Saturday, 14 July 2012



Ευρώπη χωρίς βηματισμό
Του Νικου Γ. Ξυδακη
H ύφεση και η ανεργία, που τόσο δοκιμάζουν τους Ελληνες, απειλούν πλέον με κοινωνικές ρήξεις και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κοινωνικοπολιτική κρίση προβάλλει με άλλοτε άλλη σφοδρότητα σε χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, ακόμη και στην ηγεμονική Γαλλία, όπως φάνηκε με την απόφαση της Πεζώ-Σιτροέν για οκτώ χιλιάδες απολύσεις.
Στη φιλειρηνική Ισπανία η τεράστια ανεργία αντιμετωπίζεται με επιπλέον λιτότητα και πλαστικές σφαίρες κατά των απεργών ανθρακωρύχων της Αστούριας. Η κλιμάκωση βίας ειδικά στην Αστούρια θυμίζει στους Ισπανούς ότι από εκεί ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος το 1934, και εκεί η φρανκική δικτατορία προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταστείλει βίαια την πρώτη μεταφρανκική γενική απεργία το 1962. Η οικονομική κρίση του 2008 τώρα δείχνει τις πραγματικές διαστάσεις της και τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της. Προφανώς, δεν ήταν μια κρίση ρευστότητας και προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις ρευστότητας και δημοσιονομική πειθαρχία. Η καθυστερημένη και δειλή αντιμετώπιση, χωρίς ριζικά νέα στρατηγική, χωρίς ιστορική προοπτική, πυροδοτεί αλυσιδωτές κοινωνικές ρήξεις, με άγνωστη συνέχεια, τόσο στο εσωτερικό των εθνών-κρατών όσο και στους κόλπους της ήδη κλονισμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι εθνικές και ευρωπαϊκές ηγεσίες φαίνονται αδύναμες να συλλάβουν την ιστορική κρισιμότητα της συγκυρίας, και πιέζουν αλυσιτελώς τους λαούς προς διαρκείς θυσίες και καθολική υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης, χωρίς διέξοδο, χωρίς ελπίδα, χωρίς όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον. Χωρίς πειστικό σχέδιο για, κοπιώδη έστω, μετάβαση σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας.
Η όλη κατάσταση δείχνει μια Ευρώπη κουρασμένη και παρηκμασμένη, χωρίς προορισμό, που χάνει τον βηματισμό της και υστερεί έναντι των νέων υπερδυνάμεων BRICS. Το κυριότερο: μεταξύ ηγεσιών και λαών ανοίγεται ένα άκρως επικίνδυνο χάσμα, διαρκώς διευρυνόμενο από την αμοιβαία δυσπιστία, την απουσία συνεκτίμησης των κινδύνων, και από μια καινοφανή διαδικασία πληβειοποίησης λαϊκών και μικροαστικών στρωμάτων.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
κ Ξυδάκη.
Εκτιμάτε πως «οι εθνικές και ευρωπαϊκές ηγεσίες φαίνονται αδύναμες να συλλάβουν….». Δεν το νομίζω. Ορισμένοι βόρειοι αισθάνονται μια χαρά. Κάποιοι άλλοι έχουν θέσει δείκτη ασφαλείας την κοινωνία των 2/3. Ο νότος την κοινωνία του 50%. Παραμένουν όμως προσηλωμένοι στο οικονομικό δόγμα, που τις απορρυθμίσεις τις βαφτίζει μεταρρυθμίσεις ή … διαρθρωτικές αλλαγές, και τις ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. του νερού) ως λιγότερο κράτος!
Ειδικότερα στα καθ’ ημάς: και θα προσπαθήσουν να τα ξεπουλήσουν όλα –όσο, όσο- και θα διαλύσουν το κοινωνικό κράτος, και θα μας πετάξουν στο τέλος έξω στη δραχμή.
Παρόλο που το βλέπουν όλοι που πάει το πράγμα, οι περισσότεροι ακόμη «προσμένουν κάποιο θάμα».
Με εκτίμηση.
Σχολίασε ο/η Ι.Μ. | 
Μα τι περιμενατε κυριε δημοσιογραφε οταν οι χωρες του βορα πουλαν τεχνολογια πανακριβη και οι χωρες του νοτου παμφθηνες πατατες που οι βορειοι τις βρισκουν πλεον και απο το Μαροκο; Και οχι μονο τεχνολογια οπως εικοινωνιες, υποβρυχεια, ιατρικα μηχανηματα, κλπ, αλλα και καθε αλλο προιον, φετα γερμανικη για παραδειγμα, πιο φθηνη απο την ελληνικη λογω χρησης καλλιτερης τεχνολογιας. Ε λοιπον τις ριμαξαν τις χωρες του νοτου, μαζεψαν τα λεφτα τους με τις εισαγωγες προιοντων, κλεισαν τις βιοτεχνιες τους και τωρα μας ερχονται οι καθε λογης πολιτικοι να μας πουν πως θα σωθουμε. Σιγουρα μας δουλευουν, οταν αφηνεις ενεξελεγκτες τις εισαγωγες ακομη και για προιοντα που παραγεις, οταν δεν βελτιωνεις την τεχνολογια σου για να παραγεις φθηνοτερα και καλλιτερης ποιοτητας προιοντα, οταν δεχεσαι επιδοτησεις για την καταστροφη της αγροτικης παραγωγης αντι να ψαξεις να βρεις που θα την πουλησεις η τελος παντων να μην ξεπερασεις το οριο και να επεκταθεις σε αλλες παραγωγες, οταν δανειοδοτεις τον εισαγωγεα αντι τον παραγωγο, οταν, οταν,...,οταν κοιμοσουν, Αντρεα, Σημιτη, Κωστακη, Γιωργακη, Αντωνακη, κλπ., ε τοτε μας κατεβασαν τα βρακια, συγνωμη για την εκφραση, αλλα εσυ την καρεκλα κοιταζες και δανειζοσουν λεφτα που εμεις τωρα θα πληρωσουμε που δεν ειχες ιδεα τι θα τα κανεις αλλο απο το να φτιαχνεις αχρηστους οργανισμους και να επιδοτεις τους παρατρεχαμενους σου. Ενα σωστο ειπε ο Γιωργακης και ας το πραξουμε, μεταφορικως εννοω, "θα μας παρουν με τις πετρες ", ε ειρθε η ωρα, η σοβαρευονται και μας λεν τι θα γινει στο εγγυς μελλον η να παν στα σπιτια τους αν ειναι να μας λεν τι θα κανουμε σημερα γιατι σημερα αλλη επιλογη απο το να πληρωσεις δεν εχεις αλλα θελεις ενα καλλιτερο αυριο. Το προσφερουν αυτο οι λογιστακηδες του σημερα; λογιστες της τροικας εννοω, γιατι εκει καταντησαν οι πολιτικαντηδες μας.
Σχολίασε ο/η Petros Lenas | 
Η διεθνοποίηση των εθνικών οικονομιών/αγορών σε μία υπερεθνική - ανεξέλεγκτη και ασύδοτη -Αγορά προϋποθέτει την κατάργηση της εθνικής νομοθεσίας. Κι επειδή αυτό, προς το παρόν, είναι ανέφικτο, δημιουργήθηκαν οι υπερεθνικοί θεσμοί της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, της Τρόικας, για να κυριαρχήσουν επί των εθνικών νόμων, μέσα από την έμμεση κατάργηση - υπέρβαση την λεν οι αφελείς - των εθνικών Κοινοβουλίων. Αυτό βιώνουμε σήμερα. Και, βέβαια, οι διεθνείς κεφαλαιούχοι ήξεραν ότι η εφαρμογή του σχεδίου τους έπρεπε να αρχίσει σε μια εθνική οικονομία-παρωδία, όπως η ελληνική, όπου όχι μόνον οι ντόπιοι κεφαλαιούχοι είναι μικρού βεληνεκούς και κρατικοδίαιτοι, αλλά και η πολιτική και πνευματική ελίτ είναι πρόθυμη, μετά τον πολύχρονο προσεταιρισμό τους, να δεχθούν την υποταγή τους. Δηλαδή την υποταγή ΜΑΣ.
Η όλη κατάσταση, επομένως κ. Ξυδάκη, δείχνει μια Ευρώπη ... παραδομένη στις ορέξεις του μεγάλου επενδυτικού κεφαλαίου. Κι αυτό συμβαίνει επειδή όντως οι ηγεσίες της είναι νάνοι πολιτικοί, κουρασμένοι και παρηκμασμένοι, όπως τα λες. Το χάσμα δε που αναφέρεις μεταξύ ηγεσιών και λαών παρουσιάζεται επειδή, όπως σωστά παρατηρεί ο Γ. Κοντογιώργης, έπαψε ο άρχων να είναι και αρχόμενος, επειδή η κοινωνία, ο Δήμος, διαχωρίστηκε κι αναγκαστικά επομένως αντιπαρατάχθηκε σε εξουσιαστές κι εξουσιαζόμενους. Σ' αυτούς που δίνουν διαταγές/νόμους και στους υπάκουους υπήκοους, βλέπε γερμανικό λαό.
Σχολίασε ο/η Άρης Νούλης | 
Φοβάμαι πως κάνεις λάθος, κ. Ξυδάκη, να πιστεύεις ότι "οι εθνικές και ευρωπαϊκές ηγεσίες φαίνονται αδύναμες να συλλάβουν την ιστορική κρισιμότητα της συγκυρίας ...". Αντιθέτως, πραγματοποιούν με πλήρη συνείδηση την σύλληψη του σχεδίου τους, του Φιλελευθερισμού ! Γνωστοί για τις μακροχρόνιες επενδύσεις τους οι Δυτικοί κεφαλαιούχοι άρχισαν εδώ και τρεις δεκαετίες να επενδύουν σ' αυτό το σχέδιό τους, προσεταιρίζοντας τις εθνικές πολιτικές και "πνευματικές" ελίτ, με αμοιβή τα τριάκοντα αργύρια. Ο κ. Καραμπελιάς, σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού "Άρδην", κατέδειξε τόσο τα "επενδυτικά" ιδρύματα, (ΜΚΟ, Τράπεζες και Πρεσβείες), και είχε κατονομάσει και τους πρόθυμους συμπατριώτες μας να δεχθούν αυτές τις ... επενδύσεις ! Στόχος τους είναι να αντικαταστήσουν την Πολιτική με την Οικονομία. Τα οικονομικά κριτήρια των "αγορών" να καθορίζουν την δόμηση των κοινωνιών. Τώρα, φαίνεται, ήρθε ο καιρός να εισπράξουν τα κέρδη των επενδύσεών τους. Και οι σύγχρονοι σπιθαμιαίοι πολιτικάντηδες, ξένοι, ντόπιοι και βρυξελλιώτες, ενέδωσαν για να διατηρήσουν τα τυπικά πλέον αξιώματά τους, εν πλήρη συνειδήσει.
Σχολίασε ο/η Άρης Νούλης | 
Αν λοιπόν τις "ηγεσίες" της Ευρώπης τις δέρνει τέτοια ανικανότητα, τότε δεν γράφουμε μόνο διαπιστωτικά άρθρα αλλά και αδιαφορούμε τελείως για τις διαβουλεύσεις και τις αποφάσεις των ανίκανων και κοιτάζουμε τη δουλειά μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Γιατί αλλιώς έχουμε μεν διακρίνει εκ των πραγματικών αποτελεσμάτων ότι δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση, αλλά παρά ταύτα τους ακολοθουθούμε πιστά. Είναι σαν να ανεβαίνεις στο αεροπλάνο όταν ξέρεις ότι στο πιλοτήριο κάθεται η θειά μ' η Αμιρσούδα.
Αυτά περί "αναγκαιότητας" των "απολύτως απαραίτητων" μνημονίων, κλπ. Το χαϊρι τους το βλέπουμε κι έτσι οι "οικονομικές θεωρίες τους" περισσεύουν.
Σχολίασε ο/η Ένας αναγνώστης | 
Αξιοτιμε κ. Ξυδακη, το αρθρο σας δειχνει ηγετικες ικανοτητες και ταλεντα, καθως και θαρος ενος πραγματικου αρχηγου. Συγχαριτηρια απο τα βαθη της καρδιας μου και ευχομαι να συνεχιστε, γιατι μονο η αληθεια θα μας ελευθερωσει. Με ολο μου τον σεβασμο, νικολας απο Νεα Υορκη.
Σχολίασε ο/η nicholas capous | 










No comments:

Post a Comment