Monday 25 January 2016

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου

Ενα χρόνο πριν, ήταν όλοι φίλοι, έτοιµοι ν’ αλλάξουν τον κόσµο. Ενα χρόνο µετά, ο κόσµος άλλαξε, αλλά όχι όπως το είχαν ελπίσει. Η παρέα που µπήκε στο Μέγαρο Μαξίµου πέρυσι στις 25 Ιανουαρίου σκόρπισε κάπου µεταξύ Κουµουνδούρου και Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος απ’ όλους που άλλαξε, κράτησε στο περιβάλλον του όχι τους πιο στενούς του φίλους, αλλά τους πιο πιστούς ακολούθους.
Η µεγάλη αλλαγή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να εισπράττει τα επίχειρα της µνηµονιακής του µεταστροφής, η θύελλα χτύπησε πρώτα την επικοινωνιακή οµάδα του πρωθυπουργού. Αν για τον πολύ κόσµο το µεγάλο όνοµα που έφυγε ήταν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παραδίδοντας τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Ολγα Γεροβασίλη για να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, για τους γνωρίζοντες... συριζικά πρόσωπα και πράγµατα δεν ήταν µικρότερης σηµασίας το έτερο επικοινωνιακό «ροκέ»: ο Θοδωρής Μιχόπουλος, που έως τότε ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, άλλαξε θέση µε τον Αγγελο Τσέκερη, στενό συνεργάτη του Αλ. Τσίπρα απ’ τα χρόνια που το κόµµα έπαιρνε µονοψήφια ποσοστά στις εκλογές. Η αποµάκρυνση Σακελλαρίδη συνδεόταν µε εκείνη του Μιχόπουλου - η σχέση των δύο κρατούσε από τότε που ο φέρελπις Συριζαίος διεκδικούσε τον ∆ήµο Αθηναίων. Οµως το βράδυ που οι πολιτικοί συντάκτες έλαβαν το SMS «Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας και συγγνώµη για τις αρκετές φορές που δεν σας ενηµέρωσα», µε υπογραφή «Μιχόπουλος», σχεδόν δεν το πίστευαν. Ο Θ. Μιχόπουλος, γνωστός και ως «άρχοντας των non parer» τα οποία εξαπέλυε µε ρυθµούς πολυβόλου, µπορεί να είχε διαφωνίες µε τη νέα συριζική γραµµή, αλλά ποτέ δεν τις εκδήλωσε ανοιχτά. Αντιθέτως, πάντα έλεγε πως το βασικό είναι «να κρατήσουµε το κόµµα» και συχνά λειτουργούσε ο ίδιος ως «αµορτισέρ» µεταξύ της Κουµουνδούρου και του Μαξίµου.
Υπήρχε, άλλωστε, και µια δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων: στο βάθος του αριστερού τούνελ αχνοφαίνονταν οι εκλογές. Ο Θ. Μιχόπουλος βοήθησε πηγαίνοντας στο κόµµα, εθεάθη να συνοδεύει στα debate τον Αλ. Τσίπρα µαζί µε τον βουλευτή Γιώργο Κυρίτση και επέστρεψε τον Νοέµβριο στον πρωινό καφέ του Μαξίµου, αυτήν τη φορά ως προϊστάµενος του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασµού του πρωθυπουργού. Σε αντίθεση όµως µε τον συµπολεµιστή του Αλ. Τσίπρα από τη Γένοβα, τον Γ. Σακελλαρίδη, που πείστηκε τελικά να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεµβρίου, δεν άντεξε τη µνηµονιακή πίεση και τον Νοέµβριο εγκατέλειψε όχι µόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πολιτική συνολικά.
Κι έτσι, απ’ την οµάδα των νεαρότερων τσιπρικών παρέµεινε στο γραφείο του πρωθυπουργού κραταιός ο διευθυντής ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος. Ο 33χρονος νεαρός γνώρισε τον Αλ. Τσίπρα όταν εκείνος ήταν γραµµατέας της Νεολαίας του Συνασπισµού και τη συγκεκριµένη θέση κατέλαβε το 2005. ∆ιετέλεσε νοµικός του σύµβουλος πριν βρεθεί στο Μαξίµου, στο γραφείο του ισογείου δίπλα από τη γραµµατεία του πρωθυπουργού. Εκεί όπου συνήθως τριγυρνά και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διπλωµατικός σύµβουλος του Αλ. Τσίπρα και ανιψιός της γυναίκας του Νίκου Βούτση, ο οποίος επίσης γνώρισε τον Αλ. Τσίπρα στη Νεολαία. Ο 35χρονος διπλωµάτης καριέρας είναι ο µόνος στο Μαξίµου που φοράει κάθε µέρα γραβάτα. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν απ’ τους ελάχιστους «δηλωµένους» αριστερούς στο διπλωµατικό σώµα.
Στα υπόγεια του Μαξίµου, πάλι, µπορεί κανείς να βρει τον δηµοσιογράφο Αγγελο Τσέκερη, ο οποίος αναγκαστικά έχει εγκαταλείψει την εκποµπή του «Στο Κόκκινο» και τη στήλη του στην «Αυγή», αλλά όχι και το alter ego του, τον δηµοσιογράφο Γιώργο Κυρίτση που έγινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο τους έχουν παρελθόν ως κειµενογράφοι των οµιλιών του Αλ. Τσίπρα, αλλά αυτό που τους έκανε γνωστούς στο συριζικό κοινό ήταν η εκποµπή στο «Κόκκινο» και η στήλη τους στην «Αυγή».
Στις 12 Ιουλίου, µάλιστα, λίγο πριν από την κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής, έγραφαν πως, «αν την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραµµές βρισκόµαστε στην Τασκένδη, ενδεχοµένως κάτι δεν έχει πάει καλά»!  
∆ύο ορόφους πάνω, στον πρώτο του Μαξίµου, στεγάζονται οι «αιώνιοι». Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τον Αλ. Τσίπρα εδώ και χρόνια. Για τον «µέντορά» του, τον Αλέκο Φλαµπουράρη, τον οποίο τα παιδιά του πρωθυπουργού αποκαλούν «παππού», µάλλον δεν χρειάζεται να πούµε πολλά. Και το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Παππά, που υπήρξε φίλος του Αλ. Τσίπρα από 19 χρόνων και µ’ ένα δικό του τηλεφώνηµα το 2008 εγκατέλειψε τη Γλασκώβη, όπου ζούσε επί 11 χρόνια, για να έρθει να συµµετάσχει στο (θολό, τότε) εγχείρηµα της απογείωσης ενός µικρού αριστερού κόµµατος. 
Εξω απ’ το Μαξίµου, αντιθέτως, βρίσκονται όλοι εκείνοι που έζησαν το όνειρο της αριστερής διακυβέρνησης πριν τους εκδιώξουν τα µνηµόνια. Γιατί ο Γ. Σακελλαρίδης δεν ήταν ο µόνος φευγάτος. Ο στενός φίλος του Αλ. Τσίπρα, ο κουµπάρος του Ανδρέας Καρίτζης, έφυγε κι εκείνος τον Αύγουστο. Ο Αν. Καρίτζης, γνωστός και ως «Ανδρέας του Τσίπρα», ήταν συµφοιτητής του πρωθυπουργού, µόνιµος συνοδός του στα τηλεοπτικά στούντιο και συνεπιβάτης του στο «παπί», που προϋπήρξε της τσιπρικής µηχανής BMW. Εκείνος και ο Τάσος Κορωνάκης ήταν οι «κολλητοί» του Αλ. Τσίπρα. Ο δεύτερος, που έστησε την καµπάνια των εκλογών του Ιανουαρίου, έγινε γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προτού τον σαρώσει το µνηµόνιο µε λίγη βοήθεια απ’ τις ένοπλες δυνάµεις της χώρας. Η υπόθεση της 10ετούς ανυποταξίας του ανθρώπου που τριγύριζε παλιά στα µπιλιαρδάδικα των Εξαρχείων κι έπαιζε τάβλι µε τον νυν πρωθυπουργό στοίχισε πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά. Στον ίδιο τον Τ. Κορωνάκη, βέβαια, στοίχισε περισσότερο η ψυχρότητα του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί 15 χρόνια πριν µέσω της Μπέτυς Μπαζιάνα, που ήταν συµφοιτήτρια του Τ. Κορωνάκη στην Πάτρα. Μετά από χρόνια κάµπινγκ στα νησιά και άπειρες εφόδους σε πατρινά και εξαρχειώτικα τσιπουράδικα, έγιναν τόσο φίλοι, που τα σπίτια τους στην Κυψέλη λειτουργούσαν σχεδόν σαν συγκοινωνούντα συριζικά δοχεία. Τουλάχιστον µέχρι να τα... αποξηράνει το µνηµόνιο.

No comments:

Post a Comment