Sunday, 1 May 2016

Συγγράφεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας


Συγγράφεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Πρόκειται για πρόγραμμα που δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα, προσελκύουν επενδύσεις, αυξάνουν τον εθνικό πλούτο, κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο, απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους, χτίζουν μια σύγχρονη εκπαίδευση και καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή
Συγγράφεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας
1
εκτύπωση  

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά στην συγγραφή του νέου κυβερνητικού της προγράμματος η Νέα Δημοκρατία, το πρώτο δείγμα του οποίου παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του κόμματοςΚωστής Χατζηδάκης προ ημερών στο 10ο συνέδριο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., καθώς η προσπάθεια που θα καταβληθεί από εδώ και πέρα είναι να ενισχυθεί και η άποψη στους πολίτες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για το μέλλον της χώρας.
Το πρώτο δείγμα του προγράμματος με τα 25 σημεία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, βασίστηκε, σύμφωνα με τα πρόσωπα που εργάστηκαν για αυτό, στις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. Η προεργασία που έγινε διήρκεσε περίπου μήνες και δεκάδες τεχνοκράτες επέλεξαν μεταξύ των 450 προτάσεων που κατατέθηκαν αυτό το διάστημα.
«Οι πρώτες προτάσεις του προγράμματος βασίστηκαν σε καλές πρακτικές του εξωτερικού, οι οποίες επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να απαιτούν προϋποθέσεις που δεν μπορούν να πληρωθούν αμέσως, όπως μια συνταγματική αναθεώρηση ή μια χώρα με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Πρόκειται για έξυπνες λύσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα από μέσα με τρόπο στοχευμένο και πρακτικό» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.
Παράλληλα, στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ.που δίνει μεγάλη σημασία να γίνει γνωστό το πρόγραμμα στην κοινωνία, λένε ότι οι προτάσεις τους εδράζονται στην αποδοχή των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν, γι’ αυτό και κατά βάση δεν προϋποθέτουν χρήματα.
«Αντιθέτως, φέρνουν χρήματα, καθώς έχουν την προοπτική να συμβάλουν στη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας. Δεν χρησιμοποιούμε την κρίση ως δικαιολογία για να μείνουμε στάσιμοι, αλλά ως αφορμή για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη χώρα μας. Με δικό μας εθνικό σχέδιο και όχι με σχέδιο που θα μας επιβάλει μια οποιαδήποτε τρόικα» είναι η άποψη του αντιπροέδρου της Ν.Δ.
Οι προτάσεις αυτές που βασίζονται, όπως τονίζουν στη Ν.Δ. στους άξονες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, τέθηκαν από την περασμένη Κυριακή που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο σε δημόσια διαβούλευση και θα ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια να προβληθούν σε όλη την επικράτεια.
Και όπως υπογραμμίζει η Γραμματεία Προγράμματος του Κόμματος, πρόκειται για προτάσεις που δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα, προσελκύουν επενδύσεις, αυξάνουν τον εθνικό πλούτο, κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο, απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους, χτίζουν μια σύγχρονη εκπαίδευση και καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή.
Ως παράδειγμα αναφέρουν την πρόταση για καθιέρωση της αναγκαστικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, πλήττοντας τους καταναλωτές. Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στην πρόταση για ξενόγλωσσα προπτυχιακά μαθήματα και θερινά σχολεία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με δίδακτρα, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών από όλο τον κόσμο και την οικονομική ενίσχυση και αναβάθμιση των ιδρυμάτων.
Οι ομάδες εργασίας εργάζονται με στόχο να παραδώσουν μια πρώτη έκδοση του κυβερνητικού προγράμματος μέχρι τέλη Ιουνίου και μια δεύτερη πιο αναλυτική έκδοση στα τέλη Ιουνίου. Το πρόγραμμα δεν θα ανακοινωθεί πριν προκηρυχθούν εκλογές, αλλά τμήματά του θα ανακοινώνονται ανάλογα με την επικαιρότητα. Αυτό έγινε και προ ημερών με το ασφαλιστικό, ενώ μετά το Πάσχα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Χατζηδάκης ξεκινάει διαβούλευση για το πρόγραμμα και άμεσα αρχίζει ένα κύκλο συναντήσεων με φορείς, ενώ η Γραμματεία Προγράμματος θα οργανώσει ηλεκτρονική διαβούλευση για διάφορα θέματα. Επίσης, η Ν.Δ.θα διοργανώσει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ημερίδα για καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα (σε διάφορους τομείς πολιτικής).Σε αυτή την ημερίδα που θα γίνει τον Ιούνιο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κομμάτων απ’ όλη την Ευρώπη.
Τα πρόσωπα πίσω από το πρόγραμμα
Ενδεικτικά τις προτάσεις για τη φοροδιαφυγή, τα επενδυτικά κίνητρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επεξεργάστηκαν ο πρώην Πρόεδρος του ΤΧΣ Χρήστος Σκλαβούνης με τους Μιχάλη ΚεφαλογιάννηΠύρρο Παπαδημητρίου και τηνΑναστασία Πανοπούλου.
Για το Σχέδιο Αντιμετώπισης της Μεταναστευτικής Προσφυγικής κρίσης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες από τον κ. Μητσοτάκη καθοριστική συμβολή είχε οΠάτροκλος Γεωργιάδης πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς επιβάρυνση κόστους προετοιμάστηκαν από τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΦ Βασίλη Κοντοζαμάνη με την συνδρομή του Πασχάλη Μπουχώρη Γενικού Διευθυντή Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου και του νευροχειρουργού του ΕΣΥ Μάριου Θεμιστοκλέους.
Ξεχωριστή θέση στο προγραμματικό πλαίσιο που παρουσιάστηκε έχουν οι προτάσεις για την καινοτομία και τα ανοιχτά δεδομένα. Τις προετοίμασαν το διευθυντικό στέλεχος πληροφορικής του τραπεζικού τομέα Άγγελος Πουλέας και ο Σωτήρης Χήνος στέλεχος εταιρίας venture capital. Οι πρωτοποριακές προτάσεις για την εκπαίδευση ανήκουν στοΓιώργο Ιωάννου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου και των συνεργατών τουΔημήτρη ΣκιαδάΓιώργο Καλκάνη και Βασιλική Μπρίνια.Ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου εισηγήθηκε την πρόταση για την επέκταση του μοντέλου λειτουργίας της Ακρόπολης σε άλλα σημαντικά μουσεία της χώρας.
Κεντρικό ρόλο στην εκπόνηση του προγράμματος διαδραματίζουν, υπό την υψηλή εποπτεία του κ. Χατζηδάκη, ο Γραμματέας Προγράμματος Γιώργος Στέργιου καθώς και η Διευθύντρια της Γραμματείας Σοφία Ζαχαράκη μαζί με τον νέο δικηγόρο Νίκο Σωτηρόπουλο.

No comments:

Post a Comment