Του Δημήτρη Γκάτσιου
 
Η πρώτη ενώπιος ενωπίω μονομαχία στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, δείχνοντας πεντακάθαρα πως οι δύο ισχυροί πόλοι του πολιτικού σκηνικού στην παρούσα περίοδο τραβούν διαχωριστικές γραμμές και οριοθετούν διακριτά σύνορα, έχοντας ξεχωριστή θεώρηση των πραγμάτων και των δεδομένων. Με τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να πορεύεται και με τη…βούλα μόνη το Γολγοθά της στήριξης και της ψήφισης μέτρων και μεταρρυθμίσεων, που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή της, οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και εστιάζουν σε διαφορετικούς ορίζοντες, με τη σύγκρουση της Κουμουνδούρου και της λεωφόρου Συγγρού να τοποθετείται σε νέα καλούπια ως απόρροια της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δημιουργεί ταλαντώσεις στην εσωτερική σκηνή και ζυμώσεις στο εσωτερικό των κομμάτων.

Εάν κάτι μένει ως κυρίαρχη γεύση από το χθεσινό μενού της τετ α τετ συζήτησης των δύο είναι πως η στόχευση πλέον στρατηγικών και τοποθετήσεων θα γίνεται όλο και πιο διαυγής, όσο ο χρόνος θα φέρνει στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου και στην εκεί κυβερνητική ομάδα πικρά προς κατανάλωση ποτήρια. Τώρα το ασφαλιστικό, σε λίγο το φορολογικό των αγροτών. Κάπου στο πίσω μέρος της σκηνής η φημολογία για απαίτηση λήψης και νέων μέτρων. Η διαδικασία της αξιολόγησης παραμένει μετέωρη. Η μη ολοκλήρωσή της, πέρα από τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, τραβά πίσω και το περιβόητο προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα της συζήτησης του χρέους. Μαζί και την άγνωστη ημερομηνία άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων. Ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται μία ωμή και άβολη πραγματικότητα. Μέρος της, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, είναι πλέον και ο ίδιος, με την συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, που κλείδωσε στο χρονοντούλαπο τον αντιμνημονιακό μανδύα του. Ο κ. Τσίπρας μιλά και θα συνεχίσει να μιλά, στοχεύοντας, αρχικά, στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης χτίζει αργά και μεθοδικά, ήδη από τα πρώτα βήματα, προφίλ κυβερνησιμότητας. Μιλά και θα συνεχίσει να μιλά στη γλώσσα της αλήθειας, που μπορεί να είναι από τη μία άβολη, όταν επί χρόνια οι αντιπολιτεύσεις χάιδευαν αυτιά, αλλά από την άλλη είναι η γλώσσα που δείχνουν πλέον εμφανώς πως επιθυμούν να ακούν οι πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τις αυξήσεις στο Δημόσιο. "Μόλις πριν από ένα μήνα, δώσατε αυξήσεις ύψους 150 εκατομμυρίων στους δημοσίους υπαλλήλους και χωρίς μάλιστα να έχετε θεσμοθετήσει κάποιο σύστημα αξιολόγησης, ώστε να δώσετε αυξήσεις τουλάχιστον σε αυτούς που το αξίζουν. Αλλά εσείς τις δίνετε οριζόντια. Και τις δίνετε βέβαια πρωτίστως σε αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία και στα υπουργικά γραφεία. Σας καλώ, λοιπόν, να τις πάρετε πίσω αυτές τις αυξήσεις. Και γνωρίζετε ότι υπάρχουν κι άλλες στρεβλώσεις ακόμα στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από τις οποίες μπορείτε να εξοικονομήσετε πόρους", τόνισε.

Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκες στη Βουλή και στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, κάνοντας πράξη αυτό που είχε διαμηνύσει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του προς τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μία ισχυρή αντιπολίτευση "απέναντι σε μία κυβέρνηση καταστροφική για τη χώρα", αλλά με την κατάθεση προτάσεων. Ακολουθώντας την οδό της ουσίας και της αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και προτάσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δε δίστασε να μιλήσει για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν η συζήτηση εντός της Ολομέλειας έφτασε σε κομμάτια που…καίνε και αποτελούν κόκκινο πανί για εκατομμύρια πολίτες. "Δε θα έπρεπε να μιλάτε για τις επαναπροσλήψεις...Κάνατε κομματική εκκαθάριση στα νοσοκομεία. Εγώ δεν παραγνώρισα ότι κι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Όταν, όμως, εσείς έρχεστε και κάνετε τα ίδια και χειρότερα, μην επικαλείστε τα περί ηθικού πλεονεκτήματος…", σημείωσε.

Στην αντίπερα όχθη του λόγου συνθημάτων του κ. Τσίπρα, που επιχείρησε να ρίξει το…ανάθεμα στους προηγούμενους και δήλωσε…αθώος του αίματος προς συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και ανύψωση της πεσμένης ψυχολογίας του εσωτερικού του ακροατηρίου, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε προτάσεις για το ασφαλιστικό και επέλεξε να αποδομήσει κομμάτι-κομμάτι όσα γλαφυρά ανέφερε σε Ταε Κβον Ντο και Βουλή ο πρωθυπουργός, γιορτάζοντας τον ένα χρόνο του συγκυβερνητικού οικοδομήματός του. "Χρησιμοποιείστε όλα τα εργαλεία τα οποία έχετε στη διάθεσή σας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, το οποίο δεν το κάνετε αυτή τη στιγμή. Χρησιμοποιείστε την πληροφόρηση από το σύστημα ΗΛΙΟΣ για να εξοικονομήσετε πόρους από παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα. Εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Προχωρήστε στο συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο μόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και, εφόσον είναι απαραίτητο, να εξορθολογήσετε και την κρατική επιχορήγηση, που δίνεται από τον προϋπολογισμό  στα ευγενή ταμεία. Αυτές είναι συγκεκριμένες προτάσεις, κ. Τσίπρα. Ελάτε να τις συζητήσουμε. Και βεβαίως θα μπορούσατε να συντομεύσετε  και τις μεταβατικές διατάξεις του ν.3863. Αλλά βεβαίως θα έπρεπε να δώσετε και πραγματικά κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης. Μια έννοια η οποία, προφανώς, σας δημιουργεί απόλυτη αλλεργία", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο επεισόδιο της μονομαχίας των δύο έριξε τίτλους τέλους. Η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο σφοδρή, όσο τα δημοσκοπικά δεδομένα θα αποτυπώνουν τις τεκτονικές κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό.