Wednesday, 17 April 2013


Πολιτική

«Κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα»

Ανησυχία για τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα εκφράζει ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μούιζνιεκς. Στην έκθεση επισημαίνει και θετικές πλευρές.
Σε έκθεσή του για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης, ο Επίτροπος Μούιζνιεκς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Χρυσή Αυγή, στην οποία, όπως προτείνεται στην έκθεση, «είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή απαγόρευση, εάν χρειάζεται». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η διεθνής νομοθεσία, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η σύμβαση για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων «και άλλων περιορισμών» σε όσους υποστηρίζουν εγκλήματα μίσους ή εμπλέκονται σε αυτά.
Επιπλέον ο Νιλς Μούιζνιεκς εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι «η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική πολιτική σκηνή», αλλά και για το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές δεν δίνουν κατατοπιστικές απαντήσεις σε αιτιάσεις για κρούσματα ξενοφοβίας ή δεν φαίνεται να αντιδρούν επαρκώς για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα θετικά της έκθεσης
Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς
Από την άλλη πλευρά ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει και τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως είναι τα μέτρα για την αναδόμηση του συστήματος ασύλου που υλοποιούνται από το 2011, οι νεοσυσταθείσες εβδομήντα «αντιρατσιστικές μονάδες», η γραμμή επικοινωνίας για την καταγγελία περιστατικών ξενοφοβικής βίας, καθώς και ο ορισμός ειδικού εισαγγελέα στην Αθήνα, ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με εγκλήματα ρατσιστικού μίσους και παρεμφερή συμβάντα. Επισημαίνει πάντως ότι οι νέοι θεσμοί απομένει να επανδρωθούν και να ενισχυθούν επαρκώς, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τους.
Προκειμένου να λάβει στοιχεία και πληροφορίες, ο Νιλς Μούιζνιεκς είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από περίπου έξι εβδομάδες για να συναντηθεί με πολιτικούς, δικαστές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών ΜΚΟ. Στην έκθεσή του εκφράζει την επιθυμία να συνεχιστεί ο «ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος», ενώ αναγνωρίζει το γεγονός ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλες εισροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο, μάλιστα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 είχε καταγραφεί ότι το 56% όλων των παρανόμων διελεύσεων συνόρων στην ΕΕ έγινε στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο                  dw de 
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

No comments:

Post a Comment