Thursday, 28 May 2015

Αβέβαιη η συμφωνία, αβεβαιότητα στην οικονομία 28/05/2015

Αβέβαιη η συμφωνία, αβεβαιότητα στην οικονομία
28/05/2015
Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στη χώρα καθώς η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά διαμηνύει ότι βρίσκεται μπροστά στην επίτευξη συμφωνίας. 
Την ώρα που ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο Brussels Group ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο συγγραφής μιας συμφωνίας.

Γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (staff level agreement), αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, ανέφερε ο Ντομπρόβσκις.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών,  δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στην τελική ευθεία και ότι είναι κοντά σε μια συμφωνία.
«Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Τσίπρας ανέφερε πως μεταξύ των δανειστών υπάρχουν συχνά αντικρουόμενες απόψεις και ενδεχομένως πολιτικές σκοπιμότητες και κάποιοι παρουσιάζουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.
Στο μεταξύ, την άποψη ότι η Ευρωζώνη μπορεί να επιζήσει από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπλανσάρ εξέφρασε την ελπίδα του ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.
«Μελετήσαμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η κρίση επεκτεινόταν σε άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα μέσα να την σταματήσει», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπλανσάρ εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όμως οι πιστωτές της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να της χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει επίσης να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα, διαπιστώνει ο κ. Μπλανσάρ, ενώ οι Έλληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν και μια σειρά από «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις», όπως σημείωσε.
Αναφερόμενος σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μπλανσάρ διαβεβαίωσε ότι η θέση του Ταμείου είναι «αρκετά ευέλικτη». «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει παρά μόνο σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα θεωρεί «κατάλληλο».`ELZONI GR

No comments:

Post a Comment