Monday, 29 February 2016

Κρίσιμες προκριματικές σε 12 πολιτείες

Πολιτική

Κρίσιμες προκριματικές σε 12 πολιτείες

Μεγάλη αναμέτρηση αναμένεται αύριο στις ΗΠΑ. Την 1η Μαρτίου, την επονομαζόμενη Super Tuesday, διεξάγεται η προκριματική διαδικασία των εκλογών σε 12 πολιτείες που θεωρείται οιωνός για το τελικό αποτέλεσμα.
Με ανυπομονησία αναμένεται ο σημαντικός αυριανός γύρος των προκριματικών σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, από τον οποίο θα αναδειχθούν σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των υποψηφίων. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών δεν αναμένονται εκπλήξεις, με τη Χίλαρι Κλίντον να παραμένει φαβορί.
Στο μεταξύ η προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών, ειδικά στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έχει εξελιχθεί σε διαγωνισμό αληλλοκατηγοριών που γίνεται όλο και πιο προσβλητικός. Σε πρόσφατο ντιμπέιτ ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Μάρκο Ρούμπιο διακωμώδησε το γεγονός ότι ο συνυποψήφιός του Ντόναλντ Τραμπ κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη στις αναρτήσεις του στο twitter και στη συνέχεια τον συμβούλευσε (μια και βρίσκεται διαρκώς σε δικαστικές διαμάχες) να μηνύσει τον πλαστικό χειρουργό του. «Αφού αρέσει στον Ντόναλντ Τραμπ να μηνύει κόσμο, θα πρέπει να μηνύσει αυτόν που έκανε αυτό στο πρόσωπό του», είπε χαρακτηριστικά.
Η νευρικότητα του Μάρκο Ρούμπιο θεωρείται δικαιολογημένη, αφού οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις πολιτείες. Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά και τη Super Tuesday δεν αναμένονται άλλα μεγάλα εμπόδια μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα.
Το φλερτ με την ακροδεξιά
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας
Πώς εκτινάχθηκε όμως στα ύψη η δημοτικότητα του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές με τη χυδαία γλώσσα και τις εθνικιστικές του θέσεις; Ακόμη και ο γνωστός ακροδεξιός και πρώην στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο πρόσωπο του Τραμπ.
Ο τελευταίος πάντως δηλώνει ανίδεος: «Δεν γνωρίζω τίποτα για τον Ντέιβιντ Ντιουκ. Δεν έχω ιδέα ότι θέλει να με στηρίξει. Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση γιατί δεν ξέρω για τι μιλάτε» ήταν η σχετική απάντηση που έδωσε στον παρουσιαστή του CNN.
Ακόμη όμως και το φλερτ με την ακροδεξιά δεν αποθαρρύνει πολλούς αμερικανούς πολίτες να τον ψηφίσουν. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας κερδίζει σε δημοτικότητα χτίζοντας το προφίλ του επιτυχημένου δισεκατομμυριούχου που θα τα κάνει όλα σωστά σε αντίθεση με τους προηγούμενους. Το σχέδιο φαίνεται να λειτουργεί, τουλάχιστον για τους απογοητευμένους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πολίτες.
Dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Διαμάχη για το οικονομικό καθεστώς της Κίνας στην ΕΕ

Οικονομία

Διαμάχη για το οικονομικό καθεστώς της Κίνας στην ΕΕ

Η Κομισιόν θα αποφασίσει έως το τέλος του έτους αν θα αναγνωρίσει την Κίνα ως οικονομία της αγοράς. Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν ότι αυτή η ρύθμιση θα όξυνε ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό.
Η κινεζική οικονομία διακρίνεται από ένα βασικό πρόβλημα: Η κυβέρνηση προτίμησε να αναβάλει απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «ρίχνοντας» στην εσωτερική αγορά τεράστια χρηματικά ποσά στο διάστημα των τελευταίων ετών. Η στρατηγική φάνηκε αρχικά να έχει επιτυχία, με την Κίνα να ξεπερνά με άνεση τις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καταγράφοντας παράλληλα διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, στο μεταξύ καθίσταται σαφές ότι η συνταγή τόνωσης της ανάπτυξης άφησε στο περιθώριο τον παράγοντα «αποτελεσματικότητα». Ως εκ τούτου, η χώρα βαρύνεται από ένα παραγωγικό πλεόνασμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κίνα ήταν το 2015 η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Χάλυβα, και αυτό ενώ τα κινεζικά εργοστάσια χάλυβα έφτασαν μόνο στο 70% των παραγωγικών τους δυνατοτήτων. Σύμφωνα με μελέτη του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της ΕΕ, η κινεζική παραγωγή χάλυβα «έχει αποσυνδεθεί πλήρως» από την πραγματική ζήτηση.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει η Κίνα και με προϊόντα όπως το χαρτί, το γυαλί και πετρελαιοειδή. Σύμφωνα με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της ΕΕ, αυτό το πρόβλημα υπερπαραγωγής πλήττει δεκάδες βιομηχανικούς κλάδου και συνιστά «εκτεταμένη ζημιά για την παγκόσμια οικονομία γενικά και ειδικότερα για την κινεζική ανάπτυξη». Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι επανειλημμένες αντιπαραθέσεις με άλλα βιομηχανικά κράτη που επιρρίπτουν στην Κίνα ότι «πλημμυρίζει» τις αγορές τους με πλεονάζοντα προϊόντα. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρόκειται για προϊόντα η τιμή των οποίων έχει μειωθεί με τεχνητό τρόπο και ως εκ τούτου προκύπτει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε η Κομισιόν μπορεί να προβεί σε επιβολή δασμών ενάντια σε λεγόμενο ντάμπινγκ τιμών προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Έντονες διαμαρτυρίες εκπροσώπων της βιομηχανίας
Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπαραγωγής - χαρακτηριστική η περίπτωση της βιομηχανίας χάλυβα
Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπαραγωγής - χαρακτηριστική η περίπτωση της βιομηχανίας χάλυβα
Γεγονός είναι πάντως ότι τα εμπόδια για την ενεργοποίηση διαδικασιών κατά του ντάμπινγκ ενδέχεται σύντομα να γίνουν ψηλότερα. Η Κομισιόν καλείται έως το τέλος Δεκεμβρίου να λάβει μια απόφαση, η οποία πιθανότατα θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο μεταχείρισης της Κίνας στο πλαίσιο τέτοιων διαδικασιών. Συγκεκριμένα το ζήτημα είναι αν η ΕΕ θα παραχωρήσει στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς (Market Economy Status). Σε τέτοια περίπτωση θα γινόταν αισθητά δυσκολότερη η έναρξη διαδικασιών αντι-ντάμπινγκ κατά της Κίνας, ενώ και το ύψος πιθανών δασμών που θα επιβάλλονταν ως πρόστιμο θα ήταν μικρότερο.
Εκπρόσωποι βιομηχανικών κλάδων που θεωρούν ότι θα θιγούν από μία τέτοια απόφαση διαμαρτύρονται έντονα εδώ και εβδομάδες, αναζητώντας τον διάλογο με την αρμόδια επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ. «Η χορήγηση καθεστώτος οικονομίας της αγοράς στην Κίνα θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα στο ντάμπινγκ στην Ευρώπη. Αυτό θέτει σε κίνδυνο επενδύσεις και θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο Μίλαν Νίτσκε από τη βιομηχανική ένωση Aegis, στην οποία ανήκει σημαντικός αριθμός βιομηχανικών συνδέσμων, όπως της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας και χάλυβα. Τις θέσεις του Μίλαν Νίτσκε στηρίζουν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά και τα συνδικάτα. Αντιθέτως η Μ. Βρετανία στηρίζει την αναβάθμιση της Κίνας από την ΕΕ.
Όπως επισημαίνει ο Μίκο Χουοτάρι, αναλυτής του Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών Mercator, η απόφαση που καλείται να λάβει η Κομισιόν δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και πολιτική διάσταση. «Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την Κίνα. Και να προσπαθήσει κανείς να αποσπάσει παραχωρήσεις σε άλλους τομείς εάν τελικά αναγνωριστεί στην Κίνα το καθεστώς οικονομίας της αγοράς».
Πιθανή κατάληξη θεωρείται ένας συμβιβασμός των δύο πλευρών. Να λάβει η Κίνα το πολυπόθητο οικονομικό καθεστώς και η ΕΕ να επιβάλει ενδεχομένως σε προσωρινή βάση ειδικούς κανονισμούς προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία της από φαινόμενα ντάμπινγκ.
Κρίστοφ Ρίκινγκ Άρης Καλτιριμτζής

G20: Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις

Οικονομία

G20: Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις

Στη συνάντηση των G20 στη Σαγκάη συζητήθηκε η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών που θα δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Απέναντι στον κίνδυνο της ύφεσης οι υπουργοί Οικονομικών δηλώνουν έτοιμοι να πράξουν τα δέοντα.
Οι είκοσι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G20) προτίθενται να εμποδίσουν μέσω μεταρρυθμίσεων την περαιτέρω αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 χώρες, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Σαγκάη, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες προκειμένου να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί τους στόχοι. Οι κορυφαίες οικονομίες τονίζουν παράλληλα την ετοιμότητά τους απέναντι σε όποια πιθανή οπισθοδρόμηση της οικονομικής ανάπτυξης. Πάνω απ' όλα θέλουν να εμποδίσουν τον «νομισματικό πόλεμο» και τον κίνδυνο της ανταγωνιστικής υποτίμησης.
«Η γρήγορη πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές θα ενδυναμώσει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και θα καταστήσει τις οικονομίες μας περισσότερο καινοτόμες, ευέλικτες και ανθεκτικές» σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνάντησης. Οι G20 θεωρούν άλλωστε πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι η σημερινή ανάκαμψη είναι ανομοιογενής και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει τον στόχο της σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης. Ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης και αποσταθεροποίησης παραμένει ισχυρός.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μετά τις συνομιλίες στην κινεζική μεγαλούπολη: «Προφανώς τα τελευταία χρόνια κάναμε μερικά βήματα προόδου στα πλαίσια του G20». Τόνισε δε ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερη απ' ό,τι αφήνουν να διαφανεί οι κλυδωνισμοί των αγορών και πως όλοι προσπαθούν τώρα να μετριάσουν τις υπερβολές χωρίς όμως να ωραιοποιούν τα πράγματα.
Στα πλαίσια της συνάντησης η έμφαση δόθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε οι G20 συμφωνούν ότι το πεδίο της νομισματικής πολιτικής έχει στενέψει. Οπισθοχώρηση στους κανόνες που ρυθμίζουν την χρηματοπιστωτική αγορά δεν πρόκειται να υπάρξει. Επιπλέον πρόκειται να ενισχυθεί ο αγώνας των G20 ενάντια στα φορολογικά τεχνάσματα των πολυεθνικών.
Το Brexit θα προκαλούσε σοκ στις αγορές
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν παρών στη συνάντηση
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν παρών στη συνάντηση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν πρόσθεσε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλύτερες απ' ό,τι λέγεται. Η παγκόσμια οικονομία οφείλει να αναπτυχθεί, ακόμη και με αργότερους ρυθμούς απ' όσο ήταν αναμενόμενο: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιγράφουμε την κατάσταση με απαισιόδοξους τόνους». Ούτε για την Κίνα όμως υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης. Και στην ευρωζώνη η οικονομία θα πρέπει να αρχίσει να ανακάμπτει αυτόν και τον επόμενο χρόνο.
Ως ενδεχόμενο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία οι G20 αναγνωρίζουν τις παλινδρομήσεις στις ροές κεφαλαίων αλλά και τις χαμηλές τιμές πρώτων υλών και τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές έριδες. Επίσης επισημάνθηκε το ενδεχόμενο ενός σοκ από πιθανή έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές σε κάποιες περιοχές. Ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι προγνώσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει για μία ακόμη φορά να μετριαστούν.
Οι G20 επιβεβαίωσαν την απόρριψη της πολιτικής υποτίμησης του νομίσματος ως μέσου δημιουργίας πλεονεκτήματος στον ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές: «Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε στενά απέναντι στην αγορά συναλλάγματος» ήταν η ακριβής διατύπωση. Η στάση αυτή εξηγείται από τις ανησυχίες των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των τραπεζών ότι διάφορες χώρες υποτιμούν τεχνητά το νόμισμά τους, ώστε να εξάγουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Το γεγονός αυτό δεν αφορά μόνο την Κίνα, αφού το γεν και το ευρώ βρίσκονται επίσης αυτή την εποχή σε χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά την πολιτική του φθηνού χρήματος εκ μέρους των τραπεζών, οι G20 τονίζουν ότι η πολιτική του χρήματος από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισορροπημένη ανάπτυξη. Η οικονομική πολιτική εν γένει οφείλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο «φιλική προς την ανάπτυξη» και ευέλικτη, ώστε να ενισχύσει την οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κλίμα εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει και τα δεδομένα που αφορούν το δημόσιο χρέος.
Δημήτρης Ελευθεράκης (dpa)

Chaos and desperation at the Greek-Macedonian border

REFUGEES

Chaos and desperation at the Greek-Macedonian border

Tensions are rising in Idomeni with more than 7,000 refugees - mainly from Syria and Iraq - trapped between Greece and Macedonia. When refugees hurled stones and broke a fence, police fired tear gas.
Grenze Griechenland Mazedonien Flüchtlinge
There are no longer words to describe the atmosphere in Idomeni - a small village of less than 150 people perched on the Greek-Macedonian border - other than desperation, tension, anger, chaos.
"What is going to happen to us? I cry every day; I have a wife and my baby is sick," says Mohammed who has been stranded at the borders for eight weeks. "My number is 65, I am next but how long are we going to wait?" he continues.
Although it was announced that 500 people will cross daily, on Saturday, less than 220 were accepted, on Sunday 305, and on Monday just 50. People are fed up and this has already started to show. On Saturday, the first protests started, but they were calm and peaceful. The first demonstration was planned for 10:30 in the morning, but as the people dispersed, they already started to prepare for the next one scheduled for noon.
"We don't want food, we don't want money, we want to go. Look at me! I have no clothes, I have not showered. Why?" said Reem, a passionate Syrian woman who was on the frontline of the protest.
Grenze Griechenland Mazedonien Flüchtlinge
Desperation has heightened tensions along the Greek-Macedonian border
Frustration mounts
The protests continued on Sunday, as refugees decided to shut the train line.
"There are just too many people here. Right now there are 7,000 in a camp that can only host 3,000," says Antonis Rigas, Field Coordinator for Medicins Sans Frontieres (MSF).
On Monday, however, everyone could feel that something major was going to happen. People started gathering on the train track; whispers everywhere; and the leaders were trying to coordinate everyone.
Hundreds gathered in front of the sliding fenced gateway, which was placed in order to let trains from Greece enter Macedonia. As the first Greek police blockade broke, hundreds started running towards the border crossing. Those on the frontline were holding a battering ram in the hope of tearing down the fence.
Grenze Griechenland Mazedonien Flüchtlinge
Macedonian police responded to rock-throwing refugees with tear gas
Macedonian police respond
The border crossing looked chaotic. Some were climbing anywhere they could find, and all chanted in one voice “Open the border” in Arabic first and then in English. While the Macedonian police stood stone-faced, the crowd was losing patience. Those in the front started pushing the sliding door with force until it opened for a few seconds. The Macedonian police immediately placed barricades to keep the door shut.
Yet that was not the end. Syrian and Iraqi refugees became even more determined to enter the camp in Gevgelija. The barricades could no longer keep the door shut. It opened again. That was when everything went down. The police started firing teargas directly to the crowd - inside Greek territory. Refugees and journalists started running in panic. Everyone was crying out of fear of what might happen next - even as the crowd dispersed, the teargas kept coming.
A young girl was struggling to breathe, desperate for something that would ease the pain, while looking for her mother. Those who were calmer were trying to keep everyone in order so that the situation would not escalate.
"I was in the camp in Kozani, but I came here to help out because I speak English and Arabic. My family is in this camp. I told them to stay calm; to not throw stones. But they don't listen. This was an expected outcome," says Rami, a 20-year old Syrian who has been on Greece for days.
A few moments later, the crowd got calmer, but kept on protesting on the train lines. They plan to stay in front of the gate during the night.
Grenze Griechenland Mazedonien Flüchtlinge
Refugees want to go to Germany but are trapped in Greece with nowhere to go
'We need to go to Germany'
"This can no longer continue. I want to go back. They say that it is better in the hotspots. I want to go to Samos, however. I have heard that if I stay there for two months I can then apply for asylum and go to Germany by plane. I can no longer stay here. We spend too much money here. This is not a way to live. The food is not enough – look at the line! We come from Syria, we need to go to Germany," says a young man who is fed up with the conditions in the transit camp of Idomeni.
And indeed the conditions in Idomeni are horrible, as hundreds arrive daily - some with taxis, others on foot. At the same time, as a response to Monday's events, the Greek government issued an announcement banning journalists from entering the hotspots.
Idomeni, however, is a different story - it is neither a hotspot nor a proper refugee camp; there are too many people waiting to cross the border and want their stories to be told in the hope of putting pressure on Balkan and European governments.
On March 7, the European Union has planned a meeting to discuss the refugee crisis. Yet people keep on crossing the sea and arriving in Idomeni only to find themselves caught between chaos and questions about their future.

Καταυλισμοί προσφύγων σε όλη την Ελλάδα - Σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη

ΕΛΛΑΔΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Καταυλισμοί προσφύγων σε όλη την Ελλάδα - Σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων διαμορφώνεται χώρος πλησίον του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Ήδη συνεργεία του στρατού πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα, για να εγκατασταθούν σκηνές και υποδομές υγιεινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή. Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα. Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεισμόπληκτων από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση αν ο δήμος θέσει θέμα λειτουργίας των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται για hotspot αλλά για προσωρινή δομή και διαβεβαίωσε ότι από τη λειτουργία του δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν κοντέινερ παρά μόνο αντίσκηνα και προκατασκευασμένα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με στρατιωτικούς γιατρούς, οπλίτες γιατρούς και τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Επίσης, δεν θα δημιουργηθούν εστιατόρια, αλλά τέντες προσωρινής εστίασης, καθώς τη σίτιση θα καλύψει ο στρατός.
Σε τέσσερις σταθμούς φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά
Σε τέσσερις σταθμούς σταθμούς του ΟΛΠ και συγκεκριμένα στην πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη, φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατέφθασαν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων παρά την αρχική εκτίμηση από την Παμπειραική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων για 5.000 άτομα μεταβάλλεται περιοδικά καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του ΟΛΠ πολλά άτομα και οικογένειες αναχωρούν από μόνα τους με προορισμό το σταθμό του τρένου.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΛΠ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αίθουσα στην πύλη Ε-7 έχει κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν αύριο με το πλοίο της γραμμής. Πάντως από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν τρεις φορές την ημέρα τροφή φρούτα και νερό. Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό καθαριότητας σε 24ωρη βάση αλλά και χημικές τουαλέτες. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη 2 Μαρτίου σύσκεψη στην Περιφέρεια με φορείς της πόλης για το μεταναστευτικό στην οποία θα συμμετάσχουν, ο Εμπορικός Σύλλογος, το επιμελητήριο Πειραιά, εκπρόσωποι από τα τρία νοσοκομεία της Περιφέρειας, ο ιατρικός φαρμακευτικός και οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά αλλά και στελέχη του ΟΛΠ.
Σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη
Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.
Αυτή την ώρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Νωρίτερα, από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που πέταξαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ «απαντώντας» στον πετροπόλεμο των προσφύγων, υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα
Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στην ΠΓΔΜ, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.

Θεατρινισμοί παρηγοριάς και ολέθρου

 ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Θεατρινισμοί παρηγοριάς και ολέθρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ε​​στω αργά ας το πάρουμε απόφαση: κανείς δεν θα μας σώσει. Πρέπει να δούμε μόνοι μας πώς θα διορθώσουμε την οικονομία και πώς θα αντεπεξέλθουμε στην προσφυγική κρίση. Μόνο εάν οργανωθούμε, εάν διαθέτουμε σχέδιο, θα μπορέσουμε να ζητήσουμε και να πάρουμε από τους εταίρους μας και από τη διεθνή κοινότητα αυτά που χρειάζονται για να επιβιώσουμε εμείς και για να είμαστε χρήσιμοι και σε άλλους. Εως τώρα περιμέναμε. Γίναμε αντικείμενο των σχεδίων άλλων. Ούτε αυτοί φάνηκαν ικανοί να μας διασώσουν, ούτε εμείς. Επειδή ξυπνάμε μόνο την ύστατη στιγμή, αυτή έφτασε.
Για να συμφωνήσουμε έστω σε αυτό, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μιλάμε μεταξύ μας. Εμείς οι Ελληνες, που έχουμε επιζήσει από τόσες και τόσες καταστροφές, τώρα πνιγόμαστε με το σάλιο μας, με τη χολή που βγάζει ο ένας για τον άλλον. Για να συνεννοηθούμε, πρέπει να γνωριζόμαστε, και πρωτίστως ο καθένας τον εαυτό του.
Γνώθι σαυτόν. Ασφαλώς αυτό δεν είναι εύκολο – εάν ήταν, η αναζήτηση αυτή δεν θα ήταν θεμέλιος λίθος της σκέψης του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι που ευθύνονται για την τύχη της χώρας δεν έχουν αρχίσει καν να σκέφτονται ότι πρέπει να εκτιμήσουν ορθώς τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των ιδίων, της χώρας και της Ε.Ε. Αδυνατούν να εκπονήσουν σχέδιο διαφυγής από τη διπλή παγίδα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης – την ώρα που παγκοσμίως τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι διεθνείς παράγοντες βολοδέρνουν μεταξύ αδράνειας, κυνισμού και πανικού.
Τι μας τυφλώνει στους κινδύνους; Γιατί η κυβέρνηση που όφειλε να γνωρίζει ότι δεν τα καταφέρνει να δαμάσει τα κύματα συμπεριφέρεται ως παντοδύναμη, επιλέγοντας να επιτίθεται με κάθε τρόπο στην αντιπολίτευση και σε άλλους εσωτερικούς αντιπάλους; Γιατί χάνει το δίκιο της όταν απαντάει με σχολικού τύπου τσαμπουκάδες σε πραγματικά κακές συμπεριφορές άλλων χωρών; Είναι μόνο ότι δεν μπορούμε να διαφύγουμε από την αέναη εφηβεία που μας χαρακτηρίζει – με τα πάθη, τις υπερβολές και την εύκολη καταγγελία των άλλων, περιμένοντας από κάποιον «ενήλικα» να ενδώσει στις φωνές μας και να δώσει λύση;
Τέτοια συμπεριφορά είδαμε σε χορταστικές δόσεις στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πριν τραβήξουν προς σόλο καριέρα ο κ. Βαρουφάκης, η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Λαφαζάνης (με τη μικρή του κομπανία).
Αυτοί που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ και απαρτίζουν τη σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν την ίδια αδυναμία επαφής με το περιβάλλον, παρόλο που ο αδιανόητος εξυπνακισμός δεν πεθαίνει (όπως μας υπενθύμισε ο κ. Σκουρλέτης με την πρόσφατη επίθεσή του εναντίον του Καναδού προέδρου της Eldorado Gold). Οι σημερινοί δεν είναι σαν αυτούς που πίστεψαν ότι έγιναν Ζαπάτα ή Ζαν ντ’ Αρκ επειδή έπαιζαν στο έργο: γνωρίζουν πολύ καλά ότι υποδύονται έναν ρόλο και είναι αποφασισμένοι να το παίξουν έως το τέλος. Οπως οι πρώην σύντροφοί τους, όμως, είναι εθισμένοι στο χειροκρότημα: οι μεν έφυγαν για να συνεχίσουν να πουλούν φαντασιώσεις, οι δε λειτουργούν στον πραγματικό κόσμο αλλά με τρόπο που υπονομεύει τη διαχείριση της πραγματικότητας. Παράδειγμα: η κυβέρνηση αναγκάζεται να περάσει νόμους κατά τις επιταγές των δανειστών αλλά αμέσως τούς υποσκάπτει με την αδράνεια, με τροπολογίες και με εγκυκλίους που τους ακυρώνουν· παραλλήλως, καθυστερεί τόσο να λάβει αναγκαία μέτρα, που στο τέλος κάθε κίνηση θα οφείλεται στην απόλυτη ανάγκη. Γενικώς, στην Ελλάδα κανείς δεν θέλει να χρεωθεί την υποστήριξη κάποιου προγράμματος ή κάποια λύση, προτιμάμε να ζούμε με το πρόβλημα, αρκεί να μπορούμε να κατηγορούμε άλλους γι’ αυτό.
Με αυτό τον τρόπο ούτε εαυτούς γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε όποια δυσκολία. Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του πολιτικού μας κόσμου να ξεφύγει από το απλοϊκό σενάριο που υπηρετούσε τόσα χρόνια – με κυβερνήσεις και αντιπολίτευση να ξιφουλκούν πάνω στη σκηνή, όπου όλοι έπαιζαν τους καλούς, τους πατριώτες, τους δίκαιους, ενώ οι άλλοι ήταν πάντα οι κακοί, οι δωσίλογοι, οι διεφθαρμένοι. Ολα για το εύκολο χειροκρότημα. Τώρα, ενώ ο πρωθυπουργός βλέπει την ανάγκη για συναίνεση, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει τον ρόλο που γνώριζε από πριν – του άτεγκτου ηγέτη μιας οργισμένης επανάστασης. Ετσι, είτε το θέλουν, είτε όχι, και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές απαντούν αναλόγως. Για χρόνια παρακολουθούσαμε (ή μάλλον συμμετείχαμε) σε έργο που νομίζαμε ότι ήταν όπερα μπούφα. Τώρα βλέπουμε ότι είναι τραγωδία. Την ώρα που η σκηνή καταρρέει, που πρέπει να ανάψουμε τα φώτα, να ξαναδούμε τους ρόλους, να επέμβουμε στο σενάριο, συνεχίζουμε να παίζουμε όπως πριν. Είτε επειδή είμαστε ανίκανοι να δούμε, είτε επειδή η επιμονή στον ρόλο είναι η μόνη μας παρηγοριά...

Την οικονομία γιατί βουλιάζουμε, κύριε Τσίπρα!

Την οικονομία γιατί βουλιάζουμε, κύριε Τσίπρα!

3
εκτύπωση  

Η Ελλάδα είναι τούτο τον καιρό απόλυτα εκτεθειμένη.

Οι αμείωτες προσφυγικές ροές και ο επαπειλούμενος εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων από τον πόλεμο της Συρίας και τη γενικευμένη κρίση της Μέσης Ανατολής θα διαταράξουν αναπόφευκτα την εσωτερική ισορροπία της χώρας.

Ηδη τα καραβάνια των προσφύγων συνθέτουν εικόνες υποβάθμισης, οι οποίες συνδυαζόμενες με τις διατηρούμενες για καιρό εσωτερικές κοινωνικές συγκρούσεις μεταφέρουν αισθήματα γενικευμένης κατάθλιψης στον πληθυσμό της χώρας.
Ταυτόχρονα η διατηρούμενη οικονομική εκκρεμότητα με εταίρους και δανειστές, η πολύμηνη παράταση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, επιτείνει το κλίμα αστάθειας καθιστώντας τη χώρα ευάλωτη.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μεταφέρει κλίμα αισιοδοξίας και να καλλιεργήσει προσδοκίες ανάπτυξης, οι οικονομικές εξελίξεις παραμένουν αρνητικές.

Η ύφεση δεν λέει να καμφθεί, η φτώχεια χτυπάει ολοένα και περισσότερους, η ανεργία συνεχίζει σε δυσθεώρητα ύψη πάνω από το 25%, τα capital controls πνίγουν την όποια δραστηριότητα, οι τράπεζες είναι νεκρές και οι επιχειρήσεις παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν όρθιες.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι, αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση και παραταθεί η εκκρεμότητα, το Ελληνικό Δημόσιο θα αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα ταμειακών ροών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται και πάλι να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Οι πληρωμές θα μετατίθενται στον χρόνο, η προτεραιότητα θα μεταφερθεί στους μισθούς και στις συντάξεις, μια κατάσταση αντίστοιχη της περυσινής θα τείνει να επικρατήσει.

Η κυβέρνηση πιστεύει ανοήτως ότι έχει την ευκαιρία να παζαρεύει την αξιολόγηση με το Προσφυγικό, υπολογίζει ότι θα ανταλλάξει πρόσφυγες με μέτρα και χρέος, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία θα πνιγεί στην ανυποληψία της.

Οι δύο επόμενοι μήνες είναι απολύτως κρίσιμοι. Η ελληνική οικονομία έχει την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί, αλλά ταυτόχρονα απειλείται με απόλυτη καταστροφή.

Αν η κυβέρνηση δεν σπεύσει να εφαρμόσει το ταχύτερο όσα η ίδια δεσμεύτηκε πέρυσι το καλοκαίρι, η χώρα θα κινδυνεύσει πραγματικά να χάσει τα αβγά και τα καλάθια.

Τούτη τη φορά δεν θα έχει άλλη ευκαιρία. Και επειδή ταυτόχρονα εξελίσσονται όσα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, οι απώλειες δεν θα είναι μόνο οικονομικές αλλά και εθνικές.

Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς επείγει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εξέλθει τώρα από τον βούρκο της οικονομικής κρίσης.

Να δείξει, δηλαδή, στον κόσμο ότι στέκεται, ότι μπορεί και είναι σε θέση να συμμετάσχει στη διαχείριση μεγάλων διεθνών προβλημάτων όπως το Προσφυγικό.

Αλλιώς, αν βουλιάξει οικονομικά, θα καταρρεύσει και εθνικά.

Ο κ. Τσίπρας και η Δημοκρατία


Ο κ. Τσίπρας και η Δημοκρατία

7
εκτύπωση  

Δεν χρειαζόταν ο πανικός και ο εκνευρισμός που προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αποκαλύψεις του «Βήματος» για να μάθουμε την αυταρχική νοοτροπία και τις ολοκληρωτικές αντιλήψεις που επικρατούν στην ηγεσία του Σύριζα. Τα απωθημένα τους για τον Τύπο, την ελευθερία της έκφρασης και την κριτική τα γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Όπως τα γνωρίζουν πολύ καλά και οι σύντροφοι τους που έτυχε κατά καιρούς να διαφωνήσουν με τις πολιτικές επιλογές του αρχηγού και της παρέας του.

Το εξώδικο του εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού κ. Παππά, αποτελεί κυριολεκτικά μνημείο για το πώς αντιλαμβάνονται την κριτική, τη δημοσιογραφία,το ρεπορτάζ. Είναι υπόδειγμα προληπτικής λογοκρισίας, που θέλει να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφική έρευνα και την κριτική με ύμνους και ψαλμωδίες προς το θεάρεστο έργο της εξουσίας. Αντιστοίχως οι επιλεκτικές διαρροές και οι απειλές από κύκλους του Μαξίμου, με αφορμή τα όσα περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» αποκαλύπτουν αφενός τα ψεύδη τους και αφετέρου την αποτυχημένη προσπάθεια τους να τρομοκρατήσουν, όσους δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις τους.

Ας μην τρέφουν ψευδαισθήσεις οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου.Ο φόβος και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος για τους ίδιους και όχι για όσους εδώ και δεκαετίες δίνουν μάχες για τη Δημοκρατία. Πολλοί στο παρελθόν προσπάθησαν να υποτάξουν τον Τύπο, να φιμώσουν όσους έκαναν το καθήκον τους αποκαλύπτοντας τις υπόγειες μεθοδεύσεις της εξουσίας,αλλά απέτυχαν.

Ας το έχει υπόψη του ο κ.Τσίπρας, που εμπνεόμενος από τις χειρότερες παραδόσεις της Αριστεράς, προσπαθεί αξιοποιώντας τους μηχανισμούς της εξουσίας να αλώσει κι αυτός τα μέσα ενημέρωσης, καθιστώντας τα φερέφωνα της εξουσίας του.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες στην αποτυχία. Πολύ περισσότερο από ένα ηγέτη που έχει πλέον καταχωρηθεί στην αντίληψη των πολιτών ως ο Πρωθυπουργός που παραπλάνησε και συνεχίζει να παραπλανεί τον ελληνικό λαό για να διατηρηθεί στην εξουσία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο Spotlight, σκηνοθεσίας στον Ινιαρίτου, 6 Βραβεία στο Mad Max

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο Spotlight, σκηνοθεσίας στον Ινιαρίτου, 6 Βραβεία στο Mad Max

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ
Η παραγωγός του «Spotlight» αποδέχεται το όσκαρ καλύτερης ταινίας, συνοδευόμενη από το επιτελείο και τους ηθοποιούς του φιλμ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Είναι γνωστή η συνήθεια των Οσκαρ να κάνουν πολιτική, φέτος ωστόσο η συγκεκριμένη... τεχνική μάλλον έφτασε στην τελειοποίηση.

Στην 88η τελετή απονομής που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες στο Λος Αντζελες, όλοι «έπρεπε» να φύγουν ικανοποιημένοι κι αυτό (περίπου) έγινε. Ο ύμνος στην ερευνητική δημοσιογραφία του«Spotlight: Ολα στο Φως» αναδείχτηκε ως Καλύτερη Ταινία κερδίζοντας επίσης και το Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.


Το κορυφαίο πάντως, σύμφωνα με την Ακαδημία, φιλμ της χρονιάς δεν θεωρήθηκε άξιο και για το βραβείο σκηνοθεσίας -σχετικά σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο- το οποίο κατέληξε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου για την «Επιστροφή».

Οπως αναμενόταν, για τον ρόλο του στην ίδια ταινία, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο πήρε, επιτέλους, το σχετικό αγαλματίδιο ενώ εκείνο για τον Α' Γυναικείο Ρόλο πήγε στην σχετικά άγνωστη -αλλά εξαιρετική- Μπρι Λάρσον από το «Δωμάτιο».

Η μοιρασιά συνεχίστηκε και στους δεύτερους ρόλους με τον Μαρκ Ρίλανς («Η Γέφυρα των Κατασκόπων») και την Αλίσια Βικάντερ («Το Κορίτσι από τη Δανία») να βραβεύονται, δικαίως, στον Β' Ανδρικό και τον Β' Γυναικείο ρόλο αντιστοίχως. Κατά τα λοιπά, τα περισσότερα βραβεία της τελετής (6) κατέληξαν στο εντυπωσιακό «Mad Max: O Δρόμος της Οργής» του Τζόρτζ Μίλερ, όλα ωστόσο αφορούν δευτερεύουσες, τεχνικές κατηγορίες. Καλύτερο ξενόγλωσσο φιλμ ο συγκλονιστικός «Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες και Καλύτερο Αnimation το «Tα Μυαλά που Κουβαλάς» της Pixar, ενώ ειδική αναφορά αξίζει στην πρώτη βράβευση -αυτή κι αν ήταν καθυστερημένη- του μεγάλου Ενιο Μορικόνε για το πρωτότυπο μουσικό θέμα του «Μισητοί 8», στην έκτη του υποψηφιότητα.

Εκτός των βραβείων όμως, το διάρκειας 3.5 ωρών σόου εμπεριείχε αρκετή ακόμα πολιτική. Το μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε τους τελευταίους μήνες, με την απουσία Αφροαμερικών υποψηφίων από όλες τις κατηγορίες των φετινών Οσκαρ, δεν ήταν απλώς ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» αλλά μονοπώλησε επί της ουσίας την τελετή. Από τα αστεία του κεντρικού παρουσιαστή Κρις Ροκ και τα κωμικά σκετς άλλων Αφροαμερικανών ηθοποιών, μέχρι τον επίσημο λόγο της Προέδρου της Ακαδημίας Σέριλ Μπουν Αϊζακς, η βραδιά εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο «αυτομαστίγωμα» της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η οποία παραδέχτηκε πως πρέπει να αλλάξει για να συντονιστεί καλύτερα με το σημερινό πολυπολιτισμικό τοπίο.

Ο Κρις Ροκ πάντως φρόντισε να ελαφρύνει το κλίμα, βάζοντας τους πολυεκατομμυριούχους καλεσμένους του να «ξηλωθούν» επί τόπου για να αγοράσουν μπισκότα προς ενίσχυση των προσκόπων. Μάζεψε κάτι παραπάνω από 65 χιλιάδες δολάρια...

Ιράν: η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Ιράν: η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν δίνουν ένα σαφές μήνυμα: οι πολίτες θέλουν μεταρρυθμίσεις. Κι οι σκληροπυρηνικοί οφείλουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα, σχολιάζει ο Γιασμίντ Φαρουχί από τη DW.
Μια εβραϊκή παροιμία λέει: εάν υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι, διάλεξε τον τρίτο. Δεν υπάρχει καλύτερη εξήγηση από αυτή για την πολιτική συμπεριφορά των Ιρανών. Ακριβώς αυτόν τον τρίτο δρόμο επέλεξαν στις βουλευτικές εκλογές. Επειδή η αποχή από τις εκλογές θα ισοδυναμούσε με πλήρη ήττα των μεταρρυθμιστών και η πολιτική απομόνωση των σκληροπυρηνικών ήταν άγονη, οι μεταρρυθμιστές κατέστρωσαν ένα νέο σχέδιο: στόχος τους ήταν να αποδυναμώσουν τους συντηρητικούς. Έτσι λοιπόν συνέταξαν μια λίστα με τις λίγες μεταρρυθμίσεις που απομένουν να γίνουν, με μετριοπαθείς συντηρητικούς και με τους λεγόμενους «ανεξάρτητους». Αυτή η λίστα ονομαζόταν «λίστα της ελπίδας». Κι αυτή η ελπίδα νίκησε.
Η νίκη των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών δυνάμεων γύρω από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην Τεχεράνη αποδεικνύει την πολιτική ωριμότητα των ανθρώπων στην πρωτεύουσα του Ιράν. Αν και η πλειοψηφία των εδρών στη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει στα χέρια των συντηρητικών, η κυριαρχία τους στο κοινοβούλιο και το γόητρό τους έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Μία δημοκρατία μετ' εμποδίων
O Γιασμίντ Φαρουχί από τη Deutsche Welle
O Γιασμίντ Φαρουχί από τη Deutsche Welle
Τα μέλη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων και της Βουλής εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες. Αν και αυτό φαίνεται δημοκρατικό, η πραγματικότητα το διαψεύδει. Το ότι οι εκλογές στη χώρα δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το γνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών. Όλοι οι υποψήφιοι περνούν απ' το κόσκινο. Και μόνο εκείνοι που είναι «πιστοί στο σύστημα» μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα. Αλλά και η ίδια η «πιστότητα» δεν αποτελεί εισιτήριο για τη συμμετοχή στις εκλογές. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο των Φρουρών, που αποτελεί όργανο του απολυταρχικού θεοκρατικού κράτους.
Το Συμβούλιο των Φρουρών ανήκε μέχρι σήμερα στη σφαίρα επιρροής των συντηρητικών. Το δωδεκαμελές σώμα αποτελείται από έξι ιερείς και έξι νομικούς. Οι ιερείς διορίζονται απευθείας από τον ανώτατο θρησκευτικό άρχοντα, ενώ οι νομικοί εκλέγονται από τη Βουλή. Επειδή όμως οι υποψήφιοι για τη Βουλή εγκρίνονται πρώτα από το Συμβούλιο των Φρουρών, το τελευταίο παραμένει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Όλοι οι ανεπιθύμητοι υποψήφιοι αποκλείονται και καταγράφονται σε μια μαύρη λίστα. Ακόμη και ο Χασάν Χομεϊνί, εγγονός του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ηγέτη της επανάστασης και ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δεν είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αποκλείστηκαν και γνωστοί μεταρρυθμιστές από τις εκλογές. Ο αποκλεισμός των μεταρρυθμιστών είχε σε αυτές τις εκλογές ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σε πολλές περιφέρειες οι μεταρρυθμιστές δεν είχαν κανέναν υποψήφιο. Ή σε άλλες περιοχές υπήρχαν τόσες έδρες όσος και ο αριθμός των υποψηφίων. Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε για έκπληξη.
Ελπίδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Είναι οι πρώτες εκλογές μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ιράν και Δύσης τον Ιούλιο του 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας
Είναι οι πρώτες εκλογές μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ιράν και Δύσης τον Ιούλιο του 2015 σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας
Παρ' όλους τους περιορισμούς οι Ιρανοί έδωσαν ένα σαφές μήνυμα με την ψήφο τους. Ένα μήνυμα που οφείλουν να καταλάβουν οι συντηρητικοί, κι όσο νωρίτερα το κάνουν τόσο γρηγορότερα θα επιτευχθεί η σταθερότητα στη χώρα.
Οι Ιρανοί επέλεξαν από τη μία τους μεταρρυθμιστές και τις μετριοπαθείς δυνάμεις, ενώ από την άλλη τιμώρησαν τους σκληροπυρηνικούς. Τι πέτυχαν με τη νίκη της «λίστας της ελπίδας»;
Οι εκλογείς έδειξαν ότι δεν υποστηρίζουν την τροχιά των σκληροπυρηνικών. Έδειξαν επίσης ότι η εποχής της προκλητικής εξωτερικής πολιτικής έχει παρέλθει. Κι ακόμη ότι επιθυμούν μια ανοικτότερη κοινωνία και μια αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης. Τέλος έδειξαν πως έχουν διδαχθεί πολλά από το φρικτό πεπρωμένο της πολιτικής αποσταθεροποίησης στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία και πως δεν είναι πια πρόθυμοι να βαδίζουν στα σκοτεινά προς τον γκρεμό.
Γιασμίντ Φαρουχί