Sunday, 21 February 2016

«Μικρή ανάσα» οι αποφάσεις των Βρυξελλών

Πολιτική

«Μικρή ανάσα» οι αποφάσεις των Βρυξελλών

Ως «μικρή ανάσα» για τους ευρωπαίους ηγέτες και τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ ειδικότερα αξιολογούνται στη Γερμανία τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Έχει όμως η ΕΕ την πολυτέλεια του χρόνου;
Μια μάλλον ενθαρρυντική και αισιόδοξη απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο επικεφαλής του think tank των Βρυξελλών Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών CEPS, Ντάνιελ Γκρος. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle:
«Είναι αλήθεια ότι ως θεσμός η ΕΕ μοιάζει αυτό το διάστημα αβοήθητη. Εντούτοις συμβαίνουν πολλά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και τα οποία θα οδηγήσουν στο να μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές. Υπό αυτή την έννοια ίσως και να έχεις την πολυτέλεια να αναβάλεις τη λύση του προβλήματος».
Στη Γερμανία καλλιεργούνται πλέον μεγάλες προσδοκίες ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου, στην οποία η Γερμανία αποδίδει τεράστια σημασία, καθώς το Βερολίνο εκτιμά γενικότερα ότι η Άγκυρα έχει ρόλο κλειδί στο προσφυγικό. Ο Ντάνιελ Γκρος εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό απλώς αυξάνει ο βαθμός εξάρτησης από την Τουρκία. Η μοναδική λύση στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να τεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα «εμπόδια» στο δρόμο των προσφύγων προς την Ευρώπη, προκειμένου να μην ξεκινούν καν το ριψοκίνδυνο ταξίδι τους:
«Το ιδανικό είναι να κρατήσεις τους πρόσφυγες στην περιοχή, δηλαδή στην Τουρκία, στον Λίβανο και άλλες χώρες. Στην παρούσα φάση όμως αυτό δεν είναι εφικτό, κυρίως λόγω της Τουρκίας και της εσωτερικής της κατάστασης. Γι΄ αυτό το λόγο λοιπόν η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση είναι να χτίσεις μια σειρά εμποδίων προκειμένου να προστατεύσεις με έμμεσο τρόπο το εξωτερικά σύνορα ης ΕΕ».
Τεταμένο το κλίμα
Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε μικρή ανάσα στην Α. Μέρκελ
Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε μικρή ανάσα στην Α. Μέρκελ
Την οργή του για το γεγονός ότι δεν προχωρά η ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι σύντομα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων που λαμβάνουν οι «απρόθυμες» χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ουγγαρίας που δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Βουδαπέστη έκανε λόγο για «πολιτικό εκβιασμό».
Το συγκεκριμένο επεισόδιο καταδεικνύει απλώς πόσο τεταμένο είναι πλέον το κλίμα και πόσο εύθραυστές οι ισορροπίες στην ΕΕ, σχολιάζουν αναλυτές. Παλαιότερα ο κανόνας έλεγε ότι η Ένωση εξέρχεται πάντοτε ενισχυμένη από κρίσεις. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκτιμά ο Ντάνιελ Γκρος:
«Δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι οι πιθανότητες εξανεμίζονται και οι δυσκολίες αυξάνονται. Ίσως όμως και να απομείνει στο τέλος κάτι θετικό, καθώς υπάρχει η πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο είδος συνοριοφυλακής. Για την παρούσα κρίση είναι μάλλον αργά, εντούτοις, όταν θα έχει οικοδομηθεί, θα μπορεί να φανεί χρήσιμη στην επόμενη κρίση».
Μπερντ Ρίγκερτ / Κώστας Συμεωνίδης

No comments:

Post a Comment