Ικανοποίηση στην Αθήνα από την συνέντευξη Σαπέν για Aσφαλιστικό, χρέος, αξιολόγηση, προσφυγικό
Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» φαίνεται ότι παραμένει ως κεντρική επιλογή της Αθήνας, αλλά και των Παρισίων, όπως προκύπτει από την συνέντευξηΜισέλ Σαπέν στην «Καθημερινή». Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας διατυπώνει σειρά θέσεων που είναι κοντά στις ελληνικές απόψεις, καθιστώντας καθαρό τον ελληνογαλλικό άξονα που ως φαίνεται αποτελεί πολιτική και στρατηγική επιλογή της Γαλλίας.
Τι σημειώνουν στα θετικά της συνέντευξης:
-γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
-χρέος.
-την δέσμευση των εταίρων να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές παράμετροι για το ασφαλιστικό.
-αλληλεγγύη στο προσφυγικό.
Ο Μισέλ Σαπέν δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα. «Το πιο εντυπωσιακό σε αυτήν τη χρονιά διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξής του, είναι η επιβεβαίωση της προσωπικότητάς του, ιδίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η προθυμία του να έχει διάρκεια το αποτύπωμα των ενεργειών του», υπογραμμίζει και προσθέτει: «αυτό που με εντυπωσίασε είναι οι δηλώσεις του με τις οποίες έδειξε ότι δεν ήθελε να παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες, αλλά για ένα χρονικό διάστημα επαρκές για την πλήρη αναμόρφωση της Ελλάδας, επιτρέποντάς της να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Νομίζω ότι από αυτήν την άποψη η φετινή χρονιά ήταν θετική ακόμη και αν δεν μου επιτρέπεται, βέβαια, να υπεισέλθω σε συζητήσεις αναφορικά με την ελληνική εσωτερική πολιτική, την οποία σέβομαι».
Ειδικότερα ζητήματα ο Μ. Σαπέν τονίζει:
1) Το χρέος είναι το αντιστάθμισμα για τα μέτρα και πρέπει «το συντομότερο δυνατό» να συζητηθεί.
Συγκεκριμένα υπενθυμίζει ότι οι Ελλάδα και οι θεσμοί τον Ιούλιο συμφώνησαν ποια μέτρα θα ληφθούν και με ποιο αντιστάθμισμα: «στο πλαίσιο αυτού του αντισταθμίσματος δεσμευτήκαμε για ελάφρυνση του χρέους. Επομένως, το θέμα αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και επαναλαμβάνω, είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε από τη μεριά μας πρέπει να την τηρήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας».
2) Ασφαλιστικό: να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές «ανησυχίες»
«Κατανοώ πλήρως ότι γι’ αυτήν την ελληνική κυβέρνηση, όπως και για κάθε άλλη, μια νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνιστά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα όπου το συνολικό επίπεδο των συντάξεων δεν είναι υψηλό, όπου τα εισοδήματα είναι εισοδήματα από τα οποία δεν επωφελείται μόνο ένα άτομο, αλλά συχνά μια ολόκληρη οικογένεια», τονίζει ο Μισέλ Σαπέν και συνεχίζει: «καταλαβαίνω, λοιπόν, απόλυτα τις επιφυλάξεις του κ. Τσίπρα. Οι θεσμοί έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων αυτών και την ανάλυση τις υφιστάμενης κατάστασης, αλλά εύχομαι αυτές να έχουν επιτυχή κατάληξη, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης και εφαρμόζοντας έξυπνα τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».
3) γρήγορα να γίνει η αξιολόγηση.
Ο Μ. Σαπέν είναι σαφής στο μήνυμά του: «δεν επιθυμώ να έχουν διάρκεια αυτές οι καταστάσεις. Η Γαλλία θεωρεί ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρώσουμε την πρώτη επανεξέταση, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρωζώνη».
4) Προσφυγικό: «δεν μου αρέσουν οι απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν»
«Μέσα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπάρχει η ανάγκη για κοινή αντιμετώπιση αυτής της μεταναστευτικής κρίσης. Για την Ελλάδα συνιστά μια πρόσθετη δυσκολία, ενώ συναντά και πολλές άλλες, αλλά υπάρχει η ανάγκη για αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις ευθύνες της», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και όταν τον ρωτούν για το ενδεχόμενο εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν, είναι κατηγορηματικά αντίθετος: «όπως δεν μου άρεσαν ποτέ οι απειλές οι σχετικές με την έξοδο από την Ευρωζώνη, δεν μου αρέσουν και οι απειλές εξόδου από ένα σύστημα, το οποίο ακόμη και αν είναι ελαττωματικό ή επιδέχεται βελτίωσης, είναι χρήσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για εμάς».
No comments:
Post a Comment