Wednesday, 27 August 2014

ΕΕ: τα προβλήματα διογκώνονται

ΕΕ: τα προβλήματα διογκώνονται

Η κατάσταση στην Ουκρανία, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αλλά και η νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
Τους χθεσινούς εορτασμούς για την ημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας σχολιάζει σήμερα ηSächsische Zeitung: «Οι στρατιωτικές παρελάσεις συνιστούν μια παράξενη και ξεπερασμένη παράδοση. Όχι απλά γελοία, αλλά τελείως εκτός τόπου και χρόνου είναι μια τέτοια παρέλαση σε μια χώρα η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Την ίδια ώρα οι στρατιωτικοί αντίπαλοι προχωρούσαν σε παρόμοιες κινήσεις: έσερναν μερικούς κρατούμενους μέσα από την πόλη, προκειμένου να γελοιοποιήσουν το λαό. Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να διεξάγουν κάποια στιγμή ειρηνευτικές συνομιλίες, πόσο μάλλον να καταλήξουν σε μια λύση;».
«Που θα βρει τα χρήματα η Ουκρανία;»
Όχι απλά γελοία, αλλά τελείως εκτός τόπου και χρόνου είναι μια τέτοια παρέλαση σε μια χώρα η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου
«Όχι απλά γελοία, αλλά τελείως εκτός τόπου και χρόνου είναι μια τέτοια παρέλαση σε μια χώρα η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου»
Την εξαγγελία Ποροσένκο περί εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σχολιάζει η Nürnberger Nachrichten: «Αινιγματικό παραμένει από πού θα βρει η πρακτικά χρεοκοπημένη Ουκρανία τα χρήματα για νέα όπλα. Η χώρα αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και τους -κατακόρυφα αυξημένους- λογαριασμούς φυσικού αερίου προς τη Ρωσία. Οι υποδομές της –και οι οικονομικές- είναι ως επί το πλείστον κατεστραμμένες. Η χώρα θα πρέπει να βρει τεράστια κεφάλαια προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές από τον πόλεμο και να δώσει μια προοπτική στο επί μακρόν παραμελημένο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σίγουρα δεν συνιστούν την ενδεδειγμένη λύση».
Το προεδρείο των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία στηρίζει σχεδόν ομόφωνα την απόφαση της κυβέρνησης για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. «Το μοναδικό μέλος της ηγετικής ομάδας του SPD που απορρίπτει τη στρατιωτική βοήθεια», σημειώνει η Hannoversche Allgemeine Zeitung, «είναι ο Ραλφ Στέγκνερ. Ο αντιπρόεδρος του SPD εκφράζει φόβους ότι τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε λάθος χέρια ή να χρησιμοποιηθούν σε μια σύγκρουση των Κούρδων, που θέλουν την ανεξαρτησία τους, με τους Τούρκους. Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί κανείς με τον Στέγκνερ ή όχι, μια τέτοια αντιπαράθεση είναι καλή για ένα κόμμα. Με τον τρόπο αυτό εκφράζονται οι αμφιβολίες των γερμανών πολιτών ενώ ανοίγει μια δημόσια συζήτηση».
ΕΕΤα δυο μεγάλα προβλήματα παραμένουν
Η Ευρώπη είναι φιλελεύθερη σε πολλά πράγματα, εκτός από την υποδοχή των προσφύγων (...)
«Η Ευρώπη είναι φιλελεύθερη σε πολλά πράγματα, εκτός από την υποδοχή των προσφύγων (...)»
Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται σήμερα η ισπανική El Pais: «Από την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο του Ιουλίου τα δυο χειρότερα προβλήματα της ΕΕ διογκώθηκαν: αφενός η οικονομική στασιμότητα, αφτέρου η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Η ΕΕ θα πρέπει να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ικανότητα αντίδρασής της. Γι΄ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να τερματιστεί αμέσως ο προσωρινός χαρακτήρας των θεσμών της που ισχύει από τις (ευρωεκλογές της) 25 Μαΐου. Το ερχόμενο Σάββατο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, στο πως θα καλυφθούν τα πόστα».
Τη νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα όπου το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, σχολιάζει η γαλλική La Croix: «Η Ευρώπη είναι φιλελεύθερη σε πολλά πράγματα, εκτός από την υποδοχή των προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να αποδράσουν από τη φτώχεια ή τον πόλεμο. Είναι επιτέλους καιρός να απαλλαγεί η ΕΕ από τους εθνικούς εγωισμούς και την υποκρισία. Η γηράσκουσα Ευρώπη χρειάζεται μετανάστες για την αγορά εργασίας. Αυτό ισχύει περισσότερο για κλάδους στους οποίους δεν θέλουν να εργαστούν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, όπως στον οικοδομικό, τη φροντίδα ηλικιωμένων ή στον ξενοδοχειακό. Αντί να στηρίζεται η μαύρη εργασία, θα έπρεπε να οργανωθεί καλύτερα η νόμιμη μετανάστευση».
Κώστας Συμεωνίδης   dw de

No comments:

Post a Comment