- Albanian Shqip
- Amharic አማርኛ
- Arabic العربية
- Bengali বাংলা
- Bosnian B/H/S
- Bulgarian Български
- Chinese 中文
- Croatian Hrvatski
- Dari دری
- English English
- French Français
- German Deutsch
- Greek Ελληνικά
- Hausa Hausa
- Hindi हिन्दी
- Indonesian Bahasa Indonesia
Πολιτική
Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη
Συλλήψεις, απολύσεις, κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ πιστεύει πως η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου και ότι θα πρέπει να τονιστεί η οικονομική της εξάρτηση από την ΕΕ.
Χιλιάδες οπαδοί του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, πανηγυρίζοντας αυτή τη φορά την απόφασή του να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πλέον καταιγιστικές. Χιλιάδες συλλήψεις, χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί σε διαθεσιμότητα, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί χάνουν τις άδειές τους, η αστυνομία καλεί τον κόσμο να καταγγέλλει «υπόπτους». Στα 13 χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν ποτέ ξανά δεν έγιναν τόσο μεγάλες και ραγδαίες αλλαγές. Και η ΕΕ; Τι μπορεί να κάνει; Πολλοί της επιρρίπτουν εξαιρετική μετριοπάθεια λόγω του μεταναστευτικού. Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία. Και το αντίστροφο όμως ισχύει, επισημαίνει ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk:
«Νομίζω πως θα πρέπει να κάνουμε πιο σαφές πως η Τουρκία εξαρτάται από εμάς. Η δημοφιλία του Ερντογάν οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία πράγματι ήταν καταπληκτική τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Εάν όμως σταματήσουν οι απευθείας επενδύσεις από την ΕΕ, οι οποίες ήταν σημαντικές τα τελευταία χρόνια –τα δύο τρίτα των συνολικών επενδύσεων στην Τουρκία προέρχονται από την ΕΕ, οι εμπορικές συναλλαγές είναι μεγάλες- αυτό θα είχε συνέπειες στην Τουρκία και κυρίως στη δημοτικότητα του Ερντογάν. Το επιχείρημα αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε πιο σαφές και να του υπενθυμίσουμε πως με αυτές τις πρακτικές δεν πλήττει μόνο τη δημοκρατία αλλά και τα δικά του συμφέροντα».
Μακρύς ο δρόμος μέχρι την ένταξη…
Ο γερμανός ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ακόμα πως η κατάργηση της θανατικής ποινής ήταν προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα το 2004. Εάν επανεισαχθεί η θανατική ποινή τότε σύμφωνα με τον Έλμαρ Μπροκ θα πρέπει να σταματήσουν. Υπενθυμίζει ακόμα πως από τα 35 κεφάλαια για τα οποία θα πρέπει να διαπραγματευθεί η Τουρκία μόνο ένα μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί.
Τέλος, όσον αφορά για το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί κράτος δικαίου ο γερμανός ευρωβουλευτής απαντά χωρίς περιστροφές: «Όχι. Δεν νομίζω πως η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Νομίζω πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από μόνη της δεν είναι απόδειξη για αυτό. Προς το παρόν υπάρχει και στη Γαλλία. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο στόχος και πως θα χρησιμοποιηθεί αργότερα. Το γεγονός ότι λίγο μετά το πραξικόπημα βγήκε μια λίστα με 3.000 δικαστές και εισαγγελείς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καταδεικνύει, σε συνδυασμό με την απαγόρευση σε δημοσιογράφους να εκφράζουν τη γνώμη τους, ότι η Τουρκία κινείται στη λάθος κατεύθυνση και απομακρύνεται από την Ευρώπη».
DLF / Μαρία Ρηγούτσου
No comments:
Post a Comment