Friday, 1 June 2012


Επισκόπηση τύπου

Τσίπρας: «Είμαστε σε κατάσταση ψυχρού πολέμου»

Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Stern και τα απειλητικά για την γερμανική οικονομία σενάρια από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απασχολούν τους Γερμανούς αρθρογράφους.
Μακροσκελής συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύει το περιοδικό Stern. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τις εκλογές και τη σημασία τους στην ευρωζώνη, την πολιτική του κόμματός του, για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδυτών και αποκαλεί «νεκροθάφτες» εκείνους που επιμένουν στην πολιτική λιτότητας.
«Μόνο ηττημένοι»
«Πιστεύω ότι είμαστε σε μια κατάσταση ψυχρού πολέμου, όπως στη δεκαετία του ’80» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Και οι δύο πλευρές κρατούν στα χέρια τους πυρηνικά όπλα. Οι δανειστές μας έχουν ως πυρηνικό όπλο την παύση των πληρωμών. Εμείς αντίθετα απειλούμε ότι θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος μας. Όλοι όμως γνωρίζουν καλά ότι αν πατήσει ένας το κόκκινο κουμπί, τότε δεν θα υπάρξουν νικητές αλλά μόνον ηττημένοι. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι την επομένη των εκλογών όλοι όσοι σήμερα απειλούν να σταματήσουν τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα αν σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα συζητήσουν. (...) Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας θεωρεί ότι η μόνη εναλλακτική είναι η ακύρωση του μνημονίου. «Ή η τρόικα θα σταματήσει την πολιτική λιτότητας ή θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη. (...) Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Η πολιτική λιτότητας αποδείχτηκε λάθος φάρμακο θεραπείας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία».
«Από τις ελληνικές εκλογές η τύχη της γερμανικής οικονομίας»
Περιμένοντας το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών...
«Οικονομολόγοι τρέμουν στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Mε αυτόν το τίτλο η γερμανική έκδοση των Financial Times περιγράφει την προειδοποίηση που κάνει ομάδα επιφανών οικονομολόγων έπειτα από έρευνα της εφημερίδας ότι μία κατάρρευση της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε κρίση και τη Γερμανία. «Το ενδεχόμενο ύφεσης της γερμανικής οικονομίας από τυχόν έξοδο της Ελλάδας προσδιορίζεται γύρω στο 42%, πιστεύουν οι οικονομολόγοι. Μάλιστα ο Ντέιβιντ Μίλεκερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Union Investment, ανεβάζει το ποσοστό στο 99%. Περαιτέρω όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα θα μπορούσε να πλήξει μέσω διαφόρων καναλιών και τη Γερμανία. Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο Bank– Run, η ξαφνική ανάληψη από τους Έλληνες των τραπεζικών τους καταθέσεων, κάτι που θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες (….)
Εκτός αυτού όμως, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να πληγεί από πάγωμα επενδύσεων λόγω ανασφάλειας. Η ανασφάλεια στην ευρωζώνη κάνει τους επιχειρηματίες ιδιαίτερα συγκρατημένους με αποτέλεσμα να αποφεύγουν μεγάλες επενδύσεις, υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Μίλεκερ.(…) Ένα ποσοστό 40% των ερωτηθέντων οικονομολόγων πιστεύει ότι η τύχη της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.    
«Οι Γερμανοί στην παγίδα»
Η Γερμανία στην παγίδα
Την άποψη πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να εγκαταλείψει την ευρωζώνη γιατί η Γερμανία θα ήταν ο κυρίως ηττημένος εκφράζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα TAZ του Βερολίνου ο οικονομολόγος Στέφαν Σουλμάιστερ.  Ηδη από τώρα οι άνθρωποι στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και μεταφέρουν τα χρήματα στη Γερμανία» λέει. «Αυτή η φυγή κεφαλαίων θα γινόταν πιο έντονη αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης θα κατέρρεε, κανένας μηχανισμός στήριξης δεν θα άντεχε. Και η Γερμανία θα έπεφτε στην παγίδα ως πιστώτρια χώρα. Διότι κάθε χρηματοπιστωτική κρίση γνωρίζει έναν ηττημένο, τον πιστωτή».
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment