Νέα κόντρα στη Βουλή για την Αργεντινή
Με έντονους διαλόγους συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τις εξελίξεις στην Αργεντινή και αφορμή παλαιότερη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Η αντιπαράθεση έλαβε χώρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητείται η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως μετά τις δυσμενείς γι' αυτήν τη χώρα εξελίξεις, είναι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει μετανιώσει πια για την «περίφημη» ρήση του «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή» ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι τυχερή που δεν την κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι δεν έγινε Αργεντινή.
Απαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε πως οι «αργεντινολόγοι» της ΝΔ εμφανίζουν άγνοια δεδομένων και αφού τόνισε πως σε αυτήν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής το πρόγραμμα του ΔΝΤ προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων, πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και πλήρη απελευθέρωση των αγορών, απευθύνθηκε προς την πτέρυγα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ερώτημα: «Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;» Κάνοντας, δε, μία αναδρομή στα τεκταινόμενα στην Αργεντινή.
«Δεν θα πάρουμε από την αργεντινολογία της ΝΔ. Να αποκτήσετε μία αίσθηση του μέτρου και να αφήσετε τον Τσίπρα. Γιατί τα ξέρουμε καλύτερα από εσάς».
Παίρνοντας τον λόγο ο Παναγιώτης Ρήγας, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, είπε πως «το περίφημο "μακάρι να ήμασταν Αργεντινή" δεν το είπε εκείνος και δεν θα μπορούσε να το πει με τις γνώσεις που έχει, αλλά ο κ. Τσίπρας» και πρόσθεσε ότι ο κ. Σταθάκης δεν εκφράζει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αιχμή, δε, την αναφορά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αργεντινή είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν αποκόπηκε από το δολάριο.«Αν μας προτείνετε να φύγουμε κι εμείς από το δολάριο», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και ουδεμία σύγκριση υπάρχει με την Αργεντινή, συμπλήρωσε πως «όποιος προτρέπει την Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες και σε μαγκιές, χωρίς να υπολογίζει ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, μπορεί να δημιουργήσει θλιβερές καταστάσεις τις οποίες βλέπουμε τώρα στην Αργεντινή», σημείωσε.
«Εγώ κύριε καθηγητά το μάθημα το πήρα. Αλλά εσείς, αυτό το φροντιστήριο που κάνατε εδώ, γιατί δεν το κάνατε στον κ. Τσίπρα να μην λέει τέτοια πράγματα;» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης,Γεράσιμος Γιακουμάτος, απευθυνόμενος προς τον κ. Σταθάκη.
Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Αθανάσιος Μπούρας, απαντώντας στον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακρίβειες, διχαστικές κραυγές και νοοτροπίες, καταλόγισε πλήρη σύγχυση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε ότι η εξαθλιωμένη, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα, έχει τριπλάσιο κατά κεφαλή εισόδημα από την Αργεντινή, την οποία παρουσιάζει σχεδόν ως παράδεισο.
«Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σύγχυση, με τις συνιστώσες του να ανταγωνίζονται ποιος θα πει τι» επισήμανε ο κ. Μπούρας για να προσθέσει: «Πράγματι, είναι επώδυνα τα όσα συμβαίνουν στην Αργεντινή και δεν είναι ένα τεχνητό αλλά πραγματικό πρόβλημα που θα έχει επιπτώσεις στη φίλη χώρα. Η Ελλάδα αισθάνεται θλίψη για τις επιλογές που έκανε η κυβέρνησή της σε βάρος του λαού της».
Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για προπαγάνδα που αναπτύχθηκε, τόσο από τη ΝΔ, κυρίως, όσο και μέσα από μία «τηλεδημοκρατία που παίζει συγκεκριμένο και κακό ρόλο γύρω από τα πραγματικά γεγονότα». «Είδαμε το πολιτικό προσωπικό, κυρίως, της ΝΔ που συγκροτεί την κυβέρνηση, με Γεωργιάδη, Βούλτεψη και Ρήγα, να δίνει μία διαφορετική τραγική ερμηνεία» είπε χαρακτηριστικά.
«Αφηγήθηκαν εικόνες που δεν συνέβησαν ποτέ και απέκρυψαν ότι σήμερα, στην Αργεντινή, μετά από μία δραματική κατάσταση που πέρασε ο λαός της, το 90% των οικονομικών δεικτών της είναι καλύτεροι από τη χώρα μας. Όλοι οι δείκτες είναι ισχυρότατα βελτιωμένοι, δεν υπάρχει θέμα χρέους, ανεργίας, εξωτερικού εμπορίου», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βούτσης συνέχισε διερωτώμενος: «Δεν ξέρουμε πώς έγινε η κρίση παγκοσμίως; Και ερχόμαστε να λέμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο οι λαοί να σκύβουν το κεφάλι; Πού την είδατε την πτώχευση; Ένας με στοιχεία ας τολμήσει να αναφερθεί στη χρεοκοπία».
«Με αυτά που είπε η κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μπορούσε να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο. Δεν επιτρέπεται να φτιάχνουμε καρικατούρα κρίσης» κατέληξε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Βούτση ότι παρουσίασε, περίπου, ως παράδεισο την Αργεντινή και χαρακτήρισε άστοχη κάθε σύγκριση με την Ελλάδα υπογραμμίζοντας: «Πράγματι, η Αργεντινή είχε ρυθμούς ανάπτυξης 9% αλλά είχε πληθωρισμό 20% τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, η Ελλάδα του μνημονίου έχει κατά κεφαλή εισόδημα 27.000 δολάρια, τριπλάσιο από την Αργεντινή που έχει 10.000 δολάρια κατά κεφαλή εισόδημα». «Κανείς δεν είναι υπέρ των κερδοσκόπων» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε δεικτικά:
«Εμείς λέμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν και καρχαρίες που πάνε για το κέρδος και πρέπει να προσέξουμε να μην πετύχει το δικό σου ποδαράκι. Εσείς λέτε να βουτήξουμε στις παραλίες και να το παίξουμε ήρωες. Εμείς λέμε ας μην βουτήξουμε. Για αυτό και δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο των συνεχών χρεοκοπήσεων και κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη».
Κόντρα και για τα επικουρικά
Η ένταση συνεχίστηκε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκ προμελέτης οδηγεί τα ταμεία σε κατάρρευση.
Η ένταση συνεχίστηκε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκ προμελέτης οδηγεί τα ταμεία σε κατάρρευση.
Η απάντηση ήρθε ο από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο οποίος τόνισε: «Τρομοκρατείτε τον κόσμο και τους συνταξιούχους. Το κράτος εγγυάται για τα ταμεία και τις συντάξεις. Η Αργεντινή δεν τα εγγυάται».
Η αρχή της αντιπαράθεσης έγινε όταν ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές έχουν δεσμευτεί για εξεταστική για τα αποθεματικά των ταμείων» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που μιλάει για «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».
Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το κράτος εγκαταλείπει την εγγύηση των επικουρικών και του εφάπαξ και διατηρεί μόνο την επιχορήγηση του βασικού κομματιού της σύνταξης. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δανείστηκε με ρήτρα κατάργησης των επικουρικών και την κατάργηση του εφάπαξ.
«Το κράτος πληρώνει τον χρόνο 29 δισ. στους συνταξιούχους. Δεν το έχετε πει ποτέ. Αντιθέτως τρομοκρατείτε τον κόσμο. Από το 1990 που ήμουν στο ΙΚΑ λέτε ότι καταρρέουν τα ταμεία. Δείτε πόσα πληρώναμε προ Μνημονίου για συντάξεις και πόσα τώρα», απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει μείωση, αλλά «όχι στο κλίμα καταστροφολογίας του ΣΥΡΙΖΑ».
Μίλησε ακόμη για ΔΣ επαγγελματικών ομάδων, που αποφάσισαν αύξηση της επικουρικής σύνταξης στο 70% και στο 80% και χαρακτήρισε παραμύθι και ανέκδοτο ότι από 1.1.2015 η σύνταξη θα πάει στα 360 ευρώ, επικαλούμενος τους τρεις πυλώνες της κοινωνικής ασφάλισης (κύρια σύνταξη που το κράτος εγγυάται, σύνταξη ανταποδοτική και ιδιωτική ασφάλιση με άλλους όρους).
Aυτοί οι άνθρωποι ζουνε για να μιλούν μέσα από το θυμό τους. Ουαί και αλοίμονο αν πάρουν εξουσία,η χώρα θα καταντήσει μητρόπολις του παραλόγου,και δεν απέχει πολύ..
ReplyDelete