Tuesday, 5 July 2016

Μίκαελ Φουκς: «Δεν αρκεί να ψηφίζετε μέτρα, πρέπει και να τα εφαρμόζετε»


Μίκαελ Φουκς: «Δεν αρκεί να ψηφίζετε μέτρα, πρέπει και να τα εφαρμόζετε»

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU-CSU μιλά στο «Βήμα»
Μίκαελ Φουκς: «Δεν αρκεί να ψηφίζετε μέτρα, πρέπει και να τα εφαρμόζετε»
«Χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία και ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα για να πάρει μπροστά η οικονομία» λέει ο Μίκαελ Φουκς
εκτύπωση  

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι θέμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει, διότι δεν έχουμε χρόνο» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» οΜίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών. Θεωρεί ότι αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να γίνει ανταγωνιστική, διότι τότε θα προσελκύσει επενδύσεις. «Χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία και ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα για να πάρει μπροστά η οικονομία»αναφέρει.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ευρώπη για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να βγει η χώρα από την κρίση;
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα. Πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Μπορώ να πω πολλές ιδέες, αλλά η βασική είναι η Ελλάδα να ξαναγίνει ανταγωνιστική. Αν μια χώρα, μια οικονομία, δεν είναι ανταγωνιστική, δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Πάρτε για παράδειγμα τον τουρισμό. Αν η Τουρκία είναι 20% φθηνότερη από την Ελλάδα, οι τουρίστες θα προτιμήσουν την Τουρκία».

Είναι μόνο θέμα τιμής;
«Οχι. Για να γίνει ανταγωνιστική, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, δεν επαρκεί η μείωση των μισθών. Οποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι έχει δυσκολίες, όπως για παράδειγμα η Fraport. Η εταιρεία θέλει να επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ στα περιφερειακά αεροδρόμια και συναντά συνεχώς εμπόδια, με αποτέλεσμα όλα να πάνε πάρα πολύ αργά. Πρέπει να επιταχύνει, διότι από τις επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια θα κερδίσει η οικονομία».

Πώς κρίνετε την πορεία των μεταρρυθμίσεων;
«Μερικές είναι εντάξει, όμως πολλές έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Αυτό δεν έχει αξία. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τις αλλαγές που ψήφισε η Βουλή. Και έχω ορισμένες αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να τις εφαρμόσει. Πρέπει να επιταχύνει, διότι δεν έχουμε χρόνο».

Σε ποιες μεταρρυθμίσεις αναφέρεστε;
«Στην απελευθέρωση αγορών, στη γραφειοκρατία ή στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα. Είναι δύσκολο για τους επενδυτές να κάνουν δουλειές με όλους τους κανονισμούς και τις ρυθμίσεις που υπάρχουν. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε στη Γερμανία το 2005 και κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες στο τέλος αποδείχθηκαν επιτυχείς γιατί μειώσαμε την ανεργία».

Επισκεφθήκατε πρόσφατα την Ελλάδα και είχατε διάφορες επαφές και συναντήσεις με επιχειρηματίες. Τι αποκομίσατε, τι σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;
«Ο ιδιωτικός τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση. Επισκέφθηκα την Τράπεζα Πειραιώς και εντυπωσιάστηκα από τον Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος φαίνεται να ξέρει τι πρέπει να γίνει στη χώρα και φροντίζει γι' αυτό με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Ηταν θετικός για την πορεία της Ελλάδας. Δεν μπόρεσα να επισκεφθώ όλες τις τράπεζες. Ωστόσο οι επιχειρηματίες που γνώρισα ήταν άνθρωποι που καταλαβαίνουν την  κατάσταση και θέλουν να κάνουν πράγματα. Από την άλλη όμως, όλοι μού έλεγαν ότι δεν είναι εύκολο, διότι ακόμη υπάρχουν πολλοί ρυθμιστικοί κανόνες  και γραφειοκρατία που πρέπει να εξαφανιστούν αμέσως. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Μπορούμε να βοηθήσουμε και να εξηγήσουμε στη δημόσια διοίκηση και στην κυβέρνηση τι κάναμε εμείς και πώς να το κάνουν. Πρέπει όμως να θέλουν να το κάνουν».

Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης;
«Υπάρχουν τόσο πολλές προτάσεις από τους θεσμούς που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει. Απλώς να τις εφαρμόσει».

Σε ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα;
«Στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς, την αγορά εργασίας και τη φορολογία. Στόχος είναι η αγορά να λειτουργεί σε πιο απελευθερωμένο περιβάλλον, οι επιχειρήσεις να μπορούν να προσλαμβάνουν και αν είναι απολύτως αναγκαίο να λένε ευκολότερα "αντίο" σε έναν εργαζόμενο και να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ετσι κάναμε στη Γερμανία. Είχαμε πάνω από 5 εκατομμύρια ανέργους και τώρα μόλις 2,5 εκατομμύρια και καθόλου ανεργία στις νέες ηλικίες. Σε εσάς η ανεργία στους νέους είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και πάνω από 50%. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό».

Το χρέος της Ελλάδας παραμένει υψηλό και υπονομεύει την ανάκαμψη. Πιστεύετε ότι η χώρα είναι σε θέση να απομειώσει σημαντικά το χρέος της ή θα καταλήξουμε τελικά σε «κούρεμα»;
«Ολα εξαρτώνται από την Ελλάδα. Αν πραγματικά η Ελλάδα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και πετύχει τις δημοσιονομικές επιδόσεις του προγράμματος, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο, όπως έχουν ήδη κάνει με τα χαμηλά επιτόκια, τη μακρά περίοδο χάριτος και άλλες διευκολύνσεις που καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει λάβει».

Το ΔΝΤ λέει ότι δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση.
«Εχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι αυτό που ονομάζεται "ελαφρύ κούρεμα", το οποίο αφορά μακρά περίοδο χάριτος, πολύ χαμηλά επιτόκια, παράταση λήξεων κατά 30 ή 40 χρόνια, και η άλλη είναι ένα πραγματικό "κούρεμα". Και όταν μιλάμε για πραγματικό, εννοούμε 100 εκατ. ευρώ. Αισθάνομαι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κοιτάξτε τους προϋπολογισμούς πολλών χωρών και θα καταλάβετε ότι θα υποστούν ζημιά που κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Μπορεί να μην είναι πραγματικό πρόβλημα για τη Γερμανία, αλλά είναι για άλλες χώρες».

Η λύση
Περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις


Θα γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ το ελαφρύ «κούρεμα»;
«Είναι θέμα μαθηματικών. Με το ελαφρύ "κούρεμα" μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με το πραγματικό "κούρεμα", αλλά σε βάθος χρόνου, και ως εκ τούτου δεν είναι τόσο δύσκολο για τις χώρες να το αποδεχθούν και να το σηκώσουν. Είναι κάτι που πρέπει να διαπραγματευθούμε με το ΔΝΤ. Ειδικά η Γερμανία, η οποία έχει πρόβλημα. Διότι αν το ΔΝΤ φύγει, θα πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα. Η Μπούντεσταγκ έχει ψηφίσει έναν νόμο που λέει ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ».

Μπορεί αυτό να αλλάξει;
«Οχι. Αν πας τώρα στην Μπούντεσταγκ και ζητήσεις από τους βουλευτές να ψηφίσουν αλλαγές για την Ελλάδα, δεν θα το κάνουν».

Επειδή έχετε εκλογές το 2017;
«Ακριβώς».

Το ΔΤΝ λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά και ότι ένας στόχος γύρω στο 1,5%-2% είναι εφικτός και κατάλληλος για να ανακάμψει η οικονομία. Μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα;
«Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η λύση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. Χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία και ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα για να πάρει μπροστά η οικονομία».

Εχει εγκαταλειφθεί η ιδέα να αποχωρήσει προσωρινά η Ελλάδα από την ευρωζώνη ώσπου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της;
«Αυτή τη στιγμή δεν συζητείται».

Εχει φύγει από τη μέση;
«Τίποτε δεν έχει φύγει».

«Γίνετε ανταγωνιστικοί»

Αναμένετε περισσότερες γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα;
«Αν η χώρα σας γίνει ανταγωνιστική, όλοι θα θέλουν να επενδύσουν. Αν όχι, κανένας δεν θα έλθει. Κανένας δεν πάει να βάλει λεφτά εκεί που ξέρει ότι δεν είναι ανταγωνιστικός. Δείτε τι γίνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν 50 δισ. ευρώ και δείτε τι έχουν αποδώσει ως σήμερα, σχεδόν τίποτε. Πάρτε για παράδειγμα το Ελληνικό. Είναι μια φανταστική περιοχή, η οποία 15 χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτη. Είναι κρίμα. Κάποιος πρέπει να επιταχύνει τα πράγματα, διότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα βοηθήσουν την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τους πολίτες».

No comments:

Post a Comment