Tuesday 23 April 2013


Συνεχίζεται το «κούρεμα» στην ΚύπροΖημιές – ρεκόρ το κερασάκι στην τούρτα της κυπριακής κρίσης

Άνευ προηγουμένου είναι οι ζημιές από τα προβληματικά δάνεια τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση – σοκ του αμερικανικού οίκου Pimco, προϊόν σχετικού διαγνωστικού ελέγχου, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του οποίου προκαλεί ρίγη.

Όπως προκύπτει, οι δύο τράπεζες μοίραζαν αφειδώς δάνεια, ακολουθώντας την πολιτική που ακολουθείτο και στην Κύπρο.

Οι ζημιές στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών υπολογίζονται από τον οίκο σε 14 δις ευρώ και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες αγγίζουν τα 7,8 δις ευρώ!

Κι’ αυτό, διότι το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των δύο τραπεζών φθάνει τα 56 δις ευρώ, καθώς, σύμφωνα με την Pimco, ένα στα τέσσερα ευρώ που δάνεισαν οι δύο τράπεζες αναμένεται να χαθεί μέχρι τα μέσα του 2015.

Μόνο το ύψους 10 δις ευρώ δανειστικό χαρτοφυλάκιο της Λαϊκής αναμένεται να έχει απώλειες της τάξης των 4,5 δις ευρώ, ακόμη και με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς!

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, ενώ τον Ιούνιο του 2012 η Λαϊκή στην Ελλάδα είχε περίπου το ίδιο μέγεθος δανειστικού χαρτοφυλακίου με αυτό στην Κύπρο, οι αναμενόμενες ζημιές στην Ελλάδα είναι κατά 2 δις ευρώ μεγαλύτερες από ότι στην Κύπρο - 4,5 δις έναντι 2,5 δις ευρώ.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να έχει απώλειες 3,6 δις ευρώ στο εγχώριο δανειστικό χαρτοφυλάκιο και 2,5 δις ευρώ στο, αρκετά μικρότερο, ελληνικό χαρτοφυλάκιο, ενώ οι αναμενόμενες ζημιές της Τράπεζας αναμένεται να προκύψουν κυρίως στη δανειοδότηση εμπορικών ακινήτων και επιχειρήσεων.

Στη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων οι αναμενόμενες απώλειες της Τράπεζας Κύπρου είναι πολλαπλάσιες από αυτές της Λαϊκής, ενώ στα στεγαστικά δάνεια είναι σημαντικά μικρότερες.

Συνολικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών βρίσκονται κοντά στα 4 δις ευρώ για την κάθε μια, αλλά αυτές δεν περιλαμβάνουν το 1,8 δις ευρώ που έλαβε ήδη η Λαϊκή ως στήριξη από το κυπριακό κράτος.

Στο μεταξύ, κούρεμα 27,5% συμφώνησαν χθες η κυπριακή κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.

«Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», ανέφερε σε επιστολή του ο Κύπριος υπουργός των Οικονομικών κ. Γεωργιάδης.

Με την προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, επίσης, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες.

Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλι το 72,5% των ταμείων.

Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως.

Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια «κουρέματα» οι πρώτες 100 χιλ. ευρώ.    elzoni gr

No comments:

Post a Comment