Saturday 23 August 2014

Ορκωμοσίες σε κελί ή με χειροπέδες

Ορκωμοσίες σε κελί ή με χειροπέδες

Με παρατράγουδα αναμένεται να ξεκινήσουν τις θητείες τους οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ενισχυμένη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης (στη φωτογραφία από την προφυλάκισή του τον περασμένο Οκτώβριο) είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ορκωμοσία του ως δημοτικού συμβούλου στην Αθήνα προκειμένου να στήσε
Ο Ηλ. Κασιδιάρης (στη φωτογραφία από την προφυλάκισή του τον περασμένο Οκτώβριο) είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ορκωμοσία του ως δημοτικού συμβούλου στην Αθήνα προκειμένου να στήσει ένα προκλητικό «σόου»
Ηδη αντιφασιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις την ημέρα που θα γίνει η ορκωμοσία των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, προκειμένου να μην επιτρέψουν την παρουσία νεοναζί στους δήμους και στις περιφέρειες.
Το ενδιαφέρον στρέφεται ιδιαίτερα στον Δήμο Αθηναίων, δεδομένου ότι εκεί έχουν εκλεγεί υψηλόβαθμα στελέχη του φασιστικού κόμματος, όπως ο προφυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς και η κόρη του Ν. Μιχαλολιάκου, Ουρανία.
Η ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής στο αμφιθέατρο του ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84».
Στη μνήμη του Φύσσα
Την ίδια ώρα με την ορκωμοσία η «Κίνηση ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και στη φασιστική απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα «στις δημοκρατικές και αριστερές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις να απορρίψουν και να αποτρέψουν μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα τη συμμετοχή νεοναζί στις "ορκωμοσίες" των νέων δημοτικών συμβουλίων». «Είναι το καλύτερο ξεκίνημα για έναν αντιφασιστικό Σεπτέμβρη στη μνήμη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα», επισημαίνουν.
Στην κατεύθυνση αυτή η δημοτική αρχή Αθηναίων επιστρέφει σύσσωμη από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς η επικείμενη ορκωμοσία αναμένεται ιδιαίτερα «θερμή». Τη Δευτέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Δήμο Αθηναίων, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης ακραίων συμπεριφορών.
Στέλεχος του Δήμου Αθηναίων τόνιζε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας των προφυλακισμένων μελών αφορά τη Δικαιοσύνη. «Επειδή δεν έχουν στερηθεί το πολιτικό τους δικαίωμα, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για το πώς θα το ασκήσουν», σημείωνε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη πως η απαγόρευση ενδεχομένως να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα.
«Εάν δεν μεταφερθούν οι προφυλακισμένοι στις αίθουσες, στις οποίες θα διεξαχθεί η ορκωμοσία, και ορκιστούν στα κελιά τους, τότε θα τους δώσουμε αφορμή να παρουσιαστούν ως θύματα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση για το πού και πότε θα ορκιστούν οι σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής θα τη λάβει ο εισαγγελέας των φυλακών, όπου βρίσκονται κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Το ένα ενδεχόμενο είναι να τους χορηγηθεί άδεια και να μεταφερθούν με κλούβα και σιδεροδέσμιοι στις αίθουσες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και στη συνέχεια να μεταφερθούν πίσω στο κελί τους. Το άλλο, που δεν έχει ξανασυμβεί, είναι η ορκωμοσία να γίνει στις φυλακές.
Δεν αποκλείεται ωστόσο και η περίπτωση οι ακροδεξιοί αιρετοί να μην ορκιστούν και να μπουν στη θέση τους αντικαταστάτες, όπως πρόκειται να γίνει με την περίπτωση του Ν. Κούζηλου, ο οποίος έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά.
Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να μην επιθυμεί να ορκιστεί και τη θέση του να παίρνει αντικαταστάτης του, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός.
Από την άλλη, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος όχι μόνο επιζητεί αλλά και προκαλεί τη δημοσιότητα, θεωρείται απίθανο να στείλει αντικαταστάτη του στην τελετή ορκωμοσίας.
Ανάλογη περίπτωση είναι κι αυτή του Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος έχει εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, όπως επίσης και του Παναγιώτη Ηλιόπουλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Πρώτη εικόνα
Πάντως η πρώτη εικόνα θα διαμορφωθεί την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ορκιστεί το νέο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, στα Ανω Λιόσια.
Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείται σε τρεις δήμους της χώρας.
Στην Αθήνα ο συνδυασμός του Ηλία Κασιδιάρη έχει εκλέξει στο δημοτικό συμβούλιο τέσσερις δημοτικούς συμβούλους. Στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, βουλευτή Σερρών και γαμπρό του Ν. Μιχαλολιάκου, έχουν εκλεγεί δύο σύμβουλοι, ενώ στο Μεσολόγγι ο συνδυασμός του κόμματος κατέλαβε μία έδρα με υποψήφιο τον Δ. Μακρή.
Η ακροδεξιά οργάνωση έχει εκλέξει συνολικά 26 περιφερειακούς συμβούλους στις 12 περιφέρειες όπου κατήρτισε ψηφοδέλτιο. Δεν κατέβασε συνδυασμό μόνο στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.
Σε επίπεδο περιφερειών το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσε στην Αττική ο επίσης κατηγορούμενος βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος, του οποίου ο συνδυασμός εξέλεξε έξι περιφερειακούς συμβούλους.
Προκαλεί η ΧΑ
Η ΧΑ, με αφορμή τις ορκωμοσίες στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι «εάν δούμε τους παράνομα προφυλακισμένους συναγωνιστές μας να ορκίζονται με χειροπέδες, τότε θα γίνει ξεκάθαρο και στον τελευταίο συμπατριώτη μας πως ο ξεπεσμός και η ανηθικότητα των πολιτικών μας αντιπάλων δεν έχουν πάτο».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ      ETHNOS

No comments:

Post a Comment