Saturday, 31 January 2015

Δημήτρη, μπορείς, μπορείς να αρνηθείς;

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

Δημήτρη, μπορείς, μπορείς να αρνηθείς;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Δεν έχουν περάσει τέσσερις μήνες που έπλεκα σε αυτήν εδώ τη θέση το εγκώμιο του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Είχα μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και τα λεγόμενα hearings. Τη διαδικασία, δηλαδή, των ακροάσεων στην οποία υποβάλλονται οι υποψήφιοι κομισάριοι για να ελέγξει η Ευρωβουλή αν γνωρίζουν το αντικείμενό τους, να ακούσει τις δεσμεύσεις τους και να κρίνει εν τέλει αν είναι κατάλληλοι. Καθώς είχα την τύχη να παραστώ στην πραγματικά δημοκρατική αυτή «βάσανο» που υπέστη ο κ. Αβραμόπουλος, θεώρησα χρέος μου να σας μεταφέρω πόσο είχα εντυπωσιαστεί από τις επιδόσεις του. Την άρτια προετοιμασία του, αλλά και την άνεση με την οποία απάντησε στα δεκάδες ερωτήματα των ξένων ευρωβουλευτών, οι οποίοι επίσης έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Θα θυμάστε ίσως και πόσο ανέλπιστο δώρο για την Ελλάδα χαρακτηρίστηκε τότε στον Τύπο να μας δοθεί η ευθύνη της Πολιτικής Μετανάστευσης της Ε.Ε., δεδομένου ότι σπανίως τα μικρά κράτη αναλαμβάνουν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Σταχυολογώ μερικές μόνον από τις αρμοδιότητες που μας δόθηκαν: Προστασία και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, Schengen, Διαχείριση Κρίσεων, Καταπολέμηση Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος, Europol, Πολιτική Μειονοτήτων. Αρμοδιότητες, δηλαδή, που έχουν τεράστια σημασία για την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο όταν έχει αποδειχθεί ότι ένας καλός και ευφυής κομισάριος μπορεί να επηρεάσει την πολιτική όλης της Ε.Ε., κάτι που πίστεψα τότε ότι ήταν η αληθινή πρόθεση του κ. Αβραμόπουλου, παρά τις αντίθετες φημολογίες ότι πήγε transit στις Βρυξέλλες.

Θα έχετε ίσως υποψιαστεί τους λόγους που απαρίθμησα τις αρμοδιότητες του κ. Αβραμόπουλου. Είναι γιατί ο κ. Γιουνκέρ απειλεί να αφαιρέσει από τη χώρα μας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αν ο Ελληνας επίτροπος εγκαταλείψει τη θέση του για να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Γιατί θα το αφαιρέσει από την Ελλάδα; Απλούστατα γιατί τα χαρτοφυλάκια στην Κομισιόν μοιράζονται εξυπηρετώντας πολύ λεπτές ισορροπίες μεταξύ των κρατών και των πολιτικών ευρωομάδων. Στις Βρυξέλλες ήδη φημολογείται ότι αν τη θέση του κ. Αβραμόπουλου πάρει π.χ. ο κ. Γιάννης Μηλιός, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μας ξαναδώσουν την αλιεία, δεδομένου ότι ο Γιουνκέρ δεν έχει, βέβαια, την παραμικρή διάθεση να αναθέσει τη λύση του μεταναστευτικού προβλήματος της Ευρώπης σε ένα αριστερό κόμμα, στελέχη του οποίου θα ήθελαν –και δεν το κρύβουν– να ανοίξουν ελεύθερες δίοδοι για τους πρόσφυγες σε όλα τα σύνορα της Ε.Ε.

Με αυτά, όμως, τα δεδομένα προκύπτει ένα αυτονόητο ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει ο κ. Αβραμόπουλος. Αλήθεια, πιστεύει ότι θα είναι χρησιμότερος στη χώρα μας αν γίνει ένας ακόμη διακοσμητικός ΠτΔ ή αν παραμείνει στις Βρυξέλλες επηρεάζοντας επ’ ωφελεία της Ελλάδας τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.; Και για να κάνω ακόμη πιο προσωπικό το ερώτημα: Στα 62 του χρόνια ο κ. Αβραμόπουλος δεν καταλαβαίνει, άραγε, ότι του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να διαψεύσει εμπράκτως όσους τον χλευάζουν ότι σε όλη τη διαδρομή του προτιμούσε το φαίνεσθαι και όχι την ουσία; Αλήθεια, τι απάντηση θα έχει αν τυχόν επιστροφή του στην Αθήνα γίνει η αιτία να χάσει η Ελλάδα το τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε;

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που θα περίμενε κανείς από τον κ. Αβραμόπουλο να έχει ήδη απορρίψει την προοπτική να είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία. Θα τον εξηγήσω με δύο λόγια. Ο κ. Τσίπρας προ μηνός όχι μόνο καταψήφισε τη συναινετική λύση της Ν.Δ. να αναδειχθεί ΠτΔ ο μετριοπαθής Σταύρος Δήμας, αλλά απέφυγε ακόμη και να αντιπροτείνει δικό του υποψήφιο από φόβο μήπως τον ψηφίσει η Ν.Δ. και δεν γίνουν οι εκλογές που επεδίωκε. Με την επιλογή του ο κ. Τσίπρας απέδειξε περίτρανα πόσο «σέβεται» τον θεσμό του ΠτΔ. Και τώρα έρχεται με άκρως υποκριτικό τρόπο να το ξανααποδείξει, προτείνοντας τάχα ως συναινετική λύση τον κ. Αβραμόπουλο, με την εξόφθαλμα υστερόβουλη σκέψη να βολέψει κάποιον δικό του και στην Κομισιόν.

Θα το πω με ακόμη πιο ευθύ τρόπο αν ακόμη δεν το έχετε καταλάβει, κ. Αβραμόπουλε: Είναι και λόγοι στοιχειώδους ηθικής τάξεως έναντι του κ. Σταύρου Δήμα που θα οφείλατε ήδη να έχετε απορρίψει τη φημολογούμενη πρόταση του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το αναλογιστεί και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φέρεται έτοιμος να προσφέρει τη συναίνεσή του σε ένα κόμμα που απειλεί να ρίξει μια ολόκληρη χώρα στον γκρεμό, υπονομεύοντας όλες τις προσπάθειες των τελευταίων ετών και επιζητώντας τάχα την εθνική συνεννόηση στον διακοσμητικό κάτοικο του Προεδρικού Μεγάρου.
Έντυπη

«…και πιο πολλή δουλειά»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

«…και πιο πολλή δουλειά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣTAΣEIΣ
Και τον ενθουσιασμό για το πρωτοφανές του πράγματος μπορούμε να επικαλεστούμε, και την καθολική απειρία από θώκους, προς εξήγηση της σπουδής με την οποία ορισμένοι νέοι υπουργοί ξανοίχτηκαν σε εξαγγελίες πριν μελετήσουν το χαρτοφυλάκιό τους· και, κυρίως αυτό, ενέδωσαν στον πειρασμό της υπερέκθεσης στη δημοσιότητα. Μπορούμε επιπλέον να συνυπολογίσουμε τη σκέψη που ίσως πέρασε από τον νου αρκετών ότι οι πολίτες περίμεναν άμεσες απαντήσεις, πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις· σαν ακαριαία ανταπόκριση στις προσδοκίες που έχουν από ανθρώπους φρέσκους (και δεν μετράω εδώ τον κ. Καμμένο) ακόμα και όσοι δεν τους ψήφισαν. Γιατί προσδοκίες έχουν (ενδομύχως) και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, δύσπιστοι στο τροπάριο της ηγεσίας τους, κήρυκα ενός ιδιότυπου αναχωρητισμού, ότι τίποτα δεν γίνεται ν’ αλλάξει στον παρόντα κόσμο.

Το «νέος ύφος και νέο ήθος» που εξήγγελλαν με τη σειρά όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί δεν έπειθε ούτε τους στενούς συνεργάτες τους. Τους είχαμε δοκιμάσει, τους είχαμε γευτεί κατά κόρον, τους ξέραμε πια. Και το ’χαμε πάρει απόφαση πως η περίπτωσή τους ήταν αθεράπευτη. Οτι θα συνέχιζαν να ξημεροβραδιάζονται στην τηλεόραση, αδιάφοροι για τις συστάσεις του επικεφαλής τους. Που κι αυτές, όταν δίνονταν κάθε τόσο, δίνονταν μπροστά στην κάμερα και χάριν της κάμερας· ώστε να τις δει ο λαός, να πει «μπράβο» και να επαναληφθεί η ρουτίνα. Αλίμονο, λοιπόν, αν χρειαστεί να λέει κάθε τόσο και ο νέος πρωθυπουργός ότι οι υπουργοί ξυπνάνε πρωί για να πάνε στο γραφείο τους, όχι στα κανάλια. Φυσικά και είναι υπόλογοι απέναντί μας όσοι ασκούν εξουσία. Φυσικά οφείλουν να δίνουν λόγο στους πολίτες – άλλωστε, ένα από τα πολλά που πλήρωσαν οι προηγούμενοι είναι ότι καταπάτησαν την υποχρέωση της λογοδοσίας, είτε αδιαφορώντας πλήρως για το κέλευσμα «λόγον διδόναι», όπως ο κ. Σαμαράς, είτε, οι υφιστάμενοί του, συγχέοντάς το βολικά με το χαλαρό τηλεοπτικό σεργιάνι. Για να δώσεις λόγο όμως προϋποτίθεται έργο· δουλειά.

Καμιά φορά, για να πάμε μπροστά, ουσιωδώς νεωτερίζοντας, πρέπει να πάμε πίσω, στο παλιό, και εν προκειμένω στο έτυμο των ονομάτων. Οχι για να θυμηθούμε ό,τι ξέρουμε, πως υπουργός είναι ο υπηρέτης, αλλά για να το χωνέψουμε. Και για να αποφύγουμε την τρίτη και φαρμακερή σημασία της λέξης υπουργία: «Σπουδή προς αρέσκειαν».
Έντυπη

Friday, 30 January 2015

Μοσκοβισί: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ «Πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει να είναι στην ευρωζώνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στο BBC, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Μοσκοβισί: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ «Νιώθουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την σταθερότητα της ευρωζώνης και για την αξιοπιστία του ευρώ, να μην υπάρξει ''Grexit''. Γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε (μια έξοδο)» διαβεβαιώνει ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι ναι μεν η Ευρώπη θα πρέπει να σεβαστεί την βούληση του ελληνικού λαού, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του Α. Σαμαρά. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με ήσυχο, ειρηνικό και πράο τρόπο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει ακριβώς τι σκοπεύει να κάνουν» υπογραμμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Μοσκοβισί: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

«Πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα θέλει να είναι στην ευρωζώνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στο BBC, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Μοσκοβισί: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
«Νιώθουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την σταθερότητα της ευρωζώνης και για την αξιοπιστία του ευρώ, να μην υπάρξει ''Grexit''. Γι' αυτό θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε (μια έξοδο)» διαβεβαιώνει ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι ναι μεν η Ευρώπη θα πρέπει να σεβαστεί την βούληση του ελληνικού λαού, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του Α. Σαμαρά.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με ήσυχο, ειρηνικό και πράο τρόπο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει ακριβώς τι σκοπεύει να κάνουν» υπογραμμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.ethnos

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ - ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ; Ο αποκαλυπτικός διάλογος Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ Η "σύγκρουση" Αθήνας - Βρυξελλών αποτυπώνεται και στον σύντομο διάλογο που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Ο αποκαλυπτικός διάλογος Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και μια τετραετία ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε τον λαό να υποφέρει άδικα, παραπέμποντας στους αριθμούς για το χρέος, την ανεργία και τη φτώχεια, με τον πρόεδρο του Eurogroup να δηλώνει πως δεν έχει την ίδια άποψη και να καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν η Αθήνα θα ζητήσει παράταση του προγράμματος, για να λάβει την απάντηση ότι το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον Ολλανδό αξιωματούχο ότι θα στηριχθούν οι αδύναμοι και η οικονομία, χωρίς να επιστρέφει η Ελλάδα στην εποχή των ελλειμμάτων. Πηγή: Mega

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ - ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ

Η "σύγκρουση" Αθήνας - Βρυξελλών αποτυπώνεται και στον σύντομο διάλογο που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει εδώ και μια τετραετία ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε τον λαό να υποφέρει άδικα, παραπέμποντας στους αριθμούς για το χρέος, την ανεργία και τη φτώχεια, με τον πρόεδρο του Eurogroup να δηλώνει πως δεν έχει την ίδια άποψη και να καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν η Αθήνα θα ζητήσει παράταση του προγράμματος, για να λάβει την απάντηση ότι το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε στον Ολλανδό αξιωματούχο ότι θα στηριχθούν οι αδύναμοι και η οικονομία, χωρίς να επιστρέφει η Ελλάδα στην εποχή των ελλειμμάτων.
Πηγή: Mega

Οι αντιδράσεις κομμάτων-πολιτικών για τις δηλώσεις Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ

http://www.kathimerini.gr/801639/gallery/epikairothta/politikh/oi-antidraseis-kommatwn-politikwn-gia-tis-dhlwseis-varoyfakh-ntaiselmploym


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αμεσες και σκληρές ήταν οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις κοινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και του πρόεδρου του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίες υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με την ευρωζώνη. Παράλληλα,  με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν σε σχόλιό τους πως επαναφέρουν την πρόταση του κόμματος «για άμεση σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με στόχο τη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου μέρους του δημόσιου χρέους».
Αναλυτικά οι αντιδράσεις
ΝΔ: «Δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου»
Με μία σκληρή ανακοίνωση σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup: «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει». «Λυπηρό» το γεγονός πως «η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στον ρόλο του φανατικού υποστηρικτή της τρόικας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Σακελλαρίδης, με αφορμή το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ.
Ποτάμι: «Αμεσα εθνική συνεννόηση για πατριωτικό σχέδιο δράσης»
Επικαλούμενο την κρισιμότητα της κατάστασης, όπως αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής του Εurogroup, το Ποτάμι καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να επιδιώξει την συνεννόηση των κομμάτων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας έτσι ώστε να εκπονηθεί άμεσα ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης».
«Οι στιγμές απαιτούν ψυχραιμία, λογική και συναίνεση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «η κυβέρνηση έχει επιλέξει την σύγκρουση με την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και επειδή «δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη, η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί από ανησυχητική σε επικίνδυνη».

«Η κυβέρνηση έχει χρέος να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα τους πολίτες για το τι ακριβώς έχει σκοπό να κάνει», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι το Ποτάμι «είναι πρόθυμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης» και προτείνει στην κυβέρνηση «να ζητήσει άμεσα παράταση της διαθεσιμότητας του υφισταμένου προγράμματος ώστε να μην βρεθούν οι τράπεζες και η οικονομία μας στο κενό».
ΚΚΕ: «Ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει»

«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, γιατί αυτό απαιτούσαν οι "μεταρρυθμίσεις", η "ανταγωνιστικότητα" του κεφαλαίου και οι "ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί", με "πρωτογενές πλεόνασμα", που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός Οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την σημερινή συνάντηση. 
ΠΑΣΟΚ:«Σε απόλυτο αδιέξοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»
«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup σε αντίστιξη προς τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη και υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, αποτύπωσαν την εικόνα του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη στις εύκολες και επιπόλαιες θέσεις της που βεβαίως ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση πως «το πλαίσιο της Ευρωζώνης κατέστη απολύτως σαφές» και απαριθμεί τι ακριβώς επιβεβαιώνεται από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ.
«1. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την υφιστάμενη παράτασή του προγράμματος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Η ολοκλήρωση του προγράμματος ή έστω η επέκταση της παράτασης του, η καταβολή των εκκρεμών δόσεων και η μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (που είναι η καλή εκδοχή) ή ενός τρίτου μνημονίου (που είναι η κακή εκδοχή) προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας .
2. Καμία συζήτηση περί περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους (όπως έχει αποφασίσει το Eurogroup ήδη από το Φεβρουάριο του 2012) δεν ανοίγει, αν δεν προηγηθεί  η  οριστικοποίηση του πλαισίου στο οποίο κινείται η Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλο φόρουμ συζήτησης για τα θέματα αυτά εκτός του Eurogroup.
3. Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να συνεχίσει τη βοήθεια και τη στήριξη προς την Ελλάδα, αν αυτή τη ζητήσει, αποδεχόμενη τους σχετικούς όρους, αλλά προφανώς η Ευρωζώνη  ούτε θέλει ούτε μπορεί να επιβάλλει τη βοήθειά της.
Απέναντι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση λέει πλέον επισήμως και διεθνώς ότι :
1. Δεν αποδέχεται το πρόγραμμα καθ´ εαυτό, άρα ούτε την επέκταση της παράτασής του μετά το τέλος Φεβρουάριου και δεν την ζητά.
2. Δεν ζητά και δεν χρειάζεται τις εκκρεμείς και προφανώς και τις εναπομένουσες  δόσεις, χωρίς να διευκρινίζει πως θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
3. Δεν αποδέχεται την τρόικα, αλλά αποδέχεται χωριστά αφενός μεν το δίδυμο Ευρωπαϊκής Επιτροπής / ΕΚΤ, αφετέρου δε το ΔΝΤ, δηλαδή απορρίπτει μετά βδελυγμίας το 3 αλλά αποδέχεται θεσμικά το 2+1!
4. Αλλάζει  ήδη μονομερώς το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, χωρίς προφανώς να περιμένει τη συμφωνία της Ευρωζώνης , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».

Ακόμη, προστίθεται πως «ο ελληνικός λαός ψήφισε πολιτικές δυνάμεις που του είπαν ότι έχουν ένα άλλο σχέδιο που οδηγεί σε κάτι καλύτερο και όχι πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ούτε Α ούτε Β, και έχουν κάνει την επιλογή της ρήξης και του αδιεξόδου.
Ο ελληνικός λαός ψήφισε για την προοπτική και το μέλλον των παιδιών του με ασφάλεια και όχι για να επιδείξει για λίγες ημέρες  την αυταρέσκειά του   οποιοσδήποτε υπουργός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μέχρι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα μαζί δυστυχώς με τη χώρα.
Σε λίγο συμπληρώνονται πέντε ημέρες από το σχηματισμό της κυβέρνησης. Πέντε ημέρες ενθουσιασμού, φαινομενικά. Ουσιαστικά όμως πέντε ημέρες μεγάλης διακινδύνευσης για όσα κατάφερε με πέντε ολόκληρα χρόνια θυσιών ο  ελληνικός  λαός.
Μήπως πρέπει σιγά σιγά να σοβαρευόμαστε και να οργανωνόμαστε ως χώρα; Το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλους εκείνους που την ενθαρρύνουν στην αναπαραγωγή ψευδαισθήσεων και στην αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας».

«Κυβέρνηση αρχαρίων»

Επισκόπηση τύπου

«Κυβέρνηση αρχαρίων»

Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών. Στα θετικά προσμετράται ο γρήγορος σχηματισμός της, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για ορισμένα στελέχη. Το Spiegel επανέρχεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Κοινός τόπος η επισήμανση ότι σχεδόν το σύνολο των στελεχών της στερούνται πολιτικής εμπειρίας. Χαρακτηριστική είναι σχετική ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, η οποία κάνει λόγο για «κυβέρνηση αρχαρίων» και επίσημαίνει μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα με πολιτικό όρκο.
Η εφημερίδα του Μονάχου κάνει ειδική αναφορά στα πρόσωπα των Γιάνη Βαρουφάκη και Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας ότι «ένας ακραιφνής πολέμιος της λιτότητας γίνεται υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα. (…) Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα διαπραγματευθεί κιόλας αυτήν την εβδομάδα με την ΕΕ», σημειώνει το δημοσίευμα αναφερόμενο στην επίσκεψη του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή. «Ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος ηγείται του υπουργείου Άμυνας», σημειώνει η εφημερίδα, δημοσιεύοντας ένα πορτρέτο του προέδρου των ΑΝΕΛ. «Στον κόσμο του Πάνου Καμμένου υπάρχουν πολλοί εχθροί», σχολιάζει η αρθρογράφος αναφερόμενη σε δηλώσεις του περί «κατοχής» της Ελλάδας από την τρόικα και σε κινήσεις με αντιγερμανική διάσταση. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «είναι γνωστές δηλώσεις του, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αντισημιτικές».
Κριτική για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Βολές» κατά του Πάνου Καμμένου εξαπολύει ο γερμανικός τύπος
«Βολές» κατά του Πάνου Καμμένου εξαπολύει ο γερμανικός τύπος
Σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί και η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδό σχόλιό της, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Καμμένος εμφανίζεται ως ξενοφοβικός, αντισημίτης δημαγωγός». Σχολιάζοντας την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «με την πρώτη του κιόλας απόφαση (…) ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε τις ελπίδες μερίδας των οπαδών του. Η μοναδική πραγματικά νέα δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι το ιδρυθέν μόλις το 2014 πραγματιστικό κόμμα ‘Το Ποτάμι', το οποίο ήταν και είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τον Τσίπρα. Ωστόσο, ο Τσίπρας προτίμησε μία δύναμη που εκπροσωπεί την παλιά, αποτυχημένη Ελλάδα όσο κανένα άλλο κόμμα στην ελληνική βουλή».
Η FAZ παρουσιάζει πορτρέτο του Γιάνη Βαρουφάκη στο οποίο υπογραμμίζει ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας» είναι ένας άνθρωπος «με αυτοπεποίθηση». Μεταξύ άλλων σχολιάζει ότι «η βασική του στάση είναι αυτή ενός ανθρώπου που εμφανίζεται ως διανοητικά υπέρτερος των συνομιλητών του και τους αφήνει να το αντιληφθούν». Ο αρθρογράφος παρουσιάζει σειρά τοποθετήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη όσον αφορά την διαχείριση του ελληνικού ζητήματος και σχολιάζει: «Ο Βαρουφάκης καθιστά σαφές ότι οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν σε κάθε περίπτωση, μόνο το εύρος (σ.σ. του ποσού) είναι διαπραγματεύσιμο».
Στον γερμανικό τύπο δεν περνά απαρατήρητος ο ταχύτατος σχηματισμός κυβέρνησης. Όπως σχολιάζει η Welt του Βερολίνου, «ο νέος συνασπισμός στην Ελλάδα δημιουργεί δεδομένα με το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις μία μέρα μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις σημαντικές θέσεις για την οικονομική πολιτική στο υπουργικό του συμβούλιο σε σκληρούς επικριτές της πολιτικής λιτότητας. Τόσο η επίσπευση όσο και τα ίδια τα πρόσωπα στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Ο Τσίπρας εννοεί σοβαρά τον αναπροσδιορισμό των σχέσεων με τις Βρυξέλλες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί γερμανικές αποζημιώσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανανοίγει το ζήτημα των αποζημιώσεων, αναφέρει το Spiegel
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανανοίγει το ζήτημα των αποζημιώσεων, αναφέρει το Spiegel
Στο θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα επανέρχεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση, «ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει μεγαλύτερη αποζημίωση για τα εγκλήματα των Ναζί στη χώρα του. Πράγματι οι Έλληνες δεν έχουν λάβει σχεδόν καθόλου χρήματα συγκριτικά με άλλα θύματα των εθνικοσοσιαλιστών και η νομική βάση είναι κάθε άλλο παρά σαφής».
Το δημοσίευμα επισημαίνει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου κατέθεσε λουλούδια προς τιμήν των 200 εκτελεσθέντων αντιστασιακών την 1η Μαΐου του 1944. «Ο Τσίπρας φέρνει έτσι ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης ένα θέμα που παίζει στην πατρίδα του πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι στη Γερμανία. (…) Πρόκειται τόσο για εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, όπως αυτοί της Καισαριανής, όσο και για σφαγές άμαχου πληθυσμού, όπως στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται και για ένα αναγκαστικό δάνειο, το οποίο πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του πολέμου, ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ».
Το Spiegel Online επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες σαφώς έχουν λόγο να αισθάνονται ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση συγκριτικά με άλλα θύματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος και βρίσκουν υποστηρικτές και στη Γερμανία. Ο μικρός σύλλογος ‘AK Distomo' στο Αμβούργο δραστηριοποιείται από το 2001 υπέρ της αποζημίωσης Ελλήνων, θυμάτων των Ναζί. Το γερμανικό κοινό έχει ανάγκη εξηγήσεων, λέει ο (σ.σ. Γερμανός) δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ. «Οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έλαβαν ποτέ χρηματική αποζημίωση», επισημαίνει ο ίδιος. «Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν δικαιούνται αποζημίωση μεμονωμένα πρόσωπα αλλά μόνο κράτη», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι για την ίδια δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων.
Άρης Καλτιριμτζής  dw de

«Φορολογείστε επιτέλους τους πολύ πλούσιους»

«Φορολογείστε επιτέλους τους πολύ πλούσιους»

Ο Μάρτιν Σουλτς καταφθάνει στην Αθήνα για να διερευνήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τη δημοσιονομική πολιτική αλλά και για τη διαφαινόμενη απόκλιση της χώρας από την κοινή γραμμή της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF) ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είπε ότι θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα τι αναμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη, αλλά και τι αναμένουν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα. Παράλληλα προειδοποίησε την Αθήνα για μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν βοηθούν την Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα σοκαρισμένος από τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες λέγοντας ότι «δεν είναι καλή για τη χώρα». Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε τη συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα περιττή στην παρούσα φάση, λέγοντας ότι το σημαντικό τώρα είναι «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε η οικονομία να πάει καλύτερα και οι νέοι να βρουν δουλειά».
Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι θα μιλήσουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανοιχτά χωρίς περιστροφές. Για μια ακόμα φορά ο κ. Σουλτς απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε ωστόσο ότι «θα ενθαρρύνει τον Αλέξη Τσίπρα να φορολογήσει επιτέλους τους πολύ πλουσίους που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το μέτρο είναι εφικτό βραχυπρόθεσμα και βοηθά τις Βρυξέλλες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η φορολόγηση πλουσίων γίνεται πολύ ευκολότερα από ένα κούρεμα».
Ο Αλέξης Τσίπρας «πρόκληση» για την Ευρώπη
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «H Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη»
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «H Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη»
Στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη». Η Ευρώπη, είπε, αναγνωρίζει τον πόνο και τη δυστυχία στην Ελλάδα, όμως η Αθήνα, θα πρέπει να σεβαστεί την «κοινή γνώμη» στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος, το οποίο, όπως υπογράμμισε «δεν πρόκειται να αποδεχθούν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια για «συμβιβασμούς».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε στην γαλλική εφημερίδα ότι σε ένα από τα τηλεφωνήματα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι «δεν βλέπει τον εαυτό του ως κίνδυνο για την Ευρώπη, αλλά ως πρόκληση». Και ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι «ούτε η Ευρώπη είναι κίνδυνος, αλλά πρόκληση για την Ελλάδα».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (ZDF, dpa, afp)