Wednesday, 13 July 2016

Και μνημονιακοί και νατοϊκοί!

Τετάρτη
13 Ιουλίου 2016
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2124RSS FEED
Και μνημονιακοί και νατοϊκοί!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν πρόλαβε καλά-καλά να επιστρέψει από την Κίνα και έφυγε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο κ. Τσίπρας.
Παρέα με τον κ. Καμμένο, βέβαια – τον συνεταίρο του στις μεγάλες κυβιστήσεις (κοινώς κωλοτούμπες).
Έλαβαν μέρος σε όλες τις τελετές και τις συζητήσεις (μεταξύ των οποίων και η συζήτηση για το Αφγανιστάν και η συνεδρίαση της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας) και κρίμα που ο κ. Τσίπρας έβγαλε τα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας τα οποία με τόσο ενθουσιασμό τον είδαμε να φορά στην Κίνα.
Αν τα φορούσε, τότε μπορεί και να είχε τη χαρά να διαπιστώσει την... αυτοδιάλυση της Συμμαχίας.
Δεν τα φορούσε, όμως. Αυτή τη φορά φόρεσε το νατοϊκό καπέλο του.
Και να σκεφθεί κανείς πως δεν έχουν περάσει ούτε δυο χρόνια από την προηγούμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, όταν σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, υπενθύμιζαν τις θέσεις του κόμματός τους για το ΝΑΤΟ και ζητούσαν την… αυτοδιάλυση της Συμμαχίας.
Ήταν τότε που ο κ. Δρίτσας (4 Σεπτεμβρίου 2014), ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε μέσα στη Βουλή πως «το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δεν έχει καθορισμένο αντίπαλο, και λειτουργεί μόνο και μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων, που καθορίζουν όλους τους κανόνες της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και με τους κανόνες επιβολής σε όλον τον κόσμο, των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων ισχυρών κρατών που συμμετέχουν. Η Ελλάδα δεν επωφελείται - αλλά δεν επωφελείται ούτε η ειρήνη ούτε η ανθρωπότητα. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί - και μια υπεύθυνη κυβέρνηση στηριγμένη στον ελληνικό λαό, πρέπει πραγματικά να βάλει μια διαδικασία απεμπλοκής από αυτή τη σχέση, που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, αποδεδειγμένα έχει φέρει στη χώρα»
Την επομένη, 5 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Σκουρλέτης, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωνε στα Παραπολιτικά Fm: «Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι ακούστηκε κάτι βαρύ, όπως λέτε. Ο κ. Δρίτσας επανέλαβε αυτό το οποίο υπάρχει στο πρόγραμμά μας, όπως το έχουμε πει στις εκλογές του 2013 του Μαΐου, του Ιουνίου, στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως γνωρίζετε, κάτω από άλλες συνθήκες, σε άλλους χρόνους και άλλες εποχές, υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, επικρατούσαν συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υποτίθεται ότι ήταν ένας αμυντικός μηχανισμός, μια συμμαχία αμυντική. Σήμερα εξυπηρετεί μόνο επιθετικά συμφέροντα, αλλά η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αποτελέσει η ίδια, μέσα από την αναζήτηση ενός νέου συστήματος που θα εγγυάται την ασφάλεια, έναν παράγοντα ειρήνης. Αυτό είπε ο κ. Δρίτσας. Αυτό είπα κι εγώ το πρωί στον ΑΝΤΕΝΝΑ, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, μιλώντας με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Και μου προκαλεί εντύπωση πώς κάνουν πως το ακούνε πρώτη φορά διάφορα στελέχη της κυβερνητικής πλευράς και μάλιστα άκουγα και το tape που παίξατε πριν από λίγο, λέγοντας ότι κανείς δεν τόλμησε ποτέ να απεγκλωβίσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, και θέλω να θυμίσω ότι όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο –κι ως γνωστόν είμαστε κι εμείς και η Τουρκία μέλη της ίδιας συμμαχίας, αλλά δεν μπόρεσε η ιδιότητά της ως μέλος της συμμαχίας να αποτρέψει την εισβολή, μια εισβολή που ακόμα την πληρώνει ο μαρτυρικός λαός της Κύπρου- εκείνος ο οποίος μας έβγαλε από, το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κων/νος Καραμανλής. Άρα δεν χρειάζονται ούτε ανιστόρητες προσεγγίσεις, ούτε μεγάλες κουβέντες, ούτε να παίζουμε φτηνά πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια με σοβαρά ζητήματα».
Την ίδια μέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2014, ο κ. Ν. Βούτσης ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,  στην τηλεόραση του Σκάι, έλεγε: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός άχρηστος και επικίνδυνος. Πρέπει να εργαζόμαστε για να διαλυθεί. Από ποιους μας προφυλάσσει το ΝΑΤΟ σήμερα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, Δ. Βίτσας, τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, έλεγε στην τηλεόραση του Σκάι:«Έχουμε πει ότι θα εργαστούμε δραστήρια για να μην υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί όπως το ΝΑΤΟ. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό. Το έκανε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ παλιά έλεγε έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ. Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες στο συνέδριο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συμφέρον να εμπλέκεται. Θέση μας είναι να διαλυθούν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί»/ «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του»!
Και στις 14 Σεπτεμβρίου 2014,  ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έλεγε σχετικά με τις δηλώσεις Δρίτσα στη Βουλή: «Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ».
Και στις 6 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου:  «Οι σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες πιστεύουμε, πρέπει να προστατευθούν με αποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν, μέσα σε ένα νέο κλίμα νατοϊκής ψυχροπολεμικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης, κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».
Αυτά έλεγαν τότε.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα το ΝΑΤΟ είχε πλέον και λόγο ύπαρξης και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει – ακόμη και στο Αφγανιστάν!
Ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους υπόλοιπους 27 της Συμμαχίας συμφώνησε σε όλα και υπέγραψε όλα τα κοινά ανακοινωθέντα!
Λέξη δεν είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο περί Ρωσίας κατά τη συνάντησή τους (αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις) – ούτε ο ίδιος, ούτε ο κ. Καμμένος (που επίσης άλλα έλεγε όταν περίμενε χρηματοδότηση από τη… Ρωσία), ούτε ο κ. Κοτζιάς του «Πράττω» - και οι δύο παρίσταντο στην συνάντηση.
Κάτι ψέλλισε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του της 8ης Ιουλίου και στην παρέμβασή του στην συνεδρία με αντικείμενο την «Προβολή Σταθερότητας» (Projecting Stability), την επομένη, αλλά τελικά τα δέχθηκε όλα και συνυπέγραψε τα πάντα.
Υπέγραψε μια χαρά την κοινή διακήρυξη, όπου εγκαλείται η Ρωσία «για τις ενέργειές της, ειδικά στην Ουκρανία», τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί «υπονομευτικές».
Υπογράφοντας το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε επίσης με την αύξηση των δαπανών της Συμμαχίας (αναφέρεται επί λέξει ότι «οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έλαβε η Συμμαχία στην Ουαλία» - ναι, ναι, τις αποφάσεις της Ουαλίας για τις οποίες καθύβριζε την τότε κυβέρνηση Σαμαρά).
Επίσης, υπογράφοντας το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την ενίσχυση της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας (Πολωνία, χώρες της Βαλτικής), αλλά και με την περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και την Γεωργία  (προφανώς εναντίον της Ρωσίας).
Συμφώνησε επίσης ο κ. Τσίπρας με την παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ως το 2020 και πρόσθετη οικονομική συνεισφορά για τη συγκεκριμένη αποστολή από τα κράτη-μέλη (δηλαδή και την Ελλάδα), ενός δις δολαρίων για μια τριετία.
Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι "ενωμένα" απέναντι στη Ρωσία» - προφανώς σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των «μεγάλων διακηρύξεων».
Το θέμα, βέβαια, δεν είναι το ΝΑΤΟ - που ορθώς υπάρχει - και οι αποφάσεις του – που ορθώς λαμβάνονται.
Το θέμα είναι πως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του ΣΥΡΙΖΑ.
Η άνεση με την οποία εν ριπή οφθαλμού περνά από την «απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ» (22 Ιουλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ), το «Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό» και το«Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες» (Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές, 25 Απριλίου 2014), τις καταγγελίες περί «Νατοϊκής κηδεμονίας» (20 Οκτωβρίου 2014, Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ) στο «ναι σε όλα»!
Η άνεση με την οποία ο κ. Καμμένος πέρασε από τις καταγγελίες υπέρ της Ρωσίας στις «χαρούλες» για τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Δεν έχουν περάσει ούτε δυο χρόνια από την 22α Νοεμβρίου 2014, όταν ο κ. Καμμένος κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του κόμματός του ανακοίνωνε… σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία», καθώς και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών «που ανήκει στο Κρεμλίνο».
Και τι έλεγε; Τα ακόλουθα: «Ξεκάθαρα λοιπόν, επειδή εγώ δεν κρύβομαι, λέμε ναι στη γεωπολιτική στροφή της χώρας. Πιστεύουμε στην συμφωνία με την ομόδοξη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν. Ζητάμε την άμεση άρση του εμπάργκο και την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρασιατική Ένωση. Ζητάμε - και σε αυτό συμφωνώ και με τον Μίκη Θεοδωράκη - συμφωνία και με την Κίνα και επειδή κάποιοι μπορεί να πουν γιατί αποκλείεις και άλλους, είμαστε ανοιχτοί. Ας έρθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αν θέλουν, να συζητήσουμε για απευθείας συνεκμετάλλευση του πετρελαίου στο Αιγαίο με έτοιμη και δημόσια ποσόστωση. Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή Άμυνα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, μόνο στο μυαλό του Σαμαρά υπάρχει. Αν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, γιατί δεν αναχαιτίζουν τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά αεροπλάνα, τα τουρκικά που πετάνε πάνω από το Αγαθονήσι, πάνω από την Ικαρία, πάνω από τους Φούρνους, πάνω από τον Αι-Στράτη, πάνω από το Καστελόριζο; Γιατί τα πλοία αφήνουν το «Barbaros» να αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ;»
Με άνεση κι’ αυτός φόρεσε πάλι το νατοϊκό καπέλο του, τόσο στις 14 Ιουνίου, όταν, μαζί με τους άλλους υπουργούς Άμυνας της Συμμαχίας προετοίμασε τη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, συμφωνώντας πια με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Έτσι είναι! Όταν δεν προλαβαίνεις να υπογράφεις μνημόνια το ΝΑΤΟ θα σε μαράνει;

No comments:

Post a Comment