Ασφαλιστικό και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Κουβέλη
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διεξοδική συζήτηση αναφορικά με την πορεία των πραγμάτων, τόσο για το προσφυγικό όσο και για το αγροτικό και γενικότερα το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας με τον Φώτη Κουβέλη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκης Αριστεράς μετά από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις θέσεις του ως προς τα ζητήματα που συζητήθηκαν, είπε ότι η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό θα είναι ανοικτή στη βάση αυτή και σε αυτό το πλαίσιο και της σημερινής συνάντησης και, σε σχετική ερώτηση για σενάρια περί επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετοχής του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.
Ειδικότερα, ως προς το κοινωνικοασφαλιστικό είπε ότι «υπάρχει ανάγκη να προκύψουν διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι δίκαιη η κατανομή και των βαρών και η αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο κομματικών ή και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων». Για το προσφυγικό σημείωσε ότι είναι μείζον, εθνικό ζήτημα και πως «το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων οφείλει να προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις, αλλά και με στήριξη μιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση ενός, πλέον, εθνικού ζητήματος». Πρόσθεσε ότι «διορθωτικές κινήσεις πρέπει να γίνουν και στα ζητήματα των αγροτών και θέλω να πιστεύω ότι προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα». Είπε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία «πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προτεραιότητες διότι η διέξοδος μπορεί να αναζητείται συστηματικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου».
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε και «τις απαράδεκτες πιέσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασκούν οι δανειστές που οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λιτότητα και το περίφημο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που λειτουργεί ως ασφυκτικός κορσές πρέπει και να χαλαρώσει και να εγκαταλειφθεί». «Η χώρα πορεύεται μέσα από δυσκολίες και το κυβερνητικό έργο οφείλει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των δανειστών και ταυτόχρονα και όλα εκείνα που βαριά πέφτουν στις πλάτες της κοινωνίας», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται και στηρίζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι βασικές συντάξεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθούν και πως είναι αντίπαλος προς την οποιαδήποτε σκέψη για οριζόντιες περικοπές των κυρίων συντάξεων. Βεβαίως το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να επανακαθορισθεί, πρόσθεσε.
Για το εάν θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, είπε «βεβαίως, θα υπάρξει επικοινωνία, θα είναι ανοικτή η επικοινωνία ακριβώς στη βάση και στο πλαίσιο που ανέφερα και για τη σημερινή μας συνάντηση». Στο ερώτημα εάν θα γίνει πιο συγκεκριμένη η συνεργασία καθώς μιλά για συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι «μιλώ αυτή την ώρα για το κυβερνητικό έργο, για την προοδευτική διακυβέρνηση η οποία οφείλει να επιτύχει, αποφεύγοντας λάθη και προχωρώντας προς τα μπροστά με συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανακαθορισμό ακόμη και της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χώρας». Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί ενδεχόμενης επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για συμμετοχή του στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο.
Ως προς το εάν είναι απαραίτητη εκ μέρους της κυβέρνησης η διεύρυνση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τον προδοευτικό χώρο, απάντησε: «Όχι, δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο», για να προσθέσει πως «αυτό που αφορά στην προσωπική μου πολιτική άποψη είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διαμορφούμενο φαινόμενο διπολισμού και όχι δικομματισμού». Είπε ειδικότερα ότι στη χώρα προωθείται η συγκρότηση αυτών των δύο πόλων και προσδιοριστικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου διπολισμού «θα είναι απο τη μια ένας νεφελώδης νεοφιλελευθερισμός, όσο και νεφελώδης μεταρρυθμισμός, και από την άλλη ένας πόλος, ενδεχομένως με περισσότερα του ενός κόμματος, που θα αφορά στην προοδευτική πορεία της χώρας και στο προοοδευτικό αριστερό περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής».
No comments:
Post a Comment