Sunday, 31 August 2014

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ Προώρισται να ζήση

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ

Προώρισται να ζήση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Α​​ν έχεις την τύχη να ταξιδέψεις για αναψυχή στην ενδοχώρα, μακριά από το άστυ, σου προσφέρεται απλόχερα η δυνατότητα να δεις τον εαυτό σου σε άλλο περιβάλλον, άλλο φως, άλλο χρόνο. Κυρίως, να δεις και να ακούσεις τους ανθρώπους, χωρίς πίεση, χωρίς υποχρεώσεις και δεύτερες σκέψεις.

Στην άγνωστή μου Μακεδονία, λοιπόν. Με νωπή ακόμη την ευφροσύνη από τις μυρωδιές και τις όψεις του ευλογημένου τόπου. Σκόρπια στιγμιότυπα από πλατείες χωριών.

Το καφενείο το κρατούν τώρα το καλοκαίρι τα δύο παιδιά του ιδιοκτήτη. Στα είκοσι πέντε τους, έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, φιλολογία και οικονομικά, δεν έχουν βρει δουλειά, δεν περιμένουν σχεδόν τίποτε, μόνο «κάτι σταζ της κοροϊδίας, ούτε για παρηγοριά, ξεγελιόμαστε ότι δουλεύουμε». Με χαμόγελο και ευγένεια μιλούν.

Στο διπλανό καφενείο, οι ηλικιωμένοι. Νοικοκυρεμένοι, με τα κοντομάνικά τους, αναλύουν τις συντάξεις τους, κερδισμένες στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελλάδα. Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αραιώνουν, έχει τελειώσει η σύνταξη - μας λέει ο καφετζής.

Παραγωγή. Παντού πουλιέται «κρασί, τσίπουρο, γράπα». Χύμα. Στις μεγάλες ταβέρνες μάς εξηγούν ότι οι κάβες τους δεν διαθέτουν πια κανένα εμφιαλωμένο κρασί, από τις τόσες εκλεκτές ετικέτες που παράγει ο τόπος. Μόνο χύμα στην καράφα, φτηνή ρετσίνα και μπίρες. Εως πριν από δυο-τρία χρόνια είχαν πενήντα και εβδομήντα ετικέτες. Στα οινοποιεία το καλό κρασί ονομασίας προελεύσεως πουλιέται 6-8 ευρώ η φιάλη.

Ενας ρέκτης μικροαμπελουργός και παρασκευαστής γράπας περιγράφει τη φετινή χρονιά: Το χαλάζι και οι όψιμες βροχές έβλαψαν σοβαρά τους αμπελώνες της Δυτικής Μακεδονίας· φέτος το αεροπλάνο που απέτρεπε τον σχηματισμό επιβλαβών νεφώσεων, δεν πέταξε, κόπηκε το σχετικό κονδύλι. Οι οινοποιοί απεγνωσμένοι αναζητούν σταφύλια από τρίτους.

Στις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, άλλος καημός: η αβάσταχτη υπερφορολόγηση. Κάθε μήνα αγωνιούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, φόρους, εισφορές, πάγιους λογαριασμούς· στο τέλος του μήνα, δεν έχει μείνει ούτε περίσσευμα χρήματος ούτε κουράγιο να συνεχίσουμε. Εξυπνοι, προκομμένοι, επινοητικοί άνθρωποι τα λένε αυτά, που τις περασμένες δεκαετίες πίστεψαν στον τόπο, στα προϊόντα της γης, έβαλαν γνώση, εργασία, κεφάλαια, παρήγαγαν προστιθέμενη αξία. Γνωρίζουν τα πάντα για νέες καλλιέργειες, για μάρκετινγκ, για δίκτυα διανομής, εξαγωγές. Πιστεύουν ότι μόνο με μεταποίηση και παραγωγή διακεκριμένων προϊόντων μπορεί να παραχθεί πλούτος και να μείνει ζωντανός ο τόπος. Το έκαναν, πέτυχαν, βραβεύτηκαν.

Τώρα αγκομαχούν, χωρίς ρευστότητα, υπερφορολογημένοι, και το χειρότερο με σβησμένη τη ζήτηση: «Τα διακεκριμένα παραμερίζονται από τα πάμφθηνα, αγνώστου συνθέσεως και προελεύσεως προϊόντα, σαν κι αυτά που συχνά είναι τα ιδιωτικής ετικέτας στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ. Οι μικρές επιχειρήσεις-μπουτίκ δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εσωτερική αγορά, με εξαγωγές».

Μάθημα οικονομίας που θα έπρεπε να ακούσουν υπουργοί και τεχνοκράτες της ανάπτυξης. Και να δουν ότι ακόμη και τα πιο εκλεκτά και άφθονα τοπικά προϊόντα, κρασιά, τυροκομικά, νερά, χυμοί, δεν βρίσκουν τη θέση τους στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ· στα ράφια δεσπόζουν τα προϊόντα των πολυεθνικών αλυσίδων. Προβλήματα διανομής, προβλήματα τιμολόγησης, προβλήματα κλίμακας. Σε τοπικά μαγαζιά πωλούν μυριστικά Κίνας, μέλι Βουλγαρίας, ακόμη και τα εξαίρετα ταχίνια και οι χαλβάδες φτιάχνονται με σουσάμι Αιθιοπίας... Η τοπική παραγωγή συνοψίζεται σε ό,τι βλέπεις σε υπαίθριους πάγκους: γλυκά κουταλιού, τραχανάς, τσάι του βουνού, μέλι. Είναι εκλεκτά, αλλά τόσο λίγα, τόσο μοναχικά και φτωχά, τόσο μακριά και αποκλεισμένα από αγορές που θα τα εκτιμούσαν. Ισα ίσα φτάνουν να ικανοποιήσουν τον αναιμικό εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος κι αυτός ξεκίνησε με κάποιες υποσχέσεις και ναυάγησε μες στην κρίση, τον φόβο και την υποπληροφόρηση. Πόσοι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου γνωρίζουν το άφθαστο κάλλος, την ποικιλία τοπίου και τις φτηνές τιμές της Δυτικής Μακεδονίας;

Δεν είναι όλα μαύρα. Ο καταπληκτικός κρεοπώλης Νάσος Κοκκώνας, στη Ροδόπολη Σερρών, αναδεικνύει το βουβαλίσιο κρέας με παραδοσιακά παρασκευάσματα υψηλής ποιότητας και υπερσύγχρονο μάρκετινγκ-διανομή. Ο πληθυσμός του νεροβούβαλου Κερκίνης πλησίαζε τη χιλιάδα, έτεινε προς εξαφάνιση και επιδοτείτο η συντήρησή του. Μερικοί επαγγελματίες σαν τον Νάσο Κοκκώνα δούλεψαν, επένδυσαν, συνεργάστηκαν, προώθησαν, εκσυγχρόνισαν. Σήμερα ο πληθυσμός των ζώων είναι τριπλάσιος, η τάση αυξητική και το προϊόν φημισμένο.

Η Δήμητρα Δάρτση πήρε την οικιακή παράδοση γλυκών και ζυμαρικών γύρω από το εύφορο όρος Πάικο και την απογείωσε, γευστικά και επιχειρηματικά, με την ετικέτα Γουμένισσες. Μαζεύει βραβεία και διακρίσεις, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της κρίσης. Μια επιχειρηματίας που διδάσκει καλαισθησία, επινοητικότητα, ανάπτυξη, ποιότητα, με τα προϊόντα της και το εργαστήριό της στη Γουμένισσα.

Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση. Μεταφερμένο στη δημοτική, είναι γραμμένο στη βάση του ανδριάντα του, στην Παλαιά Βουλή. Ο μέγας Χαρίλαος Τρικούπης το είπε μετά την πτώχευση του 1893, για να εμφυσήσει στον λαό αυτοπεποίθηση, πίστη στη ζωή. Το ίδιο πράττουν σήμερα αρκετοί Ελληνες, αγνοώντας τη μεγαλοπρεπή διατύπωση του Τρικούπη. Τρεις νέοι με λαμπερό βλέμμα, ποντιακής καταγωγής, μου έδειξαν τι σημαίνει πίστη στη ζωή, στους πρόποδες του όρους Μπέλες, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα: εκεί έχουν μια περίφημη ταβέρνα, την Εβόρα, με σπάνια πιάτα ποντιακής κουζίνας, κι από εκεί εξόρμησαν και ανοίγουν ποντιακό-μεσογειακό εστιατόριο στην Αγγλία, έπειτα από ενδελεχή έρευνα αγοράς. Τα παιδιά του Παρασκευά και της Ουρανίας Παπαδοπούλου. Από τον Πόντο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μπέλες και στο Μπέρμιγχαμ. Θα ζήσουν. Θα ζήσει.
Έντυπη

Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων

ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων

Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
Σύγχρονοι οδικοί άξονες, επεκτάσεις της γραμμής του Τραμ, καθώς και νέες γραμμές του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην αναμόρφωση του νέου συγκοινωνιακού χάρτη της χώρας. Στο διάστημα των επόμενων μηνών παραδίδονται στο κοινό συνολικά εννέα δημόσια έργα, ενώ από τη νέα χρονιά θα αρχίσει να «κλείνει» σταδιακά πλήθος εκκρεμοτήτων, σε 65 έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ.
Μέσα στον επόμενο χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες θα μετακινούνται με ταχύτητα και ασφάλεια σε όλη τη χώρα, ενώ οι πόλεις έρχονται πιο... κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπως εκτιμάται, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που ολοκληρώνονται θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των περιφερειών με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.
Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων
• Έως το τέλος του 2014 και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο ? Σπάρτη», μήκους 47χλμ., με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να επισημαίνει ότι «σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή τη νέα αναθεωρημένη σύμβαση» προκειμένου να γίνει η εκκίνηση του υπολοίπου των έργων. Ο νέος αυτοκινητόδρομος, το ποσοστό ολοκλήρωσης του οποίου αγγίζει σήμερα το 90%, θα μειώσει σημαντικά την απόσταση μεταξύ Αθήνας, Τρίπολης, Καλαμάτας και Σπάρτης, περνώντας ανάμεσα από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, ενώ με την παράδοσή του, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή της Λακωνίας.
• Ταυτόχρονα, πλήθος εργασιών -μετά την πολύπαθη επανεκκίνηση των κατασκευαστικών έργων- στους τέσσερις οδικούς άξονες της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου, της Ιόνιας Οδού και του Ε-65, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 με τα τμήματα Ελευσίνα ? Κόρινθος -Πάτρα (Ολυμπία Οδός), Μαλιακός - Εγνατία (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός), το πέταλο Μαλιακού και το τμήμα Τρίκαλα - Ξυνιάδα (Ε-65), να αποτελούν τους πρώτους άξονες παραχώρησης στο κοινό.
Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων
• Ταχύτητες ανεβάζει και η ολοκλήρωση κατασκευής του έργου Γέφυρας Τσακώνα, συνολικού κόστους 19 εκατ. ευρώ, το οποίο και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2014. Η τοξωτή γέφυρα μήκους 400 μέτρων έχει στόχο τη γεφύρωση της περιοχής μετά τη μεγάλη κατολίσθηση του 2003, αποτελώντας το τελευταίο ανολοκλήρωτο κομμάτι του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολη - Καλαμάτα.
• Την ίδια στιγμή, επτά μικρά, μεσαία αλλά εξίσου σημαντικά οδικά έργα βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να παραδοθούν προς χρήση. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, τα οκτώ έργα που βρίσκονται στην τελική τους φάση και πρόκειται να παραδοθούν άμεσα αφορούν:
• Το εναπομείναν κομμάτι της εθνικής οδού στο «πέταλο» του Μαλιακού. Πρόκειται για τα τμήματα Νέας Κοίτης Σπερχειού-κόμβου Ροδίτσας (παράκαμψη Λαμίας), μήκους 4,1 χλμ., και Στυλίδας-Ραχών, μήκους 19,2 χλμ.
• Τον οδικό άξονα Φλώρινας-Νίκης, μήκους 14,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για έργο αρμοδιότητας της Εγνατίας Οδού Α.Ε., το οποίο ολοκληρώνει τη σύνδεση του κόμβου Κοζάνης στην Εγνατία με τον μεθοριακό σταθμό Νίκης, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Το έργο είχε προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.
• Η δεύτερη φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας. Περιλαμβάνει δύο νέα τερματικά κτίρια (το ένα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων) και νέες υποδομές, που θα αυξήσουν τις εμπορικές δυνατότητες του λιμένα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 66,2 εκατ. ευρώ.
• Το τμήμα Γορίτσα-Αγριά (3 χλμ.), με το οποίο παρακάμπτεται ο Βόλος στη διαδρομή προς τα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου.
• Το τμήμα Αγίου Νικολάου-Καλού Χωριού, του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πρόκειται για τμήμα 10 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, με το οποίο παρακάμπτεται (και συνεπώς ανακουφίζεται) η παραλιακή τουριστική περιοχή.
• Το νέο κτίριο του αεροδρομίου Σητείας, 9.000 τ.μ. και προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ.
• Ο κόμβος Βελεστίνου, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.
Τόσο η ολοκλήρωση των μικρών και μεσαίων έργων, όσο και η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων αλλά και η δημοπράτηση νέων μεγάλων έργων το αμέσως επόμενο διάστημα, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης εξασφαλίζοντας υποδομές ανάπτυξης για τη χώρα.
Το υπουργείο Υποδομών πρόκειται να παραδώσει στους επόμενους μήνες ολοκληρωμένα σημαντικά έργα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για έργα βαλτωμένα εδώ και πολλά χρόνια τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και καθιστούν τη χώρα κόμβο συνδυασμένων μεταφορών.
Επέκταση Τραμ
Τα πρώτα εργοτάξια του τραμ προς Πειραιά έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις οδούς Γρηγορίου Λαμπράκη και Μικράς Ασίας στη Νίκαια. Η γραμμή του τραμ, προϋπολογισμού 91 εκατ. ευρώ, θα αρχίζει από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Νέου Φαλήρου και θα καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ακτή Ποσειδώνος. Συνολικά, θα έχει μήκος 5,4 χλμ. και θα αποτελείται από 12 στάσεις, απασχολώντας συνολικά στην κατασκευή της περί τα 150 με 200 άτομα. Το έργο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015 και θα μειώσει την κυκλοφορία των οχημάτων κατά 15.000 την ημέρα.
Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η κατασκευή των σταθμών του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη
Οδικοί άξονες και μετρό φέρνουν ανατροπές στη Βόρεια Ελλάδα
Μολονότι η Εγνατία Οδός έχει ολοκληρώσει εδώ και 4 χρόνια το βασικό της άξονα, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέχρι τους Κήπους του Έβρου, «τρέχει» η κατασκευή μεγάλων οδικών έργων σε κάθετους άξονες που συνδέουν το βασικό άξονα με την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος οδικό άξονα της χώρας, και τον μεγαλύτερο οδικό άξονα στα Βαλκάνια, με τις περισσότερες γέφυρες και σήραγγες στη χώρα.
Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εκτελείται το έργο Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον κάθετο άξονα Σιάτιστα ? Καστοριά - Κρυσταλλοπηγή που φτάνει μέχρι τον μεθοριακό σταθμό, στα σύνορα με την Αλβανία. Το έργο κατασκευάζεται από το 2012 και η ολοκλήρωσή του αναμένεται μέσα στο 2015, ενώ το κόστος του ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ.
Λίγο ανατολικότερα σε φάση κατασκευής βρίσκεται και το οδικό έργο Φλώρινα-Νίκη, αποτελώντας ουσιαστικά το προτελευταίο έργο προκειμένου να ολοκληρωθεί ολόκληρος ο άξονας. Το έργο που έχει κόστος 65 εκατ. ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμο σε ένα περίπου έτος.
Θα απομένει η κατασκευή του τμήματος Πτολεμαΐδα - Φλώρινα για να ολοκληρωθεί η πλήρης μετατροπή του άξονα σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Το τμήμα Κοζάνη - Πτολεμαΐδα είναι ολοκληρωμένο εδώ και χρόνια.
Δυο εργολαβίες
Στην Κεντρική Μακεδονία σε εξέλιξη βρίσκονται δύο εργολαβίες που ολοκληρώνουν την μετατροπή του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη-Σέρρες - Προμαχώνας σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Οι 2 εργολαβίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του αυτού του έτους, συνολικού κόστους 147 εκατ. ευρώ και 37 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στην περιοχή της Θράκης σε εξέλιξη βρίσκονται 2 εργολαβίες στον κάθετο άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο στον Έβρο και αφορούν τα έργα Αρδάνιο-Μάνδρα και Μάνδρα-Ψαθάδες. Τα έργα αυτά με την περαίωση τους ολοκληρώνουν την αναβάθμιση του δρόμου σε ταχείας κυκλοφορίας, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρω και 86 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015 ενώ ήδη κάποια μικρά τμήματα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία.
Έργα Μετρό
Έως το τέλος του 2014 αρκετοί σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης πρόκειται να βρεθούν σε προχωρημένο στάδιο, με 8 σταθμούς να περνούν τη φάση ολοκλήρωσης των έργων πολιτικού μηχανικού. Παρόλα αυτά, η πλήρης παράδοση του αναμένεται το 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί έργο «καινοτομίας» καθώς θα λειτουργεί με σύγχρονες τεχνολογίες CBTC, ενώ τα τρένα θα είναι full computerized. Η συνολική πρόοδος του έργου εκτιμάται σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ η χρηματοδότηση του έργου είναι απρόσκοπτη. Επίσης προχωρεί και ο θεσμός για τη διαιτησία με τον ανάδοχο να ζητά ποσά που αγγίζουν το συνολικό ποσό της σύμβασης. Αναφορικά με τα αρχαιολογικά το ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα είναι 86 εκατ. ευρώ, ενώ θα απαιτηθούν ακόμα 43 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης για την αποκάλυψη των αρχαιολογικών θησαυρών που κρύβει στο υπέδαφός της.
Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η έναρξη των εργασιών για τη σημαντικότερη επέκταση του Μετρό της Αθήνας, της Γραμμής 4 που θα διέρχεται από συνοικίες γύρω από το κέντρο της Αθήνας και θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Η Γραμμή 4 του Μετρό θα εκτείνεται από το Άλσος Βεΐκου έως και τον Ευαγγελισμό και θα περιλαμβάνει αρχικά εννέα σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς: Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, καταλήγοντας στον σημερινό σταθμό του Ευαγγελισμού.
Τα έργα ΕΣΠΑ έως το 2015
Ούτε ένα, ούτε δύο, περισσότερα από 65 μεγάλα έργα περιμένουμε να ολοκληρωθούν από τον Ιούνιο φέτος, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, που είναι και το ορόσημο της οριστικής παύσης για το ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα έργα αυτά είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και δίνουν ανάπτυξη και απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου των κατασκευών. Πρόκειται για έργα που πιάνουν όλο το φάσμα, από οδικά έργα μέχρι φράγματα και από νοσοκομεία μέχρι αναπλάσεις χώρων. Μερικά από αυτά είναι από τα σπουδαιότερα έργα που κατασκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι σημεία αναφοράς σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα 4 έργα για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Άκτιο-Αμβρακία, τα σιδηροδρομικά έργα στο τμήμα Διακοπτό - Ροδοδάφνη, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Φράγμα Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινας, και φυσικά οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που βρίσκονται ξανά σε φάση κατασκευής.HMERHSIA

EU sets up new sanctions against Russia

EUROPEAN UNION

EU sets up new sanctions against Russia

EU leaders agreed to embark on fresh sanctions for Russia at a special meeting in Brussels on Saturday. But their actual powers will be worked out by the European Commission next week.
Brüssel EU Gipfel Donald Tusk und Cameron
The meeting called on Saturday (30.08.2014) was meant to decide who will be the EU's new High Representative and Council President, but leaders were more anxious to respond to NATO reports that a thousand Russian ground troops were already on Ukrainian soil.
Nevertheless, Polish Prime Minister Donald Tusk was appointed the new president of the European Council, replacing Belgium's Herman Van Rompuy, and Italian Minister of Foreign Affairs Federica Mogherini will take Catherine Ashton's place as High Representative.
Mogherini, 41, initially faced opposition from Eastern European countries, who found her too pro-Kremlin. In her defense, Mogherini said she had previously tried to broker dialogue between Ukraine's President Petro Poroshenko and Russia's Vladimir Putin.
Federica Mogherini neue EU-Außenbeauftragte
Mogherini was criticized as being too pro-Putin
Sanctions
Once these appointments were finalized, leaders returned to their meeting to carve out a political agreement for further punitive measures against Russia. But the fine-print will be left to the European Commission and its foreign affairs wing, the European External Action Service. Officials have one week to come up with a proposal.
"The European Council says that it stands ready to take further significant steps in the light of the evolution on the situation on the ground," Van Rompuy said at a press briefing after the summit.
While appetite for fresh sanctions varies, some leaders insisted Russia left them little choice but to level further economic punishment.
"Countries in Europe shouldn't have to think long before realizing just how unacceptable that is," British Prime Minister David Cameron said. "We know that from our history. So consequences must follow."
Limited effect
Others urged an examination of the effectiveness of current sanctions before new measures were introduced. "These are important sanctions but we need to look at their impact on changing Russia's behavior," Dutch Premier Mark Rutte said ahead of the talks.
For many months EU countries have been quietly discussing how exactly they can carve the Russian economy out of lucrative Western markets and make further military action in Ukraine financially unsustainable. Many of those measures, including asset freezes and arms embargoes, have already been implemented.
But according to a confidential paper circulated among EU countries, the sanctions can be widened and deepened, hitting the Russian economy much harder than Europe.
While over 90 individuals, whpo the Commission deems are connected to the crisis in Ukraine, have already been hit by travel bans and asset freeezes, new moves could also include the same limitations for individuals financially linked to these people.
Other measures would be much more painful. In addition, all Russian financial institutions such as Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB) and Russian Agriculture Bank could be locked out of EU stock exchanges or other trading venues.
The paper also suggests prohibiting the subscription of bonds and equities from companies operating in the finance, energy, and defense sectors. Cut off from Western funding, companies may be forced to seek state financing, further straining the government's budget.
Rossiya Bank St. Petersburg
Several Russian banks have come under pressure
Pressuring Putin
EU officials appear to believe that these measures will leave Russia so isolated from global markets that they may have no alternative but to capitulate to a political solution.
"Other jurisdictions such as Switzerland, Singapore, Hong Kong or Tokyo would only provide significant substitution capacity over time, but they could not fully compensate for the loss of EU and US investors," the paper reads.
Leaders also discussed the situation in Libya, Syria and Gaza, as well as the eruption of violence in Iraq.
Foreign ministers will be tasked to consider stronger sanctions against the terrorist group Islamic State, especially to stop the stream of illegal oil revenue.
To try to prevent the flow of fighters from Europe joining IS in Iraq, leaders put pressure on the EU to put together a system for sharing the records of air passengers. While many countries already share passenger data, efforts to create an internal EU system have previously stalled on privacy concerns.  dw de

A new NATO for an anxious age

A new NATO for an anxious age

In a guest piece for DW, Tate Nurkin of IHS Jane's Defence, says NATO faces huge tasks at its Wales summit. It must energize allies and tackle the Russian push into Eastern Europe as well as take a crucial longer view.
A Ukrainian serviceman is seen next to a sight for a gun near Luhansk, August 26, 2014
NATO's Cardiff summit is rapidly approaching and so, too, is a critical inflection point in the life of the trans-Atlantic alliance. For the third time in the last 25 years - after the Cold War and after 9/11-the strategic context facing NATO has shifted. From Kyiv to Kirkuk to Kabul and beyond, long-held assumptions buttressing Western-led global security frameworks are being tested and exposed in stark and destabilizing ways. In order to stay relevant in today's anxious age, NATO will have to re-evaluate its mission, role, structure, capabilities and membership of its allies.
Although this re-evaluation will not take place overnight, steps can be made in the right direction next weekend. Cardiff's most urgent priority will be addressing the current exigencies in Eastern Europe, but decisions about the now should be made in conjunction with discussion of a vision for the next NATO that can energize allies and partners and shape - rather than respond to - new trans-Atlantic security frameworks.
This was always going to be a year of transition for NATO. The end of the NATO-led International Security and Assistance Force (ISAF) mission, related drawdown of combat forces and transition to the train, assist and advise mission of Operation Resolute Support in Afghanistan marks a critical moment for an exhausted alliance concluding nearly 12 years at war.
Russia's irredentism in Crimea and eastern Ukraine has injected a sense of urgency and intensity to this year of transition and created the potential of a longer-term challenge to stability and security along NATO's eastern frontier. The on-going crisis has awakened existential concerns for NATO's eastern and Baltic allies as well as Nordic partners. It has also increased unease in non-member states in eastern and southern Europe and raised questions about the alliance's future membership and structure, which, once answered, will almost certainly solicit a probing Russian response.
Tate Nurkin
Tate Nurkin is managing director of IHS Jane's Defence
Disquiet in Eastern Europe is amplified by how the Crimean crisis, in particular, unfolded.Crimea was annexed not by traditional military force, but rather by an innovative use of Russian military assets - infiltration of "little green men" and staging of large military exercises near the Russia-Ukraine border - strategic communications and ethnic nationalism. It was part bullying, part proxy conflict, part propaganda and part invasion, but it was not fully war. To NATO members bordering Ukraine and Russia it was also an approach for which NATO was worryingly unprepared and, of much more alarm, an approach that could plausibly be replicated in states with large Russian minorities, particularly Latvia, Lithuania and Estonia.
The result has been - despite persistent US and Western European efforts to reassure - growing concerns over the enduring legitimacy of NATO's Article 5 commitments to its newest allies; concerns that strike at the heart of the cohering concept of collective security and the deterrent value it provides.
Retaining credibility
Armed conflict in West Africa, Libya, Syria and Iraq is generating unease among NATO and its members, especially those that would be most proximately affected by the spread of violence, weapons and extremism across the Mediterranean. In addition, the alliance is expending resources on combating asymmetric threats, such as cyber-threats and disruptive innovations in technology and tactics that enable more actors to affect the threat environment facing NATO. All of these challenges are unfolding within the context of an American effort to more fully engage in the accelerating strategic competition with China.
Conflict in North Africa and the Middle East has also provided a vision of a plausible alternative future for Afghanistan. Significant deterioration of the security environment in Afghanistan in 2014 and 2015 could undermine NATO's credibility - especially as the security situation after NATO's other recent military intervention in Libya simultaneously deteriorates - and will raise difficult questions for NATO and its partners who must reconcile the disheartening disconnect between a dozen years of war and increasingly distant security and stability in Afghanistan.
Aligning the prioritization and member perceptions of this expanding list of pressing and emerging threats is not a simple task for an alliance with 28 members, especially given the combination of recently strained trans-Atlantic relations and static or declining defense budgets in NATO's largest militaries.
NATO countries spend less on defense, Russia more
We are witnessing a rapid decline in defense spending among NATO members. According to IHS Jane's Defence Budgets, 13 of the top 20 most rapidly declining defense budgets from 2012 to 2014 are NATO members or partners.
Conversely, Russia is experiencing a defense-spending boom that shows no signs of slowing down. In 2012, the country became the third-biggest defense spender in the world, jumping past the UK and France. Russian defense spending is expected to rise further from $78 billion (59 billion euros) in 2014 to $101 billion in 2017, placing it among the fastest-growing defense budgets in the world.
Several Eastern European and Baltic states have announced defense-spending increases since Crimea was annexed, but budget reductions, deficits of political will and force-structure uncertainty still loom over NATO's biggest militaries, amplifying concern about the capabilities the alliance commands and how and for how long these capabilities can be effectively deployed.
NATO will arrive at Cardiff facing an environment in which the primary colors are all mixed up and the biggest of situations - a Russian push in Eastern Europe - has ceased to excite the alliance to an instinctive and emphatic response.
This new environment will require the alliance to make important decisions to address the current Eastern European exigency. However, taking these decisions absent a longer view and consideration of critical uncertainties shaping future trans-Atlantic security, risks an alliance that is overextended, fragmented or retrenched and, more fundamentally, a future in which this resilient alliance is not optimized to shape a stable and secure Europe in an increasingly anxious age.
Tate Nurkin is managing director of IHS Jane's Defence. He is based in Washington, DC.  dw de

Saturday, 30 August 2014

Η αινιγματική αμηχανία του Ομπάμα

Η αινιγματική αμηχανία του Ομπάμα

«E» 30/8

Αμήχανος, απρόθυμος, ή απλά συνετός; Αυτό είναι το «αίνιγμα» αναφορικά με την εξωτερική πολιτική Ομπάμα στα «καυτά» μέτωπα του πλανήτη, Ουκρανία, Συρία, Ιράκ.

Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Οι σύμμαχοί του Ομπάμα επισημαίνουν πως η στάση του δεν είναι λανθασμένη, καθώς εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος με την υπόσχεση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και σταδιακά από το
Τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον, κι όχι μόνο, θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απλώς δεν έχει τα κότσια να κάνει πόλεμο. Τον θεωρούν υπέρ το δέον εγκρατή και ότι με τη στάση του παραχωρεί έδαφος για τη δημιουργία τετελεσμένων, όπως η επέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Πεποίθηση που απλώς ενισχύεται μετά τις δηλώσεις του την Πέμπτη το βράδυ ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη στρατηγική για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και άρα δεν επίκεινται αεροπορικές επιδρομές στο άμεσο μέλλον.
Επίσης, ο πρόεδρος, πάντα σύμφωνα με τους επικριτές του, επιδεικνύει μια εξαιρετική έλλειψη διορατικότητας: μόλις μερικούς μήνες πριν, σε συνέντευξή του προς το περιοδικό «New Yorker», είχε δηλώσει ότι το «να συγκρίνουμε το Ισλαμικό Κράτος με την Αλ Κάιντα είναι σαν να συγκρίνουμε μια ασήμαντη πανεπιστημιακή ομάδα μπάσκετ με μια ομάδα του ΝΒΑ».
Κι όμως, η οργάνωση αυτή τον ανάγκασε να δώσει εντολή στα αμερικανικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν στόχους στο Ιράκ, κάτι που δεν είχε κάνει όταν το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά εναντίον του λαού του - την υποτιθεμένη «κόκκινη γραμμή» την οποία, αν περνούσε το καθεστώς, θα ηχούσαν τα τύμπανα του πολέμου.
Οπως επισημαίνει ο Σάμιουελ Μπράναν, εμπειρογνώμων σε θέματα ασφαλείας στη δεξαμενή σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον, αυτή η διστακτική του στάση προκαλεί αντιδράσεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή. «Νομίζω ότι ο Ομπάμα βρίσκεται σε αδύναμη θέση. Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους για το πώς χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Δυσαρέσκεια
Σε ό,τι αφορά στους Δημοκρατικούς, η δυσαρέσκεια αυτή προέρχεται από πολύ υψηλά, όπως από την πρώην υπουργό Εξωτερικών του και πιθανή υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον χαρακτήρισε «αποτυχημένη» την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα έπρεπε να είχε λάβει απόφαση να επέμβει στη χώρα αμέσως μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος.
Βέβαια, η Κλίντον πάντοτε υπήρξε περισσότερο «γεράκι» στην εξωτερική πολιτική από τον Ομπάμα, ωστόσο, τα σχόλιά της είναι ενδεικτικά του «μουδιασμένου» κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα.
Οι δε Ρεπουμπλικάνοι, που ποτέ δεν έκρυψαν την πολεμοχαρή φύση τους, επικρίνουν ανοιχτά τον Ομπάμα, θεωρώντας πως η αρχική του άρνηση να εμπλακεί στη συριακή κρίση βοήθησε στην επικράτηση του ISIS στο Ιράκ, ενώ και στη Λιβύη η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τις εξελίξεις στη «μετα-κανταφική» εποχή άνοιξε τον δρόμο σε επικείμενη διχοτόμηση της χώρας.
Του ζητούν λοιπόν επίμονα βομβαρδισμούς, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία, ενώ κορυφαίο τους στελέχος, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει «πεισματάρη, αποστασιοποιημένο και με ψευδαισθήσεις».
Αλλά και οι Αμερικανοί δεν φαίνονται ικανοποιημένοι, με το 60% των ερωτηθέντων να δηλώνει δυσαρεστημένο από την εξωτερική πολιτική του προέδρου τους.
Οι σύμμαχοί του, ωστόσο, επισημαίνουν πως η στάση του δεν είναι λανθασμένη, εξάλλου εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος με την υπόσχεση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ και σταδιακά από το Αφγανιστάν.
Ο ίδιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ξεκαθάρισε ότι θα αναμείξει την Αμερική βαθύτερα στα πράγματα της Μέσης Ανατολής μόνο εάν οι διάφορες κοινότητες συμφωνήσουν σε μία πολιτική περιεκτική που δεν θα βασίζεται στη λογική νικητών και ηττημένων.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Απέκλεισε στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας και παίζει το χαρτί των κυρώσεων
Στο «μέτωπο» της Ουκρανίας το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι ψυχροπολεμικό, με σκληρές δηλώσεις να εκτοξεύονται εκατέρωθεν. Βέβαια ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας.
Από την αρχή, εξάλλου, χρησιμοποίησε το εργαλείο των κυρώσεων ως μοχλό πίεσης στη Ρωσία, πολιτική που βρίσκει σύμφωνους πολλούς στην Ουάσινγκτον (σε αντίθεση με τη στάση που κρατάει για τη Συρία), καθώς θεωρούν ότι η σταδιακή ενίσχυση των εμπορικών κυρώσεων, με την παράλληλη αποφυγή τη στρατιωτική κλιμάκωση που θα εξόργιζε τους ανήσυχους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον, είναι μια σωστή προσέγγιση της κρίσης σχέσεων με τη Ρωσία που σταδιακά θα την απομονώσει πλήρως.
Παράλληλα, ωστόσο, ο πρόεδρος Ομπάμα επιδεικνύει μια αλαζονεία ή άγνοια κατ' άλλους, όταν υποτιμάει (με συνέντευξή του στο «Economist») τη Ρωσία, λέγοντας πως «δεν κατασκευάζει τίποτα»: «Η Ρωσία δεν μετράει. Οι μετανάστες δεν τρέχουν στη Μόσχα για να βρουν την τύχη τους. Το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία για τον ανδρικό πληθυσμό είναι 60 χρόνια... Ο πληθυσμός της συρρικνώνεται. Και έτσι πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα στις περιφερειακές προκλήσεις που θέτει η Ρωσία», είπε στο περιοδικό.
Ο αμερικανικός στόχος να απεικονιστεί η Ρωσία ως αδύναμη και άνευ σημασίας είναι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, να χαλαρώσουν οι δεσμοί συνεργασίας της με την ΕΕ και την Κίνα κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Στα Σκόπια το κλειδί της λύσης, απαντά στο Βερολίνο η Αθήνα

Στα Σκόπια το κλειδί της λύσης, απαντά στο Βερολίνο η Αθήνα

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η σκυτάλη των πιέσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων έχει περάσει από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που έγινε την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την καγκελαρία και συνυπογράφεται από την κ. Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρεται ότι το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιλυθεί «επειγόντως και με διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές». Η καγκελάριος αναφέρθηκε άλλωστε στο θέμα της ονομασίας στο ίδιο πνεύμα στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για «πρόβλημα που αναζητεί λύση».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε αποφύγει να σχολιάσει τις προηγούμενες τοποθετήσεις της κ. Μέρκελ για το θέμα τον Ιούνιο. Χθες, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κ. Κούτρας απάντησε επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία» και ότι «η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση, σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα». Συνεπώς, «το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται στην Αθήνα», κατέληξε ο κ. Κούτρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές, άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας και ως εκ τούτου σχετίζεται με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης», ενώ τόνισε ότι για τα Σκόπια εκκρεμούν και αλλά «κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, που συμμετείχε στη σύνοδο του Βερολίνου και στη δίωρη πολιτική συζήτηση με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μπαρόζο, εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος: «Πήγε πολύ καλά», είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι το θέμα του ονόματος ήταν το μόνο για το οποίο έγιναν αναφορές σε σχέση με την ΠΓΔΜ σε πολιτικό επίπεδο: «Επισημάνθηκε ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν, καθώς είναι κοινό μυστικό πως αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η ΠΓΔΜ δεν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», είπε και πρόσθεσε ότι «Βερολίνο και Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πολύ καθαρά ότι ο μόνος λόγος που διατηρείται η εκκρεμότητα είναι γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να συζητήσει για λύση».

Σκοπός του Βερολίνου, όπως ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής η καγκελάριος Μέρκελ, είναι η ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι σύνοδοι αυτές θα γίνονται σε ετήσια βάση για να διαπιστώνεται η πρόοδος, κατ’ αρχάς για τέσσερα χρόνια.
Έντυπη

«Νέα Ρωσία», το δόγμα του Πούτιν

«Νέα Ρωσία», το δόγμα του Πούτιν

Η Μόσχα δεν το παραδέχεται (και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί), αλλά είναι πλέον βέβαιο πως στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας μάχονται αρκετές εκατοντάδες (εάν όχι χιλιάδες) Ρώσοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε ανοίξει τα χαρτιά του από τον περασμένο Απρίλιο. Σε ομιλία του τότε είχε κάνει λόγο για μια «νέα Ρωσία» που απειλείται από τις «επεκτατικές» κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρ
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε ανοίξει τα χαρτιά του από τον περασμένο Απρίλιο. Σε ομιλία του τότε είχε κάνει λόγο για μια «νέα Ρωσία» που απειλείται από τις «επεκτατικές» κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη
Το φιλορωσικό στρατόπεδο επιμένει να τους χαρακτηρίζει «εθελοντές» και να υποστηρίζει πως έφτασαν εκεί οικειοθελώς, ορμώμενοι από πατριωτικά αισθήματα υπέρ των ομοεθνών τους. Η Δύση αντιθέτως θεωρεί πως πρόκειται για τακτικά στρατεύματα της Ρωσίας, χωρίς διακριτικά, που ακολουθούν εντολές της Μόσχας.
Σε κάθε περίπτωση η ρωσική εισβολή που όλοι φοβόντουσαν στην Ανατολική Ουκρανία δείχνει πλέον να πραγματοποιείται ως... «μη-εισβολή», μέσα από συγκρούσεις «χαμηλής έντασης» και με τρόπο συγκεκαλυμμένο. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει να αποκαλεί την Ανατολική Ουκρανία «νέα Ρωσία» (χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που έστειλε προχθές προς τους φιλορώσους αντάρτες, τους οποίους χαρακτηρίζει «μαχητές της Novorossiya») και είναι ακριβώς αυτό το δόγμα της «νέας Ρωσίας» που κατευθύνει τις κινήσεις του Πούτιν στο μέτωπο της Ουκρανίας (με την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο και όσα συμβαίνουν τώρα στα ανατολικά της χώρας) αλλά και ευρύτερα (για παράδειγμα με την υπό διαμόρφωση Ευρασιατική Οικονομική Ενωση μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας και Κιργιστάν).
Φυσικό αέριο
Ρωσόφωνος μαχητής στην Αν. Ουκρανία. Πάγιο αίτημα της Μόσχας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η συμμετοχή των φιλορώσων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Ρωσόφωνος μαχητής στην Αν. Ουκρανία. Πάγιο αίτημα της Μόσχας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η συμμετοχή των φιλορώσων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανοίξει ουσιαστικά τα χαρτιά του ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Σε ομιλία του τότε είχε κάνει λόγο για μια «νέα Ρωσία», που απειλείται από τις «επεκτατικές» κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και είχε καλέσει τις ΗΠΑ να συνειδητοποιήσουν πως πλέον «δεν υπάρχει μόνο μία υπερδύναμη στον κόσμο». Είχε υποστηρίξει επιπλέον πως θα ήταν «αδύνατο» για την Ευρώπη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο. Πίσω στο παρόν, το φυσικό αέριο αποκτά εκ νέου χαρακτήρα μοχλού πίεσης (ειδικά όσο πλησιάζει ο χειμώνας) και η ρητορική περί «νέας Ρωσίας» (που ως όρος αποτελεί ιστορική αναφορά στη Ρωσική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα) επανέρχεται στο προσκήνιο με αιχμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι στόχοι
Με τη στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι Ρώσοι (είτε πρόκειται για εθελοντές είτε όχι) στους αντάρτες της Ουκρανίας ουσιαστικά καταφέρνουν το εξής: θωρακίζουν τα προπύργια των φιλορώσων στα ανατολικά (οι οποίοι κινδύνευαν να ηττηθούν στρατιωτικά) και παγιώνουν μια κατάσταση από την οποία για να βγει το Κίεβο θα αναγκαστεί να κάνει δύο πράγματα: να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των φιλορώσων της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τόσο η κατάπαυση του πυρός όσο και η συμμετοχή των φιλορώσων στις διαπραγματεύσεις αποτελούν πάγια αιτήματα της Μόσχας (τα επανέλαβε και ο Πούτιν προχθές). Κάπως έτσι λοιπόν η Ανατολική Ουκρανία αρχίζει να μεταμορφώνεται σε μια νέα... Υπερδνειστερία, Αμπχαζία ή Νότια Οσετία, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Ολοι θυμούνται, άλλωστε, τα γεγονότα του 2008 και τη νίκη των Ρώσων εναντίον της Γεωργίας.
Ο Πούτιν θεωρεί πως η Δύση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει το υψηλό τίμημα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και έτσι συνεχίζει απτόητος στον δρόμο που χάραξε. Απαντάει με εμπάργκο στις δυτικές οικονομικές κυρώσεις και ενισχύει στρατιωτικά τους φιλορώσους έναντι των Ουκρανών. Και η δημοτικότητά του εντός των ρωσικών συνόρων συνεχίζει να ανεβαίνει, προσεγγίζοντας το 84% (από 61% πριν από έναν χρόνο). Εάν μάλιστα γίνονταν εκλογές σήμερα, ο Πούτιν θα επικρατούσε με 64%.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ    ethnos

Friday, 29 August 2014

Ακουσέ με Σταύρο

Ακουσέ με Σταύρο

11:49
Opening quote
Έχασε την πρωτοτυπία της η άλλοτε εφημερίδα της δημοκρατικής παράταξης που ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις.

Έχασε την πρωτοτυπία της η άλλοτε εφημερίδα της δημοκρατικής παράταξης που ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις. Ή φαίνεται πως ο Σταύρος Ψυχάρης πήγε διακοπές και γι’ αυτό στο κύριο άρθρο της εφημερίδας μπήκε η επιστολή ενός αναγνώστη με τίτλο «Ακουσέ με Αντώνη».
Κατ’ αρχάς τέτοιες επιστολές έχουμε στείλει στον πρωθυπουργό και επωνύμως εμείς εδώ στο Antinews χωρίς μάλιστα τον κρυφό δόλο που έχει μια ενέργεια όταν την κάνει ο ΔΟΛ. Σιγά τα μεγάλα μυστικά και τις φοβερές αλήθειες που περιέχει η επιστολή του Βήματος.
Λέει ο… αναγνώστης εκ Μεσσηνίας που φαίνεται να ξέρει πολλά ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να πάει σε μια γενναία αλλαγή του φορολογικού συστήματος. «Την προσδοκούν οι πολιτικοί φίλοι σας που δεν καταλαβαίνουν πολλά…», λέει η επιστολή η οποία καταλήγει: «Δεν μπορεί να πηγαίνουμε από την Αθήνα στην Καλαμάτα σε δύο ώρες με το φορολογικό σύστημα να έχει κολλήσει στο εξάωρο μέσω Αχλαδόκαμπου».
Εντάξει, καταλάβαμε κύριοι στον ΔΟΛ. Θέλετε αλλαγή του φορολογικού συστήματος, αυτά τα έχουμε γράψει εδώ και καιρό κι εμείς. Αλλά πώς θέλετε εσείς την αλλαγή; Γιατί εμείς μπορούμε να κάνουμε μερικές προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ο πρωθυπουργός τη μεταρρύθμιση:
Για παράδειγμα θα μπορούσε να μειώσει τους φόρους στους μη έχοντες αφού πρώτα απαιτήσει από τις χρεοκοπημένες εκδοτικές εταιρείες (και τον ΔΟΛ φυσικά πρώτο – πρώτο) να πληρώσουν τα θαλασσοδάνειά τους. Έτσι θα έβρισκε λεφτά για φοροαπαλλαγές.
Θα μπορούσε επίσης ο πρωθυπουργός να αυξήσει τη φορολογία σε όσους –σαν τους εκδότες- έχουν μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία. Έτσι κάτι θα έμενε και για τους μη έχοντες.
Θα μπορούσε η κυβέρνηση να απαιτήσει λεφτά από τις εταιρείες που ελέγχουν οι νταβατζήδες της ενημέρωσης για τις άδειες για τα τηλεοπτικά κανάλια.
Θα μπορούσε να κυνηγήσει τους μεγαλοεκδότες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αλλά δεν πληρώσουν στο εσωτερικό.
Θα μπορούσε να αλλάξει το φορολογικό σύστημα και να πιάνει όσους κάνουν εικονικές πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όσους εκβιάζουν τράπεζες και επιχειρήσεις για να τους πληρώσουν χορηγίες και διαφημίσεις.
Θα μπορούσε βεβαίως να πιάσει το μεγάλο χωνί που λέγεται Μέγαρο Μουσικής το οποίο χρωστά πάνω από 200 εκατ. και ο προϋπολογισμός συνεχίζει να το χρηματοδοτεί στο όνομα του Πολιτισμού που το Βήμα στηρίζει πάντα.
Θα μπορούσε να κάνει κι άλλα ο πρωθυπουργός στο όνομα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Έτσι θα ήταν ευχαριστημένοι και οι εκ Μεσσηνίας, κι όχι μόνο, πολιτικοί του φίλοι. Ελπίζουμε να τα… ακούει αυτά ο κύριος Σταύρος Ψυχάρης.
Η επιστολή στο Βήμα
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ακουσέ με, Αντώνη!
Σας γράφω την επιστολή αυτή για την περίπτωση που είστε ανεπαρκώς πληροφορημένος για το τι συμβαίνει στο βασίλειο του Φρανκενστάιν με θύματα τους φορολογουμένους.
Βεβαίως το ελληνικό κράτος ανέκαθεν "έπινε το αίμα" του λαού προκειμένου να έχει χρήματα πρωτίστως για να εξυπηρετεί τα στίφη των αργόμισθων που λυμαίνονται το Δημόσιο Ταμείο. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι το αδηφάγο Δημόσιο, άπληστο και ανεξέλεγκτο, φρόντιζε για την αύξηση των εισοδημάτων του διά της φορολογίας.
Ομολογουμένως, ο "πρωταθλητισμός" της φορολογίας ήταν προσεκτικός ως την ημέρα που ξέσπασε η κρίση. Μόλις η οικονομία πήρε τον κατήφορο, οι φοροεισπράκτορες ξεσάλωσαν. Θα μπορούσε κανείς να πανηγυρίζει για την αύξηση κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ και πλέον των φόρων. Αλλά στη χώρα μας, όπως επανειλημμένως έχει γράψει "Το Βήμα", προτού προλάβεις να πεις "Δόξα σοι ο Θεός" αναγκάζεσαι να αναφωνήσεις "Βοήθα, Παναγιά".
Διότι, κύριε Πρόεδρε, ο απλός πολίτης, ο ψηφοφόρος σας, δεν αντιλαμβάνεται πού το πάνε οι συνεργάτες σας.
Πώς είναι δυνατόν, π.χ., να φορολογούνται τα ακίνητα με φόρο προσόδου, με φόρο μεταβιβάσεως, με φόρο υπεραξίας, με φόρο κατοχής, με φόρο για τα δάνεια;
Είναι πολλά αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι πολιτικοί φίλοι σας. Ορισμένοι προσδοκούν, τώρα που απήλθε η τρόικα και ταυτοχρόνως εξέλιπαν οι έριδες στο υπουργείο Οικονομικών (όλοι γνωρίζουμε τι εννοώ), να δώσετε εντολή να ξεκινήσει μια μεγάλη αλλαγή στο φορολογικό σύστημα.
Δεν μπορεί να πηγαίνουμε από την Αθήνα στην Καλαμάτα σε δύο ώρες με το φορολογικό σύστημα να έχει κολλήσει στο εξάωρο μέσω Αχλαδόκαμπου.
Ένας ψηφοφόρος σας
(εκ πατρός τε και μητρός Μεσσήνιος)»  antinews

Ο πολιτισμός ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης

ΕΛΛΑΔΑ 

Ο πολιτισμός ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ
Εργα στον Παρθενώνα. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά για την κοινωνία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αν ο τουρισμός ήταν πάντα μια ανθεκτική αμαξοστοιχία ανάπτυξης για την Ελλάδα, η χθεσινή ημερίδα με τίτλο «Η οικονομική και κοινωνική διάσταση των έργων του τομέα πολιτισμού» έδειξε ότι η πιο σύγχρονη ατμομηχανή της είναι ο πολιτισμός. Κυρίως απάντησε σε όσους δυσπιστούν απέναντι στις επενδύσεις που γίνονται στον πολιτισμό, θεωρώντας τις πολυτέλεια σε μια εποχή που ακόμη δοκιμαζόμαστε από την κρίση. Κι όμως.

Ο πολιτισμός όχι απλώς αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά παρουσιάζει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 12% μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή στα 640 έργα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 743 εκατ. ευρώ, απασχολούνται 5.000 άτομα, είπε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, δίνοντας μια εικόνα του τοπίου.

Το 2010 φαίνεται να συνέβαλε σε ποσοστό 4,5% του Ευρωπαϊκού Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος, περισσότερο από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Κι όλα δείχνουν πως οι δημόσιες επενδύσεις στον πολιτισμό σε περιόδους κρίσης έχουν πολλαπλά οφέλη. Οικονομικά και κοινωνικά συντελούν στην αύξηση της απασχόλησης, στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, στην αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και του εισοδήματος, τόσο σε τοπικό όσο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, υποστήριξε χθες η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πνοή αισιοδοξίας

Πιο αναλυτική και με πολλαπλά παραδείγματα έδειξε τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα πώς αλλάζει η φυσιογνωμία της Αθήνας. Σε μια πόλη που είναι φανερό ότι επέστρεψαν οι τουρίστες, εκτελούνται έργα 157 εκατ. ευρώ, ενώ τα εργοτάξια -από το «Ακροπόλ Παλάς» στην Πατησίων, το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα, τον Αγιο Κωνσταντίνο στην Ομόνοια, το ΕΜΣΤ στη Συγγρού, την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης στη Βασ. Κωνσταντίνου- δίνουν μια πνοή αισιοδοξίας γύρω μας.

Οσοι ζουν και εργάζονται στην Αθήνα έχουν συνειδητοποιήσει ότι «οι επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού όχι μόνο δεν είναι πολυτελείς δαπάνες, αλλά έχουν δώσει τη βάση για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην πόλη». Από τις κρουαζιέρες ώς την κίνηση στα μουσεία, όλα δείχνουν πως η χώρα «ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης θα επιτύχει θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που οφείλεται στο τουριστικό ρεύμα».

Η μέθοδος της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας εξασφάλισε απασχόληση σε πολλούς νέους επιστήμονες (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, συντηρητές), σε ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι 5.000 εργαζόμενοι. Είναι κι εκείνοι που απασχολούν οι ανάδοχοι στα έργα που εκτελούνται με εργολαβία, αποδεικνύοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού «αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας».
Νοικοκύρεμα και ανάπτυξη

Από τα τέσσερα μεγάλα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που εκτελούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, και είναι η καινούργια ελπίδα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και οι Ψηφιακές Συλλογές των Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου.

Τι μας έδειξαν; Οτι το υπουργείο Πολιτισμού έχει 7.500 δημόσια κτίρια, 5.100 χερσαίους και ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις, περίπου 20.000 αρχαία και προστατευόμενα μνημεία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι θα εισαχθούν στο σύστημα 600.000 κινητά μνημεία με την ταυτότητά τους. Ολα αυτά δεν είναι απλώς νοικοκύρεμα, αλλά εργαλεία για κάθε αναπτυξιακή δράση.

Εργα και κέρδη

Ομάδα ειδικών επεξεργάστηκε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία 1.319 έργων, προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ που εκτελούνται ή ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία. Με βάση τη θεωρία του μοντέλου εισροών-εκροών του Βασίλι Λεόντιεφ και στατιστικά δεδομένα της Eurostat, η εταιρεία Delloitte υπολογίζει πως μια επένδυση 1 εκατ. ευρώ σ’ ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς (μόνο στη φάση εκτέλεσης) έχει πολλαπλασιαστική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας που ανέρχεται σε 2,36 εκατ. ευρώ σε παραγόμενο συνολικό προϊόν, 0,84 εκατ. σε μισθοδοσία και 45 νέα ισοδύναμα ανθρωποέτη απασχόλησης.
Διεκδίκηση πόρων

Τώρα το ΥΠΠΟΑ είναι ώριμο να διεκδικήσει πόρους από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενέκρινε, είπε η κ. Λίνα Μενδώνη, για το τρέχον έτος, την αύξηση του προϋπολογισμού του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ κατά 43,3 εκατ. ευρώ. Αύξηση δηλαδή κατά 55% βλέποντας τις θετικές επιπτώσεις των έργων στην οικονομία.

Είδαμε όσα έγιναν με χρήματα του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ και όσα πραγματοποιούνται τώρα με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικό ήταν το φιλμάκι (Μagic Picture) που προβλήθηκε στην ημερίδα σε σκηνοθεσία του Νίκου Ελληνικάκη, και για το οποίο έτρεχε πολλούς μήνες η κ. Αννα Παναγιωταρέα. Μια αισιόδοξη νότα των έργων που αλλάζουν τη χώρα.
Έντυπη