Ο εφιάλτης των «γαλάζιων» χρεών ύψους 210 εκατ. ευρώ
Αντιμέτωπος με τη λερναία ύδρα των «γαλάζιων» προβλημάτων αλλά και των προκλήσεων της πολιτικής συγκυρίας βρίσκεται, από νωρίς, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά τον ενθουσιασμό αλλά και τη σαφή αλλαγή των συσχετισμών από την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος καλείται να πέσει άμεσα στα βαθιά όχι μόνον της παραγωγής πολιτικής και της διεύρυνσης της απήχησης της Ν.Δ. αλλά, πρωταρχικά, της σωτηρίας της από τη χρεοκοπία.
Υπό κανονικές συνθήκες, το κόμμα θα έπρεπε να οδεύσει προς πτώχευση, καθώς η οικονομική εικόνα είναι εφιαλτική: δυσθεώρητα δάνεια, οφειλές εκατομμυρίων προς προμηθευτές και ενοίκια, πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των πολλών μισθοδοτούμενων από το κόμμα.
Δυσθεώρητα χρέη
Συγκεκριμένα, τα χρέη προσεγγίζουν τα 210 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 197 εκατ. αφορούν δάνεια που έχουν ληφθεί από τράπεζες. Η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων μοιάζει ανέφικτη, όχι μόνον λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της ραγδαίας μείωσης της κρατικής επιχορήγησης. Εάν δεν ευοδωθούν οι πρωτοβουλίες του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τριπλασιασμό της αρχικής πίστωσης των 5 εκατομμυρίων για το σύνολο των κομμάτων, η Ν.Δ. θα πρέπει να πορευθεί εντός του 2016 με κάτι λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Εξ αυτών, το 60% παρακρατείται έναντι των οφειλών στις τράπεζες, χωρίς πάντως να καλύπτουν το σύνολο των χρεολυσίων, ενώ τα υπόλοιπα δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες. Αν, επιπλέον, συνυπολογιστεί ότι οι οφειλές προς τους πάσης φύσεως προμηθευτές ανέρχονται πλέον σε 5 εκατομμύρια, ότι τα μη καταβληθέντα ενοίκια για το κτίριο της Συγγρού (έχει σταλεί εξώδικο για την παράδοση του μισθίου) φτάνουν επίσης τα 5 εκατομμύρια, ενώ στους 195 εργαζομένους οφείλονται μισθοί 6 έως 7 μηνών, συνολικού ύψους περί το ένα εκατομμύριο, είναι προφανές ότι το κόμμα δεν... βγαίνει. Το θετικό είναι ότι η Ν.Δ. δεν έχει χρέη και προς το ΙΚΑ, καθώς με ρύθμιση το Ταμείο παρακρατεί τις εισφορές από την κρατική χρηματοδότηση, πριν αυτή περάσει από τις τράπεζες. O κ. Μητσοτάκης μοιάζει, πάντως, αποφασισμένος να παλέψει με το θηρίο του χρέους, μέσα από μια επώδυνη μείωση των δαπανών, δηλαδή μετακόμιση σε νέο, οικονομικότερο κτίριο και απολύσεις - απομακρύνσεις από το κόμμα.
Οι πρώτες απολύσεις
Ηδη, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες απολύσεις, με «θύμα» το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, καθώς αποτελεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο. Συνολικά, απασχολούνταν 6 άτομα εκ των οποίων μία «εργαζόμενη», στέλεχος που όχι μόνον δεν είχε εμφανιστεί –λέγεται– από το 2004 που προσελήφθη στο Ινστιτούτο αλλά, επιπροσθέτως, είχε προσληφθεί τους τελευταίους μήνες σύμβουλος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες απολύσεις βάρυναν το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων τόσο για τον κ. Μητσοτάκη όσο και για τον κ. Μεν. Δασκαλάκη, που φέρεται να εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να προβεί και σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό, περιορίζοντας τον αριθμό των μισθοδοτουμένων στα επίπεδα των 50 - 60 ατόμων και καλύπτοντας τις υπόλοιπες ανάγκες με τη δυνατότητα που παρέχεται για αποσπάσεις στελεχών από το Δημόσιο.
Οι πρωτοβουλίες αυτές (μεταφορά σε νέα έδρα, απομάκρυνση προσωπικού) είναι άμεσα συνυφασμένες με τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ., στις 15 - 17 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να εγκριθεί το μικρότερο (ακόμη και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.), οικονομικά βιώσιμο αλλά και πολιτικά αποτελεσματικότερο οργανόγραμμα.
Πρόθεση της νέας ηγετικής ομάδας, περί τον κ. Μητσοτάκη, είναι να μην ανοίξει θέμα ιδεολογικού στίγματος στο συνέδριο αλλά να επιμείνει στον οργανωτικό εκσυγχρονισμό του κόμματος. Υπό μία έννοια, η επιλογή αποφυγής ιδεολογικών τριβών μοιάζει απολύτως συνεπής με τις μέχρι σήμερα επιλογές του κ. Μητσοτάκη για τη στελέχωση του κόμματος, επιλογές που χαρακτηρίζονται από διάθεση ενσωμάτωσης και ισορροπιών των «φυλών» και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.
Την Τρίτη η πρώτη δημόσια σύγκρουση με Τσίπρα
Την Τρίτη η πρώτη δημόσια σύγκρουση με Τσίπρα
Για την πρώτη δημόσια σύγκρουσή του με τον πρωθυπουργό ετοιμάζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη στη Βουλή, επί του ασφαλιστικού. Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή συνιστά την πρώτη από μια σειρά «εξετάσεων» για τον νέο αρχηγό της Κεντροδεξιάς, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κεφαλαιοποιήσει το momentum από την εκλογή του, ενώ, προφανώς, μια καλή εμφάνιση απέναντι στον κ. Τσίπρα θα φουσκώσει το κύμα στο οποίο ανέβηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου. Το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα απέναντι στη Ν.Δ. θα είναι κρίσιμο και για τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Διότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε μια μεγάλη νίκη, ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτή δεν συνεπάγεται, αυτομάτως, και τον έλεγχο του κόμματος. Επί του παρόντος έχει «μοιράσει» το παιχνίδι, επιδιώκοντας να μην υπάρχουν τριβές, αν και οι προσυνεδριακές διεργασίες κρύβουν, εκ των πραγμάτων, εντάσεις. Μεγαλύτερη πηγή έντασης μοιάζει η ΟΝΝΕΔ και ο κρίσιμος αριθμός των 400 συνέδρων που της αναλογούν στο συνέδριο της Ν.Δ. Η μάχη δεν αφορά μόνον τη διαδοχή του κ. Σ. Ιωαννίδη αλλά και τη διαδικασία, καθώς διεξάγεται μάχη παρασκηνίου επί της ερμηνείας του καταστατικού και της δυνατότητας διεξαγωγής εκλογών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ως υποψήφιοι ακούγονται οι Βασίλης Γεωργιάδης, στενός συνεργάτης του κ. Παπαμιμίκου, ο οποίος υποστηρίζεται από τη νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ, και Απόστολος Μπακόλας που υποστηρίζεται από τον νυν πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και ισχυρό τμήμα του 48% των εκλογών της 10ης Ιανουαρίου.
No comments:
Post a Comment