Αντικαρκινικό φάρμακο με ελληνική ρίζα
Ενα νέο φάρμακο κατά του καρκίνου, που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τα υγιή, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, χάρη σε ένα φυτό που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο και την ελληνική ύπαιθρο! Ερευνητές του Kimmel Cancer Center του πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν ότι η θάψια (thapsia garganica), η οποία είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, διαθέτει μια δραστική ουσία που μπορεί να συρρικνώσει τους όγκους στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές παρασκεύασαν το φάρμακο G202 χρησιμοποιώντας μια συνθετική «απομίμηση» της δραστικής ουσίας της θάψιας, η οποία φτάνει στα κύτταρα μέσω του αίματος, διαπερνά τη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή και σε «ύπνωση», και καταστρέφει μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.
Σε εργαστηριακές δοκιμές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ύστερα από τρεις μέρες χορήγησης του φαρμάκου, οι όγκοι του προστάτη έπειτα από έναν μήνα είχαν μειωθεί κατά 50%! Επίσης, συγκρίνοντάς το με το φάρμακο δοσεταξέλη, που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία, το G202 παρουσίασε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, μειώνοντας επτά από τους εννιά ανθρώπινους όγκους του προστάτη σε ποντίκια κατά 50% και μάλιστα σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση Science Translational Medicine, το G202 δοκιμάστηκε με την ίδια επιτυχία σε κυτταρικά μοντέλα αντίστοιχα του καρκίνου του στήθους, της χολής και των νεφρών, ενώ στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, που αφορούσαν την ασφάλεια του φαρμάκου, βελτίωσε σημαντικά την κατάσταση 29 ασθενών με προχωρημένο καρκίνο. Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες προγραμματίζουν τη διεξαγωγή της δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών.
Η θάψια χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα κυρίως ως εμετικό και αποχρεμπτικό, ενώ η χρήση της πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, είναι τόσο τοξική που στα καραβάνια των Αράβων ήταν γνωστή ως «θανατηφόρος κόνδυλος», επειδή σκότωνε τις καμήλες που το έτρωγαν!
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
No comments:
Post a Comment