Monday 29 February 2016

Την οικονομία γιατί βουλιάζουμε, κύριε Τσίπρα!

Την οικονομία γιατί βουλιάζουμε, κύριε Τσίπρα!

3
εκτύπωση  

Η Ελλάδα είναι τούτο τον καιρό απόλυτα εκτεθειμένη.

Οι αμείωτες προσφυγικές ροές και ο επαπειλούμενος εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων από τον πόλεμο της Συρίας και τη γενικευμένη κρίση της Μέσης Ανατολής θα διαταράξουν αναπόφευκτα την εσωτερική ισορροπία της χώρας.

Ηδη τα καραβάνια των προσφύγων συνθέτουν εικόνες υποβάθμισης, οι οποίες συνδυαζόμενες με τις διατηρούμενες για καιρό εσωτερικές κοινωνικές συγκρούσεις μεταφέρουν αισθήματα γενικευμένης κατάθλιψης στον πληθυσμό της χώρας.
Ταυτόχρονα η διατηρούμενη οικονομική εκκρεμότητα με εταίρους και δανειστές, η πολύμηνη παράταση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, επιτείνει το κλίμα αστάθειας καθιστώντας τη χώρα ευάλωτη.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μεταφέρει κλίμα αισιοδοξίας και να καλλιεργήσει προσδοκίες ανάπτυξης, οι οικονομικές εξελίξεις παραμένουν αρνητικές.

Η ύφεση δεν λέει να καμφθεί, η φτώχεια χτυπάει ολοένα και περισσότερους, η ανεργία συνεχίζει σε δυσθεώρητα ύψη πάνω από το 25%, τα capital controls πνίγουν την όποια δραστηριότητα, οι τράπεζες είναι νεκρές και οι επιχειρήσεις παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν όρθιες.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι, αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση και παραταθεί η εκκρεμότητα, το Ελληνικό Δημόσιο θα αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα ταμειακών ροών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται και πάλι να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Οι πληρωμές θα μετατίθενται στον χρόνο, η προτεραιότητα θα μεταφερθεί στους μισθούς και στις συντάξεις, μια κατάσταση αντίστοιχη της περυσινής θα τείνει να επικρατήσει.

Η κυβέρνηση πιστεύει ανοήτως ότι έχει την ευκαιρία να παζαρεύει την αξιολόγηση με το Προσφυγικό, υπολογίζει ότι θα ανταλλάξει πρόσφυγες με μέτρα και χρέος, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία θα πνιγεί στην ανυποληψία της.

Οι δύο επόμενοι μήνες είναι απολύτως κρίσιμοι. Η ελληνική οικονομία έχει την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί, αλλά ταυτόχρονα απειλείται με απόλυτη καταστροφή.

Αν η κυβέρνηση δεν σπεύσει να εφαρμόσει το ταχύτερο όσα η ίδια δεσμεύτηκε πέρυσι το καλοκαίρι, η χώρα θα κινδυνεύσει πραγματικά να χάσει τα αβγά και τα καλάθια.

Τούτη τη φορά δεν θα έχει άλλη ευκαιρία. Και επειδή ταυτόχρονα εξελίσσονται όσα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, οι απώλειες δεν θα είναι μόνο οικονομικές αλλά και εθνικές.

Γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς επείγει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εξέλθει τώρα από τον βούρκο της οικονομικής κρίσης.

Να δείξει, δηλαδή, στον κόσμο ότι στέκεται, ότι μπορεί και είναι σε θέση να συμμετάσχει στη διαχείριση μεγάλων διεθνών προβλημάτων όπως το Προσφυγικό.

Αλλιώς, αν βουλιάξει οικονομικά, θα καταρρεύσει και εθνικά.

No comments:

Post a Comment