ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
«Τρέξτε» τις αποκρατικοποιήσεις
Τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την επιτάχυνση των ρυθμών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, τους εισπρακτικούς στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τους ενδεχόμενους τρόπους για την πιο γρήγορη αξιοποίηση των ακινήτων, τα σχέδια που αφορούν το μέλλον των εταιρειών ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ και την καθυστέρηση της έγκρισης για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού συζήτησαν χθες η τρόικα και η ανώτατη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο, στη συνάντηση δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται τα προσεχή 24ωρα. Η τρόικα κατέστησε σαφές ότι ο στόχος του 1,5 δισ. ευρώ που αφορά τη φετινή χρονιά από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αυξηθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας.
Σε αυτό το σημείο η τρόικα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κωλυσιεργία όσον αφορά την επιλογή προσώπου για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί στην προώθηση των εργασιών. Υπενθύμισε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τη θέση αυτή τρία στελέχη και συγκεκριμένα ο κ. Κουκιάδης, ο κ. Αθανασόπουλος και ο κ. Σταυρίδης.
Το χθεσινό «τετ α τετ» της ανώτατης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με την τρόικα ήταν το πρώτο μετά την πολύκροτη «είδηση» διεθνών εφημερίδων -που διαψεύστηκε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών- ότι πρόθεση των δανειστών είναι να μεταφερθεί η έδρα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στο εξωτερικό και να διοικείται από ξένους μάνατζερ για να είναι αποτελεσματικότερη η διαχείριση, σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Η τρόικα δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς εκτιμά ότι καμία κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας δεν θα δεχόταν την αλλαγή έδρας ή ξένη διοίκηση. «Το πρόγραμμα πρέπει να είναι ελληνικό», έλεγαν χθες χαρακτηριστικά πηγές από την ΕΕ.
Ωστόσο, η τρόικα έθεσε ξεκάθαρα ζήτημα αλλαγών στη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με στόχο την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση των εσόδων από αυτές, ώστε να απομακρυνθεί η χώρα μας από τα μνημόνια και τη λήψη μέτρων που βαραίνουν την κοινωνία.
Τα οφέλη
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα επιμένει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να δημιουργηθούν από το άνοιγμα της αγοράς, μετά την πώληση μιας κρατικής εταιρείας που απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα μονοπωλίου και όχι τόσο πολύ για τα εφάπαξ έσοδα μίας πώλησης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα επιμένει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να δημιουργηθούν από το άνοιγμα της αγοράς, μετά την πώληση μιας κρατικής εταιρείας που απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα μονοπωλίου και όχι τόσο πολύ για τα εφάπαξ έσοδα μίας πώλησης.
Θα πρέπει να έχουν συσταθεί ρυθμιστικές αρχές για κάθε αγορά, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού και να μην πληρώνουν παραδείγματος χάριν οι καταναλωτές το νερό για... χρυσάφι, όταν πωληθεί η ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες.
Ετσι, θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των καταναλωτών και παράλληλα το κράτος θα δημιουργήσει πηγές επαναλαμβανόμενων εσόδων. Μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης συζητήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για ένα πιο ευέλικτο σχήμα διοίκησης, αλλά και νομοθετήματα τα οποία θα μπορούσαν να λύσουν τα χέρια των ανώτατων στελεχών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Συζητήθηκαν επίσης όλα τα εναλλακτικά σχέδια για την αξιοποίηση ακινήτων για να επιλεγεί ο αποτελεσματικότερος τρόπος διαχείρισής τους.
Τα φετινά «αγκάθια»
Οι εισπρακτικοί στόχοι μέχρι το 2016
Οι εισπρακτικοί στόχοι μέχρι το 2016
Οι αναθεωρημένοι ετήσιοι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προέβλεπαν μέχρι σήμερα ότι το 2013 το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ, το 2014 θα εισπραχθούν 3,5 δισ. ευρώ, το 2015 περί τα 2 δισ. ευρώ και το 2016 περί τα 2,2 δισ. ευρώ.
Oσον αφορά τη φετινή χρονιά είναι αβέβαιο προς το παρόν εάν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος, καθώς η κοινοπραξία Emma Delta, που έχει υπογράψει τη σύμβαση για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, δεν έχει καταβάλει ακόμη τα 652 εκατ. ευρώ, ενώ το «αγκάθι» της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ παραμένει, αφού αναμένεται εδώ και 3 μήνες η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αζέρικη Socar που είναι η μοναδική που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι από τα 400 εκατ. ευρώ, τα 188 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο.
Οσον αφορά το 2014, η τρόικα επιθυμεί να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, των λιμανιών ΟΛΘ και ΟΛΠ καθώς και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ που απέβη άγονος στις 10 Ιουνίου.
Ελένη Κομίνη ΕΘΝΟΣ
No comments:
Post a Comment