Sunday, 24 January 2016

«Λύση του Κυπριακού το 2016» στο Νταβός

«Λύση του Κυπριακού το 2016» στο Νταβός

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το Νταβός πρόσφερε το τέλειο σκηνικό, αισθητικά, συμβολικά, ουσιαστικά. Ο σκηνοθέτης ήθελε να παρουσιάσει τον θίασο και να προβάλει ένα πειστικό πρώτο απόσπασμα από το έργο. Οι πρωταγωνιστές ανταποκρίθηκαν στους ρόλους τους. Στο θέρετρο των Ελβετικών Αλπεων παίχθηκε –με επιτυχία ή όχι, αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος– η πρώτη πράξη της παράστασης «λύση του Κυπριακού το 2016».
Επικεφαλής διεθνών οργανισμών, κορυφαίοι αξιωματούχοι σημαντικών χωρών, πρόεδροι επιχειρηματικών κολοσσών, μεταξύ αυτών της ENI και της Total, αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ, εναλλάσσονταν σε ρόλους συμπρωταγωνιστών και θεατών.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, σχεδίασε την κοινή παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί στο φόρουμ, όπου συμμετείχαν από κοινού στη συζήτηση στρογγύλης τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», είχαν την πρώτη τους κοινή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπως και επαφές με επενδυτές, και εξέφρασαν στα διεθνή ΜΜΕ την προσδοκία τους να υπάρξει λύση εντός του έτους.
Στόχος του Νορβηγού διπλωμάτη ήταν να αξιοποιήσει τον χώρο όπου βρισκόταν η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ και στον οποίο ήταν στραμμένα όλα τα φώτα της δημοσιότητας, για να εκπέμψει την αίσθηση ότι οι συνομιλίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και επίκειται λύση. Αλλωστε, την περασμένη εβδομάδα είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το 90% της συμφωνίας και απομένει μόλις ένα 10%, για το οποίο αναγνώρισε πάντως ότι είναι και το πιο δύσκολο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Οι επαφές Μπάιντεν
Ο διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι αυτή είναι μια πολύ καλά σχεδιασμένη προσπάθεια, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία. Ο συνδυασμός της καλής προσωπικής σχέσης των δύο ηγετών, με το περιφερειακό γεωπολιτικό σκηνικό, και την ενεργειακή διάσταση, δημιουργούν μια ισχυρή προοπτική για λύση.
Οι «ισχυροί» θεωρούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας». Ανάλογες εκτιμήσεις έχουν ακουσθεί πολλές φορές τα τελευταία έτη, όμως αυτή τη φορά, όπως ανέφερε στην «Κ» Αμερικανός διπλωμάτης σε πρόσφατη συζήτηση στην Ουάσιγκτον, «τα άστρα βρίσκονται στη σωστή θέση» για λύση. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ένας επιπλέον λόγος που επιβάλλει λύση είναι και η αναταραχή στην περιοχή.
Αντιλαμβάνονται ότι το «κλειδί» για τη λύση βρίσκεται στην Τουρκία και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό διπλωμάτη, διαμηνύουν στην Αγκυρα «λύστε το Κυπριακό ώστε να γίνετε πιο εύκολα μέρος του περιφερειακού ενεργειακού σκηνικού». Aυτό το μήνυμα επρόκειτο να μεταφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, στην Αγκυρα.
Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του κ. Ερντογάν προσδίδει σε κάθε απόπειρα συνεργασίας μαζί του ένα στοιχείο αβεβαιότητας. Αλλά με δεδομένες τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, και τη ρήξη της Αγκυρας με τη Μόσχα, εκτιμά ότι ενισχύεται το «καρότο» του αερίου της Ανατ. Μεσογείου. Αν ο Τούρκος πρόεδρος συμβάλλει σε λύση του Κυπριακού, θα διευκολύνει τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων από τα ισραηλινά –ίσως και τα κυπριακά– κοιτάσματα, μέσω Κύπρου, στην Τουρκία.
Εχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως την ατυχή απόπειρα επιβολής λύσης με το σχέδιο Ανάν, το 2004, ο ΟΗΕ σε συντονισμό με άλλους διεθνείς παράγοντες, πρωτίστως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, προσπαθεί να μην υπάρχουν κενά και ασάφειες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και τη βιωσιμότητα της λύσης, ενώ έχει αφήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις δύο πλευρές, ώστε το αποτέλεσμα να είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας», κάτι που στη Νέα Υόρκη και στις σημαντικές πρωτεύουσες εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο για να υπερψηφιστεί η συμφωνία και από τις δύο κοινότητες. Οπως με δηκτικό τρόπο υποστήριξε στην «Κ» ο κ. Αϊντε, σε αυτή τη νέα προσπάθεια «εγώ δεν μεσολαβώ, διευκολύνω».
Ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προβάλλει, επίσης, το «επενδυτικό αφήγημα» μιας ενωμένης Κύπρου, θεωρώντας ότι μόλις υπάρξει λύση, η Κύπρος θα καταστεί μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία. Μια ακόμη παράμετρος είναι το γεγονός ότι ο Μπαν Κι Μουν θα ήθελε να λυθεί το Κυπριακό στη διάρκεια της δικής του θητείας, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016.
Σύσφιγξη... σχέσεων την Πέμπτη στη Λευκωσία
Η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ πραγματοποιείται την Πέμπτη στη Λευκωσία, με τους κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου να δίνουν έμφαση στην ενέργεια και στον τουρισμό, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται, επίσης, η καινοτομία, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ασφάλεια, η τρομοκρατία και η μετανάστευση. Παράλληλα, εμβαθύνεται η διμερής στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία αναπτύσσεται ανεξαρτήτως της διαφαινόμενης μερικής ομαλοποίησης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Ιερουσαλήμ όπου θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ. Θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, και θα υπάρξει κοινή διακήρυξη, όπως και ξεχωριστή δήλωση για τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας. Ενδεικτικό της σύσφιγξης των σχέσεων είναι ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ σε δύο μήνες, ενώ μεθαύριο αφικνείται στην Ελλάδα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόν, για σχεδιασμό συγκεκριμένων πτυχών της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment