Monday 29 February 2016

Αντί για συνέδριο βλέπουν εκλογές στη Ν.Δ.

Αντί για συνέδριο βλέπουν εκλογές στη Ν.Δ.

Υπευθυνότητα Μητσοτάκη vs ανευθυνότητας Τσίπρα, η στρατηγική Συγγρού
Αντί για συνέδριο βλέπουν εκλογές στη Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί στη σταδιακή ανανέωση της ΝΔ, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για κάθε απρόβλεπτο ενδεχόμενο
1
εκτύπωση  

Οι περίφημες 100 ημέρες που έθεσε ως στόχο για την ανασυγκρότηση της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του τη 10η Ιανουαρίου μπορεί να αποδειχθούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς είναι πιθανόν να εξελιχθούν απρόβλεπτα γεγονότα. «Ποιος θα το πίστευε αυτό που ζούμε τις τελευταίες ημέρες;» είναι μια φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα στον 3ο όροφο της Συγγρού. Εκεί όπου βρίσκεται το πολιτικό επιχειρησιακό κέντρο της ΝΔ και τα στελέχη προετοιμάζονται αναλύοντας όλα τα πιθανά σενάρια.

Ανατροπή σκηνικού
Οταν ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τον στόχο των 100 ημερών ως το Πάσχα, ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι όλα θα ήταν ανοιχτά στη χώρα, ακόμη και το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Στα σενάρια που κυκλοφορούν σε πολιτικά και όχι μόνο γραφεία το βέλος για πιθανές εκλογές  δείχνει την 24η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.

Σε αυτό το άκρως ευμετάβλητο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τοπίο, με τη χώρα να κινείται σε τεντωμένο σχοινί, ο κ. Μητσοτάκης, προχωρώντας στη σταδιακή ανανέωση της ΝΔ, ετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενο. Ο ίδιος έχει θέσει το κόμμα σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε το επόμενο διάστημα στη χώρα, ενώ εμφανίζεται βέβαιος για νίκη της ΝΔ.

Η στρατηγική της ΝΔ θα είναι άκρως επιθετική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά κατά τουΑλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα αποκαλούν συνεχώς «ψεύτη, ανίκανο και τελικά μοιραίο πρωθυπουργό». Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι η μεγάλη όξυνση που έχει επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου έχει δύο αναγνώσεις: α) είναι άλμα φυγής σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι μπορεί περισσότερο και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά και β) να συγκρατήσει τον κατήφορο οικοδομώντας τον μύθο της πτώσης της κυβέρνησης μήπως και συντηρηθεί πολιτικά την επόμενη ημέρα.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, λένε από τη ΝΔ, «η μόνη επιλογή που τους έμεινε είναι η μάχη μέχρι τελικής πτώσεως». Απόρροια αυτής της επιλογής, σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΝΔ, είναι η χρησιμοποίηση κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου στα πλαίσια του πολιτικού πολέμου. Δεν εξηγείται αλλιώς, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, από τη μία πλευρά ο Πρωθυπουργός να επιζητά το πρωί τη συναίνεση και συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και το βράδυ να του εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει ψύχραιμος και λόγω της κρισιμότητας των στιγμών αντιπαρέρχεται την προσωπική πολεμική που έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας και επιμένει πως ο ίδιος επιλέγει να προτάσσει την προάσπιση της χώρας και των εθνικών συμφερόντων.

Σύσκεψη των αρχηγών
«Γι' αυτό και ζητήσαμε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εργαστήκαμε για να διαμορφωθεί το έδαφος για να συγκληθεί και τελικά την επιβάλαμε» λένε από τη ΝΔ και διευκρινίζουν  ότι ο κ. Μητσοτάκης προφανώς και θα συμμετάσχει, θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ο λόγος της παρουσίας του εκεί είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό.

«Εννοείται πως θα πάω, αρκεί να γίνει η σύσκεψη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου. Αν συγκληθεί μετά, δεν έχει κανένα νόημα να πάω» 
λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, όπως προ ημερών (επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τηλεφωνική επικοινωνία με πολιτικούς αρχηγούς, συνάντηση με την πρέσβειρα της Αυστρίας και τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα κ.ά.)

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τον όρο «μοιραίος πρωθυπουργός», η ΝΔ θα προβάλει το δίπολο: από τη μία πλευρά είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που καταφεύγει στον διχασμό ενώ η χώρα είναι στο σημείο μηδέν και από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ που κινείται υπεύθυνα, εθνικά και προτείνει λύσεις στους πολίτες που δεν θέλουν κραυγές και πόλωση.

Η διεύρυνση και τα ονόματα  
Το σχέδιο διεύρυνσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον κ. Μητσοτάκη που κάνει με στοχευμένες παρεμβάσεις πολιτικά ανοίγματα σε πρόσωπα που κινούνται εκτός των παραδοσιακών τειχών της ΝΔ. Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη στην αρχή της περασμένης εβδομάδας με την πρόεδρο του «Δικτύου» και κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ Αννα Διαμαντοπούλου, αν και έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για το Ασφαλιστικό, ήταν από μόνη της ένα σήμα ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ συνομιλεί με όλους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν στέκεται μόνο στα ονόματα, αν και ακούγονται πολλά εσχάτως, αλλά θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό υπόβαθρο που στηρίζεται στις λέξεις-κλειδιά: αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία και ανάπτυξη. Θα εντείνει το επόμενο διάστημα τις κινήσεις του για να δείξει στην κοινή γνώμη ότι ο στόχος της διεύρυνσης της ΝΔ παραμένει και προχωρεί το άνοιγμα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του να μιλήσει προχθές στην εκδήλωση για το βιβλίο του βέλγου προέδρου των Φιλελευθέρων - Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ στην Αθήνα, αλλά κυρίως η απόφασή του να παραστεί στο συνέδριο του Ποταμιού και να μιλήσει φιλοτεχνώντας επιμελώς το εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό πολιτικό μήνυμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλά πρόσωπα - ελάχιστα με κοινοβουλευτική προϋπηρεσία - που δεν είχαν καμία οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική σχέση με τη ΝΔ και πλέον αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία.



Η ομάδα του Κωστή Χατζηδάκη
Τα πρόσωπα που καταρτίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα

«Ολα θα αξιολογηθούν όταν έρθει η ώρα» 
λένε από την ηγετική ομάδα, αλλά και μόνο η προεργασία που έκανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για τη συγκρότηση των δύο ομάδων που θα εποπτεύουν το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει την ιδιαίτερη σημειολογία της και αναδεικνύει τη φιλοσοφία της νέας ηγεσίας και στο θέμα της διεύρυνσης. Και αυτό διότι ο κ. Χατζηδάκης, που έχει την ευθύνη της σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος, εμφάνισε μια αξιόλογη ομάδα, συνδυάζοντας την τεχνοκρατική και την πολιτική αντίληψη και με σύνθημα την «ελπίδα της αλήθειας». «Στόχος μας να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και επιμένει ότι αυτό που θα παρουσιαστεί δεν θα είναι καρπός του «λεφτόδεντρου», αλλά καρπός μιας σοβαρής και μελετημένης εργασίας. Υπό τον κ. Χατζηδάκη, με στενό συνεργάτη του τον γραμματέα Προγράμματος Γιώργο Στεργίου,συγκροτήθηκε μια συμβουλευτική ομάδα επτά αξιόλογων προσώπων η οποία θα επιβλέπει την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της ΝΔ, πέρα και πάνω από το Μνημόνιο. Σε αυτήν συμμετέχουν ο Μιχάλης Αργυρού, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Κάρντιφ, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Καλαβρός, νέος επιχειρηματίας (startup) και δημιουργός του TedxAthens, Νέλλη Κάτσου, διευθύνουσα σύμβουλος μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας,Θεόδωρος Πελαγίδης, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, και Νίκη Τζαβέλα, πρώην ευρωβουλευτής και επί σειρά ετών κεντρικό στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων. Ακόμη, δημιουργήθηκε μια άλλη πεντάδα με αξιόλογα πρόσωπα τα οποία θα εποπτεύουν πέντε πεδία και απαρτίζεται από τους Χρήστο Σκλαβούνο, τραπεζικό στέλεχος και μεταξύ 2013-2015 πρόεδρο του ΤΧΣ (πεδίο ανάπτυξης), Σπύρο Βλαχόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πεδίο αξιοκρατίας), Γιώργο Ιωάννου, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνο για το τμήμα ΜΒΑ (πεδίο αριστείας), τον πολύπειρο πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη (πεδίο αξιοπιστίας) και τον Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, πρώην γ.γ. Υγείας (πεδίο αλληλεγγύης).

No comments:

Post a Comment