Tuesday 23 February 2016

Προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με δίκτυα πέμπτης γενιάς


 

Προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με δίκτυα πέμπτης γενιάς

Υπόσχονται μετάλλαξη των μεγάλων βιομηχανικών κλάδων
Προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με δίκτυα πέμπτης γενιάς
εκτύπωση  

Βαρκελώνη, αποστολή


Η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, η μεταποίηση, τα μέσα επικοινωνίας και η διασκέδαση θα είναι οι τομείς της οικονομίας που θα μεταλλαχθούν από την έλευση των ευρυζωνικών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), σύμφωνα με Λευκή Βίβλο που παρουσιάστηκε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο της ερευνητικής σύμπραξης μεταξύ της Κομισιόν, κλαδικών βιομηχανικών φορέων και της ερευνητικής κοινότητας, 5G PPP.

Σύμφωνα με κοινή διακήρυξη των τριών μερών, το 5G υπόσχεται να ψηφιοποιήσει την κοινωνία και την οικονομία και οδηγήσει "στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση" στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και την μεταποίηση όπως επίσης και στους τομείς των μέσων επικοινωνίας και της διασκέδασης.

Τα κύρια συμπεράσματα της Λευκής Βίβλου για το 5G είναι:

- Θα μεταμορφώσει τα δίκτυα σε συντονιστικές πλατφόρμες και θα ανοίξει τον δρόμο για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργία αξίας, ενδυναμώνοντας ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στους κατασκευαστές συσκευών, τους παρόχους και τις κάθετες βιομηχανίες.

- Θα ενσωματώσει υφιστάμενες τεχνολογίες (πχ σταθερή, κινητή, δορυφορική κτλ)

- Η ανάπτυξή του θα πρέπει να είναι βασικός στόχος για την Ευρώπη έως το 2020.

- Η σταθερότητα του δικτύου, η αξιοπιστία, η πυκνότητα και τα τερματικοί ρυθμοί αιχμής των δεδομένων θεωρούνται οι πιο σημαντικοί στόχοι απόδοσης για το 5G και χρειάζεται να επιτευχθούν σε συνάρτηση με μία "σφιχτή" χωρική και πληθυσμιακή κάλυψη.

- Η απαιτήσεις που προκύπτουν από χαρακτηριστικές περιπτώσεις χρήσης στις κάθετες κλαδικές αγορές θα πρέπει να είναι υψηλής προτεραιότητας στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της διαδικασίας προτυποποίησης του 5G. Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προτεραιότητα στην διαδικασία εκχώρησης του φάσματος.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κ. Γκίντερ Έτινγκερ η διαδικασία της προτυποποίησης έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο η πρωτοβουλία 5G PPP θα κάνει τις πρώτες σχετικές επιλογές με στόχο την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας. Όπως τόνισε, το 2019 θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το φάσμα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Ο κ. Έτινγκερ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, έρχονται νέοι κανονισμοί και απορρύθμιση της αγοράς με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και τον θεμιτό ανταγωνισμό, ενώ θα ενισχυθεί το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Επικοινωνιών (BEREC) με νέες αρμοδιότητες και θα έρθει εναρμονισμός στις πολιτικές διαχείρισης του φάσματος σε διασυνοριακό επίπεδο, με κύριο πεδίο τα 700 MHz και με στόχο το 5G να είναι πραγματικότητα το 2020.

Σύμφωνα με τον Χέρμαν Μάγιερ, επικεφαλής του ERTICO (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών), το 5G θα ενσωματώσει όλες τις υφιστάμενες τεχνολογίες δικτύων, όπως τα σταθερά και κινητά δίκτυα, οι δορυφόρλοι κτλ

Σύμφωνα με τον CTO της Nokia, Χουσείν Μοίν, το 5G θα είναι "ένα σύστημα των συστημάτων", το οποίο θα έχει απεριόριστη χωρητικότητα και θα παρέχει την δυνατότητα επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο με ελάχιστη καθυστέρηση και χαμηλό κόστος διασύνδεσης των σημείων επαφής.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο στην χρήση των drones, της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις υπηρεσίες υγείας και αλλού. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για αυξημένα επίπεδα ασφαλείας στην μετάδοση των δεδομένων, ώστε να μην είναι εφικτό για παράδειγμα το "χακάρισμα" των δεδομένων υγείας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας δορυφορικών επικοινωνιών  SES, Καρίμ - Μισέλ Σαμπάχ, η χρήση δορυφόρων θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ανάπτυξη του 5G.

Σύμφωνα με τον CTO της Deutsche Telekom, Μπρούνο Γιάκομπφόιερμπορν, στο εγγύς μέλλον οι καταναλωτές θα διαθέτουν 10-20 διαφορετικές συσκευές που θα υποστηρίζουν διαφορετικές λειτουργίες και υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deutsche Telekom παρουσίασε στην Βαρκελώνη ένα πλήρες σύστημα 5G το οποίο έχει χρόνο απόκρισης μικρότερο από 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Μάλιστα, πέτυχε ταχύτητα 1,5 gigabit ανά δευτερόλεπτο.

No comments:

Post a Comment