Monday 29 February 2016

Καταυλισμοί προσφύγων σε όλη την Ελλάδα - Σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη

ΕΛΛΑΔΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Καταυλισμοί προσφύγων σε όλη την Ελλάδα - Σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων διαμορφώνεται χώρος πλησίον του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Ήδη συνεργεία του στρατού πραγματοποιούν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που έχει έκταση περίπου 70 στρέμματα, για να εγκατασταθούν σκηνές και υποδομές υγιεινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή. Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα. Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεισμόπληκτων από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση αν ο δήμος θέσει θέμα λειτουργίας των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται για hotspot αλλά για προσωρινή δομή και διαβεβαίωσε ότι από τη λειτουργία του δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν κοντέινερ παρά μόνο αντίσκηνα και προκατασκευασμένα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με στρατιωτικούς γιατρούς, οπλίτες γιατρούς και τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Επίσης, δεν θα δημιουργηθούν εστιατόρια, αλλά τέντες προσωρινής εστίασης, καθώς τη σίτιση θα καλύψει ο στρατός.
Σε τέσσερις σταθμούς φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά
Σε τέσσερις σταθμούς σταθμούς του ΟΛΠ και συγκεκριμένα στην πύλη Ε-1, Ε-2, Ε-3 και στην Πέτρινη Αποθήκη, φιλοξενούνται προσωρινά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατέφθασαν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων παρά την αρχική εκτίμηση από την Παμπειραική Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων για 5.000 άτομα μεταβάλλεται περιοδικά καθώς όπως ανέφεραν στελέχη του ΟΛΠ πολλά άτομα και οικογένειες αναχωρούν από μόνα τους με προορισμό το σταθμό του τρένου.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΛΠ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αίθουσα στην πύλη Ε-7 έχει κλείσει προσωρινά προκειμένου να απολυμανθεί και να μπορέσει να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θα καταφθάσουν αύριο με το πλοίο της γραμμής. Πάντως από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά το υπουργείο Υγείας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Χαμόγελου του Παιδιού έχουν διαθέσει εξειδικευμένους γιατρούς, προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση στους μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν τρεις φορές την ημέρα τροφή φρούτα και νερό. Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό καθαριότητας σε 24ωρη βάση αλλά και χημικές τουαλέτες. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη 2 Μαρτίου σύσκεψη στην Περιφέρεια με φορείς της πόλης για το μεταναστευτικό στην οποία θα συμμετάσχουν, ο Εμπορικός Σύλλογος, το επιμελητήριο Πειραιά, εκπρόσωποι από τα τρία νοσοκομεία της Περιφέρειας, ο ιατρικός φαρμακευτικός και οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά αλλά και στελέχη του ΟΛΠ.
Σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη
Καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.
Αυτή την ώρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Νωρίτερα, από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που πέταξαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ «απαντώντας» στον πετροπόλεμο των προσφύγων, υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα
Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στην ΠΓΔΜ, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.

No comments:

Post a Comment