Wednesday, 6 July 2016

Εκθεση-κόλαφος για Μπλερ: Δεν ήταν «ύστατη λύση» ο πόλεμος στο Ιράκ


Εκθεση-κόλαφος για Μπλερ: Δεν ήταν «ύστατη λύση» ο πόλεμος στο Ιράκ

«Μαζί σου σε ο,τιδήποτε» είχε πει στον Μπους
Εκθεση-κόλαφος για Μπλερ: Δεν ήταν «ύστατη λύση» ο πόλεμος στο Ιράκ
εκτύπωση  

Η στρατιωτική δράση «δεν ήταν ύστατη λύση». Η Βρετανία δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές επιλογές πριν εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, τα στοιχεία για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Σαντάμ παρουσιάστηκαν με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» και ο στρατιωτικός σχεδιασμός για τον πόλεμο και την επόμενη ημέρα ήταν «εντελώς ακατάλληλος».

Έπειτα από αναμονή επτά ετών, η έκθεση Σίλκοτ για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ συνιστά κόλαφο για τον τότε πρωθυπουργό των Εργατικών Τόνι Μπλερ -ο οποίος είχε πει στον Τζορτζ Ο.Μπους, οκτώ μήνες πριν την επέμβαση του Μαρτίου του 2003: «Μαζί σου σε ο,τιδήποτε»...

Παρουσιάζοντας την πολυαναμενόμενη έκθεση που αριθμεί 2,6 εκατομμύρια λέξεις, ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας λόρδος σερ Τζον Σίλκοτ δήλωσε ότι «ο λαός του Ιράκ υπέφερε πάρα πολύ» εξαιτίας της στρατιωτικής επέμβασης, η οποία «εξελίχθηκε πολύ άσχημα».

Πάντως στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στο εάν η επέμβαση του 2003 ήταν νόμιμη ή μη και δεν και η επιτροπή δεν αποφαίνεται ότι ο Τόνι Μπλερ και η κυβέρνησή του παραπλάνησαν εσκεμμένα τη Βουλή των Κοινοτήτων και τον βρετανικό λαό.

Η επιτροπή άκουσε τις καταθέσεις 150 μαρτύρων και ανέλυσε 150.000 έγγραφα.

Η σύνταξη της έκθεσης ζητήθηκε το 2009 και επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους. Οι συνεχείς αναβολές οδήγησαν τις οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ να απευθύνουν τελεσίγραφο προς τις αρχές με απειλή για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, κατηγορείται ότι εξαπάτησε τον πληθυσμό ισχυριζόμενος ότι το Ιράκ κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής, υπόθεση που δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Μία πρώτη επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2004 είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι ο Τόνι Μπλερ είχε υπερβάλει ενώπιον του Κοινοβουλίου για την απειλή που συνιστούσε ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν , αν και ο συντάκτης της, Ρόμπιν Μπάτλερ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο πρώην πρωθυπουργός «πίστευε πραγματικά αυτά που έλεγε».

Η επέμβαση στο Iράκ συνεχίζει σήμερα να επηρεάζει τη βρετανική πολιτική και εξηγεί τους ισχυρούς διασταγμούς του Λονδίνου για πολεμική εμπλοκή.

Εάν το Brexit είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός για τους Βρετανούς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η εισβολή στο Ιράκ το 2003 δεν απέχει πολύ» γράφει η εφημερίδα The Guardian, επισημαίνοντας πως «όσοι ζουν υπό το δολοφονικό καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους ή του Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν το δικαίωμα να πουν ότι η στρατιωτική εισβολή που έγινε 13 χρόνια πριν άνοιξε τις πύλες της κολάσεως».

No comments:

Post a Comment