Wednesday 28 January 2015

Eurobank: Τα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Eurobank: Τα σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η παροχή ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους από τους επίσημους δανειστές της χώρας (OSI) κρίνεται απαραίτητη με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της δυναμικής του, καθώς και την εμπέδωση των εκτιμήσεων της αγοράς σχετικά με τον βαθμό βιωσιμότητάς του, αναφέρει η Eurobank σε μελέτη της για τα σενάρια ενός OSI.

Οι λόγοι για τους οποίους κρίνεται απαραίτητο ένα OSI είναι κατά την τράπεζα:

1. Παρά τη σημαντική μείωση του μέσου ονομαστικού επιτοκίου επί του συνόλου του ελληνικού δημοσίου χρέους τα τελευταία έτη, η μέση ετήσια δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδας για την πληρωμή τόκων παραμένει σχετικά υψηλή. Την επόμενη 5ετία, η δαπάνη αυτή αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 5% έναντι περίπου 3,6% στην Ισπανία, 4,1% στην Πορτογαλία και 5,5% στην περίπτωση της Ιταλίας.

2. Απαιτείται περαιτέρω εξομάλυνση του χρονικού προφίλ των χρηματοδοτικών αναγκών της γενικής κυβέρνησης, καθώς αυτές αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση μετά τα έτη 2022-23.
Τα σενάρια του OSI που εξετάζει η Eurobank είναι δύο:

• 20ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών ευρωπαϊκών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου (GLF). Ταυτόχρονα, 10ετής περίοδος χάριτος στις πληρωμές τόκων και μείωση του επιτοκίου των εν λόγω δανείων από το τρέχον επίπεδο σε σταθερό επιτόκιο.

• «Κούρεμα» 50% της ονομαστικής αξίας των ευρωπαϊκών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου (GLF) και του 2ου (EFSF) Μνημονίου. Παράλληλα, συμφωνούνται και όσα προβλέπονται στο πρώτο σενάριο.

Πάντως, η Eurobank επισημαίνει ότι και στα δύο σενάρια δεν θα βελτιωνόταν σημαντικά το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας την περίοδο 2015-16, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί, σε κάθε περίπτωση, σε περίπου 21 δισ. ευρώ το τρέχον έτος και σε περίπου 7 δισ. ευρώ το επόμενο. Και προσθέτει πως η επιστροφή σε ισχυρούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης αποτελεί την πλέον σημαντική προϋπόθεση της βελτίωσης της δυναμικής του ελληνικού χρέους.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment