Tuesday, 5 June 2012

Ελλάδα και Ισπανία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Ελλάδα και Ισπανία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Στο επίκεντρο τίθενται για άλλη μία ημέρα, σήμερα, Ελλάδα και Ισπανία, ως οι χώρες που πυροδοτούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, μιλά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, για τις ανεπαρκείς, επι δεκαετίες, προσπάθειες της ελίτ στην Ελλάδα που οδήγησαν στην κρίση, στην ανάγκη για την επίτευξη δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρώπη, αλλά και για την Ισπανία. Στο θέμα αυτό επεμβαίνει και ο υπουργός Προϋπολογισμού της Ισπανίας, ο οποίος και εκτιμά πως αυτό που έχει ανάγκη η χλωρα είναι «περισσότερη Ευρώπη». Εν τω μεταξύ συνομιλία πραγματοποιούν, τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών.
Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη, εντός της ημέρας, με την τραπεζική κρίση και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να έχουν ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα δανεισμού, η αναστάτωση είναι μεγάλη στις αγορές, εν όψει των κινδύνων που θεωρούν ότι εγείρουν η τραπεζική κρίση στην Ισπανία και οι εκλογές στην Ελλάδα. «Οι αγορές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και θα εξαλείψουν τον κίνδυνο η κρίση να βαθύνει. Άρα προφανώς πιστεύουμε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, κ. Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, κ. Τζιμ Φλάερτι είπε ότι οι υπουργοί και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα λάβουν μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη, στην οποία αναμένεται να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση. «Η αληθινή ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη φυσικά η αδυναμία ορισμένων από τις τράπεζες στην Ευρώπη, το γεγονός ότι δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, το γεγονός ότι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, της έλλειψης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δημιουργίας ενός επαρκούς τείχους προστασίας», είπε ο κ. Φλάερτι.
Η ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης, έγινε ενώ η Γερμανία έκανε σαφές πως επαφίεται στην Ισπανία, την χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται στη γραμμή πυρός των αγορών, να αποφασίσει εάν χρειάζεται έκτακτο διεθνή δανεισμό, ενώ μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το Βερολίνο πιέζει την Μαδρίτη να δεχθεί βοήθεια. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, κυρία Άγκελα Μέρκελ και ο κεντροδεξιός συνασπισμός της ανέφεραν ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα θεσμικά όργανα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τραπεζών στην Ευρωζώνη». Ωστόσο η κυρία Μέρκελ φέρεται ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσουν το ισπανικό αίτημα να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία να δανείσουν απευθείας στις ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η Ομάδα των Είκοσι ενδέχεται, εκτός των άλλων, να πιέσει τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της, καθώς εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξει μια νέα κοινή προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος κράτους-μέλους της Ομάδας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σήμερα.
Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διότι δεν έχει λάβει έγκριση να μιλήσει δημόσια για τις συνομιλίες στο πλαίσιο της G20, ο αξιωματούχος αυτός έδωσε έμφαση στην ευθύνη της Γερμανίας, οικονομικής μηχανής της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον Καναδά, χαρακτηρίζοντάς τον μία χώρα που έχει την «δημοσιονομική δυνατότητα» να αυξήσει τις δαπάνες. «Οι χώρες οι οποίες έχουν ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις θα ενθαρρυνθούν να ενισχύσουν τις δαπάνες στο επίπεδο της G20», ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να θεωρηθούν χώρες που διαθέτουν αυτές τις δημοσιονομικές δυνατότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», πρόσθεσε ο ίδιος
Σε αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας, επί δεκαετίες, αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ελληνική κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.
«Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα και κατ΄αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση», η οποία «ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης, λέει. Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάσσεται με τη θέση της καγκελαρίου, κυρίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις», ενώ ειδικά για την Ελλάδα, λέει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες». Αναγνωρίζει πάντως ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» και προσθέτει: «Μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η κάθε χώρα ξεχωριστά καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική. Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάνει λόγο για απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με τις εικασίες που κυκλοφορούν την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τις αγορές όσο και για την ίδια τη χώρα, αν και «ως τώρα δεν έχουν ποτέ
επαληθευτεί τα μεγάλα σενάρια για την καταστροφή του κόσμου
».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει το Βερολίνο: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία και «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υπογραμμίζει.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, π.χ. στην Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «για μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει πανάκεια, αν και είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια».
Σε ό,τι αφορά στους κινδύνους που προέρχονται από την κατάσταση στην Ελλάδα, δηλώνει: «Όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια τέτοια εστία και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, τότε αυτή διαρκώς αναζωπυρώνεται. Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά, όμως υφίστανται την πίεση των αγορών, εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε».

Η Ισπανία «δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης», διαβεβαίωσε, σήμερα, από τη μεριά του, ο υπουργός Προϋπολογισμού, κ. Κριστομπάλ Μοντόρο, αναφερόμενος στο μέγεθος της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ επεσήμανε πως αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι από «περισσότερη Ευρώπη».
«Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη αυτό (μία διάσωση), έχει ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia ύψους 23,5 δικσεκατομμυρίων ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται όιτι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί «μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού.

«Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, την δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στην δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς», δήλωσε ο κ. Κριστομπάλ Μοντόρο.

Σημειώνεται πως η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.


1 comment:

  1. Καλά γιατί επιμένουν στις μυωπικές πολιτικές απέναντι στην ΕΛΛΆΔΑ?και γιατί αφού ο χρόνος απέδειξε ότι τα μνημόνια τους χρειάζονται διορθώσεις ? δεν καταλαβένω τίποτα.

    ReplyDelete