Υμνοι και εγκώμια της Ομογένειας για τον αείμνηστο Τζον Μπραδήμα
ΒΟΣΤΩΝΗ. Λόγια αγάπης, τιμής, σεβασμού και εκτίμησης, είχαν να πουν επιφανείς ομογενείς για τον αείμνηστο Τζον Μπραδήμα, τον «μεγάλο Ελληνα», όπως τον αποκάλεσαν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την μακρόχρονη και ανεκτίμητη προσφορά του στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ενδεικτικά του σεβασμού και της αγάπης κορυφαίων ομογενών μας ήταν τα μηνύματα που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» της Τετάρτης 13 Ιουλίου.
Το ζεύγος Σπύρου και Αμαλίας Σπυρέα έγραψε, πως «διακρίθηκε για το ήθος του, για το ακέραιο του χαρακτήρα του και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Ως ομογενείς μας έκανε υπερήφανους».
Το ζεύγος Κάρολ και Νίκου Μούγιαρη, «στον μεγάλο Ελληνοαμερικανό πατριώτη Τζον Μπραδήμα που μας τίμησε εδώ στη Διασπορά και παντού, αντάξιος πάντα στα ελληνοαμερικανικά ιδεώδη».
Το Ιδρυμα Παναγία Σουμελά ΗΠΑ ανέφερε πως «η πετυχημένη συμβολή του έχει ανεξίτηλα χαράξει την δική του ιστορική πορεία μεταξύ των επιφανέστερων ομογενών μας», και επίσης η ΠΣΕΚΑ, ο πρόεδρος της οποίας έκανε εκτενή δήλωση λίγο πιο κάτω.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος από την Κύπρο όπου βρίσκεται, πραγματοποιώντας, ως γνωστόν, επίσημη επίσκεψη, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «με τον θάνατο τού πράγματι αξέχαστου Τζον Μπραδήμα η Ομογένεια της Αμερικής χάνει έναν μεγάλο αγωνιστή υπέρ του παγκοσμίου Ελληνισμού και των μεγάλων παραδόσεων του ελληνικού Εθνους».
Τόνισε πως «ο μεταστάς έπαιξε ουσιαστικό ρόλο σε σημαντικά εθνικά θέματα, ενώ ταυτοχρόνως υπήρξε σπουδαίος παράγων στο πανεπιστημιακό επίπεδο. Παράλληλα, η παρουσία του στο Κογκρέσο υπήρξε πάντοτε δημιουργική και προαγωγική των θεμάτων δικαιοσύνης, ειρήνης, και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευχόμεθα η μνήμη του να είναι αιωνία».
Ο κ. Ανδρέας Μανάτος ιδρυτής του Οργανισμού Manatos & Manatos Inc, ο οποίος υπερασπίζεται εθνικά θέματα του Ελληνισμού είπε πως «ο Τζον Μπραδήμας ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός ο οποίος εκλέχτηκε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Διέθετε μεγάλη ευφυΐα -θεωρείτο από τους συναδέλφους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως ένας από τους ευφυέστερους- πράγμα το οποίο τον βοήθησε πολύ να ανέλθει σε ηγετικά ύψη και θα γινόταν πρόεδρος της Βουλής εάν δεν είχε χάσει τις εκλογές που είχαν προηγηθεί».
Ο κ. Μανάτος είπε ακόμα πως «χωρίς τον Τζον και τον «αδελφό» του τον Πολ Σαρμπάνη στο Κογκρέσο, η Ιστορία της Κύπρου και της Ελλάδος, θα ήταν διαφορετική. Ο Τζον ανύψωσε το επίπεδο και το κύρος όλων των Ελλήνων στην Αμερική».
Ο κ. Ευγένιος Ρωσσίδης, Ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), σημείωσε ότι «ο Τζον Μπραδήμας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνοαμερικανούς όλων των εποχών. Θήτευσε επί πολλά χρόνια στην Βουλή των Αντιπροσώπων, και ήταν αρχηγός στα νομοθετήματα για την Παιδεία. Στον Τζον Μπραδήμα τηλεφώνησα το 1974 για να υποστηρίξει τον νόμο για το εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας. Ανταποκρίθηκε αμέσως και μαζί με τον τότε βουλευτή Πολ Σαρμπάνη και τον βουλευτή Εντ Ντουίνσκι, ήταν οι τρεις ηγέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι οποίοι κατάφεραν τη νίκη του εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας. Ο Τζον Μπραδήμας θα μας λείψει πάρα πολύ».
Ο ύπατος πρόεδρος της ΑHEPA, κ. Τζον Γαλάνης, δήλωσε: «Λυπηθήκαμε βαθύτατα με το άκουσμα του θανάτου του Δρ. Μπραδήμα. Ο Δρ Μπραδήμας ήταν ένας υπέροχος δημόσιος λειτουργός, ο οποίος υπηρέτησε επί δύο δεκαετίες στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και ο οποίος ήταν πρωτεργάτης της παιδείας και των τεχνών. Υπηρετώντας αυτές τις δύο ιδιότητες ο Τζον ήταν ένας γίγαντας και μια έμπνευση για πολλούς, ιδιαίτερα τους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι ανέλαβαν θέσεις στον δημόσιο βίο».
Ο κ. Γαλάνης είπε επίσης πως «ο Δρ Μπραδήμας ήταν ένας κορυφαίος πρωτεργάτης της τήρησης του νόμου. Επαιξε σπουδαίο ρόλο στην επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία έπειτα από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Εκφράζουμε τα βαθειά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους του και σε όλους των οποίων άγγιξε τη ζωή».
Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος συνδεόταν με στενή και μακρόχρονη φιλία με τον αείμνηστο Τζον Μπραδήμα, ανέφερε πως «ο Γιάννης πραγματικά ήταν Ελληνας στην καρδιά και στην ψυχή του. Θυμάμαι τότε που ήταν η μεγάλη μάχη μεταξύ Δουκάκη και Μπους για την προεδρία έλεγε για τον Μιχάλη Δουκάκη ότι ήταν ‘λίγο πιο κάτω από τον Πλάτωνα και λίγο πιο πάνω από τον Ζορμπά’».
Ο π. Αλέξανδρος συμπλήρωσε ακόμη: «Θυμάμαι τον αγώνα που έκανε για το Κυπριακό όταν άρχισαν οι βουλευτές να αλλάζουν την ψήφο τους και να θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της Τουρκίας για την άρση του εμπάργκο, είχε στενοχωρηθεί τόσο πολύ που πήγε και τους έπιασε μέσα στη Βουλή διότι τον πρόδωσαν. Οποιο ζήτημα θέλαμε να τελειώσει αναφορικά με τα ελληνικά θέματα, για την Ελλάδα, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την Κύπρο ο Γιάννης ήταν πάντοτε ο αρχηγός, κι όλοι μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων πίστευαν στον Τζον Μπραδήμα».
Πρόσθεσε ακόμα πως «ήταν άθλος αυτό που έκανε στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, που το ανέδειξε σ’ ένα από τα καλύτερα και κορυφαία πανεπιστήμια και ήθελε να είναι σίγουρος πως υπήρχε πάντοτε παρουσία από τον ελληνικό κόσμο». Ανέφερε επίσης πως ο Τζον Μπραδήμας απένειμε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα στον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. Και πρόσθεσε, «προσπαθούσε πάντοτε να προαγάγει την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα». Τόνισε πως «ο Τζον Μπραδήμας με τον Πολ Σαρμπάνη ήταν σαν δίδυμοι αδελφοί και σ’ αυτούς καταφεύγαμε για οτιδήποτε χρειαζόμαστε».
Ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, ο οποίος ως γνωστόν, έχει κάνει κοινούς αγώνες για το Κυπριακό μαζί με τον Τζον Μπραδήμα, είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες. Οπως έλεγε πάντοτε ότι ‘δεν μιλώ καλά Ελληνικά διότι η μητέρα μου δεν ήταν Ελληνίδα, αλλά είμαι Ελληνας στην καρδιά’ και πραγματικά η καρδιά του χτυπούσε ελληνικά, αγαπούσε την Ελλάδα».
Ο κ. Κρίστοφερ σημείωσε ακόμη πως «τον εκτιμούσα ιδιαίτερα διότι ήταν ένας άνθρωπος τίμιος. Είχα πάει μαζί του ταξίδια στην Κύπρο πολλές φορές, αγωνίστηκε σκληρά για το εμπάργκο μαζί με τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη και έπειτα που έχασε την εκλογή το 1980 όταν ο πρόεδρος Ρέιγκαν είχε σαρώσει τους δημοκρατικούς ήταν μεγάλο πλήγμα για μας, αλλά και από τη θέση του προέδρου του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης συνέχισε και βοηθούσε τον Ελληνισμό. Είχε ξεκινήσει το Πρόγραμμα της Αρχαιολογικής εκστρατείας στην Κύπρο το οποίο για μας ήταν μεγάλη υπόθεση με ανασκαφές και ευρήματα».
Επίσης, ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι «στα 42 χρόνια που είμαι στο Κυπριακό έχω χάσει πολλούς φίλους όπως τον Αντριου Αθενς, τον Γιώργο Λιβανό, τον Γιώργο Παρασκευαϊδη και σήμερα χάνουμε έναν μεγάλο Ελληνα ο οποίος για μας ήταν παράδειγμα για τα παιδιά μας».
Η Κύπρος πενθεί
Σε γραπτή του δήλωση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αναφέρει ότι ο κόσμος των γραμμάτων και της πολιτικής είναι φτωχότερος μετά τον θάνατο του Μπραδήμα, ο οποίος ήταν μια πολιτική, οικονομική και ακαδημαϊκή προσωπικότητα, γνωστή για την προώθηση της Παιδείας και των Τεχνών.
Προσθέτει ότι «η προσφορά του Τζον Μπραδήμα στην υπηρεσία του ανθρώπου και ιδιαίτερα στην προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας διεθνώς, ήταν βαρυσήμαντη, ενώ ουσιαστική ήταν επίσης και η συμβολή του στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και στη θεσμική αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων».
«Η οικογένειά του, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν χάσει έναν εξαίρετο άνθρωπο και έναν εξαίρετο πολιτικό», αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 1998, μετά από ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο Τζον Μπραδήμας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής, ενώ το 2008 ήταν ο κύριος ομιλητής στην 5η διάλεξη εις μνήμην Ντίνου Λεβέντη, εκφωνώντας ομιλία με θέμα, «Reflections on a life in politics and the Academy».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 1998, μετά από ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, ο Τζον Μπραδήμας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής, ενώ το 2008 ήταν ο κύριος ομιλητής στην 5η διάλεξη εις μνήμην Ντίνου Λεβέντη, εκφωνώντας ομιλία με θέμα, «Reflections on a life in politics and the Academy».
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν και πολιτικά κόμματα
Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι ο Ελληνισμός θρηνεί τον θάνατο ενός από τους σπουδαιότερους Ελληνες της Διασποράς, του Ελληνοαμερικανού Τζον Μπραδήμα, ο οποίος ως μέλος, για πολλές δεκαετίες, του αμερικανικού Κογκρέσου, αγωνίστηκε για το καλό του Ελληνισμού και ιδιαίτερα για τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της.
Για τους αγώνες του υπέρ της Κύπρου, ο Τζον Μπραδήμας τιμήθηκε από τον αείμνηστο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο με την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ΕΔΕΚ τονίζει ότι ο Τζον Μπραδήμας ήταν ένας αληθινός φίλος της Κύπρου και των δίκαιων αιτημάτων του λαού της. Αγωνίστηκε για αυτά μέσα από την πολυετή δράση του στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι αντιπαραθέσεις του με τον Χ. Κίσινγκερ είναι σε όλους μας αξέχαστες.
Η Συμμαχία Πολιτών υπογραμμίζει ότι έφυγε από την ζωή μια από ιστορικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Εξέχον Ελληνας της Ομογένειας στις ΗΠΑ, ο πολιτικός και ακαδημαϊκός Μπραδήμας έδωσε σκληρές μάχες ως μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου για τα συμφέροντα του Ελληνισμού και κυρίως για την επιβολή και συνέχιση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο.
Του Θεόδωρου Καλμούκου
No comments:
Post a Comment