Sunday, 15 July 2012


This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

Γκρεμίστε το κράτος και ξαναχτίστε το από την αρχή (Μέρος Α: Υγεία)

Share
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε απόπειρα «μπαλώματος», επιδιόρθωσης, μεταποίησης ή «επανίδρυσης» αυτού που λέγεται Ελληνικός Δημόσιος Τομέας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δυστυχώς, ότι δεν έγινε κατορθωτό σε περιόδους τεχνητής ευμάρειας και δανεικής ανάπτυξης, θεωρώ ότι είναι εντελώς απίθανο να συμβεί εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης που έχει φέρει την κοινωνία στα όριά της και έχει χωρίσει τους «κρατικούς κοινωνικούς εταίρους» σε περιτειχισμένα καπετανάτα καθένα από τα οποία μάχεται εναντίον όλων των άλλων για να διατηρήσει τα δικά του προνόμια και όλα μαζί μάχονται εναντίον κάθε απόπειρας αλλαγής του στάτους τους. Οποιαδήποτε συντεταγμένη απόπειρα μεταρρυθμίσεων μέσα σε ένα τέτοιο «δηλητηριώδες περιβάλλον» θα συναντήσει σε κάθε κατεύθυνση τα ψηλά τείχη της ιδιοτέλειας και τον ύπουλο ανταρτοπόλεμο των πολύχρωμων συντεχνιών. Όποιος αμφιβάλλει για τα παραπάνω, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και της ΔΑΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ. Η «συμμαχία  των βολεμένων (*)» έχει ήδη συμφωνηθεί και κάθε προσπάθεια για αντιμετώπισή της με τα γνωστά, συνηθισμένα, πολιτικώς ορθά εργαλεία είναι εκ των προτέρων προορισμένη να αποτύχει.
Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι βέβαιος πως κι εσείς πιστεύετε βαθιά πως η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα ή αλλιώς η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι το σοβαρότερο και δυσκολότερο στοίχημα που έχετε να κερδίσετε. Αν δεν το πιστεύατε, δεν θα θέτατε τον συγκεκριμένο τομέα κάτω από την άμεση εποπτεία σας. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι η απαραίτητη βάση για όλες τις άλλες διαρθρωτικές προσαρμογές. Όμως, επειδή οι αλλαγές που θα απαιτηθούν είναι πολύ μεγάλες και τα συμφέροντα που διακυβεύονται τρομακτικά (τόσο στον δημόσιο όσο και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα), οι κινήσεις που θα επιλεγούν  θα πρέπει να είναι ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΕΣ και κυρίως ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ. Παρακάτω θα εκθέσω τις προτάσεις μου για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας που τυχαίνει να γνωρίζω. Προκαλώ όλους τους «συντρόφους» στο Antinews (τουλάχιστον όσους συμφωνούν με την ανωτέρω εκτεθειμένη οπτική μου) να βάλουν ένα χεράκι με δικές τους προτάσεις, ο καθένας στον τομέα που γνωρίζει, ώστε τελικά να υπάρξει και 2ο , 3ο  ….. νιοστό μέρος καλύπτοντας όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.
 Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Α. Διακήρυξη πως η Υγεία είναι Δημόσιο αγαθό, το οποίο το Κράτος υποχρεούται να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ, ισότιμα, δίκαια και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ασφαλιστικού στάτους ή γεωγραφικής θέσης κατοικίας σε όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και όσους βρίσκονται ΝΟΜΙΜΑ στα όρια της χώρας.
Β. Αναμόρφωση εκ θεμελίων του ΕΣΥ. Επιλογή ενός Συστήματος Δημόσιας Υγείας (ή συνδυασμού συστημάτων) από χώρες αναπτυγμένες υγειονομικά (Καναδικό, Βρετανικό, Αυστραλιανό, Γερμανικό) και εφαρμογή του αυτούσιου ή μετά από την απαραίτητη προσαρμογή του στα δεδομένα της χώρας μας. Αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει:
Επανασχεδιασμό εκ του μηδενός του Υγειονομικού χάρτη της χώρας, με επαναχωροθέτηση των δομών υγείας (νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κλινικές ΙΚΑ, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία, κλπ).
Ίδρυση,  και λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας με τις βασικές παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρώτες βοήθειες, νοσηλεία ημέρας, βασικές ιατρικές ειδικότητες).
Συγχώνευση γειτονικών Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία που θα προκύψουν θα παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Υγείας, θα είναι δηλαδή «πραγματικά Νοσοκομεία».
Αποκέντρωση των Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων (πιθανόν και με μορφή εξειδικευμένων κλινικών διασκορπισμένων μέσα σε μια ομάδα γειτονικών δευτεροβάθμιων μονάδων).
Δημιουργία αληθινών ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ σε επιλεγμένα στρατηγικά Νοσοκομεία με προοπτική να ιδρυθούν ΤΕΠ σε κάθε δευτεροβάθμια δομή σε βάθος χρόνου.
Κατάργηση όσων αγροτικών κέντρων υγείας δεν θα μετατραπούν σε Αστικά Κέντρα Υγείας. Κατάργηση των Ιατρείων και των κλινικών του ΙΚΑ. Κάποια από αυτά δυνατόν να μετατραπούν σε Αστικά Κέντρα Υγείας.
Επαναθεσμοθέτηση του θεσμού των αγροτικών ιατρείων και στελέχωσή τους με ειδικούς ιατρούς (παθολόγους και αργότερα γενικούς ιατρούς) ώστε να προσφέρουν αληθινές υπηρεσίες  πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ύπαιθρο και όχι απλή συνταγογράφηση φαρμάκων όπως τώρα. Σύνδεση internet σε κάθε αγροτικό ιατρείο.
Κατάργηση του ΕΚΑΒ. Τα ασθενοφόρα και οι υπηρεσίες του Κέντρου θα υπάγονται στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων, στα επείγοντα όσων Νοσοκομείων δεν διαθέτουν αρχικά ΤΕΠ, καθώς και στα Αστικά Κέντρα Υγείας.
Δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού συστήματος αεροδιακομιδής ασθενών με αποκέντρωση των μέσων σε στρατηγικά σημεία της χώρας και απευθείας υπαγωγή τους στην πλησιέστερη σε κάθε κλιμάκιο τριτοβάθμια δομή υγείας (Νοσοκομείο).
Ενίσχυση των ιατρικών ειδικοτήτων της Γενικής Ιατρικής και της Επειγοντολογίας.
Επιλογή εξειδικευμένων επιστημόνων – μάνατζερ για τη Διοίκηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των άλλων Δομών του ΕΣΥ.
Γ. Καθιέρωση του θεσμού του «Οικογενειακού Ιατρού».
Δ. Στήριξη του ΕΟΠΥΥ τόσο με κονδύλια όσο και διοικητικά – λειτουργικά. Εκ νέου θέσπιση ενός Εθνικού Καταλόγου ιατρικών αμοιβών κατά πράξη ή κατά ασθένεια (αν πρόκειται για νοσηλεία) βάσει διεθνών προτύπων και τακτική επικαιροποίησή του.
Ε. Εξαρχής δημιουργία νέου Εθνικού Συνταγολογίου με βάση την δραστική ουσία, με ελάχιστους αποκλεισμούς σκευασμάτων.
ΣΤ. Καθιέρωση αυστηρών ελέγχων και άμεση πάταξη οποιασδήποτε απόπειρας κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, φακελακίου, προκλητής ζήτησης αχρείαστων ιατρικών υπηρεσιών από ιατρούς του ΕΣΥ ή φαρμακοποιούς με θέσπιση αυστηρών ποινών που να φθάνουν εύκολα στην αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος (αγγλοσαξωνικό σύστημα).
Ζ. Αυστηροποίηση όλων των εξετάσεων για απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας καθώς και καθιέρωση τακτικών εξετάσεων για τη διατήρηση (maintenance) της άδειας άσκησης επαγγέλματος των Ειδικών Ιατρών.
2. Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Α.  Ο Ιδιωτικός Τομέας της Υγείας συμπληρώνει τον Δημόσιο.
Β.  Από τον Ιδιωτικό Τομέα, μπορεί ελεύθερα να αγοράζει υπηρεσίες βάσει προσυμφωνημένων τιμών και κατόπιν διαπραγματεύσεων ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του. Επίσης μπορεί να αγοράζει Υπηρεσίες Υγείας και κάθε ιδιώτης που θέλει και μπορεί να πληρώσει από την τσέπη του (out of pocket) χωρίς κανέναν περιορισμό.
Γ. Απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας στην Υγεία. Καταργείται το όριο του 51% που πρέπει να κατέχουν ιατροί σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας.
Δ. Αυστηροποίηση των ελέγχων στις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και σε περίπτωση παρανομίας αυστηρές ποινές που να φθάνουν εύκολα στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.
Θα μπορούσε κανείς να είναι και πιο αναλυτικός, αλλά νομίζω πως για αρχή αυτό το υπόμνημα είναι ικανοποιητικό. Εννοείται πως οι μισθοί και τα επιδόματα όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις δομές του, θα ακολουθούν τις πρόνοιες του ενιαίου μισθολογίου για το δημόσιο και για αντίστοιχων προσόντων υπαλλήλους. Δίκαιο θα είναι βέβαια, να δοθεί σε ορισμένες ειδικότητες του τομέα υγείας το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και φυσικά να πληρώνονται στο ακέραιο οι εργαζόμενοι τις υπερωρίες τους, τα νυχτερινά και τις εφημερίες (οι ιατροί) σύμφωνα με ειδικές συμβάσεις με το κράτος. Οι ιατροί του ΕΣΥ τέλος δεν δικαιούνται να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία σε καμία βαθμίδα. Καταργείται κάθε απευθείας πληρωμή από τους ασφαλισμένους στα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς φυσικά και τα απογευματινά επί πληρωμή εξωτερικά ιατρεία. Αντί αυτού, οι ιατροί θα δικαιούνται έξτρα ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών για δια βίου εκπαίδευση, παρακολούθηση συνεδρίων, κλπ και θα καλύπτονται τα έξοδά τους για αυτό τον σκοπό. Εννοείται πως έτσι καθίσταται άχρηστη η παρουσία φαρμακευτικών επισκεπτών στα Νοσοκομεία για «ενημέρωση» σε νέα φάρμακα και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαγορευθεί δια ροπάλου!
Akenaton
(*): η έννοια «βολεμένων» δεν έχει σχέση εδώ τόσο με απολαβές (μισθούς και συντάξεις) όσο με ιδιοτελή προσκόλληση στο παλαιό σαθρό σύστημα και στα άνομα «κεκτημένα» τους.

This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

No comments:

Post a Comment