνης οικονομια και που ειναι αγνωστο το ποσο θα διαρκεσει και τι συνεπειες θα εχει παγκοσμιως. Το παγκοσμιο οικονομικο slowdown δημιουργηθηκε απο πολλους και διαφορετικους λογους, απο λαθος αποφασεις των τελευταιων δεκαετιων και ειναι εξαιρετικα complicated να αναλυθει και ποσο περισοτερο να λυθει! (τα βασικα σημεια βεβαια για το τι το προκαλεσε τα ξερουμε, αλλα σε καμια περιπτωση δεν εχουν σχεση με την μικρη Ελλαδα!!).
Μερος της λυσης αυτου του συνθετου παγκοσμιου προβληματος ειναι και η δημοσιονομικη εξυγιανση των χωρων. Αλλες χωρες εχουν περισοτερα αλυτα προβληματα (πχ Ελλαδα), αλλες λιγοτερα (π.χ Φιλανδια). Σε καμια περιπτωση ομως δεν φταει η Ελλαδα για το οικονομικο slowdown που ηρθε για να μεινει.
Εμπειροι αμερικανοι αναλυτες, προειδοποιουσαν εδω και 15 χρονια οτι η ευρωπη εχει φτιαχτει σε λαθος βασεις και οτι αυτο το προβλημα θα εσκαγε καποια στιγμη. Αλλα κανεις δεν ακουγε. Και αρκετοι ευρωπαιοι ακομα και τωρα (που το αναμενο φυτιλι πλησιαζει στον δυναμιτη)δεν ακουν. Και δεν εχουν καταλαβει οτι μονο στα Looney Tunes οταν σκαει ο δυναμιτης το κογιοτ δεν παθαινει τιποτα ((περα απο το μαυρο προσωπο και τον θιγμενο εγωισμο).
Στην πραγματικοτητα ομως, αν σκασει ο δυναμιτης (grexit) τοτε δεν θα υπαρχει γυρισμος για το ευρω. Η χιονοστιβαδα θα αρχισει.
Η Ελλαδα ειναι ενα μπαχαλο. Καμια αντιρηση.
Αλλα σε καμια περιπτωση δεν ευθυνομαστε για το παγκοσμιο οικονομικο slowdown που εχει αρχισει εδω και μια 20ετια και που το "τρέναραν" διεθνως την λυση του οι πολιτικοι με government stimulous packages (δηλαδη περισοτερο χρεος) και λαθος λυσεις ή με αναπτυξη "φουσκα" (βλεπε Κινα που σκαει ανεξελεγκτα αυτη τη στιγμη).
Το προβλημα ειναι τεραστιο, ειναι διεθνες και θα παρει πιθανως μια 10ετια να ισοροπησει.
Οποιες χωρες νοικοκυρεψαν τα οικονομικα τους απο την δεκαετια του 1990 (πχ γερμανια, φιλανδια κλπ) ειναι πολυ τυχερες. Οι υπολοιπες (συμπεριλαμβανομενης της αμερικης) θα εχουν προβλημα.