ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΚ
Συμφωνία χωρίς όμως υφεσιακά μέτρα
Σταθερός στη θέση του για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας άμεσα, προκειμένου η ελληνική οικονομία και η χώρα συνολικά να αποφύγει τα χειρότερα, εμφανίστηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρίγα της Λετονίας.
Ωστόσο, ο τέως πρωθυπουργός δημόσια αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων ήταν και η καγκελάριος Μέρκελ, διευκρίνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ούτε να θέτει τις προϋποθέσεις για τη διόγκωση του κράτους.
Αυτές οι δυο προϋποθέσεις που και δημόσια έχει θέσει, αποτελούν και τους όρους που βάζει προκειμένου να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή μια ενδεχόμενη συμφωνία που θα καταθέσει η κυβέρνηση.
Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, περιέγραψε ως εξής τη συμφωνία που ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει. «Η συμφωνία πρέπει να τελειώνει για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και πρέπει να είναι μια συμφωνία που θα διασώζει την ανάκαμψη, που έχουμε ήδη πετύχει, και που δεν θα οδηγεί σε ύφεση. Μια συμφωνία, δηλαδή, που διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις». «Δεν είναι δυνατόν» -συνέχισε- «να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους, που γονατίζουν την οικονομία». «Χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής, για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα τα καθημερινά της κυβερνητικής προπαγάνδας», κατέληξε.
Ο κ. Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή και εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να στηρίξει αποφάσεις που έχουν ως στόχο «δημιουργία ενός κομματικού κράτους», ενώ παράλληλα έχει εξηγήσει ότι τα υφεσιακά μέτρα δεν θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη την ελληνική οικονομία, αλλά αντίθετα θα τη βυθίσουν ακόμη περισσότερο στα μνημόνια.
Τακτικοί συνομιλητές του απέρριπταν χθες τη φημολογία περί άσκησης πιέσεων στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας από τους Ευρωπαίους προκειμένου να ψηφίσουν τα μέτρα από το εθνικό Κοινοβούλιο και τόνιζαν ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά συμφωνία, κανένα τελικό κείμενο, ποιος μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα;». Παρέπεμπαν δε και στην πρόσφατη ομιλία του κ. Σαμαρά στον ΣΕΒ, όπου ο ίδιος έθεσε θέμα όχι μόνον ψήφισης αλλά και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, κάτι που θεωρεί μείζον για την επιτυχία του προγράμματος και κατά συνέπεια για την εκταμίευση των δόσεων.
Στο εσωτερικό της ΝΔ, οι απόψεις διίστανται, αλλά όλοι συμφωνούν ότι πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να γίνει γνωστή η συμφωνία.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε χθες (ρ/ς Βήμα) ο Μ. Βορίδης. «Βλέπω μη διαφαινόμενη τη συμφωνία. Ας έρθει αυτό που είναι να έρθει, ό,τι είναι να έρθει. Αν έρχεται κι αν καταλήγουν ότι μπορούν να το φέρουν κι αν το υποστηρίζουν κι αν το θέλουν κι αν περνάει από την κοινοβουλευτική τους ομάδα κι αν τα βρίσκουν μεταξύ τους? Ας έρθει αυτό το πράγμα να δούμε τι είναι, για να τοποθετηθούμε όλοι», τόνισε.
Η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, από την πλευρά της, έθεσε (Μega) ζήτημα ενημέρωσης των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα αναδείξει το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό για τη στάση του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
No comments:
Post a Comment