Σκληρά παζάρια για την επιμήκυνση!
Σκληρή μάχη ως τις πρώτες πρώτες ώρες έδινε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες προκειμένου να πείσει στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για την ανάγκη επιμήκυνσης του Μνημονίου.
Ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που διαφάνηκε για την Ισπανία, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, λαμβάνει παράταση κατά ένα έτος, δηλαδή έως το 2014, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την αναθεώρηση του στόχου της Ισπανίας για το έλλειμμα και συγκεκριμένα τη μείωση από το 6,3% του ΑΕΠ το 2012 σε 4,5% για το 2013 και 2,8% για το 2014.
Ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να είπε στους 17 ομολόγους του ότι, «εάν δεν δοθεί επιμήκυνση, το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν όμως ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει μπει στον... πάγο τους τελευταίους μήνες και για τον λόγο αυτό ζήτησαν να δουν δείγματα γραφής για να πειστούν ότι οι προθέσεις θα μεταφραστούν σε πράξεις Ο υπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν σημαντικές κινήσεις, ειδικά στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, αφού θα ξεκινήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα.
Οριστικές αποφάσεις για το θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου δεν αναμένονται νωρίτερα από τις 20 Αυγούστου, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή της τρόικας για την εκτέλεση του Μνημονίου.
Εως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για περιστολή των δαπανών και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή ροή χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Στήριξης. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Αυγούστου, οι εταίροι μας φαίνονται διατεθειμένοι να βρουν τρόπους για την αποπληρωμή του «εκτός προγράμματος», αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Παράλληλα εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια για το τι θα συμβεί αν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους στο μεταξύ εξαντληθούν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσχοβισί ζήτησε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με εργαλείο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, φροντίζοντας φυσικά να αναφερθεί στο «κλίμα καλής συνεργασίας» με τη Γερμανία. Και συμφώνησε «να δοθεί λίγος χρόνος» στην Ισπανία και την Ελλάδα . Πρέπει, είπε, «να λαμβάνουμε υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και τις δυνατότητες των χωρών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, καθώς και την κοινωνική κατάσταση και τις δυσκολίες του πληθυσμού».
Υπομονή
Υπομονή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πρόσφατα συμφωνηθέντων μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης συνέστησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας στη θέση του ότι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία προτού το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης μπορέσει άμεσα να ανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες, όπως αυτές στην Ισπανία.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα είναι οι δηλώσεις του Λουξεμβούργιου υπουργού Οικονομικών Λουκ Φρίντεν, ο οποίος στέλνει το μήνυμα ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί το κατά πόσο είναι ρεαλιστικά τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης και μετά τι έχει γίνει στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.
Στέλιος Kράλογλου
No comments:
Post a Comment