Friday 26 April 2013

Σαμαράς προς υπουργούς: Να συνεννοείστε!Τρις εξαμαρτείν σε μια ημέρα με απόσυρση τριών διατάξεων

Τέλος στην κακοφωνία και στις ενδοκυβερνητικής (ου μην αλλά και εσωκομματικές, όπως αποδείχθηκε) διαφωνίες θέλησε να βάλει χθες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης ενός υπουργικού συμβουλίου που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, με τον Α. Σαμαρά να μην αφήνει περιθώρια ούτε καν για δικαιολογίες. 

Η μέρα είχε ξεκινήσει με την κόντρα δύο υπουργών προερχόμενων από τη ΔΗΜΑΡ, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη (που απουσίασε από το υπουργικό συμβούλιο λόγω ασθενείας, που πολλοί θεώρησαν «διπλωματική) και του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, να φθάνει στο ζενίθ της. 

Αφορμή η ρύθμιση (που αποσύρθηκε τελικά προχθές το βράδυ) που ουσιαστικά καταργούσε τις προσωρινές δικαστικές εντολές που συστηματικά κατορθώνουν να εξασφαλίζουν από τα δικαστήρια οι συμβασιούχοι, κυρίως των δήμων, και που τελικά κάθε άλλο παρά προσωρινές αποδεικνύονται – με αποτέλεσμα να παραμένουν στις θέσεις τους για χρόνια μετά τη λήξη της σύμβασής τους, καθώς οι δήμαρχοι σπεύδουν στο πλευρό τους και δηλώνουν ότι πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και της έκδοσης αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους. 

Ο κ. Μανιτάκης είχε αναγνωρίσει πως πρέπει να μπει τέλος σ’ αυτήν την πρακτική, αλλά ο κ. Ρουπακιώτης ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί κατάργηση δικαστικών αποφάσεων. 

«Είμαστε κοντά στον στόχο μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «τώρα ξαναγεννιέται η Ελλάδα, αύριο θα είναι ορατή σε όλους η προοπτική, ο Ελληνικός λαός ήδη βλέπει κάτι να αλλάζει και σύντομα θα αρχίσει και πάλι να ελπίζει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επιτυχή» διαπραγμάτευση με την τρόικα, μίλησε για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ότι «δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση καθώς επίσης ότι δεν πρέπει για μικροδιαφωνίες να τα χαλάσουμε».

«Πριν από μερικούς μήνες οι συνθήκες ήταν αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε καλά τα δύσκολα μέτρα, τώρα ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε λάθη», επέμεινε.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα επισήμανε πως το όποιο δημοσιονομικό κενό εντοπίστηκε και δεν χρειάστηκαν νέα μέτρα, για πρώτη φορά υπήρξαν ελαφρύνσεις φορολογικών συντελεστών κυρίως στον φόρο ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος, για πρώτη φορά θεσπίστηκαν πολλές δόσεις για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς της εφορία και προς τις Τράπεζες, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες προχωρά ενώ στο επόμενο Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προωθείται ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, με σημαντικότερη την μετακίνηση των 25 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, 15 χιλιάδες θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Για όσους απομακρύνονται τόνισε ο πρωθυπουργός θα προσλαμβάνονται ισάριθμοι νέοι μέσω ΑΣΕΠ κάτι που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. 

«Δεν χωράνε ούτε παιχνίδια ούτε παρελκυστικές τακτικές. Η Ελληνική κοινωνία περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το ταμπού και θα είναι μαζί μας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται «ευτυχώς όχι σε πολλές περιπτώσεις όταν κατατίθενται τροπολογίες σε νομοσχέδια χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων».

Επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του «όταν έχουν νομοθετική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Όταν κατά την διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα πριν φθάσουν στην Βουλή», όπως είπε. 

Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θετικά σημάδια: 

-η ανεργία φρενάρει
-πάνω από τις μισές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκέφτονται επενδύσεις
-μεγάλες ξένες επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα
-τα μεγάλα έργα ξεκινάνε πάλι
-η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
-αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ
-ο φετινός τουρισμός θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο 

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πήρε τον λόγο η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη η οποία μίλησε για ελλείψεις στο υπουργείο καθώς επίσης και ότι υπάρχει πρόβλημα στην συνεργασία της με συναρμόδιους υπουργούς για να λυθούν τα προβλήματα. 

Ο πρωθυπουργός την ρώτησε γιατί δεν τον ενημέρωσε και εκείνη απάντησε ότι προσπάθησε μέσω των συνεργατών του, με τον πρωθυπουργό να την ρωτά αν έχει «τριψήφιο». 

Πάντως, η απόσυρση της ρύθμισης που ανατρέπει την υπερβολική προστασία – έως καταχρήσεως – των συμβασιούχων, δεν ήταν η μόνη. 

Αποσύρθηκε επίσης και η διάταξη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μετά από έντονες αντιδράσεις των επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και βέτο του ΠΑΣΟΚ.

Η διάταξη προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης, αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%.

Η ΓΣΕΒΕΕ όμως υποστηρίζει πως η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφθανε έως το 35%.

Άλλο σημείο διαφωνίας, ήταν και η διάταξη για τη διάθεση του ψωμιού, που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις και αποσύρθηκε για να κατατεθεί επαναδιατυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αν και διαφωνίες διατυπώθηκαν και επ’ αυτού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης θ. Σκορδά, η διάταξη πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup. 

Διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα διατύπωση η οποία θα είναι στο πνεύμα των παρατηρήσεων που έγιναν στην κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι με το συγκεκριμένο άρθρο δεν αλλάζει τίποτε από όλα όσα προβλέπει η αρτοποιητική νομοθεσία. Δηλαδή, δεν αλλάζουν όσα έχουν προβλεφθεί για τα αρτοπαρασκευάσματα, για το bake-off και τα αρτοσυσκευάσματα, δεν αλλάζουν και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. 

Όπως είπε, το μόνο σημείο που αλλάζει, είναι τα σημεία διάθεσης άρτου. www elzoni gr

No comments:

Post a Comment