Διαστημική αποστολή «Ροζέτα»... εξετελέσθη
Μετά από δέκα χρόνια και απόσταση σχεδόν επτά εκατομ. χλμ. το διαστημόπλοιο «Ροζέτα» φτάνει στον κομήτη Tσουριόμοφ-Γκερασιμένκο. Οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία τα ερευνητικά αποτελέσματα.
«Είμαστε στον κομήτη», ήταν οι πρώτες λέξεις χαράς και εθνουσιασμού του Συλβαίν Λοντιότ, επικεφαλής της παρακολούθησης της διαστημικής αποστολής «Ροζέτα» από το σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Πριν από δέκα χρόνια και πέντε μήνες ακριβώς, εν έτει 2004, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Ροζέτα» ξεκίνησε το μεγάλο ερευνητικό του ταξίδι. Μόλις χθες (06.07.2014) η «Ροζέτα» προσέγγισε τον τελικό της προορισμό της, τον κομήτη 67P /Tσουριόμοφ-Γκερασιμένκο, μετά από πολλές περιπέτειες.
Μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσει τις ερευνητικές του διαδρομές στο μακρινό κομήτη και το ρομπότ «Philae», το οποίο βρίσκεται πάνω στη «Ροζέτα».θα βγει στον κομήτη με στόχο να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για το διάστημα και ειδικότερα την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. «Το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο 'Ροζέτα' είναι πια το πρώτο στην ιστορία που βρίσκεται τόσο κοντά σε έναν κομήτη» δήλωσε περήφανος ο Γενικός Διευθυντής τoυ ΕSA Zαν-Zακ Ντορντέν.
Η Ροζέτα «ξύπνησε» μετά από δύο χρόνια
Η δεκαετής αποστολής βρισκόταν υπό κανονική τροχιά και παρακολουθηση μέχρι πριν δύο χρόνια, οπότε και τα ίχνη της πάγωσαν στο διάστημα. Από το 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 η "Ροζέτα" βρισκόταν σε λήθαργο, μέχρις ότου ξαφνικά ξύπνησε, στέλνοντας και πάλι σημεία διαστημικής ζωής στο σταθμό του Ντάρμσταντ. Έκτοτε τα μάτια των επιστημόνων στο γερμανικό σταθμό βρίσκονταν αδειάλλειπτα στην πορεία που κατέγραφε η «Ροζέτα» για να προσεγγίζει με ασφάλεια τον κομήτη.
«Πρόκειται για μία δύσκολη αποστολή, αλλά εμπιστεύομαι τους επιστήμονες και τεχνικούς της ομάδας», ανέφερε στη Deutsche Welle o Γιόχαν - Ντίτριχ Βέρνερ, διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) του Ντάρμσταντ, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί του χώρου έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν το ρομπότ υπό διάφορες συνθήκες και πάντα «ανταποκρινόταν κανονικά». Το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στη συλλογή πληροφοριών, μέσω δειγμάτων από το έδαφος, για την πυκνότητα, το μέγεθος και την τροχιά του κομήτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βέρνερ η ερευνητική ομάδα θα εξετάσει μέσω ενός ειδικού φασματομέτρου τα μόρια των δειγμάτων, μελετώντας τη χημική τους σύσταση.
Αναζητώντας την προέλευση της ζωής
«Πολλοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ίχνη άνθρακα και νερού», σημειώνει ο Βέρνερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εντοπισμός οργανικών ουσιών, όπως αμινοξέων, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την προέλευση της ζωής στη Γη. Οι κομήτες δρουν σαν «ψυγεία» για το ηλιακό μας σύστημα, αποθηκεύοντας και διατηρώντας υλικά, τα οποία έχουν ηλικία ακόμη και 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. «Οι κομήτες αποτελούν πολύ παλιά τμήματα του ηλιακού συστήματος. Μέσα από τη μελέτη τους προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς και πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα», εκτιμά ο γερμανός καθηγητής.
Οι ερευνητές του ESA αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στο να εξετάσουν κατά πόσο το νερό της Γης είναι δυνατό να είχε κάποτε μεταφερθεί μέσω κομητών από το διάστημα. «Πρόκειται πραγματικά για ένα ταξίδι στο άγνωστο», λέει ο Βέρνερ. Ένα συναρπαστικό ταξίδι χαρτογράφησης και αποκρυπτογράφησης του διαστήματος που αναμένεται να αποκαλύψει τα πρώτα μυστικά, όταν πια ο "Philae" αρχίσει να εκτελεί διαδρομές πάνω στον 67P /Tσουριόμοφ-Γκερασιμένκo. Ας σημειωθεί ότι η αποστολή «Ροζέτα» έχει κοστίσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπ. Οικονομικών, πάνω από ένα δις ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατομ. προέρχονται από γερμανικά κονδύλια.
Fabian Schmidt, afp / Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment