Thursday 28 August 2014

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην εμπόλεμη ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας και εν μέσω πληροφοριών για εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

Φωτογραφίες από δορυφόρους της DigitalGlobe που τραβήχτησαν στις 21 Αυγούστου δείχνουν ένα κονβόι ρωσικών τεθωρακισμένων εντός ουκρανικού εδάφους, κοντά στο Κράσνοντόν, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ που τις δημο
Φωτογραφίες από δορυφόρους της DigitalGlobe που τραβήχτησαν στις 21 Αυγούστου δείχνουν ένα κονβόι ρωσικών τεθωρακισμένων εντός ουκρανικού εδάφους, κοντά στο Κράσνοντόν, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ που τις δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη
Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ, με πρώτη απ΄ όλους την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μίλησαν σήμερα ανοιχτά για την πιθανότητα επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ και η Ουάσινγκτον, σε ανάλογο τόνο, διεμήνυσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
«Λαμβάνουμε αναφορές για αυξημένη παρουσία Ρώσων στρατιωτών και για νέες ταραχές και προέλαση των αυτονομιστών σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν πολύ ήσυχες", ανέφερε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο.
"Το ξεκαθαρίσαμε φέτος τον Μάρτιο ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα πρέπει να συζητηθεί (η επιβολή) και άλλων κυρώσεων. Επομένως, το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής και θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα αντιδράσουμε", υπογράμμισε.
Τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αποδεικνύουν οι δορυφορικές φωτογραφίες του ΝΑΤΟ. Η αριστερή φωτογραφία τραβήχτηκε στα τέλη
Τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αποδεικνύουν οι δορυφορικές φωτογραφίες του ΝΑΤΟ. Η αριστερή φωτογραφία τραβήχτηκε στα τέλη Ιουνίου και η δεξιά στις 20 Αυγούστου.
O Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα είναι «ανυπόφορο και απαράδεκτο» εάν αποδειχθεί ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική επικράτεια, ενώ προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα οδηγήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.
«Εάν αποδεικνυόταν αληθές ότι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος, αυτό θα ήταν ανυπόφορο και απαράδεκτο» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και να σταματήσει αμέσως κάθε στήριξη που προσφέρει στους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν ΕΕ και ΗΠΑ
Εντούτοις, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του Κιέβου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και να αποδεχθεί μια ευρεία αποκέντρωση για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην περιοχή. «Η Ευρώπη θα διατηρήσει (τις κυρώσεις σε ισχύ), και θα τις επεκτείνει περαιτέρω εάν η κλιμάκωση ενταθεί. Δεν το επιθυμώ αυτό, διότι δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Ρωσίας ούτε προς το συμφέρον το δικό μας» υπογράμμισε. «Η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα αποτελεί μια δύναμη του 21ου αιώνα εάν δεν σέβεται τους κανόνες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Την ανησυχία του για τις αναφορές περί της ρωσικής εισβολής εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. «Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία για τον πλήρως απαράδεκτο και παράνομο χαρακτήρα που έχουν αυτές οι τόσο προκλητικές ενέργειες» σημείωσε.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν ΕΕ και ΗΠΑ
«Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βρει μία ειρηνική λύση στις συγκρούσεις, όμως αυτό δεν είναι αξιόπιστο καθώς η Ρωσία την ίδια στιγμή υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία με όπλα και στρατιώτες» συνέχισε ο ίδιος.
«Απλά δεν είναι αρκετό το να δεσμεύονται στις συνομιλίες στο Μινσκ, ενώ τα ρωσικά άρματα μάχης συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία. Τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να τερματιστούν αμέσως» υπογράμμισε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζουν ΕΕ και ΗΠΑ
«Προτρέπουμε τη Ρωσία να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο και να βρει μία πολιτική λύση σε αυτήν την κρίση. Εάν η Ρωσία δεν το κάνει, τότε θα δεν θα πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες», είπε ο Κάμερον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων.
Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να καταδικάσει την «είσοδο» των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη κλιμάκωση».
Σε ό,τι αφορά «την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος (του Συμβουλίου) επανέλαβε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση, της οποίας οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του Ρέντσι.
Ο Ματέο Ρέντσι τηλεφώνησε στον Πούτιν προκειμένου να του εκφράσει «τη μεγάλη του ανησυχία» σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας και «να ζητήσει μια ταχεία επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σύμφωνα με αυτό το κείμενο.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ένα δικό του δελτίο Τύπου ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα κατά την οποία συζήτησαν την ανάγκη να αυξηθούν οι διεθνείς προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε εξάλλου τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τον οποίο θα συναντήσει εκ νέου το Σάββατο κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου στις Βρυξέλλες, διευκρινίζει η ανακοίνωση της Ρώμης.
Επιπλέον η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό της Πάβλο Κλίμκιν για να τον διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μιλάνο.
ΗΠΑ: Οι κυρώσεις είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο
Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρμεντ, κάνοντας λόγο για «επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
«Διαθέτουμε τα μέσα και τις κυρώσεις τις οποίες μπορούμε ασφαλώς να επιλέξουμε να εφαρμόσουμε» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, η οποία υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν αποκλείει καμία επιλογή» σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Η ίδια υποστήριξε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία είναι «το πιο αποτελεσματικό μέσο, το καλύτερο μέσο».
«Παρακολουθούμε, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αλλά σίγουρα εδώ και εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ρώσων έναντι της Ουκρανία» κατήγγειλε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ακολουθώντας την γραμμή που έχει ορίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Δεν θεωρούμε ότι μια στρατιωτική λύση θα ήταν η κατάλληλη προσέγγιση» τόνισε η Ψάκι.
«Σταματήστε να ψεύδεστε» - «Σταματήστε να μπλέκεστε στις εσωτερικές μας υποθέσεις»
Υψηλοί τόνοι μεταξύ των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ρωσίας επικράτησαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.
Παρουσιάζοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας έναν κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν μια άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, υπογράμμισε με έμφαση ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».
Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Ρωσία κωφεύει» στις προειδοποιήσεις των χωρών της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία, η Πάουερ διερωτήθηκε πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, «να διαβεβαιώσουμε τις άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη».
«Το ερώτημα δεν είναι τι πούμε στους Ρώσους αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να μας ακούσουν» προσέθεσε η ίδια.
Επιπλέον ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κατήγγειλε μία «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές» και ζήτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τα όπλα της» από το ουκρανικό έδαφος.
Για τον Γκραντ «οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες».
Ο Βρετανός πρεσβευτής αναφέρθηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ και δείχνουν συστοιχίες πυραύλων τις οποίες ανέπτυσσαν «εδώ και πολλούς μήνες» τα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Σπετσνάζ για να στηρίξουν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.
«Το μήνυμά μου στην Ουάσιγκτον είναι το εξής: σταματήστε να αναμιγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών» τόνισε.
Ο Τσούρκιν ζήτησε από τους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνουν μία ανακοίνωση που θα ζητά «την άμεση κατάπαυση του πυρός» και έναν «ευρύ πολιτικό διάλογο» στην Ουκρανία.
Μόσχα: Ψευδείς φήμες τα περί εισβολής
Νωρίτερα η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί εισόδου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος. «Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία" ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
"Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το υλικό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα", υπογράμμισε.  ethnos

No comments:

Post a Comment