Ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο της Δυτικής Ελλάδας αφού συνολικά έντεκα εταιρείες, ανάμεσά τους γνωστά ονόματα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία, εκδήλωσαν συμμετοχή στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό «ανοικτής πρόσκλησης» για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Τέσσερις προσφορές υπήρξαν για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και από δύο για τις θαλάσσιες περιοχές στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο (οκτώ συνολικά), ένδειξη ότι κάτι «βλέπει» η παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και γενικώς στη Δυτική Ελλάδα, μετά και τις τελευταίες ανακαλύψεις στη Βόρεια Αλβανία.
Εκτός από τη θετική συγκυρία, στο έντονο ενδιαφέρον συνέβαλαν και οι πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης - εν προκειμένω του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος -Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη - να επαναφέρουν την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων του ελλαδικού χώρου στην ενεργειακή ατζέντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις ίδιες ακριβώς περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων που είχε γίνει το 1996, συμμετείχαν μόνο… τέσσερις εταιρείες (δύο για τα Ιωάννινα, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για το Κατάκολο).
Από τα πιο γνωστά ονόματα ανάμεσα στους έντεκα ενδιαφερόμενους είναι η αμερικανική Schlumberger, από τους μεγαλύτερους παίκτες στη παροχή τεχνικών συμβουλών σε θέματα γεωτρήσεων παγκοσμίως, που κατέθεσε προσφορές και για τις τρεις περιοχές, μαζί με την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas (εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα). Αλλο σημαντικό ξένο όνομα είναι της ιταλικής Edison με 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις για έρευνες διεθνώς, που συμμετέχει στον διαγωνισμό από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια (σ.σ.: συνεργάζονται εδώ και χρόνια τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στους αγωγούς φυσικού αέριου) και τη βρετανική Melrose, συνέταιρο των τελευταίων σε εξορύξεις στην Αίγυπτο με παρουσία σε 16 παραχωρήσεις παγκοσμίως. Γνωστή διεθνώς είναι επίσης η βρετανική Chariot Oil and Gas που πραγματοποιεί έρευνες και εξορύξεις κυρίως στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία. Συμμετέχουν ακόμη δύο μικρές αμερικανικές εταιρείες, οι Arctic Hunter Energy και KO Enterprises (η χρηματιστηριακή αξία της πρώτης είναι μόλις στα 1,3 εκατ. δολάρια) και ένα παντελώς άγνωστο σχήμα, η Grekoil Energy, που το πιθανότερο είναι να συστάθηκε ακριβώς για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.
Τη μεγαλύτερη έκπληξη του διαγωνισμού αποτελούν οι τέσσερις συμμετοχές για τα Ιωάννινα, χερσαία περιοχή όπου οι εξορύξεις συνεπάγονται δυσκολίες και υψηλό κόστος. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνή πετρελαϊκή αγορά, η γεωλογική δομή αυτής της περιοχής μπορεί να αποτελεί συνέχεια εκείνης της Αλβανίας, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκαν πολύ σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οσο για τι είδαν οι επενδυτές σε Πατραϊκό και Κατάκολο; «Οποιοσδήποτε διαγωνισμός αφορά τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο προσελκύει το ενδιαφέρον όσων ψάχνουν διεθνώς για πετρέλαιο ή αέριο, αφού σε όλη την περιοχή υπάρχουν επιβεβαιωμένες ενδείξεις για υδρογονάνθρακες», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil Μαθιός Ρήγας. Tο υποθαλάσσιο κοίτασμα του Πατραϊκού θεωρείται από άποψη εξόρυξης πιο απλό από τα τρία, ενώ αυτό του Kατάκολου είναι το μοναδικό επιβεβαιωμένο, αλλά έχει δυναμικότητα μόλις 3 εκατ. βαρέλια. «Δικαιώνεται μια προσπάθεια των τελευταίων δυόμισι ετών, που στηρίχτηκε στη συμβολή στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πανεπιστημίων της χώρας. Το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία και είναι απόδειξη του τι συμβαίνει όταν υπάρχουν πολιτική βούληση, υπευθυνότητα, επιμονή, επαγγελματισμός και διαφάνεια σε κάθε στάδιο των διαγωνισμών», δήλωσε ο κ. Μανιάτης. «Το ενδιαφέρον για τη χώρα είναι μεγάλο, η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται, και ξαναμπαίνει στον ενεργειακό χάρτη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος.
No comments:
Post a Comment