Tuesday, 19 August 2014

Οι κυρώσεις «φρένο» για τις γερμανικές εξαγωγές

Οι κυρώσεις «φρένο» για τις γερμανικές εξαγωγές

Οι γερμανικές εξαγωγές αρχίζουν να χάνουν σε δυναμικότητα λόγω γεωπολιτικών κρίσεων. Την ίδια στιγμή αυξάνονται ανησυχητικά τα αρνητικά μηνύματα γερμανικών εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων ανά τον κόσμο.
Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είχαν προβλέψει οι οικονομικοί αναλυτές για το 2014. Δεν είχαν όμως υπολογίσει πλήθος αστάθμητων παραγόντων, όπως τους πολέμους στην Εγγύς Ανατολή, αλλά κυρίως την ουκρανική κρίση και την ένταση με τη Ρωσία, παράγοντες δηλαδή που αρχίζουν να έχουν εμφανείς επιπτώσεις στην οικονομία. Ως αποτέλεσμα το γερμανικό εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο αναγκάστηκε να διορθώσει προς τα κάτω την πρόγνωσή του για τις φετινές εξαγωγές από το 4,5% στο 3,5%. Και αυτή η πρόγνωση είναι αισιόδοξη, δηλώνει ο επικεφαλής των τμήματος εξαγωγών του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ συμπληρώνοντας: «Ακόμα δεν έχουμε στοιχεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σε περίπτωση στασιμότητας κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών δεν αποκλείεται η πρόβλεψή μας να μειωθεί ακόμα και στο 2,1%».
Μείωση του τζίρου κατά 11 δισ. ευρώ
Οι διεθνείς κρίσεις έχουν επιπτώσεις στις γερμανικές εξαγωγές
Οι διεθνείς κρίσεις έχουν επιπτώσεις στις γερμανικές εξαγωγές
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο υπολογίζει ότι ο τζίρος για τις γερμανικές εξαγωγικές εταιρίες θα μειωθεί κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτός αυτού περίπου 100.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Και σαν να μην έφθανε αυτό το DIHK λαμβάνει αρνητικά μηνύματα και από τις επίσημες αντιπροσωπίες της γερμανικής οικονομίας του εξωτερικού. «Τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια σε σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ διαπιστώνουν επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων», τονίζει ο Φόλκερ Τράιερ. Από την άλλη πλευρά τους, οι ρωσικές κυρώσεις επιβαρύνουν μεν την οικονομική ανάρρωση της ευρωζώνης, δεν είναι όμως σε θέση να την εξουδετερώσουν. Ακόμα κι αυτό όμως δεν είναι λίγο. Με την στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας και τη συρρίκνωση της γερμανικής και ιταλικής, η ευρωζώνη έχει ήδη αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Όμως και η Ρωσία και η Ουκρανία επιβαρύνονται σημαντικά από την κρίση. Το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο είχε προβλέψει για το 2014 ανάπτυξη 2% για την ρωσική οικονομία. Λόγω της κρίσης όμως η ρωσική οικονομία θα παραμείνει φέτος στην καλύτερη των περιπτώσεων στάσιμη. Ως προς την Ουκρανία οι προβλέψεις μιλούν για συρρίκνωση 7%.
Πάντως ο επικεφαλής των τμήματος εξαγωγών του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Φόλκερ Τράιερ δηλώνει για το άμεσο μέλλον συγκρατημένα αισιόδοξος, μιας και, όπως λέει, η οικονομία θα αποδεχθεί τα νέα δεδομένα και έτσι στη συνέχεια θα υπάρξει μια «νέα πραγματικότητα». Όταν έχουμε ένα εξωγενές σοκ τότε η οικονομία χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει στην ομαλότητα, λέει ο γερμανός οικονομολόγος. Σε περίπτωση που δεν κλιμακωθούν οι κρίσεις σε Ιράκ και την Ουκρανία, το 2015 είναι πολλά υποσχόμενο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί κατά 4%, ενώ για τις γερμανικές εξαγωγές αυτό θα σήμαινε άνοδο κατά 5%, εκτιμά ο Φόλκερ Τράιερ.
Sabine Kinkartz / Στέφανος Γεωργακόπουλος   dw de

No comments:

Post a Comment